İçeriğe atla

Yılan İçini Döktü

Sonunda Ölüm Geldi, Agatha Christie'nin tarihi bir gizem romanıdır. İlk olarak ABD'de Dodd, Mead and Company tarafından Ekim 1944'te [1] ve Birleşik Krallık'ta Collins Crime Club tarafından bir sonraki yılın Mart ayında yayımlanmıştır.

Christie'nin romanları arasında 20. yüzyılda geçmeyen tek roman olmasının yanı sıra kendisi için alışılmadık bir şekilde hiçbir Avrupalı karakter içermemektedir. Bunun yerine roman, MÖ 2000 yılında, Christie'nin arkeolog kocası Sir Max Mallowan ile Orta Doğu'da çalışırken takdir kazandığı Thebes'te geçiyor. Roman, çok sayıda ölüm vakalarıyla dikkat çekiyor ve bu açıdan Ve Sonra Hiçbiri Yok'la karşılaştırılabilir. Aynı zamanda tarihsel kurgu ile daha sonra tarihsel polisiye olarak adlandırılacak olan polisiye / dedektif hikâyesini birleştiren ilk uzun metrajlı romandır.[2][3][4]

Hikâyenin eski Mısır'a dayandırılması önerisi, ünlü Mısır bilimci ve aile dostu Stephen Glanville tarafından önerilmiştir. Ayrıca Christie'ye 4000 yıl önce Mısır'daki günlük ev yaşamının ayrıntıları konusunda da yardımcı olmuştur. Ayrıca Christie'ye kitabın sonunu değiştirmesi yönünde güçlü önerilerde bulunmuştur. Bunu yaptığına daha sonradan pişman olmuştur ve (yayınlanmamış) sonunun daha iyi olduğunu düşünmüştür. Roman, Mısır Orta Krallık döneminden Mısır bilimci Battiscombe Gunn'ın tercüme ettiği, Heqanakhte adlı bir adamın ailesine yazdığı, cariyesine davranışlarından ve muamelesinden şikayetçi olan gerçek mektuplara dayanmaktadır.[5]

Herhangi bir uyarlama versiyonu olmayan dört Christie romanından biridir; diğerleri ise Destination Unknown, Passenger to Frankfurt ve Postern of Fate'tir .Christie, birçok romanında yaptığı gibi bu romanda da bölüm başlıklarında bir tema kullanıyor; bu örnekte Mısır tarım takvimi .

Konu tanıtımı

Mısırlı bir ailenin sakin hayatları, baba İmhotep'in yeni cariyesi Nofret ile kuzeyden dönmesiyle bozulur. Nofret aralarında hoşnutsuzluk yaratmaya başlar. Ölümler başlayınca evde bir lanetin olacağı korkusu uyanır ama katil eve daha yakın mıdır?

Konu Özeti

Roman öncelikle, başarılı ama kendini beğenmiş ve dar görüşlü bir cenaze rahibi olan babası Imhotep'in hayatlarına yeni bir "eş" olan Nofret'i getirmesiyle ve aileyle tanışan genç bir dul olan Renisenb'in bakış açısından yazılmıştır. Nofret çok geçmeden İmhotep'in oğulları Yahmose, Sobek ve Ipy'nin yanı sıra eşlerini de rahatsız eder ve onlara düşman olur. Renisenb, hizmetçi Henet'in bağlılık numarası yaparken nefretle dolu olduğunu fark eder. Hikâyenin sonuna doğru, Renisenb'den nefret ettiğini ve Renisenb'in uzun süre önce ölen annesinden nefret ettiğini itiraf eden Henet'le yüzleşir.

Imhotep'in çağrılmasının ardından, büyük oğulların eşleri Satipy ve Kait, Nofret'e hilelerle zorbalık etmeye çalışır, ancak Nofret Imhotep'e başvurduğunda ve Imhotep döndüğünde oğullarını ve ailelerini evlatlıktan reddetmekle tehdit ettiğinde plan geri teper. Birdenbire herkesin Nofret'i öldürmek için bir nedeni olur ve Nofret bir uçurumun dibinde ölü bulunduğunda, kimse başka bir şeyi kabul etmese de bir kaza olması pek olası görünmemektedir.

