İçeriğe atla

Yıldırım Gürses

Yıldırım Gürses
Yıldırım Gürses ve yaşamında 38 yıllık hayat arkadaşı Ayla Gürses
Genel bilgiler
Doğum21 Ocak 1938(1938-01-21)
Bursa, Türkiye
Ölüm18 Kasım 2000 (62 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Başladığı yerTürk
TarzlarTürk Sanat Müziği
MesleklerMüzisyen, Tenor, Bestekâr
Ayla Gürses
(e. 1962; ö. 2000)

Yıldırım Gürses (21 Ocak 1938, Bursa - 18 Kasım 2000, İstanbul), Türk şarkıcı ve besteci.

Yaşamı

Liseyi Bursa Erkek Lisesi'nde okudu ve Ankara İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi'ni kazanarak üniversite eğitimine devam etti. Yirmi yaşında 1959 yılında Ankara Devlet Operası imtihanına girdi[1] ve Türkiye birincisi oldu. Opera'da 7-8 ay çalıştıktan sonra ayrıldı ve TRT Ankara Radyosu sınavını yine üstün başarıyla birincilikle kazanarak[2] çalışmalarına burada devam etti, 1961 yılında üniversiteden mezun oldu. Bu yıllarda kendi bestelerini "Kazablanka Gazinosu"'nun sahnelerinde seslendiriyordu.

Müzik kariyeri

1965 yılında Hürriyet Gazetesi'nin Altın Mikrofon Yarışması'na sözü, müziği kendisine ait Gençliğe Veda isimli plağı ile yirmi kişiye yakın Türk ve batı müziğinden oluşan orkestrası eşliğinde katılarak birinciliği kazandı ve böylece Klasik Türk müziğinde çok sesliliğe geçiş dönemini başlatmış oldu.

Altın Mikrofon'daki bu başarının ardından Yıldırım Gürses, albüm, konser ve müzik çalışmalarına hız verdi. Sanatçı popüler müziğin en önemli isimlerinden biri haline geldi. Son Mektup, Mazideki Aşk, Bir Kırık Kalp, Bir Garip Yolcu, Sonbahar Rüzgârları parçaları ile başarı yakaladı. Bu öyle bir başarıydı ki müzik hayatında 30'a yakın albüm yaptı. Ayrıca Yıldırım Gürses film müziklerinde de besteleri kullanılan en başarılı sanatçılardan biriydi. Türk sanat müziği sanatçısı Onur Akay, Yıldırım Gürses’le 15 sene önce yaptığı ve hiçbir yerde yayınlanmayan söyleşiyi, 2015 yılında Aydınlık Gazetesi’nde yayınladı. Söyleşide, Yıldırım Gürses’in ilk bestesinin, İçime Hep Hüzün Doluyor olmadığı ortaya çıktı.[3]

80'li yıllar

Seksenli yılların başında Ajda Pekkan ile birlikte Affetmem Asla Seni ile yeni bir hamle yaptı. Aynı albümde yer alan Dertliyim Arkadaş ve sonra çıkan Eller Eller ile Gül Dudaklım sanatçının ses getiren şarkıları oldu. Sanatçının diğer önemli şarkılarından bazıları Mevsimler Yas Tutup Çöller Ağlasın, Liseli Kız, Çal Kanunum Çal, Mazideki Aşk olmuştur.[4] Aynı zamanda Arif Nihat Asya'nın "Fetih Marşı" isimli şiirinin sanatçı tarafından yapılan yorumu çok beğenilmiştir. Yıldırım Gürses'in önemli bestelerinden biri "içime hep hüzün doluyor" sözleriyle başlayan rast makamındaki şarkısıdır. Yine 80'li yıllarda Hoş Sada Albümü ile Türkiye'de en çok satan albümler arasında yer aldı ve çok başarılı konserler verdi, ayrıca sanatçı Emel Sayın ile birlikte Neşe-i Muhabbet müzikalini gerçekleştirdi, müzikal Yıldırım Gürses'in bestelerinden oluşmaktaydı, müzik direktörü de Yıldırım Gürses'ti. Bu müzikal de yine Türkiye'de yıllarca izlenme rekorları kırmıştır.

Yıldırım Gürses'e ait 350 beste bulunmakta olup 1986 yılında bizzat Yıldırım Gürses kurucusu ve başkanı olmak üzere ekibi ile birlikte MESAM'ı kurdu ve böylece Türkiye'de ilk kez bestekâr ve söz yazarlarının haklarını koruyan "Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği" adı altında bir meslek birliği kurmuş oldu. Yaşamında 30'a yakın albüm yapan ünlü sanatçının son olarak da 1999 yılında "best of" albümü Anılarla Yıldırım piyasaya çıktı.

