İçeriğe atla

Yüzer noktalar

Kontrol Edilmiş
Yüzer noktaların benzetimi

Yüzer noktalar veya muşvolan, gözün normalde saydam olan vitröz sıvısı içinde bulunan bazen görünür ve hareket edebilen parçacıklardır.[1][2] Her uçan cismin kendine özgü boyutu, şekli, koyuluğu, kırılma indisi ve hareket edebilme özelliği vardır.[1] Bu cisimler aynı zamanda "muscae volitantes" (Latince: uçan sinekler) olarak adlandırılır.[3] Vitre doğuştan tamamen saydamken, yaşlanmayla birlikte giderek kusurlar (aynı zamanda retinal bozukluk ve retina yırtılması, hasar alması gibi sebeplerinden ötürü de) ortaya çıkabilir. Çoğu insanın gözünde bulunan, en yaygın yüzen nokta türü, vitredeki dejeneratif değişiklikler sonucu oluşur. Bazı insanlar için rahatsız edici olabilen uçuşan cisimlerin algılanması miyodizopsi olarak adlandırılır.[3] Ciddi vakalar dışında, sıklıkla tedavi edilmez. Günümüzde vitrektomi (cerrahi müdahale), lazer ve ilaç tedavisi gibi tedavi yöntemleri bulunmaktadır. vitröz ipliksi parçacıklar piyasaya çıktıgı günden itibaren her geçen aylar artmaya başlar bunun yok edici çözümü göz damlası veya göz vitaminleri hiçbir işe yaramaz ancak parçalayarak daha da çok lifleri yogunlaştırır hemen bir özel göz hastanesine başvurulması gerektigi bunun sonucunda 15 dakikalık lazer seansıyla eskisinden daha da çok azaltılabilir böylelikle hastanın görüş konforu düzelmiş olur eger tadavi yapılmazsa % 50 lik bir oranla kolejenlerin daha da sıklaşması retina duvarının önünde yüzen bu parçacıklar göze farklı bir hasarlar oluştarabilir göz zamanla görüş yetisini kaybedip eskiyi aratır olur bu nedenle tedavi edilirse erken önlem alınmış olur..........* Yüzen noktalar, retina üzerine düşen gölgelerinden ya da içlerinden geçen ışığın kırılmasından dolayı görünürler.[4] Bu noktalar tek başlarına veya diğerleriyle birlikte bir yığın olarak kişinin görme alanında görünebilirler. Kişinin görme alanında yavaşça süzülen ve özellikle gözlerin hareket ettiği yönde hareket eden noktalar, iplikler veya "örümcek ağları" gibi şekillerde görünebilirler.[1] Bu cisimler gözün içinde fiziksel olarak var olduklarından, optik yanılsamalar veya entoptik fenomen değillerdir. Yüzen noktalar, ışık çakmaları ve ışık izleri (palinopsia) gibi göz rahatsızlıkları ile bir arada görülebilir ve bu yönden görsel karıncalanma ile birbirine karıştırılmamalıdır.

Belirtiler ve semptomlar

Yüzen noktalar, gözün içinde yoğun bir sıvı ya da jel olan vitröz sıvısı içinde bulanan cisimciklerdir.[5] Vitröz sıvısı gözün içinin çoğunluğunu dolduran jelimsi ve saydam bir maddedir. Gözün lens kısmının arkasındaki vitre boşluğunu doldurur ve gözün 4 optik öğesinden biridir.[6] Böylece, yüzen noktalar, bu sıvının içinde gözün hareketlerini takip ederek yavaşça sürüklenirler. Bu noktalar, ilk kez fark edildiklerinde, kişi doğal olarak bu noktalara odaklanmaya çalışır. Fakat, yüzen cisimleri odak noktasına getirmek oldukça zordur, çünkü gözün hareketlerini takip ederek gözün odak noktasından kolaylıkla uzaklaşırlar. Yüzen noktalar, aslında gözün içinde sabit olmadıkları için beyin tarafından algılanırlar. Normalde gözün retina kısmında bulunan kan damarları da ışığı engellediği için görünürler, fakat beyin sinirsel adaptasyon sonucunda sabit görselleri uyarıları süzdüğü için bu damarları algılamaz.[1]

Yüzen cisimler, özellikle boş bir yüzeye veya mavi gökyüzü gibi açık tek renkli bir alana bakıldığında belirgindir. Bu lekelerin çoğu, göz küresi hangi yönde yönlendirilirse yönlendirilsin, göz küresinin dibine doğru batma eğilimindedir; sırtüstü pozisyon onları görme merkezi olan "fovea" yakınında yoğunlaştırma eğilimindeyken, dokusuz ve eşit şekilde aydınlatılmış gökyüzü onları görmek için ideal bir arka plan oluşturur.[5] Ayrıca, Gündüz gökyüzünün parlaklığı göz bebeklerinin büzülmesine neden olarak diyafram açıklığını düşürür, bu da yüzen noktaların daha az bulanık olmasını ve daha kolay görülmesini sağlar.

