İçeriğe atla

Yılanlı Ada

Yılanlı Ada Mersin ilinde küçük bir Akdeniz adasıdır. Şu anda üzerinde herhangi bir yerleşim olmayan ada Antik dönemde Spurie olarak biliniyordu.[1]

Ada Aydıncık ilçesi sınırları içinde ve Aydıncık ilçe merkezine kuş uçuşu 6 kilometre uzaklıktadır. Kıyıda Aynalıgöl Mağarasının karşısına düşer. 36°06′48″K 33°22′40″D / 36.11333°K 33.37778°D / 36.11333; 33.37778 koordinatlarındaki ada kıyıda Sancak burnuna da 1750 metre uzaklıktadır.[2] Kıyıya paralel olup yaklaşık 180 metre uzunluğundadır.

Son zamanlarda yapılan su altı araştırmalarında ada çevresinde çok sayıda Antik Çağ çapası bulunmuştur. Hem batıdaki Aydıncık koyuna hem de doğudaki Sipahili koyuna hakim durumdaki adanın antik dönemde küçük boyutuna karşın, popüler bir demirleme yeri olduğu anlaşılmaktadır Ayrıca Roma İmparatorluğu dönemine ait bir batıkta LP1 tipi anforalar saptanmıştır. Kimi buluntular Silifke Müzesinde teşhir edilmektedir.[1] Ada ve çevresi SIT alanı ilan edilmiştir. .[3]

Kaynakça

  1. ^ a b ["Anatolia's Mediterranean Areas research (İngilizce)". 13 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2019.  Anatolia's Mediterranean Areas research (İngilizce)]
  2. ^ "Harita sayfası". 14 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2019. 
  3. ^ "Aydıncık Milli Eğitim Müdürlüğü sayfası". 21 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Meydancık Kalesi</span>

Meydancık Kalesi, Mersin'in Gülnar ilçesinde yer alan kale yerleşimi kalıntıları. Kalenin orijinal adı Hititçe olan Kiršu'dur. Osmanlı döneminde ise Beydili Kale olarak adlandırılmakta idi.

<span class="mw-page-title-main">Uzuncaburç</span> Mersinde Silifke ilçesinin 30 km kuzeyinde yer alan bir antik kent öreni

Uzuncaburç (Diokaesareia) Mersin ilinde antik dönemden kalan bir kent örenidir.

Anamur Müzesi Mersin ili Anamur ilçesinde kurulmuş olan arkeoloji ve etnografya müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Dörtayak</span>

Dörtayak Mersin ilinde bulunan Roma İmparatorluğu dönemine ait bir kenotaf veya anıt mezardır. Esas adı bilinmemektedir. Bina dört kalın sütun üzerinde yükseldiği için yöre halkı tarafından "Dört ayak" olarak adlandırılmaktadır. Bina bölgeyi 1812 yılında kıyıların haritasını çıkarmak için ziyaret eden İngiliz kaptan Francis Beaufort tarafından kenotaf olarak nitelendirilmiştir. Ancak alttaki mezar odası araştırılmadığı için bu binanın mozole mi kenotaf mı olduğu bilinmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hekim Adası</span> İzmir Körfezindeki bir ada

Hekim Adası veya Kilise Adası, eskiden Yatros Adası, İzmir Körfezinde yer alan adalardan biridir. Üzerinde yerleşim yeri yoktur. İdari bakımdan İzmir ilinin Urla ilçesine bağlıdır. Merkezi 38°26′41″K 26°45′56″D koordinatlarındadır. Kuzeyinde Uzunada, güneyinde ise aralarında Yassıca Ada ve Pırnarlı Adanın da bulunduğu bir grup küçük ada vardır. Adanın yüzölçümü 2.5 kilometre kare kadardır. Bu yüzölçümüyle, Uzun Ada'dan sonra körfezin en büyük adasıdır. Kıyıda Hekim Adasına en yakın nokta batıda Karaburun Yarımadası üzerindeki antik Klazomenai kentidir ve Hekim Adasına uzaklığı 2.5 kilometredir. Ada av hayvanları bolluğu ile uzun süre avcıların dikkatini çekmiştir. Ancak adaya çıkış şu anda yasaktır.

<span class="mw-page-title-main">Taşucu Aslan Eyce Amfora Müzesi</span>

Taşucu Arslan Eyce Amfora Müzesi, Mersin ilinde antik dönem amforalarının sergilendiği bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Aydıncık Mozaiği</span>

Aydıncık mozaiği Mersin ilinin Aydıncık ilçesinde bulunan bir yer mozaiğidir.