Ardından Satipy, Yahmose ile yürürken aynı uçurumdan dehşet içinde düşerek ölür. Renisenb ve diğerleri, ölümünden dakikalar önce Yahmose'nin omzunun üzerinden baktığı şeyin Nofret'in intikamcı ruhu olup olmadığını merak ederler. Yahmose ve Sobek zehirli şarap içtiklerinde bu teori güç kazanır. Sobek ölür ama Yahmose şaraptan daha az içtiği için yaşamaya devam eder. Nofret'in hayaletini şarabı zehirlerken gördüğünü söyleyen bir köle çocuk kısa bir süre sonra zehirlenerek ölür.

Yakışıklı kâtip Kameni, Renisenb'e aşık olmuştur ve sonunda ona evlenme teklif eder. Onu mu yoksa çocukluğundan beri tanıdığı babasının danışmanı Hori'yi mi sevdiğinden emin olamayan Renisenb, seçimi babasına bırakır ve Kameni ile nişanlanır. Ancak Kameni'nin Nofret'le ilişkisinin sandığından daha yakın olduğunu ve Nofret'in aileye karşı duyduğu şiddetli nefrette kıskançlığın etkisi olabileceğini fark eder. Hori ve İmhotep'in yaşlı annesi Esa (neredeyse tamamen kör olmasına rağmen olayları diğerlerinden, özellikle de oğlundan daha net gören zeki bir kadın) bir katilin insan olma olasılığını araştırmaya başlar. Kendisi de muhtemel bir şüpheli olan Ipy, babasının yanındaki yeni ve daha iyi konumuyla övünmeye başlar; kahya Henet'ten kurtulma planları yapar ve bunu ona söyler. Ertesi sabah Ipy gölde boğulmuş halde ölü bulunur.

Şüpheli alanı daha da daralmıştır. Esa, Satipy'nin ölümüyle ilgili bir ipucu vererek katili ortaya çıkarmaya çalışır, ancak bir yemek tadımcısının varlığına rağmen zehirli bir parfümle öldürülür. Katilin kimliğini bilen ve kaosun ortasında bir an için güçlü olan Henet, sayıları giderek artan kurbanları sarmak için kullanılan çarşaflar tarafından boğulur.

Nofret ve Satipy'nin öldüğü aynı uçurum yolunda, görünüşe göre Hori tarafından çağrılan Renisenb, arkasında ayak sesleri duyar ve Yahmose'yi görmek için döner. Daha sonra kardeşinin gözlerinde, Satipy'nin öldürülmeden önce gördüğü öldürücü nefret bakışını görür. Ancak Renisenb öldürülmek üzereyken Hori, Yahmose'yi bir okla öldürür ve onu kurtarır. Hori, Renisenb'e Satipy'nin Yahmose'nin ötesinde hiçbir şeye korkuyla bakmadığını, doğrudan ona baktığını açıklar. Ölümcül olmayan bir dozda zehir içmiş ve hem kendisini baş varis yapmak hem de yeni keşfettiği şiddet aşkını tatmin etmek için cinayetler işlerken iyileşiyormuş gibi davranmıştır. Renisenb'in son seçimi kiminle evleneceğidir: İlk kocasına hiç benzemeyen hayat dolu bir koca olan Kameni ya da daha yaşlı ve esrarengiz bir figür olan Hori. Seçimini yapar ve Hori'nin kollarına düşer.

Ölümdeki Karakterler Son Olarak Geliyor

  • İmhotep, bir cenaze rahibi
  • Nofret, İmhotep'in kuzeydeki cariyesi
  • Esa, İmhotep'in annesi
  • Yahmose, İmhotep'in en büyük oğlu
  • Satipy, Yahmose'nin karısı
  • İpy, İmhotep'in en küçük oğlu
  • Renisenb, Imhotep'in kızı
  • İmhotep'in ikinci oğlu Sobek
  • Kait, Sobek'in karısı
  • Henet, aile hizmetlisi, İmhotep'in ölen karısı Ashayet'le ilişkisi zayıf
  • Hori, ailenin katibi
  • Kameni, Kuzeyden bir katip
  • Teti, Renisenb'in kızı
  • Khay, Renisenb'in merhum kocası