Doğumda oluşan uçuşan cisimler genellikle ömür boyu kalır, daha sonra ortaya çıkanlar ise haftalar veya aylar içinde kaybolabilir.[7] Hastanelere başvurulan yaygın rahatsızlıklardan biridir ve çoğu insanda ciddi sorunlara neden olmazlar. 2002'de Birleşik Krallık'ta göz hastalıkları uzmanlarına yapılan bir anket, her göz uzmanına ayda ortalama 14 hastanın uçuş cisimler rahatsızlığı ile başvurduğu gösterdi.[8] Ama yine de, uçuşan cisimler, retinal bozukluk ve retina yırtılması gibi ciddi rahatsızlıkların da belirtisi olabilir.[9]

Dış bağlantılar

Kaynaklar

  1. ^ a b c d "Floaters | National Eye Institute". www.nei.nih.gov. 21 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 
  2. ^ Cline D; Hofstetter HW; Griffin JR. (1997). Dictionary of Visual Science. Butterworth-Heinemann. ISBN 0-7506-9895-0. 
  3. ^ a b "Eye floaters or myodesopsias. Causes and treatment". ICR (İngilizce). 10 Ağustos 2016. 18 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 
  4. ^ American Academy of Ophthalmology. "Floaters and Flashes: A Closer Look" (pamphlet). 2006. ISBN 1-56055-371-5. 
  5. ^ a b "Eye Floaters & Eye Spots - Dealing With Floaters in the Eye". web.archive.org. 23 Ekim 2007. 23 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 
  6. ^ Saladin, Kenneth. Anatomy & Physiology: A Unity of Form and Function. s. 614. ISBN 978-0-07-337825-1. 
  7. ^ "Eye floaters - Vitreous floaters, spots". web.archive.org. 24 Eylül 2015. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 
  8. ^ "DJO | Digital Journal of Ophthalmology". www.djo.harvard.edu. 23 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 
  9. ^ "Uçuşan Cisimler ve Noktalar, Belirtileri, Tedavisi | İstanbul Retina Enstitüsü". www.istanbulretina.com. 28 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Işık</span> elektromanyetik spektrumun insan gözü tarafından algılanabilen kısmı içindeki elektromanyetik radyasyon

Işık veya görünür ışık, elektromanyetik spektrumun insan gözü tarafından algılanabilen kısmı içindeki elektromanyetik radyasyon. Görünür ışık genellikle 400-700 nanometre (nm) aralığında ya da kızılötesi ve morötesi arasında 4.00 × 10−7 ile 7.00 × 10−7 m dalga boyları olarak tanımlanır. Bu dalga boyu yaklaşık 430-750 terahertz (THz) frekans aralığı anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Makula dejenerasyonu</span>

Makula dejenerasyonu ya da sarı nokta hastalığı kelime anlamı itibarı ile, makulada meydana gelen herhangi dejeneratif bir süreci tanımlasa da, bu makalede yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD) anlatılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kornea</span> Gözün saydam ön tabakası

Kornea, gözün en ön kısmında yer alan, ışığı odaklamak ve gözü dış etkenlerden korumak için özelleşmiş saydam ve eğimli doku.

Retina (latince:rete) ya da ağkatman çoğu omurgalı ve bazı yumuşakçaların gözünün en içindeki görmeyi sağlayan ışığa ve renge duyarlı hücrelerin bulunduğu göz doku tabakasıdır. Gözün optiği, retinadaki görsel dünyanın odaklanmış iki boyutlu bir görüntü oluşturur ve bu görüntüyü beyne elektriksel sinir uyarılarına çevirerek görsel algı oluşturur. Retina, bir kameradaki film veya görüntü sensörü 'ne benzer bir iş yapar.

