İçeriğe atla

Yıkılan Kule

1909 Rider-Waite tarot destesindeki Kule

Yıkılan Kule (XVI), çoğu İtalyan tarot destesindeki 16. koz veya Major Arcana kartıdır. 15. yüzyıldan beri Tarot kartlarında, 19. yüzyılın ortalarından beri kehanetlerde kullanılmaktadır.

Sembolizm

Kule bazen tehlike, kriz, ani değişim, yıkım, yüksek öğrenim ve kurtuluş olarak yorumlanır.[1] Rider-Waite destesinde, Kule'nin tepesi, ucuza sahip olunan materyalist düşünceyi simgeleyen bir taçtır.

Yıkılan Kule, Mars gezegeni ile ilişkilidir.[2]

AE Waite'in 1910 tarihli The Pictorial Key to the Tarot adlı kitabına göre,[3] Yıkılan Kule kartı şunlarla ilişkilidir:

16. YIKILAN KULE. -- Sefalet, sıkıntı, fakirlik, sıkıntı, musibet, rezillik, aldanma, helak. Özellikle öngörülemeyen bir felaketin kartıdır. Ters: İhmal, yokluk, dağıtım, dikkatsizlik, dikkat dağıtma, ilgisizlik, hiçlik, kibir.

Kaynakça

  1. ^ John Michael Greer (2003). The New Encyclopedia of the Occult. Saint Paul, Minnesota: Llewellyn Publications. s. 489. ISBN 1-56718-336-0. 
  2. ^ McCann (March 1998). "Mercury in Myth & Occult Philosophy". The Traditional Astrologer. Nottingham, UK: Ascella (16). 30 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2023. 
  3. ^ The pictorial key to the tarot. Mineola, NY: Dover Publications. 2005. ISBN 0-486-44255-1. OCLC 57549699. 


Arkana Majör
0
Mecnun
I
Büyücü
II
Azize
III
İmparatoriçe
IV
İmparator
V
Aziz
VI
Aşıklar
VII
Araba
VIII
Adalet
IX
Ermiş
X
Kader Çarkı
XI
Güç
XII
Asılan Adam
XIII
Ölüm
XIV
Denge
XV
Şeytan
XVI
Yıkılan Kule
XVII
Yıldız
XVIII
Ay
XIX
Güneş
XX
Mahkeme
XXI
Dünya
Tarot • Arkana Minör

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İmparator (Tarot kartı)</span>

İmparator (IV), geleneksel tarot destelerindeki dördüncü koz veya Major Arcana kartıdır. Oyun oynamanın yanı sıra falcılıkta da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">İmparatoriçe (Tarot kartı)</span>

İmparatoriçe (III), geleneksel tarot destelerindeki üçüncü koz veya Major Arcana kartıdır. Kart oyunlarında ve kehanetlerde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz (Tarot kartı)</span>

Hierophant (V), okült Tarot destelerindeki Major Arcana'nın beşinci kartıdır. Oyun kağıdı destelerinde Papa olarak bilinen tarihi karttan türetilmiştir. Kehanet için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Aşıklar (Tarot kartı)</span>

Aşıklar (VI), çoğu geleneksel Tarot destesindeki altıncı koz veya Major Arcana kartıdır. Oyun oynamanın yanı sıra falcılıkta da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Araba (Tarot kartı)</span>

Savaş Arabası (VII), çoğu geleneksel tarot destesindeki yedinci koz veya Büyük Arcana kartıdır. Oyun oynamanın yanı sıra falcılıkta da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Adalet (Tarot kartı)</span>

Adalet, desteye bağlı olarak VIII veya XI olarak numaralandırılmış bir Major Arcana tarot kartıdır. Bu kart oyun oynamanın yanı sıra falcılıkta da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ermiş (Tarot kartı)</span>

Ermiş (IX), geleneksel tarot destelerinin çoğunda dokuzuncu koz veya Major Arcana kartıdır. Oyun oynamanın yanı sıra falcılıkta da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kader Çarkı</span>