Edebi önemi

Maurice Willson Disher, 28 Nisan 1945 tarihli The Times Literary Supplement'inde şunları söyledi: "Bir uzman şaşmaz bir beceri kazandığında, son derece zor olan görevleri bulma eğilimi ortaya çıkar. Sonunda Ölüm Geldi, Eski Mısır zamanında geçmektedir. Kutsal bir şahsiyet olarak değil, sıradan bir toprak sahibi olarak tasvir edilen rahibin evi, üyelerinin insan olması nedeniyle anında ilgi uyandırır. Ancak yazarın becerisi, yaşlı bir adamın ölümü üzerine heyecan yaratabilir. Binlerce yıl önce bir kadının bu kadar uzun bir süre geçirmesi onun (ve diğerlerinin) neden ve nasıl öldüğüne dair merakı azaltıyor." [6]

Kendini Christie'nin hayranı ilan eden Maurice Richardson, The Observer'ın 8 Nisan 1945 tarihli sayısında şöyle yazmıştır: "Polisiye roman için savaşın en iyi haftalarından biri. İlk olarak, elbette, yeni Agatha Christie; Ölüm Son Olarak Geliyor. Eski Mısır'da geçen ve zaten gergin olan ailesini Memfis'ten aşırı sert bir cariye getirerek iyice geren bir cenaze levazımatçısı rahibin taşradaki evinde geçen bu roman gerçekten de şaşırtıcı derecede yeni. Sonuç: bir dizi cinayet. Bayan Christie, özel arkeolojik ekipmanıyla, kendinizi M.Ö. 1945'te Nil'de, Leamington Spa'da basma kaplı bir misafir odasında yanlış ipuçlarıyla bombardımana tutuyormuş gibi hissetmenizi sağlıyor. Ama sadece sahneleri değiştirmekle kalmamış; yeniden canlandırması canlı ve karakterleri üzerinde gerçekten çok çalışıyor. Ona zaten duyarsız olan hayranlığım daha da artıyor."

Roman, 1990 yılında Polisiye Yazarları Derneği'nin Tüm Zamanların En İyi 100 Polisiye Romanı listesine girdi.

Robert Barnard: "Hercule Poirot'nun M.Ö. 2000'lerde Mısır'a taşınan Noel'i. İncelikle işlenmiş, ancak sonuç bir şekilde iskelet gibi - ortalama bir Christie'nin ziynet eşyalarına ne kadar bağlı olduğu fark ediliyor: kıyafetler, mobilyalar, burjuva yaşamının gereçleri. Bu eserdeki suçlu, tespitten ziyade bir eleme süreciyle ortaya çıkıyor."

Yayın geçmişi

  • 1944, ABD, Dodd & Mead, Ekim 1944, ciltli (İlk ABD baskısı), 223 s.
  • 1945, Birleşik Krallık, The Crime Club Collins, Mart 1945, ciltli (Birinci Birleşik Krallık baskısı), 160 s.
  • 1947, Pocket Books (New York), Ciltsiz Kitap, (Cep Numarası 465), 179 s.
  • 1953, Penguin Books, Ciltsiz Kitap, (Penguin numarası 926), 188 s.
  • 1960, Fontana Books (HarperCollins Damgası), Ciltsiz Kitap, 191 s.
  • 1957, Pan Kitapları, Ciltsiz Kitap, 221 s.
  • 1975, Ulverscroft Büyük Baskı Baskı, Ciltli, 334 s.

Planlanan Uyarlama

Romanın BBC uyarlaması, Christie yapımlarının bir parçası olarak Ağustos 2016'da duyuruldu.[7] Gwyneth Hughes'un Aralık 2018'de uyarlamanın yazarı olacağı açıklandı ve [8] yayınlanması planlandı. Ancak daha sonra uyarlamayla ilgili başka bir haber açıklanmadı.[9]

Kaynakça

  1. ^ "Tribute to Agatha Christie". 30 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2024. 
  2. ^ Donsbach, Margaret. "The Bride of Newgate by John Dickson Carr". HistoricalNovels.info. 12 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2013. 
  3. ^ Donsbach, Margaret. "Death Comes as the End by Agatha Christie". HistoricalNovels.info. 25 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2013. 
  4. ^ "Biography: Agatha Christie". PBS.org. 15 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2013. 
  5. ^ "BBC: Voices from Ancient Egypt Gallery". 1 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2024. 
  6. ^ The Times Literary Supplement, 28 April 1945 (p. 202)
  7. ^ "BBC One and Agatha Christie Productions LTD strike deal for seven new Christie dramas over four years". BBC Media Centre. 24 Ağustos 2016. 17 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2021. 
  8. ^ Dowell, Ben (28 Aralık 2018). "BBC confirms more Agatha Christie drama to come in 2019". Radio Times. 23 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2021. 
  9. ^ Griffiths, Eleanor Bley (18 Ekim 2019). "When is Agatha Christie drama Death Comes as the End on TV?". Radio Times. 23 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Agatha Christie</span> İngiliz polisiye ve dedektif yazarı (1890–1976)

