İçeriğe atla

Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü

Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü
The Lord of the Rings: The Return of the King
Film afişi
YönetmenPeter Jackson
YapımcıPeter Jackson
Barrie M. Osborne
Fran Walsh
Hikâye (eser)J. R. R. Tolkien
UyarlamaPhilippa Boyens
Peter Jackson
Frances Walsh
OyuncularElijah Wood
Ian McKellen
Viggo Mortensen
Liv Tyler
Sean Astin
Orlando Bloom
MüzikHoward Shore
Görüntü yönetmeniAndrew Lesnie
KurguJamie Selkirk
DağıtıcıABD: New Line Cinema
ABD dışı: Warner Bros.
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Yapım yılı2003,
Yeni Zelanda, ABD ve Almanya
SüreÖzgün sürüm, 201 dakika;
özel genişletilmiş sürüm,
251 dakika
Dilİngilizce
Bütçe94.000.000 $
Hasılat1,119,929,521 $[1]
Önceki filmYüzüklerin Efendisi: İki Kule
Devam filmiHobbit: Beklenmedik Yolculuk

Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü (özgün adı: The Lord of the Rings: The Return of the King), Peter Jackson'ın yönetmenliğini yaptığı, J. R. R. Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi kitaplarının ikinci ve üçüncü bölümlerinden uyarlanan 2003 yılında gösterime giren fantezi filmidir. Yüzüklerin Efendisi film serisinin Yüzük Kardeşliği ve İki Kule'den sonra üçüncü filmidir.

Filmin olay örgüsünde Sauron, Orta Dünya'yı ele geçirmek için son fetihleri başlatmasıyla Büyücü Gandalf ve Rohan Kralı Théoden'in Gondor'a yardıma gitmesi, Aragorn'un Gondor'u savunması ve hayalet orduyu bulmaya gitmesi, Frodo Baggins ve Samwise Gamgee'nin Gollum tarafından ihanete uğraması ve Mordor'a gidip Yüzük'ü yok etmeye çalışmaları anlatıldı.

17 Aralık 2003 tarihinde gösterime giren Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü, tüm zamanların en çok gişe hasılatı kazanan filmlerinden biri oldu. Film toplamda 1.119.110.941 Amerikan doları kazandı. Ayrıca on bir dalda Akademi Ödülü'ne aday olan film, aday olduğu bütün kategorileri kazandı ve Ben-Hur (1959) ve Titanik (1997) ile birlikte bunu başaran filmlerden biri oldu. Ayrıca En İyi Film dalında Akademi Ödülü kazanan tek fantezi türündeki film oldu. Filmin sinemalarda gösterilen kurgusuna 52 dakika daha eklenerek hazırlanan Uzatılmış Özel Versiyon 14 Aralık 2004 tarihinde DVD olarak dağıtıldı.

Oyuncular

Oyuncu Adı Rol
Elijah WoodFrodo Baggins
Sean AstinSamwise Gamgee
Billy BoydPeregrin "Pippin" Took
Dominic MonaghanMeriadoc "Merry" Brandybuck
Ian McKellenGandalf
Orlando BloomLegolas
Viggo MortensenAragorn
John Rhys-DaviesGimli
Bernard HillTheoden
Cate BlanchettGaladriel
John NobleDenethor
Miranda OttoEowyn
Andy SerkisGollum
Liv TylerArwen
Karl UrbanEomer
Hugo WeavingElrond
David WenhamFaramir
John BachMadril
Marton CsokasCeleborn
Richard EdgeGondorlu Asker 1
Bruce HopkinsGamling
Ian HughesIrolas
Paul NorellÖlü Kral
Peter TaiShagrat

Ödülleri

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2016. 

