İçeriğe atla

Yıldız Alpar

Yıldız Alpar
Doğum1931
Ankara, Türkiye
MeslekBale öğretmeni
Tanınma nedeniTürkiye'de bale eğitimine verdiği katkılar.
EvlilikYalçın Emiroğlu

Yıldız Alpar ya da evlilik sonrası soyadı ile Yıldız Emiroğlu (d. 1931, Ankara[1]) Türk bale öğretmeni.

Türkiye'de balenin gelişmesinde katkısı olan isimlerden biridir. 1953 yılında İstanbul'da özel bale okulu açmış, yetiştirdiği öğrencilerle Ankara ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi'ne sanatçılar kazandırmıştır.

Yaşamı

1931 yılında Ankara'da doğdu. Ailesi doğumunun hemen ardından İstanbul'a taşındı.[1] İstanbul Belediye Konservatuvarı'nda piyano öğrenimine devam ederken aynı kurumda Lidya Krassa Arzumanova yönetiminde açılan bale bölümüne geçti.[2] Eğitimine 1949'a kadar bale öğrencisi olarak devam etti. Bale derslerine Eminönü Halkevi'nde ve Beyoğlu Halkevi'nde devam etti. 1949 yılına gelindiğinde Fransız Konsolosluğu Kültür Ataşeliği’nin kendisine tanıdığı özel bir burs ile Fransa'ya gitti. Paris Opera ve Balesi'nde yüksek ihtisas kurslarına başladı ve mezun oldu. Paris'te bulunduğu dönemlerde bale sanatçısı Serge Lifar ile çalıştı.

1952 yılında Türkiye'ye geri döndü.1953'te İstanbul Şehir Tiyatroları'nda ilk kişisel bale resitalini gerçekleştirdi. 1956 yılında Bursa'daki Altıparmak İlkokulu'nda bale dersi verdi. 1956 sonrasında Haldun Dormen ile çeşitli oyunlarda rol aldı.

1953 yılında Taksim Sıraselvilersemtinde Türkiye'nin ilk özel bale okulunu açtı.[3] Yıldız Alpar Özel Bale, Müzik ve Tiyatro Okulu'nu 1964'te Kadıköy ilçesindeki Sakızgülü Sokak'ta bulunan Rexx Sineması binasına taşıdı.[4] 82 yaşına kadar bu okulda öğretmenlik ve yöneticilik yaptı; çok sayıda balerinin yetişmesini sağladı.

Meslek hayatı boyunca Paris, Londra ve Viyana gibi şehirlerde düzenlenen seminer ve geliştirme kurslarına katıldı. Baleye olan katkılarından dolayı İngiliz Kraliyet Dans Akademisi tarafından 1992 yılında Özel Onur Ödülü'ne ve 2002'de Onur Ödülü'ne layık görüldü.[5] Yaşamı, 2011 yılında Yıldız Alpar:Bedii Rakstan Bugüne adlı belgesele konu oldu.[6]

2013 yılında beyin kanaması geçirdi ve kurduğu bale okulundaki görevini bıraktı.[2][7]

Kaynakça

  1. ^ a b "Yıldız Alpar 1". Bellek Şişli Youtube kanalı. 20 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b Avcı, Ümran (24 Ekim 2010). "Balenin 80'lik neferi". Habertürk. 19 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2017. 
  3. ^ "Pembe Papuçlar" (PDF). Milliyet Sanat. 1 Ağustos 1993. 20 Haziran 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  4. ^ Saka, Füsun. "Yıldız Alpar: Baleyi sadece sevmedim, tutsak oldum". Bi'nevi Gazete. 24 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2022. 
  5. ^ Emiroğlu, Yıldız (Ohan Matbaacılık bas.). Beyoğlu, İstanbul: AnaBritannica c.8. s. 170. ISBN 975-7760-64-1. 
  6. ^ "Yıldız Alpar belgeseli "Bedii Raks'tan Bugüne"". Cumhuriyet.com.tr. Cumhuriyet gazetesi, 13 Mart 2012. 30 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2017. 
  7. ^ Avcı, Ümran (23 Mart 2016). "Yaşlılar haftasında gencecik 2 hikaye". Habetürk. 19 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Zehra Nesrin Sipahi,, Türk klasik Türk müziği sanatçısı.

