İçeriğe atla

Yüz Gün Taarruzu

Yüz Gün Taarruzu
Tarih8 Ağustos 1918 – 11 Kasım 1918
Bölge
Amiens'den Mons'a kadar
Sonuç Kesin İtilaf zaferi
Alman İmparatorluğu çökertildi
I. Dünya Savaşı sona erdi
Taraflar
Fransa Fransa
Birleşik Krallık Büyük Britanya
Avustralya Avustralya
Kanada Kanada
Britanya Hindistanı Hindistan
Yeni Zelanda Yeni Zelanda
Güney Afrika Cumhuriyeti Güney Afrika Birliği
Amerika Birleşik Devletleri ABD
Belçika Belçika
Portekiz Portekiz
Alman İmparatorluğu Alman İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Fransa Ferdinand Foch
Fransa Philippe Pétain
Birleşik Krallık Douglas Haig
Birleşik Krallık Julian Byng
Kanada Arthur Currie
Amerika Birleşik Devletleri John Pershing
Avustralya John Monash
Belçika I. Albert
Alman İmparatorluğu Erich Ludendorff
Alman İmparatorluğu Georg von der Marwitz
Kayıplar
416.636 (Büyük Britanya)
531.000 (Fransa)
127.000 (Amerika)
Toplam: 1,069,636
785.733

Yüz Gün Taarruzu (diğer adlarıyla Büyük Saldırı veya Kanadalıların Yüz Gün Saldırısı), I. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru İkinci Amiens Muharebesi ile başlayan İtilaf Devletleri'nin 8 Ağustos 1918'den 11 Kasım 1918'e kadar batıdaki merkez kuvvetlerine yaptığı bir dizi saldırıdır.[1] Saldırılar Alman ordusunu demoralize olmasına yol açmış ve moral çöküntüsü yaşayan Alman ordusu kenara çekilmiş ve I. Dünya Savaşı bitmiştir. Yüz Gün Taarruzu'nda belirli bir strateji yoktu. Amiens Muharebesi başarısı ile başlayan art arda yapılan ataklarla kazanılmıştı.[2]

Arka plan

Almanların Batı Cephesi'nde Michael Operasyonu ile başlattığı büyük saldırı Haziran 1918'de tükenme noktasına geldi. Almanlar en son Marne Nehri'ne kadar gelebildiler. Marne-Rheims Muharebesi haziran ayında son bulmuş ve müttefikler güçlü birlikleriyle İkinci Marne Muharebesi olarak adlandırılacak saldırıya giriştiler. Almanlar mevzilerini kaybettiler ve Marne civarına doğru geri çekildiler.[3]

Ferdinand Foch artık müttefiklerin savunmayı bırakıp saldırı pozisyonuna geçilmesinin önemine dikkat çekti. Amerikan ordusu artık Fransa'da büyük birlikler barındırıyordu. Bu birliklerin varlığı Fransız ordusuna moral ve güç veriyordu. Aynı zamanda İngiliz ordusu da İtalya, Sina ve Filistin Cephesi'ndeki büyük çaptaki destek kıtalarını buraya göndermişti.

Savaşlar

Amiens Savaşı 8 Ağustsos 1918'de İngiliz, Kanada ve Fransız kuvvetlerinin toplam 10 tümen ve 500'ün üzerinde tank ile saldırısıyla başladı. Avustralya Kolordusu ve İngiliz 4. Ordusuna bağlı Kanada Kolordusu'nun tank destekli saldırısıyla Alman ön hatları çökertildi. Bu saldırı Alman ön hatlarında paniğe ve kargaşaya yol açtı. Günün sonunda Somme'nin kuzeyindeki Alman hatlarında 24 km2 boşluk oluştu. Müttefikler 17.000 esir 330 silah ele geçirdi. 8 Ağustostaki Amna kayıpları 30.000 civarındaydı. Buna karşılık müttefik kayıpları ölü, yaralı ve kayıplar olmak üzere 6.000 civarındaydı. Bu Almanların moralinin bozulmasına yol açtı. Erich Ludendorff bu olayı Alman ordusunun kara günü olarak adlandırdı.

İlerleme, topçu desteğiyle 8 Ağustos'tan sonra büyük bir başarı olmaksızın 3 gün daha devam etti. Bu üç gün içerisinde müttefikler 19 km2'lik bir alanı daha ele geçirdiler. Ancak bu ilk günkü savaştan kalma yerleri de kapsıyordu. Çünkü Almaların destek kuvvetleri buralara yerleşmişti. 10 Ağustos'ta Almanlar Michael Muharebesi'nde ele geçirdikleri yerlerden sökülüp atılmaya başlanmıştı. Almanlar Hindenburg Hattı'na doğru geri çekilmeye başladılar.