Tam adı Agatha Mary Clarissa Miller Christie Mallowan olan Agatha Christie, İngiliz yazar, polisiye edebiyatın en önemli isimlerinden biri ve dedektif Hercule Poirot karakterinin yaratıcısıdır. Mary Westmacott takma adıyla aşk romanları da yazmıştır. Ancak asıl ününü, yazdığı 80 dedektif romanına ve West End tiyatrolarında sahnelenen oyunlarına borçludur.

<span class="mw-page-title-main">Şark Ekspresi</span> 1883 ile 1977 yılları arasında Paris ve İstanbul arasında sefer yapan uluslararası tren

Şark Ekspresi ya da orijinal adıyla Orient Express, 1883 ile 1977 yılları arasında Paris - İstanbul arasında sefer yapan tren.

<span class="mw-page-title-main">Hercule Poirot</span>

Hercule Poirot Agatha Christie tarafından yaratılan, kurgusal, Belçikalı dedektif karakterdir. Miss Marple ile birlikte, Christie'nin en ünlü ve uzun süreli karakteridir ki 33 romanda ve 54 kısa öyküde boy göstermiştir.

<i>On Kişiydiler</i> İngiliz yazar Agatha Christie tarafından 1939 yılında yayınlanan polisiye romanı

On Kişiydiler veya eski adıyla On Küçük Zenci, İngiliz yazar Agatha Christie'nin yazdığı gizem romanı. Christie, On Kişiydiler'i "yazdığı en zor kitap" olarak tanımlar. Kitap ilk olarak 6 Kasım 1939'da İngiltere'de Ten Little Niggers adıyla yayımladı. Kitabın adı, romanda önemli yer tutan bir çocuk şiirinden geliyordu. Ancak Amerikan kültüründe "zenci" kelimesi ırkçı ve onur kırıcı bir kelime olarak görüldüğünden kitabın Amerika'daki ilk baskısı And Then There Were None adıyla yayımlandı. Bu ad, aynı şiirin son dizesinden bir alıntıydı. Amerika'da daha sonraki baskılar aynı isimle devam etse de 1964-1986 yılları arasında Pocket Books tarafından Ten Little Indians adıyla da yayımlandı. İngiltere'de ise 1985'ten itibaren And Then There Were None adına geçildi. İlerleyen yıllarda kitabın çevirilerinde de benzer değişiklikler yaşandı. Kitabın Türkçe baskıları Altın Kitaplar tarafından On Küçük Zenci adıyla yayımlanıyordu, ancak 2021'de Agatha Christie'nin ailesinin ve ajansının kararıyla romanın kırıcı dilinden arındırıldığı ve bundan sonra On Kişiydiler adıyla yayımlanacağı duyuruldu.

<i>Filler de Hatırlar</i> İngiliz yazar Agatha Christie tarafından 1972 yılında yayınlanan polisiye romanı

Filler de Hatırlar, Agatha Christie'nin romanlarından biridir. Dedektif Hercule Poirot olup,romanda Agatha Christie'nin devamlı karakterlerinden Ariadne Oliver de vardır.

<i>Nilde Ölüm</i> İngiliz yazar Agatha Christie tarafından 1937 yılında yayınlanan polisiye romanı

Nil'de Ölüm, İngiliz yazar Agatha Christie'nin yazdığı bir polisiye roman. İlk olarak İngiltere'de 1 Kasım 1937'de yayımlandı.

<i>Ve Ayna Kırıldı</i> (film)

Ve Ayna Kırıldı, 1980 İngiltere yapımı dedektif filmidir. Özgün adı The Mirror Crack'd dir. Filmin adı, İngiliz şair Lord Alfred Tennyson'un The Lady of Shalott adlı şiirinin bir mısrasından alınmıştır. Filmin kahramanı Miss Marple, filmde bu şiirden sık sık alıntılar yapar.

<i>Elmayı Yılan Isırdı</i> İngiliz yazar Agatha Christie tarafından 1969 yılında yayınlanan polisiye romanı

Elmayı Yılan Isırdı Agatha Christie'nin romanlarından biridir.