Kader Çarkı (X), bir tarot destesindeki 78 karttan biridir ve çoğu tarot destesindeki onuncu koz veya Major Arcana kartıdır. Oyun oynamanın yanı sıra falcılıkta da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Güç (Tarot kartı)</span>

Güç, bir Major Arcana tarot kartıdır ve desteye bağlı olarak XI veya VIII olarak numaralandırılmıştır. Tarihsel olarak bu karta Cesaret denirdi. Thoth Tarot destesindeki ismi Şehvet'tir. Bu kart oyun oynamanın yanı sıra falcılıkta da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Asılan Adam (Tarot kartı)</span>

Asılan Adam (XII), çoğu geleneksel tarot destesindeki on ikinci Büyük Arcana kartıdır. Oyun oynamanın yanı sıra falcılıkta da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ölüm (Tarot kartı)</span>

Ölüm (XIII), geleneksel tarot destelerinin çoğunda 13. koz veya Major Arcana kartıdır. Tarot kart oyunlarında olduğu kadar falcılıkta da kullanılır. Kart tipik olarak Grim Reaper'ı tasvir eder ve kehanet için kullanıldığında, genellikle bir kişinin hayatındaki büyük değişiklikleri ifade ettiği şeklinde yorumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Denge (Tarot kartı)</span>

Denge (XIV), Tarot destelerindeki 22 Major Arcana kartından biridir. Genellikle 14 olarak numaralandırılır. Ölçülülük erdemini temsil eden bir figürü tasvir eder. Adalet ve Güç ile birlikte, geleneksel tarotta kendi kartları verilen üç erdemden biridir. Hem oyun oynarken hem de falcılıkta kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Şeytan (Tarot kartı)</span>

Şeytan (XV), çoğu geleneksel tarot destesindeki on beşinci koz veya Büyük Arcana kartıdır. Oyun oynamanın yanı sıra falcılıkta da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız (Tarot kartı)</span>

Yıldız (XVII), çoğu geleneksel tarot destesinde 17. sıradaki veya Major Arcana kartıdır. Oyun oynamanın yanı sıra falcılıkta da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ay (Tarot kartı)</span>

Ay (XVIII), çoğu geleneksel tarot destesinde on sekizinci koz veya Major Arcana kartıdır. Oyun oynamanın yanı sıra falcılıkta da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Güneş (Tarot kartı)</span>

Güneş (XIX), geleneksel tarot destelerinin çoğunda on dokuzuncu koz veya Büyük Arcana kartıdır. Oyun oynamanın yanı sıra falcılıkta da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya (Tarot kartı)</span>

Dünya (XXI), tarot destesindeki 21. koz veya Major Arcana kartıdır. Major Arcana veya tarot koz dizisinin son kartı olarak dahil edilebilir. İbrani alfabesinin 21. harfiyle (Shin) ilişkilendirilir.

Rider-Waite Tarot, tarot kartı okuma için oldukça popüler bir destedir. Aynı zamanda Waite–Smith, Rider–Waite–Smith, veya Rider Tarot olarak da bilinir. Akademisyen ve mistik AE Waite'in talimatlarına dayanan ve Altın Şafak Hermetik Cemiyeti'nin her iki üyesi olan Pamela Colman Smith tarafından çizilen kartlar ilk olarak 1909'da Rider Company tarafından yayınlanmıştır. Deste çok sayıda baskıda yayınlanmış ve çok çeşitli varyantlara ve taklitlere ilham vermiştir. 20'den fazla ülkede destenin 100 milyondan fazla kopyasının bulunduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tılsım Onlusu</span>

Tılsım Onlusu, çoğunlukla Tarot destelerinde olmak üzere, Tılsım takımındaki onuncu karttır. Kehanette, Küçük Arkana'nın bir parçası olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Değnek Dörtlüsü</span>

Değnek Dörtlüsü, tarot destelerini içeren Latin oyun kartlarında kullanılan bir karttır. Tarot kartı okuyucularının "Minor Arcana" dediği şeyin bir parçasıdır.