Somme

15 Ağustos 1918'de Foch Haig'e Amiens saldırısının devam etmesini talep etti. Haig bunu reddetti ve 21 Ağustos'ta İngiliz 4. Ordusunun taze birlikleriyle yeni bir saldırı düzenlenmesine karar verdi.

Saldırı başarılı olmuştu ve Alman 2. Ordusu 55 kilometre geri itilmişti. 22 Ağustos'ta Albert ele geçirilmişti.26 Ağustos'ta İngiliz 1.Ordusu harekâtı 12 kilometre daha ileriye doğru genişletti. 29 Ağustos'ta Bapaume düştü. Toplar ve mühimmatlar ileri hatlara doğru kaydırılırken, aynı zamanda İngiliz saldırıları da devam ediyordu. 31 Ağustos gecesi Avustralya kolordusu Somme Nehri'ni geçerek Mont St Quentin ve Péronne'deki Alman hatlarını yardı. İngiliz 4. Ordusu'nun komutanı Henry Rawlinson 31 Ağustos - 4 Eylül arasındaki Avustralya ilerleyişini savaşın en büyük başarısı olarak nitelendirdi.

2 Eylül'de Alman güçleri bahar ayınlarında başladıkları taarruz yeri olan Hindenburg Hattı'nın yakınlarına doğru geri çekildi.

Hindenburg Hattı

Foch şimdi Alman hatlarına Fransa ve Belçika'nın Liège kentinden ortak merkezli bir taarruz planlıyordu. Alman ana savunması Cerny kasabasından Aisne nehrine kadar uzanan bir dizi gerilmiş istihkam mevzisinden oluşan Hindenburg hattına bağlıydı. Foch'un ana taarruz planı başlamadan önce, hattın doğusunda ve batısında kalan Alman güçleri Havrincourt ve St. Mihiel Muharebesi ile etkisiz hale getirildi. Foch ilk büyük taarruzu 26 Eylül'de Meuse-Argonne Muharebesinde Amerikan seferberlik güçleriyle başlattı. İki gün sonra, Belçika Kralı Albert'in komutasındaki ordu güçleriyle Flanders bölgesinde taarruz başladı. Her iki hücum ilk başlarda iyi ilerlerken bir süre sonra lojistik problemlerden sonra özellikle Amerikan güçleri tarafında yavaşlamaya başladı.

29 Eylül'de Haig'in, İngiliz 4. Ordusuyla Hindenburg hattına ana taarruzu başladı (St. Quentin Canal Muharebesi). 5 Ekim'de İngiliz 4. Ordusu, Hindenburg savunmasın yardı. Bu arada (8 Ekim) Kanada Kolordusu'nun öncü kuvvetlerinin açtığı 1. ve 3. İngiliz Orduları, Hindenburg hattını yarmayı başardı. (Canal du Nord Muharebesi)

Kaybedilen bu savaşlardan dolayı Alman yüksek komutanlığı savaşın artık sona erdirilmesinin gerektiğine karar verdi.

Almanların geri çekilişi

Almanlar ekim ayının ortalarında 1914'te ele geçirdikleri topraklardan tamamen geri püskürtülmüşlerdi. Fakat bu geri çekiliş hiçbir zaman bozguna dönüşmemiştir. Müttefik güçlerinin kayıpları, gücü tükenmiş Almanlardan daha fazlaydı.

Kaynakça

  1. ^ Caracciolo, M. Le truppe italiane in Francia. Mondadori. Milan 1929. 
  2. ^ Julien Sapori, Les troupes italiennes en France pendant la première guerre mondiale, éditions Anovi, 2008. 
  3. ^ "The Great War Timeline - 1918". 1 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kursk Muharebesi</span> Alman-Sovyet muharebesi

Kursk Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde, Alman kuvvetlerinin Kursk çıkıntısına karşı 1943 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında giriştikleri genel taarruzdur. II. Dünya Savaşı sırasında yapılmış en büyük tank çarpışmalarından biri ve bir günde en fazla kayıp verilmiş hava çatışmaları bu muharebede gerçekleşmiştir. Almanların Doğu Cephesi'nde gerçekleştirdiği son stratejik taarruzdur. Sonucundaki Sovyet zaferi, Doğu Cephesi'nde inisiyatifi Sovyetlere vermiştir ve savaşın sonuna kadar da öyle kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cambrai Muharebesi (1917)</span>

Cambrai Muharebesi, 20 Kasım-3 Aralık 1917 tarihleri arasında Fransa'da geçen ve İngilizler tarafından I. Dünya Savaşı'nda yürütülen bir harekâttır. Tankların başarıyla kullanıldığı ilk çarpışma özelliğini taşımaktadır. Bu muharebe, İngilizler için bir hüsran niteliğini taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amiens Muharebesi (1918)</span>

Amiens Muharebesi, 8 Ağustos 1918'de Fransa'da meydana gelen muharebe.