<i>Zehiri Kim Verdi</i> İngiliz yazar Agatha Christie tarafından 1939 yılında yayınlanan polisiye romanı

Agatha Christie'nin polisiye romanıdır. Romanda Agatha Christie'nin alışıldık kahramanlarından sadece Başkomiser Battle vardır. Ama çözümde Battle'ın rolu yoktur.

<i>Ölüm Çığlığı</i> (roman) İngiliz yazar Agatha Christie tarafından 1930 yılında yayınlanan polisiye romanı

Ölüm Çığlığı, Agatha Christie'nin yazdığı 10. polisiye romandır. İlk kez 1930 yılında yayımlanan ve Jane Marple karakterinin kahramanlar arasına girdiği ilk romandır. Bu romandan önce Miss Marple karakteri, Agatha Christie tarafından yazılan The Royal Magazine, The Story-Teller Magazine adlı polisiye öykülerinde görülmüştür.

<i>Porsuk Ağacı Cinayeti</i> İngiliz yazar Agatha Christie tarafından 1953 yılında yayınlanan polisiye romanı

Porsuk Ağacı Cinayeti, Agatha Christie'nin polisiye romanıdır.

<i>Kader Kapısı</i> İngiliz yazar Agatha Christie tarafından 1973 yılında yayınlanan polisiye romanı

Agatha Christie'nin yazdığı son Tommy ve Tuppence romanıdır. Romanda polisiye ve casusluk iç içedir.

<i>Bayan McGintynin Ölümü</i> İngiliz yazar Agatha Christie tarafından 1952 yılında yayınlanan polisiye romanı

Bayan McGinty'nin Ölümü İngiliz dedektif romanları yazarı Agatha Christie'nin 1952 yılında yazdığı bir romandır. Romanda dedektif Hercule Poirot'tur. Romanda ayrıca Agatha Christie'nin sürekli kahramanlarından Ariadne Oliver ve Agatha Christie'nin son dönem romanlarında adı geçen Başmüfettiş Spence de vardır.

Ölüm Adası, İngiliz dedektif romanları yazarı Agatha Christie'nin 1964 yılında yayınlamış olduğu bir romanıdır. Roman kahramanı Jane Marple'dır. Jane Marple dizisi romanlarda genellikle Jane Marple İngiltere dışına çıkmaz. Ölüm Adası bu açıdan bir istisnadır. Çünkü romanın konusu Karaip adalarından St Honore'de geçmektedir.

Cinayet Reçetesi İngiliz dedektif romanları yazarı Agatha Christie'nin 1942 yılında yazdığı bir romandır. Roman Jerry Burton'un ağzından anlatılmaktadır. Entrikayı çözen kişi Agatha Christie'nin sürekli kahramanlarından Jane Marple'dır.

Ölüm Büyüsü İngiliz dedektif romanları yazarı Agatha Christie'nin 1961 yılında yazdığı bir romandır. Romanda genellikle 1. şahıs anlatımı tercih edilmiştir. Anlatıcı Mark Easterbrook'tur. Romanda Agatha Christie'nin sürekli karakterlerinden sadece Ariadne Oliver vardır.

Son Evdeki Tehlike İngiliz dedektif romanları yazarı Agatha Christie'nin 1932 yılında yazdığı bir romandır. Roman kahramanı Hercule Poirot'tur. İlk dönem romanların çoğunda olduğu gibi Yüzbaşı Arthur Hastings de Poirot ile birliktedir. Romanda Başmüfettiş Japp da vardır.

Neden Ewans'a Sormadılar? İngiliz dedektif romanları yazarı Agatha Christie'nin 1934 yılında yazmış olduğu bir romandır. Romanda Christie'nin alışılageldik kahramanları yoktur. Entrikayı çözenler Bobby Jones ve Frankie Derwent'tir.

Gizli Düşman, İngiliz yazar Agatha Christie tarafından ilk kez Ocak 1922'de Birleşik Krallık'ta The Bodley Head tarafından ve daha sonra aynı yıl Dodd, Mead and Company tarafından Amerika Birleşik Devletleri'nde yayınlanan ikinci dedektif kurgu romanıdır.

Gizli Düşman, İngiliz yazar Agatha Christie tarafından ilk kez Ocak 1922'de Birleşik Krallık'ta The Bodley Head tarafından ve daha sonra aynı yıl Dodd, Mead and Company tarafından Amerika Birleşik Devletleri'nde yayınlanan ikinci dedektif kurgu romanıdır.