Ölümü

Yıldırım Gürses'in Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki mezarı, İstanbul

Yıldırım Gürses 18 Kasım 2000 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu 62 yaşında hayatını kaybetti.[5]

Özel hayatı

1962 yılında kendisi gibi TRT ses sanatçısı[6] olan Ayla Gürses'le evlendi. Bu evlilikten Beyazıt adını verdiği[7] bir oğlu dünyaya geldi.

Diskografi

  • 1978: Gençliğe Veda
  • 1979: Takvim Yaprakları
  • 1983: Hoş Sada
  • 1984: Hoş Sada 2
  • 1985: Çoban Yıldızı
  • 1992: Sil Baştan
  • 1999: Yelkenler Biçilecek
  • 1999: Anılarla Yıldırım

Kaynakça

  1. ^ "Yıldırım Gürses öldü". Hürriyet. 18 Kasım 2000. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2015. 
  2. ^ "Yıldırım Gürses, doğumunun 76. yılında anılacak". Star. 18 Ocak 2014. 6 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2015. 
  3. ^ "Büyük sanatçılar gezekten yetişti". Aydınlık Gazetesi. 25 Ocak 2015. 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2016. 
  4. ^ Türk müziğinin ‘Gürses’iydi 6 Ocak 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Gazete Star (23 Ocak 2014)
  5. ^ "Son yaprak da düştü". Aksiyon. 25 Kasım 2000. 6 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2015. 
  6. ^ "Ses sanatçısı Ayla Gürses vefat etti". Hürriyet. 7 Ocak 2015. 11 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2016. 
  7. ^ "'Ayla çok hastayım'". Zaman. 29 Kasım 2000. 9 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Müslüm Gürses</span> Türk şarkıcı ve oyuncu (1953–2013)

Müslüm Gürses ya da doğum adıyla Müslüm Akbaş, Türk arabesk ve halk müziği sanatçısı, besteci, söz yazarı ve oyuncu. Dünya'da "Father of Arabesque", Türkiye'de ise "Arabeskin Babası" ve "Müslüm Baba" olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Candan Erçetin</span> Türk şarkıcı/şarkı yazarı, öğretmen ve yapımcı

Candan Erçetin, Türk şarkıcı-şarkı yazarı ve müzik öğretmeni. 25 yılı aşkın şarkıcılık kariyeri boyunca, insan hayatını konu alan şarkılar hazırlayıp seslendirmesiyle tanındı. Albümlerini pek fazla tanıtım yapmadan çıkarmasına rağmen yine de çalışmalarını çok satarak dinleyici tarafından çok benimsenmesiyle birçok kez takdir edildi. Müziğini ön planda tutarak basında özel hayatıyla yer almaması sayesinde övüldü. Bazen farklı bulunan video klipleriyle ilgi çekti. Ailesinin Balkan kökenli olmasının bir sonucu olarak şarkılarında sık sık Balkan müziği enstrümanlarına yer verdi, Türkçenin yanı sıra Fransızca ve Yunanca şarkılar da söyledi. Erçetin, kontralto ses aralığına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Nev</span> Türk şarkıcı

Nevzat Doğansoy veya bilinen adıyla Nev, Türk şarkıcı, besteci ve söz yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Bengü</span> Türk şarkıcı

Bengü Erden, Türk şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Esin Engin</span> Türk besteci, aranjör, şarkıcı, orkestra şefi ve müzisyen

Esin Engin,, Türk besteci, aranjör, şarkıcı, orkestra şefi ve müzisyen.

<i>Aşk Tesadüfleri Sever</i> (Müslüm Gürses albümü) 2006 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Aşk Tesadüfleri Sever, Müslüm Gürses`in 18 Nisan 2006`da Pasaj Müzik şirketinden çıkardığı albümdür. Murathan Mungan'ın süpervizörlüğünü yaptığı albüm, Murathan Mungan'ın seçtikleriyle Müslüm Gürses: Aşk Tesadüfleri Sever tam adıyla yayımlanmıştır. Albüm için, tanınmış Batı müziği parçalarına edebiyatçılar, şairler Türkçe sözler yazmıştır. Ayrıca yine yıllarca birlikte çalışmış olduğu Burhan Bayar'da Ah Oğlum bestesiyle bu albümde yer almıştır.

Son Mektup, bestesi Yıldırım Gürses'e, güftesi ise Aydın Ünsal'a ait olan Klasik Türk müziği şarkısı. Bazı kaynaklarda "Anla artık anla beni" diye de isimlendirilir. Nihavend makamındaki şarkının usulü ise sofyandır.