<i>Blitzkrieg</i> piyade ve hava desteğinin hızlı, ezici bir kuvvet yoğunluğunu kullanarak düşmanı kırmak, yerinden oynatmak ve dengesini bozmak için sürpriz saldırısı

Blitzkrieg ya da yıldırım harbi, II. Dünya Savaşı sırasında Almanların temel savaş doktrinidir. Doktrinin amacı hızlı ve ani saldırılarla, düşmanın düzenli bir savunma kurmasını engelleyip sonra da hızlı bir şekilde yok etmektir. I. Dünya Savaşı'nda uygulanan siper savaşı yöntemine karşı geliştirilmiştir. Tankların, uçakların ve zehirli gazların gelişmesiyle siper savaşları terk edilmeye başlanmış, daha çok hareketli savunmaya geçilmiştir. Almanların bütün savaş araçları bu doktrin üzerine üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı Batı Cephesi</span>

Batı Cephesi, Almanya'nın batısında kalan Avrupa topraklarında, esas olarak Belçika, Hollanda ve Fransa'yı içine alan cephedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Afrika Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

Kuzey Afrika Cephesi, Libya, Mısır, Cezayir, Tunus ve Fas'ta Müttefik Devletler ve Mihver Devletler arasında geçen savaşlar dizisidir. Cephedeki savaşlar daha çok Almanya ve Birleşik Krallık arasında geçmiştir. Kuzey Afrika çöllerinde yapılan tank savaşları II. Dünya Savaşı'nın kaderini değiştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fransa-Prusya Savaşı</span> Avrupa merkezli savaş

Fransa Prusya Savaşı, 19 Temmuz 1870 - 10 Mayıs 1871 tarihleri arasında Fransız İkinci İmparatorluğu ile Prusya Krallığı arasında yapılan savaş. Fransa'da genellikle 1870 Savaşı olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

II. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi (Almanca: Die Ostfront 1941-1945, der Rußlandfeldzug 1941-1945 veya der Ostfeldzug 1941-1945 Rusça: Великая Отечественная война Avrupalı Mihver Devletleri ve Finlandiya'nın Sovyetler Birliği, Polonya ve diğer Müttefik Devletlere karşı verdikleri savaşı anlatır. Nazi propagandası savaşa Bolşevizme karşı haçlı seferi anlamı yüklemiş, Sovyetlere karşı savaşmak üzere Avrupa'nın neredeyse tamamından gönüllüleri Waffen SS birliklerine dahil etmiştir. Savaş 22 Haziran 1941 - 9 Mayıs 1945 tarihleri arasında orta, doğu, kuzeydoğu ve güneydoğu Avrupa topraklarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Douglas Haig</span>

Douglas Haig, 1. Kont Haig,, I. Dünya Savaşı sırasında uzun süre Fransa'daki Britanyalı kuvvetlerinin başkomutanlığını yürüten Britanyalı mareşal. Daha çok Alman öldürmek biçiminde özetlenen yıpratma stratejisi sonucunda 1916-1917 yıllarında hem çok sayıda Britanyalı askerinin ölmesi, hem de kısa vadede önemli kazançlar sağlanamaması yoğun eleştirilere uğramasına neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ardenler Taarruzu</span> 1944te II. Dünya Savaşının sonlarına doğru Batı Cephesinde Ardenler ormanı boyunca yapılan Alman taarruzu (Bulge Muharebesi olarak da bilinir.)

Ardenler Taarruzu, II. Dünya Savaşı'nda Normandiya Çıkarması sonrasında, Avrupa cephesindeki en büyük muharebedir. Almanya'nın kullandığı harekât adı: Unternehmen Wacht am Rhein yani Ren Savunma Harekâtı, ABD'nin kullandığı harekât adı: The Battle of the Bulge yani Çıkıntı Muharebesi'dir. Rundstedt Taarruzu olarak da bilinir. O dönem kamuoyunda Alman Büyük Taarruzu da denildi.

<span class="mw-page-title-main">Batı Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

Batı Cephesi, Almanya'nın işgal ettiği Belçika, Hollanda ve Fransa'da Müttefikler ile geçen savaşlar dizisine verilen addır. Cephe iki evreden oluşur. Birinci evre 1940'ta Fransa Seferi ile Fransa'nın Almanlar tarafından işgal edilişi, ikinci evre ise 1944'te Normandiya Çıkarması ile daha çok ABD, Birleşik Krallık ve Kanada'dan oluşan Müttefik Birleşik Ordusu'nun Fransa'yı Almanlardan geri alması ve Almanya'yı işgal etmesidir.