Meriç Sümen, Türk balerin, koreograf.

İrma Felekyan veya bilinen adıyla Toto Karaca, Ermeni asıllı Türk operet, tiyatro ve sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Bale</span> bir dans türü

Bale, İtalyan Rönesansı döneminde, mim sanatçılarının tiyatro ve gösterilerdeki dansları ile temelleri İtalya’da atıldıktan sonra, Fransa ve Rusya da gelişen, belli figürlere, adım atışlara dayalı bir dans ve müzikli gösteri türüdür. Dünya çapında yayılarak yaygın bir dans türü haline gelmiş ve birçok başka dansı etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şişli</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Şişli, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda yer alan bir ilçesidir. 25 mahallesi bulunan Şişli, doğuda Beşiktaş, kuzeyde ve batıda Kâğıthane ve güneyde Beyoğlu ilçeleri ile komşudur.

Merih Bahar Çimenciler, Türk balerin ve koreograf.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Devlet Opera ve Balesi</span>

Samsun Devlet Opera ve Balesi, Türkiye'de Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren altı opera-bale müdürlüğünden biridir. Kurum temsillerini, İlkadım ilçesinde yer alan 2001 yılında yapımı tamamlanmış, 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne devredilmiş, mimarisi opera binası olacak şekilde tasarlanmış olan Samsun Atatürk Kültür Merkezi binasında gerçekleştirmektedir. Sahnelenen ilk eser, librettosu Aytaç Yalman'a, bestesi Hasan Niyazi Tura'ya ait olan, 'Şehitler Oratoryosu' olmuş, ilk 'Dünya Prömiyeri' ise 2010/2011 Sanat Sezonunda 5 Mayıs 2011 tarihinde 'Amazonlar' isimli bale eseri ile gerçekleştirilmiştir.

Uluslararası İstanbul Bale Yarışması, İstanbul'da 2008 yılından itibaren Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından iki yılda bir organize edilmiş uluslararası bir dans yarışmasıdır.

Bale Sanatını Kalkındırma Koruma ve Yayma Derneği (TÜBAK), Türkiye'de bale sanatının tanıtılmasını ve yayılmasını sağlamak amacı ile 2007 yılında Ankarada kurulmuş olan bir sivil toplum kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Kültür Merkezi</span> Mersinde yer alan opera ve kültür merkezi

Mersin Kültür Merkezi veya eski ismiyle Mersin Halkevi Binası, Mersin'de yer alan bir opera ve kültür merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Gün</span>

Aydın Gün, Türk opera sanatçısı ve rejisör.

Surela Film Yapım, 2008 yılında bağımsız belgesel filmler üretmek amacıyla kurulan film şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Rexx Sineması</span> İstanbul Sinema

Rexx Sineması; İstanbul, Kadıköy'de, Sakızgülü sokak ve Kadife Sokak'ın kesiştiği köşede yer alan, 1962 yılında hizmete girmiş tarihi bir sinemadır.

Batur Büklü Türk balet.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Devlet Opera ve Balesi</span> Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren bir sanat topluluğu

Ankara Devlet Opera ve Balesi veya kısaca Ankara DOB; Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren bir sanat topluluğudur. Repertuvar kapsamında yıl boyunca çeşitli konser, opera, bale ve modern dans etkinlikleri gerçekleştirir. Devlet Opera ve Balesi bünyesindeki il müdürlükleri arasında bir sezonda en çok temsil veren ve en çok izleyici sayısına ulaşan topluluktur.

Hülya Aksular, Türk balerin, koreograf.

Türkiye'de bale eğitimi resmî olarak, 1948'de İngiliz balerin Ninette de Valois'nin Yeşilköy Bale Okulu'nu İstanbul'da kurması ile başlamıştır; ancak ülkedeki bale sanatının geçmişi Osmanlı İmparatorluğu döneminde 16. yüzyılda İstanbul'da Venedik Balyosu'nun evinde düzenlenen bale gösterisine kadar gider.

Olga Nuray Olcay , Macar asıllı Türk balerin, bale öğretmeni, koreograf.

Kaya İlhan, Türk balerin, eğitmen.

Serhat Güdül, Türk balet, koreograf, bale eğitmeni.