İçeriğe atla

Yüzme paleti

Yüzme paleti

Yüzme paleti, suda yüzmeye yardımcı olmak içinayaklara giyilen ve kauçuk, plastikten veya bu malzemelerin kombinasyonlarından yapılmış, su sporları faaliyetlerinde kullanılan bir dalış ekipimanıdır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yüzme (spor)</span> kişinin suyun içinde tüm vücudunun hareket etmesini gerektiren bireysel veya takım yarışı sporu

Yüzme, bireyin tüm bedenini kol ve bacak hareketlerinden başka bir unsur kullanmadan su içinden ilerletmesini gerektiren, bireysel veya takımsal düzeyde gerçekleştirilen bir yarış ya da antrenman sporudur. Bu spor, yüzme havuzlarında veya açık suda icra edilmektedir. Yüzme yarışı Olimpiyat oyunlarındaki en popüler spor türlerinden biridir ve kurbağalama, sırtüstü, kelebekleme, serbest ve karışık olarak isimlendirilen stillerde bireysel düzeyde gerçekleştirilir. Takım müsabakalarında ise, dört yüzücü serbest yahut karışık stillerde yarışabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dalgıçlık</span>

Dalgıçlık veya dalıcılık, su altında kalmak üzere suya dalma sporu. Bu sporda nefes alma aygıtları kullanıldığı gibi, bu aygıtlar olmadan da bu spor yapılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eski Dünya kunduzu</span> Kunduz türü

Eski Dünya kunduzu, Avrupa kunduzu olarak da bilinir, kunduzgiller (Castoridae) familyasından vücudu yüzmeye uyum sağlamış, su civarında yaşayan bir kemirici türü.

<span class="mw-page-title-main">Balık</span> solungaç taşıyan, tetrapod olmayan ve suda yaşayan omurgalı hayvan

Balıklar poikloterm olan, neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan, soğuk kanlı, yürekleri çift gözlü, çoğunun vücudu pullu, genellikle yumurta ile üreyen omurgalı hayvanlardır. Bazı türler canlı doğurarak ürer. Mesela tatlı su balıklarından Lepistes'in yumurtaları anne karnında çatlar ve canlı doğum gerçekleşir. Çiklitgillerde ise kuluçka süresi dişinin ağzında gerçekleşir. Ağzında yumurtaları çeviren, mantarlaşmasını engelleyen dişi yumurtalar çatlayana hatta yavrular serbestçe yüzmeye başlayana kadar onları ağzındaki kesesinde korur. Balıklar su yaşamındaki en önemli varlıklardan bir tanesidir. Nehir, göl, akarsu, okyanus ve denizlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zırhlı personel taşıyıcı</span> Cepheye asker taşımak için kullanılan araç

Zırhlı personel taşıyıcı veya kısaca ZPT, piyadeleri cepheye taşımak için üretilen Zırhlı savaş aracıdır. Genellikle Makineli tüfek ile silahlandırılan araçlarda kimi zaman geri tepmesiz top, güdümlü tanksavar füzesi ya da havan topundan yararlanılmaktadır. Bu araçlar doğrudan cephe savaşları için tasarlanmayıp, taşıdıkları askerleri şarapnel ve düşman pusu ateşlerinden korumak içinde üretilmiştir. Yürüyen aksamlarında genellikle tekerlek ve palet kullanılmıştır. Örneğin Birleşik Devletler Ordusuna ait M113'de (palet), Birleşik Krallık Ordusuna ait FV 432'de (palet), Fransız VAB'da (tekerlek), Alman Ordusu GTK Boxerda (tekerlek) ve Sovyet BTR'de (tekerlek) kullanmaktadır. Bu araçlardan daha zırhlı olan Zırhlı Muharebe Araçları (ZMA) ise doğrudan cephede düşmanla çarpışmak için üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Artistik yüzme</span> Yüzme, dans ve jimnastiğin birleştiği bir spor

Senkronize yüzme veya diğer adıyla su balesi, yüzme ile dans ve jimnastiğin harmanlanarak yapıldığı bir spordur. 1800'lü yılların sonunda ortaya çıkmış olmasına rağmen uzun yıllar sirk ve panayırlarda gösteri şeklinde sunuldu. 1952 yılında Uluslararası Yüzme Federasyonu tarafından tanındı. 1973'te ilk kez Senkronize Yüzme Dünya Şampiyonası yapıldı. 1984'te Olimpiyat programına dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Havuz</span> Yüzmek için oluşturulmuş yapay su havzası

Havuz, yüzme veya süs amaçlı kullanılan, içi su ile doldurulan çukurdur. Havuzların dip kısmı, günümüzde beton gibi sert nitelikli maddeler karıştırılarak sıvanmaktadır. Havuz, günümüzde, tatil aktivitelerinin başında gelmektedir. Havuzlar işletmelerde, kamusal alanlarda, villa, malikane ve lüks apartmanlarda kurulabilir.