Prohorovka Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Alman 4. Panzer Ordusu ile Sovyet 5. Muhafız Tank Ordusu arasında gerçekleşen muharebedir. Askeri tarihteki en büyük tank savaşlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Tannenberg Muharebesi (1914)</span> Birinci Dünya Savaşı muharebelerinden biri

Tannenberg Muharebesi, Almanya'nın I. Dünya Savaşı'ndaki en kesin zaferidir. 23–30 Ağustos 1914 tarihindeki muharebe Rus istilasını daha başında durdurmuştur ve Alman ordusunun doğu cephesindeki askerlerini muzaffer bir şekilde batı cephesine kaydırabilmesine imkân sağladı. Geç kalan "Schlieffen Planı"nın başarılı olan bir kısmı olarak neredeyse Almanya'ya zafer getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Monte Cassino Muharebesi</span>

Monte Cassino Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın en uzun ve kanlı muharebelerinden biridir. Savaş 1944'te Orta İtalya'da Monte Cassino Manastırı'nın tepesinde bulunduğu dağlık alanda yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bahar Taarruzu</span>

1918 Bahar Taarruzu veya Kaiserschlacht ya da Ludendorff Taarruzu, I. Dünya Savaşı Batı Cephesinde olan bir savaştır. Ağustos 1918'de Yüz Gün Taarruzu çıktı. Kasım 1918'de Alman İmparatorluğu tamamen çökertildi.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Somme Muharebesi</span>

İkinci Somme Muharebesi 1918 yazının sonunda Batı Cephesi'nde, Somme Nehri havzasında gerçekleşen muharebedir. Almanların yaptığı bahar taarruzuna cevap niteliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Lüttich Operasyonu</span>

Lüttich Operasyonu, Normandiya Savaşı sırasında kuzeybatı Fransa'da Mortain yakınlarındaki ABD mevzilerinin yakınında meydana gelen Nazi Alman karşı saldırısının kod adıydı. Lüttich, Belçika'nın Liège şehrinin Almanca adıdır. İkinci Dünya Savaşı'nın İngiliz ve Amerikan tarihlerinde, Alman Lüttich Operasyonu, Hitler'in Avranches bölgesinin kıyılarına ulaşarak Cobra Operasyonu sırasında Birinci Birleşik Devletler Ordusu tarafından kazanılan toprakları geri almak için emrettiği Mortain karşı saldırısı olarak bilinir. Britanya'ya ilerleyen Üçüncü Birleşik Devletler Ordusu'nun birimlerini izole etmek için Cotentin yarımadasının tabanında bulunuyor.

İkinci Marne Muharebesi, Birinci Dünya Savaşı sırasında Batı Cephesindeki son büyük Alman saldırısıydı. Birkaç yüz tank tarafından desteklenen bir Müttefik karşı saldırısı, Almanları sağ kanatlarında ezerek ciddi kayıplar verince saldırı başarısız oldu. Alman yenilgisi, yaklaşık 100 gün sonra Almanya ile Mütareke ile sonuçlanan amansız Müttefik ilerlemesinin başlangıcı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Sarrail</span> Fransız general (1856 – 1929)

Maurice Paul Emmanuel Sarrail, Birinci Dünya Savaşı'nda görev yapmış bir Fransız generalidir. Sarrail'in açıkça sosyalist olan siyasi bağlantıları, onu savaştan önce Üçüncü Cumhuriyet döneminde Fransız Ordusu subaylarına hakim olan Katolikler, muhafazakarlar ve monarşistler arasında nadir bulunan bir kişi haline getirdi ve Selanik'teki komutanlığa atanmasının ana nedeni oldu.

<span class="mw-page-title-main">Masurya Gölleri Muharebesi</span>

Masurya Gölleri Muharebesi, I. Dünya Savaşı'nın ikinci ayında, 2-16 Eylül 1914 tarihleri arasında Doğu Cephesi'nde gerçekleşen bir Alman taarruzudur. Alman 8. Ordusu'nun Rus İkinci Ordusu'nu kuşatıp imha ettiği Tannenberg Muharebesi'nden sadece birkaç gün sonra gerçekleşmiştir. Doğu Prusya demiryolu ağının sağladığı hızlı hareket kabiliyetini kullanan 8. Ordu, dağılmış olan Rus 1. Ordusu'nun önünde yeniden toparlandı ve onları tüm cephe boyunca geri iterek sonunda Almanya'dan çıkardı. Rus 10. Ordusu'nun Almanların sağ kanadına ulaşması daha fazla ilerlemeyi engelledi.