<span class="mw-page-title-main">Miyopi</span> göz kusuru

Miyopi bir göz kusurudur. Miyop bir gözün ön arka çapı kırma gücüne göre daha uzundur, bu nedenle göze paralel gelen ışınlar retinanın önünde göz yuvarlağı içerisindeki bir noktada odaklanmaktadır. Miyoplarda, gözün kırıcı bileşenleri gözün ön-arka çapına göre fazla güçlüdür veya gözün ön-arka çapı gözün kırıcı bileşenlerine göre fazla uzundur. Bazen bu her iki durum bir arada bulunabilir. Yakındaki nesnelerden yayılarak gelen ışınların, retinada odaklanabilmesi için uzağa bakıştan daha çok mercek gücü gerekir, miyop bir gözün kırıcı bileşenleri, diğer bir deyişle mercek gücü fazla olduğu için yakından gelen ışınları retina üzerinde odaklayabilir, işte bu nedenle miyop kişiler yakını net görebilirler. Uzaktan gelen ışınlar 6 metreden sonra göze paralel olarak geliyor olarak kabul edilebilir, bu paralel ışınlar retinada odaklanamayacağı için miyoplar uzağı net göremezler. Kalın mercekli gözlükle geçici olarak düzeltilebilir. Ayrıca lazer yöntemi ile tamamen tedavi edilebilir. Göz gelişimi genel olarak genetik tabanlıdır; ancak çevresel etmenlerin de göz gelişimine önemli etkisi olduğu görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Göz</span> görme organı

Göz, göz çukurunda bulunan, iri bir bilye büyüklüğünde, görmeyi sağlayan küremsi bir organdır.

<span class="mw-page-title-main">Gece körlüğü</span> göz hastalığı

Retinitis pigmentosa (RP), halk arasında tavuk karası ve gece körlüğü adlarıyla bilinen ve görme kaybına neden olan genetik bir göz hastalığıdır. Her 4.000 kişide 1'i etkilediği tahmin edilmektedir.

Yansıma, homojen bir ortam içerisinde dalgaların yansıtıcı bir yüzeye çarparak yön ve doğrultu değiştirip geldiği ortama geri dönmesi olayına denir. Yansımanın genel örnekleri ışık, ses ve su dalgalarıdır. Düzlem aynalarda yansıma, saydam ortamda hareket eden ışığın herhangi bir yüzeye çarpıp geri dönmesi olayıdır. Yansıma olayında ışığın hızı, frekansı, rengi yani hiçbir özelliği değişmez. Sadece hareket yönü değişir.

<span class="mw-page-title-main">Radyasyon</span> Uzayda hareket eden dalgalar veya parçacıklar

Radyasyon veya ışınım, elektromanyetik dalgalar veya parçacıklar biçimindeki enerji yayımı ya da aktarımıdır. "Radyoaktif maddelerin alfa, beta, gama gibi ışınları yaymasına" veya "Uzayda yayılan herhangi bir elektromanyetik ışını meydana getiren unsurların tamamına" da radyasyon denir. Bir maddenin atom çekirdeğindeki nötronların sayısı, proton sayısına göre oldukça fazla veya oldukça az ise; bu tür maddeler kararsız bir yapı göstermekte ve çekirdeğindeki nötronlar alfa, beta, gama gibi çeşitli ışınlar yaymak suretiyle parçalanmaktadırlar. Çevresine bu şekilde ışın saçarak parçalanan maddelere radyoaktif madde denir.

<span class="mw-page-title-main">Dağınık yansıma</span>

Dağınık yansıma, gelen ışığın yüzeye geldiği açıyla yansıması yerine birçok açıyla yansıması durumudur. İdeal dağınık yansıma yüzeyinde, yüzeyi çevreyen yarım küre içerisinde her doğrultuda eşit aydınlanma şiddeti görülür.

<i>Dünya</i> (Descartes) René Descartes tarafından yazılmış bir kitap

Dünya, diğer bir adıyla Treatise on the Light René Descartes (1596-1650) tarafından yazılmış bir kitaptır. 1629 ve 1633 yılları arasında yazılmış olan kitap metottan metafiziğe, fiziğe ve biyoloji ye Descartes'in neredeyse tüm felsefesini yansıtır. Dünya, dönen girdapların diğer fenomenlerin yanı sıra Güneş Sisteminin yaratılmasını ve Güneş'in etrafında dönen gezegenlerin dairesel hareketini açıkladığı bir korpuscularian kozmolojisi sunar.