Palet aşağıdaki anlamlara gelebilir:

FINA, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından su sporları alanında uluslararası rekabeti yönettiği için tanınan uluslararası federasyondur. IOC ve uluslararası toplum için belirli bir spor veya disiplini yöneten birkaç uluslararası federasyondan biridir. Merkezi Lozan, İsviçre'de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sualtı hokeyi</span> sualtı hokeyi (octopush)

Sualtı hokeyi iki takımın bir yüzme havuzunun altında birbirlerinin kalesine pakı göndererek gol atmak için mücadele ettiği, sporcuların birbirine temas etmeden oynadıkları bir spordur.

<span class="mw-page-title-main">Serbest dalış</span>

Serbest dalış, havuzda ve açık suda tek nefeste en büyük derinlik, en uzun mesafe ve süreye ulaşmanın hedeflenildiği bir su altı aktivitesidir. Serbest dalış tarihi, insanların su altı avcılığı yaparak geçimlerini sürdürmek için nefes tutmalarına başlamalarından 21. yüzyılda serbest dalgıçların hobi amaçlı veya rekabete dayalı olarak insan vücudunun sınırlarını test etmelerine kadar uzanmaktadır. Günümüzde dünya rekortmeni serbest dalgıçlar tek nefeste 200 metreden daha derine tek nefesle inip, 300 metre üzeri mesafeyi su altından yatay yüzüp, 10 dakika üzerinde nefeslerini tutarak bu sınırları test etmeye ve geliştirmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Yüzme Federasyonu</span>

Türkiye Yüzme Federasyonu, Türkiye'de yüzme faaliyetlerini yürütmek, yüzmenin gelişmesini ve yurt sathına yayılmasını sağlamak, bu konularda her türlü düzenlemeyi yapmak, kararlar almak ve uygulamakla yetkili kurumdur. Türkiye Yüzme Federasyonu'nun sorumluluk alanına yüzme, senkronize yüzme, atlama ve açık su ile ilgili tüm faaliyetler girmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Su sporları</span> suda veya su yüzeyinde gerçekleşen sporlar

Su sporları, su üstünde, altında veya içinde gerçekleştirilen sporların genel adı. Takım hâlinde veya bireysel olarak icra edilebilen türleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Spor ayakkabı</span>

Spor ayakkabı veya Spor ayakkabısı, Spor aktiviteleri esnasında giyilen bir ayakkabı türüdür. Fitness modası, spor modası, spor giyim'in önemli parçasını oluşturur. Özellikle futbol, voleybol, koşu, maç gibi fiziksel etkinliklerde giyilmektedir.

2016 Yaz Olimpiyatları'nda senkronize yüzme müsabakaları, 14 - 19 Ağustos 2016 tarihleri arasında Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrinde düzenlenecektir. Olimpiyatların senkronize yüzme "Maria Lenk Su Sporları Merkezi"'nde gerçekleşecektir. 2 branşta madalya mücadelesi verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şnorkelle yüzme</span>

Şnorkelle yüzme, bir dalış maskesi, şnorkel adı verilen biçimlendirilmiş bir solunum tüpü ve genellikle paletler ile birlikte bir su kütlesinde yüzme uygulamasıdır. Bu ekipmanın kullanılması, şnorkelin su altındaki cazibe merkezlerini nispeten az çaba ile uzun süre gözlemlemesine ve yüzü aşağı bakarken nefes almasına olanak tanımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yüzme</span>

Yüzme, bir kişinin su veya başka bir sıvı üzerinde genellikle rekreasyon, spor, egzersiz veya hayatta kalmak için hareket etmesidir.

Ankara'da spor, Türkiye'nin Ankara ilinin spor tarihçesini, sporda son iki sezondaki spor kulüplerini, önemli spor tesislerini ve ünlü sporcu-spor adamlarını konu alan maddedir. Ankara'nın futbol, basketbol, voleybol, hentbol, futsal, buz hokeyi gibi farklı branşlarda faaliyet gösteren takımları vardır.

Avrupa Yüzme Birliği ya da kısaca LEN, Uluslararası Yüzme Federasyonuna bağlı olarak Avrupa’da uluslararası düzeyde düzenlenen dalış, yüzme, açık su yüzme, senkronize yüzme ve sutopu organizasyonlarını yürüten yönetim bütünüdür. 1927 yılında İtalya’nın Bologna şehrinde kurulan LEN’in genel merkezi 2015 yılından beri İsviçre’nin Nyon kentindedir.

Su altı buz hokeyi nispeten ekstrem bir spor olup buz hokeyinin türevidir. Donmuş havuzların veya göletlerin altında baş aşağı durarak oynanır. Katılımcılar dalış maskeleri, paletler ve dalış elbiselerini giyip donmuş yüzeyin alt tarafını oyun alanı veya yüzen bir disk için pist olarak kullanırlar. Yarışmacılar herhangi bir solunum cihazı kullanmazlar, bunun yerine hava almak için her 30 saniyede bir yüzeye çıkarlar.