<span class="mw-page-title-main">Tapureli (antik kent)</span>

Tapureli Mersin ilinde bulunan bir antik kent örenidir. Tapureli antik yerleşime komşu olan köyün adı olup, kentin antik dönemdeki adı bilinmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Babadıl Adaları</span>

Babadıl Adaları Akdeniz'de yer alan iki küçük Türk adasıdır. Babadıl adı sahilde adaların kuzey batısına düşen Sipahili köyünün eski adıdır. 1811-1812 döneminde Akdeniz kıyılarının haritasını çıkaran İngiliz kaptan Francis Beaufort adaların antik dönemdeki adlarının Papadoulae olduğunu belirtmektedir (Bakınız:Karamanya). Öte yandan Selçuk Üniversitesinden Ahmet Bilir'in araştırmasına göre, Babadıl adı kereste ticareti yapan Papadoulae adlı bir kişinin isminden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aydıncık Adaları</span>

Aydıncık Adaları Mersin ilinde iki küçük Akdeniz adasıdır. Halk arasında adalara Büyük Ada ve Küçük Ada denilir.

Güvercin Adası, Mersin'in Silifke ilçesinde yer alan küçük bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">Softa Kalesi</span> Bozyazıda bir kale

Softa Kalesi (Sycae) Mersin ilinde yer alan bir kale örenidir.

<span class="mw-page-title-main">Saplı Adası</span>

Saplı Adası Mersin ilinde karaya küçük bir dil ile bağlı bir ada yani tombolodur.

<span class="mw-page-title-main">Akdere, Silifke</span>

Akdere Mersin'in Silifke ilçesinde yer alan bir beldedir. 36°15′K 33°45′D koordinatlarında, Silifke'nin batısında Mersin'i batıya bağlayan D.400 devlet kara yolu üzerindedir. Belde kıyıya yakın olmakla birlikte, belde ile kıyı arasında alçak bir dağ sırası vardır. Silifke'ye 30 kilometre, Mersin'e 110 kilometre uzaklıktadır. Antik Palai kent öreninin bulunduğu Eğribük Koyu beldenin üç kilometre güneydoğusundadır. 2020 rakamlarıyla beldenin nüfusu 1223'tür.

<span class="mw-page-title-main">Gezende, Gülnar</span> Gülnarın mahallesi

Gezende Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı bir köydur.36°31′K 33°20′D koordinatlarındaki köy ilin sınır köylerinden biridir. Göksu Irmağı ve bu ırmak uzerinde kurulu Gezende Barajı ve Hidroelektrik Santrali baraj gölünün kıyısındadır. Gülnar'a 45 ve Mersin'e 195 kilometre uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşilovacık Medcem Limanı</span>

Yeşilovacık Medcem Limanı Mersin ili Silifke ilçesinde kurulmuş olan küçük bir limandır. Beldenin güneyindeki limanin kara yolu bağlantısı D.400 devlet kara yolu üzerindendir. Silifke'ye 43, Mersin'e 125 kilometre uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dağlı Kalesi</span> Erdemlide bir kale

Dağlı Kalesi Mersin ilinde yer alan bir ilk çağ kalesidir.

Tisan adası Mersin ilinde bulunan küçük bir adadır. Ada 36°08′K 33°42′D koordinatlarinda olup, Silifke ilçesindeki Tisan Yarımadasında yarımadanın doğusunda yer alan ve Kleopatra koyu adını alan bir koyun ortasındadır. Sahile olan uzaklığı 1 kilometre kadardır. Ana karada adanın güney batısındaki tomboladaki Tisan Afrodisyas adını alan antik örenler bulunur. Adada da bu örenlerle aynı döneme ait bazi kalıntılar vardır.

<span class="mw-page-title-main">Eğribük Koyu</span>

Eğribük Koyu Mersin ilinde bazı antik kalıntıların da bulunduğu bir koy ve dere ağzıdır. Koy Barbaros Koyu veya Tahta Liman gibi adlarla da bilinir. Herhangi bir tesisin olmadığı koy günübirlik piknik yeri ve plaj olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yelkenli Ada</span>

Yelkenli Ada Mersin ili Aydıncık ilçesi doğusunda yer alan küçük bir adacıktır. Sahile sadece 50 metre uzaklıkta olan ada 36°08′19″K 33°31′55″D koordinatlarındadır. Ada meskûn değildir. Aydıncık ve Aydıncık Adaları Yelkenli Ada’nın batısında, Aynalıgöl Mağarası ise doğusundadır. Ada Akdeniz martısı ve Akdeniz foku üreme alanıdır. Bu sebeple kıyıya çok yakın olduğu halde 1. derece SIT alanı ilan edilmiş ve adaya çıkış kaymakamlık emriyle yasaklanmıştır.