Hatice Yıldız Levent ya da sahne adıyla Muazzez Ersoy klasik Türk müziği sanatçısıdır. 33. Türkiye Hükûmetinde Kültür Bakanlığının tavsiyesiyle verilmeye başlanan Devlet Sanatçısı ünvanına 1998'de layık görülen sanatçı, seslendirdiği nostaljik şarkılardaki başarısından dolayı "Nostalji Kraliçesi" olarak da bilinir. Sanatçı 2006 yılında Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütünün “iyi niyet elçisi” seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mahsun Kırmızıgül</span> Türk şarkıcı, oyuncu, yönetmen ve senarist

Mahsun Kırmızıgül veya doğum adıyla Abdullah Bazencir, Türk müzisyen, yönetmen, senarist, yapımcı ve oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Nilüfer (şarkıcı)</span> Türk şarkıcı

Nilüfer Yumlu ya da bilinen adıyla Nilüfer, Türk şarkıcı, söz yazarı ve yapımcıdır. Ayrıca UNICEF Türkiye'nin ilk iyi niyet elçisidir. 1970'li yılların başından itibaren Türk pop müziğinin önde gelen yorumcularından biri oldu. 1972 yılında yayımladığı ilk 45'liğinin ardından, 1973'te “Dünya Dönüyor” ile asıl çıkışını yakaladı. “Dünya Dönüyor”un yanı sıra, 70'ler boyunca yayımladığı “Göreceksin Kendini”, “Başıma Gelenler”, “Boşver”, “Kim Arar Seni” gibi şarkılar Türk pop müziği klasikleri arasına girdi. 1978'de Eurovision'a katıldı.Nilüfer '84 albümünde “Kar Taneleri” şarkısını söylediği ve 90'ların sonuna kadar birlikte çalıştığı Kayahan müzik kariyerinde önemli bir yer tuttu. Nilüfer, 80'ler ve 90'ların ilk yarısına kadar büyük satış yakalayan pek çok albümün ardından, zirvesini Nilüfer'le albümüyle yaşadı. Pek çok müzisyenle çalıştığı bu albüm, “Mavilim”, “Çok Uzaklarda”, “Namussuz Akşamlar” gibi hitlerin de etkisiyle 750 binin üzerinde satarak yılın en çok satan albümlerinden biri oldu. Bir sonraki albümüyle 1970'li yıllardaki hitlerini yeni düzenlemeleriyle yeni nesle taşıyan Nilüfer, 2000'lerdeki birkaç albümün ardından 2011'de yeni nesil rock müzik grup ve şarkıcılarıyla birlikte seslendirdiği 12 Düet albümü oldukça iyi tepkiler topladı. Bunun ardından bir devam albümü daha olan 13 Düet albümü geldi. Şarkıcı 2015 yılında DMC etiketiyle yayınlanan "Kendi Cennetim" albümünü piyasaya sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Emre Altuğ</span> Türk şarkıcı ve oyuncu

Niyazi Emre Altuğ, Türk şarkıcı-şarkı yazarı, oyuncu, sunucu ve müzik prodüktörü.

Emrah Erdoğan İpek ya da bilinen adıyla Emrah, Türk şarkıcı, şarkı yazarı, oyuncu ve 1980'li yılların çocuk starı.

Nur Belda Türk pop müzik ve Anadolu Rock sanatçısı.

Gökhan Tepe, Türk şarkıcı, şarkı yazarı ve oyuncu.

Altın Mikrofon, Hürriyet gazetesi tarafından 1965'te düzenlenmeye başlamış bir müzik yarışmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Serdar Ortaç</span> Türk şarkıcı, şarkı yazarı ve besteci

Serdar Ortaç, Türk şarkıcı ve şarkı sözü yazarı. Bazı müzik eleştirmenleri tarafından kendisinin Türk pop müziğinde bir dönemin standartlarını belirlediği kabul edildi, ancak 2000'li yılların başından sonra ürettiği şarkıların birbirinin tekrarı olması gerekçesi ile olumsuz eleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Ayla Gürses</span>

Ulviye Ayla Gürses, TRT Klasik Türk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Muzaffer Özpınar</span>

Muzaffer Özpınar -, Klasik Türk müziği bestekârı ve tambur sanatçısı.

Seniha, Türk sanat müziği şarkıcısı.

<span class="mw-page-title-main">Bayar Müzik</span> Türk müzik şirketi

Bayar Müzik, bir Türk müzik şirketi. Burhan Bayar tarafından kurulmuştur. İlk olarak 1982'den 1984'e kadar Kale Plak adıyla çalıştığı ve 1984 yılında ise adı Bayar Müzik olarak değiştirildiği söylenmiştir. Türkiye'de tüm zamanların 12 milyon satış rakamı ile en çok satan albümü olduğu söylenen Müslüm Gürses'in Küskünüm, İbrahim Tatlıses'in 6.8 milyon satış rakamı ile en çok satan albümü olan Mavi Mavi albümü, Emrah'ın 1993 yılında yayımlanan ve 3.5 milyonluk satışa ulaştığı söylenen Emrah '93 / Haydi Şimdi albümü Bayar Müzik şirketinden çıkmıştır.