İçeriğe atla

Yıldız İrengün

Yıldız İrengün
Genel bilgiler
DoğumYıldız İrengün
16 Eylül 1938(1938-09-16)
Ankara, Türkiye
Ölüm15 Haziran 2021 (82 yaşında)
Antalya, Türkiye
Başladığı yer Türkiye
TarzlarTürk Sanat Müziği
MesleklerBesteci, müzisyen ve solist
ÇalgılarUd, mandolin, vokal, akordeon, melodika, piyano, org ve kanun

Yıldız İrengün (d. 16 Eylül 1938, Ankara - ö. 15 Haziran 2021, Antalya), Klasik Türk müziği bestecisi, udi ve yorumcu.[1] 16 Eylül 1938 tarihinde Ankara’da doğdu. Annesi Hatice Hanım, babası Muhittin Bey’dir.

Ailenin ikisi kız, dördü erkek altı çocuğundan en küçüğü olan Yıldız İrengün, öğreniminde Ankara Dumlupınar İlkokulu’nda başladı.

Ankara İsmet Paşa Kız Enstitüsü’nde ortaokul ve liseyi bitirdi. 1958 yılında ilk evliliğini yaptı, 1961 yılında boşandı, 1966 yılında Mithat İrengün ile evlendi.

Bahar ve Gültekin isimli iki çocuk annesi olan Yıldız İrengün, uzun yıllar TRT Genel Müdürlüğü Tesis ve Cihazlandırma Şubesi’nde çalışmış, TRT‘den ayrılarak, özel bir şirkette memuriyetine devam ederek emekli olmuştur.

İlkokul son sınıfta iken Ankara Radyosu Çocuk Saati programında canlı yayında mandolin çalmış, Erdoğan Çaplı ve Nurullah Şevket Taşkıran’ın teşviki ile Radyo Çocuk Saati programlarına devam etmiştir.

Ortaokul ve lise talebeliği döneminde, müzik hocasının isteği üzerine Kız Teknik Öğretmen Okulu Korosu’ nu yönetmiş okul korosunu 5 yıl korist olarak devam etmiştir.

Yabancı dilde şarkı söylemeyi sevdiği için, şarkı sözlerini doğru telaffuz etmek maksadıyla İngilizce ve İtalyanca kurslarına devam etmiştir.

Yıldız İrengün, 1990 yılında kaybettiği ikinci eşi Mithat İrengün’ün destek ve teşviki ile beste çalışmalarına başlamış rast makamında Hülya Bahçesi isimli ilk bestesini 1975 yılında yapmıştır.

Erol Sayan, Selahattin Altınbaş ve Metin Everes’den istifade etmiştir. Yıllardır Antalya’ da ikamet eden Yıldız İrengün, uzun yıllar özel ana okullarında ve ilkokullarda müzik ve enstrüman hocalığı da yapmıştır.[2]

Mandolin, melodika, akordeon, org, ud ve piyano çalan Yıldız İrengün, müzik dersleri vermiştir. Yaşamı boyunca 100 kadar besteye imza atan İrengün, 15 Haziran 2021'de yaşamını sürdürdüğü Antalya'da mide kanseri nedeniyle tedavi gördüğü bir hastanede 82 yaşında öldü.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Şiir Ve Müzik Şöleni"Akşehir Postası 25 Ocak 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (8 Kasım 2014)
  2. ^ "Kadınların konser heyecanı"Gün Haber 8 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (4 Aralık 2014)
  3. ^ "Antalya'dan bir yıldız kaydı". akdenizgercek.com. 16 Haziran 2021. 16 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Hale Gür, Türk halk müziği ses sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Hülya Koçyiğit</span> Türk sinema ve dizi sanatçısı

Hülya Koçyiğit ; Türk sinema, televizyon ve dizi oyuncusudur. 1991 yılında Devlet Sanatçısı seçilmiştir. 1991-1992 yıllarında kurucusu olduğu SO-DER'e başkan seçilmiştir. Bu kurumdaki görevini 4 yıl sürdürmüş olmakla beraber hâlen yönetim kurulunda görev yapmaktadır. Türkan Şoray, Fatma Girik ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Kısaparmak</span> Türk şarkıcı

Fatih Kısaparmak, Türk halk müziği sanatçısı, müzisyen, besteci ve söz yazarı.

Zehra Nesrin Sipahi,, Türk klasik Türk müziği sanatçısı.

Muammer Sun, Türk besteci ve eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Tayfun Talipoğlu</span> Türk gazeteci ve televizyon yapımcısı

Tayfun Talipoğlu, Türk gazeteci ve televizyon yapımcısıdır.

Mediha Şen Sancakoğlu, Türk müzisyen.

Yusuf Nalkesen, Türk bestekârdır.

<span class="mw-page-title-main">Melihat Gülses</span> Türk ses sanatçısı

Melihat Gülses, Klâsik Türk müziği yorumcusudur.

İpek Çeken, Türk tiyatro oyuncusu.

Attila Atasoy, Türk pop müzik sanatçısı.

Eftal Küçük, Türk besteci, elektrik-elektronik mühendisi.

Kerem Demircioğlu Türk TRT spikeri, müzisyen.

Havva Karakaş, Türk halk müziği şarkıcısı, Balkan türküleri yorumcusu.

Saip Egüz, Türk müzisyen ve eğitimci. Bestelediği çocuk şarkılarıyla tanınır. Mini Mini Bir Kuş, Vücudumuz, Ellerim Parmaklarım, Haydi Biliniz, Tavşan gibi bir ҫok ҫocuk şarkılarının bestecisi ve söz yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pınar Köksal</span> Türk müzisyen

Ayşe Pınar Köksal , Türk iş insanı, besteci.

TRT EBA, 11 Mart 2020 tarihinde Türkiye'de COVID-19 salgınında ilk vakaya rastlanması sonucunda, ilk ve orta düzeydeki okulların tatil edilmesiyle okula gelinmesine gerek kalmadan bir uzaktan eğitim platformu oluşturma amacıyla Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ve Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle 19-20 Mart 2020 tarihinde TRT EBA TV İlkokul, TRT EBA TV Ortaokul ve TRT EBA TV Lise şeklinde 3 ayrı kanal olarak test yayınına başlayıp daha sonra 23 Mart 2020'de normal yayına başlayan kanallara verilen isimdir.

Taner Şener, Klasik Türk müziği şarkıcı, besteci ve söz yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Ayhan</span>

Yıldız Ayhan,, TRT Radyosu Türk Halk müziği ses sanatçısı.

Neriman Hızır , öğretmen, radyocu.