<span class="mw-page-title-main">Optik saydamlık ve yarı saydamlık</span>

Fiziğin optik alanında, geçirgenlik ışığın bir materyal üzerinden dağılmadan geçebilmesine olanak sağlayan fiziksel bir özelliktir. Makroskopik (büyük) ölçeklerde, fotonların Snell kanununa göre hareket ettikleri söylenebilir. Yarı saydamlık, geçirgenliğin içinde bulunan bir üst kümedir ve ışığın geçmesine izin verir ancak Snell kanununu takip etmek zorunda değildir. Fotonlar, kırınım işaretleri içinde herhangi bir değişim meydana geldiğinde her iki arayüzde de dağınım gösterebilirler. Diğer bir deyişle, yarı saydam bir ortam ışığın ulaşım yapmasına olanak sağlarken saydam olan bir ortam sadece ışığın geçişini onaylamakla kalmaz aynı zamanda görüntü oluşumuna da izin verir. Yarı saydamlığın karşıtı olan kavram opaklıktır. Saydam yani geçirgen olan maddeler oldukça net görülen, tamamının tek bir renge sahip olduğu ya da her rengi içeren bir spekturumu meydana getiren herhangi bir kombinasyona sahip olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Diyabetik retinopati</span>

Diyabetik göz hastalığı olarak da bilinen diyabetik retinopati, diabetes mellitus nedeniyle retinada hasara yol açan tıbbi bir durumdur. Körlüğün önde gelen nedenidir.

Entoptik fenomen kaynağı gözün içinde olan görsel efektlerdir.

Lens ışığın kırılarak retinada odaklanmasını sağlayan saydam ve bikonveks bir yapıdır.Lens şekil değiştirerek odak uzunluğunu değiştirir. Böylece çeşitli mesafelerdeki cisimlere odaklanabilmeyi sağlar. Bu ayarlama akomodasyon diye de bilinir.Akomodasyon kameranın lens hareketleriyle odaklanması gibidir.Lensin ön yüzü arka yüze göre daha düzdür. İnsanlarda, doğal ortamındaki lensin kırma gücü yaklaşık 18 diyoptri, yani gözün toplam kırma gücünün kabaca üçte biri kadardır.

<i>Tapetum lucidum</i>

Tapetum lucidum, birçok omurgalının gözünün içindeki bir doku tabakasıdır. Retina'nın hemen arkasında yatan bir geriyansıtıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Retina implantı</span>

Retina implantı, Retina dejenerasyonu nedeniyle kör olan hastalara görme restorasyonu için retina protezleri, dünya çapında bir dizi özel şirket ve araştırma kurumu tarafından geliştirilmektedir. Sistem, retinitis pigmentosa (RP) veya yaşa bağlı maküler dejenerasyon (AMD) gibi retina hastalıkları nedeniyle fotoreseptörlerini kaybeden kişilere faydalı görüşü kısmen geri kazandırmak içindir. Şu anda klinik deneylerde üç tip retina implantı bulunmaktadır: epiretinal, subretinal ve suprakoroidal. Retina implantları, hayatta kalan retina nöronlarını elektriksel olarak uyararak retinaya görsel bilgi sağlar. Şimdiye kadar, ortaya çıkarılan algılar oldukça düşük çözünürlüğe sahipti ve ışığın algılanması ve basit nesnelerin tanınması için uygun olabilir.

Retinopati, gözün retinasında görme bozukluğuna neden olabilecek herhangi bir hasardır. Retinopati sıklıkla retinal damar hastalığını veya anormal kan akışının neden olduğu retina hasarını ifade eder. Yaşa bağlı makula dejenerasyonu teknik olarak retinopati şemsiye terimi altında yer alır ancak sıklıkla ayrı bir durum olarak tartışılır. Retinopati veya retinal vasküler hastalık genel olarak proliferatif ve proliferatif olmayan tiplere ayrılabilir. Retinopati sıklıkla diyabet veya hipertansiyonda görüldüğü gibi sistemik hastalığın oküler bir belirtisidir. Diyabet, 2008 yılı itibarıyla ABD'de retinopatinin en yaygın nedenidir. Diyabetik retinopati, çalışma çağındaki kişilerde körlüğün önde gelen nedenidir. Dünya çapındaki körlük vakalarının yaklaşık %5'ini oluşturur ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından öncelikli göz hastalığı olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Görüş keskinliği</span>

Görüş keskinliği genellikle görüşün netliğini ifade eder, ancak teknik olarak kişinin küçük ayrıntıları hassasiyetle tanıma yeteneğini değerlendirir. Görüş keskinliği optik ve sinirsel faktörlere bağlıdır. Gözün optik faktörleri, retinadaki görüntünün keskinliğini etkiler. Nöral faktörler, retinanın, beyne giden nöral yolların ve beynin yorumlama yeteneğinin sağlığı ve işleyişidir.

<span class="mw-page-title-main">İnsan gözü</span>

İnsan gözü, görünür ışığa tepki veren ve görsel bilgilerin, nesneleri görmek, dengeyi korumak ve günlük ritmi korumak gibi çeşitli amaçlarla kullanılmasına izin veren duyusal sinir sisteminin organıdır.