Dış bağlantılar

Ödüller
Önce gelen:
The Hours
En İyi Sinema Filmi Altın Küre Ödülü - Drama
2008
Sonra gelen:
Göklerin Hakimi
Önce gelen:
Piyanist
BAFTA En İyi Film Ödülü
2008
Sonra gelen:
Göklerin Hakimi
Önce gelen:
Chicago
En İyi Film Akademi Ödülü
2004
Sonra gelen:
Milyon Dolarlık Bebek

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği</i> Yüzüklerin Efendisi serisinin ilk filmi (2001)

Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği (İngilizce: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring), Peter Jackson'ın yönettiği Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin birinci filmidir ve 2001 yılında gösterime girmiştir. J. R. R. Tolkien'in aynı adlı fantezi roman üçlemesinin birinci kitabından uyarlanmış olan film, üçlemenin sırasıyla diğer iki filmi olan İki Kule ve Kralın Dönüşü filmleri ile eş zamanlı olarak, Yeni Zelanda'da çekilmiştir. Birleşik bütçeleri yaklaşık 270 milyon $ olan filmlerin çekimleri 15 ay, çekim sonrası aşamaları da yaklaşık bir yıl sürmüştür.

<i>Yüzüklerin Efendisi: İki Kule</i> Yüzüklerin Efendisi serisinin ikinci filmi (2002)

Yüzüklerin Efendisi: İki Kule (İngilizce: The Lord of the Rings: The Two Towers), J. R. R. Tolkien'nin İki Kule adlı kitabından uyarlanmış ve Peter Jackson tarafından yönetilmiş 2002 yılında gösterime giren fantezi filmidir. Filmin olay örgüsünde, Frodo ve Sam'in yüzüğü yok etmek için Mordor'a giderken onun eski sahibi Gollum ile tanışmaları, Aragorn, Legolas ve Gimli'nin Gandalf'ın dirilişi ile birlikte Rohan'ı savunmaya gitmesi ve Merry ile Pippin'in tutsaklıktan kaçmalarından sonra bir Ent olan Treebeard ile tanışmaları olmak üzere üç hikâye anlatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Akademi Ödülleri</span> filmler kapsamında her yıl düzenlenen ödül töreni

Akademi Ödülleri veya popüler adıyla Oscar ödülleri, film endüstrisindeki sanatsal ve teknik başarılara verilen ödüllerdir. Ödüller, Kaliforniya merkezli Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından yılda bir kez verilir. Akademi üyelerinin oylarıyla verilen ödüller, sinema dünyasında uluslararası bir başarı göstergesi olarak kabul edilir. Ödül kazananlara verilen heykelciğin resmi adı "Akademi Liyakat Ödülü" olmasına rağmen heykelcik çoğu zaman "Oscar" lakabıyla anılır. Heykelcik, art deco üslubunda tasvir edilmiş bir şövalyedir.

<span class="mw-page-title-main">Cate Blanchett</span> Avustralyalı sinema oyuncusu (d. 1969)

Catherine Élise Blanchett, iki kez Oscar, üç kez BAFTA ve üç kez Altın Küre kazanmış Avustralyalı oyuncu. Elizabeth ve Elizabeth: Altın Çağ filmlerinde canlandırdığı İngiltere kraliçesi I. Elizabeth ve Peter Jackson'ın Yüzüklerin Efendisi üçlemesinde canlandırdığı elf kraliçesi Galadriel rolleriyle bilinir. Ayrıca Katharine Hepburn'ü canlandırdığı Martin Scorsese'nin The Aviator filmiyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'nü kazanmıştır. 2007 yılında Jude Quinn'i canlandırdığı I'm Not There filmi ile 64. Venedik Film Festivali'nde Volpi Kupasını almıştır. Bu filmle Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Oscar'a aday gösterilen oyuncu karşı cinsi oynayıp Oscar'a aday olmuş 2. oyuncudur. 2013 yılında Woody Allen yapımı Blue Jasmine filminde Jasmine adlı karakteri canlandırarak En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar kazanmıştır. Peter Jackson yönetmenliğinde çekilen The Hobbit: An Unexpected Journey'de yine elf kraliçesi Galadriel'i canlandırmıştır. 77. Venedik Film Festivali'nin jüri başkanlığını da üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Peter Jackson</span>

Peter Robert Jackson, üç kez Akademi Ödülü kazanmış Yeni Zelandalı film yapımcısı, senarist ve yönetmen. Kariyerinin ilk döneminde slasher türü filmler çekti. İlk filmi Bad Taste'i 1987 yılında çekti. Bu filmin aldığı olumlu yorumlardan sonra Meet the Feebles'ı (1989) yönetti; ancak bu film, Bad Taste kadar başarılı olamadı. 1993 yılında Weta Digital isimli şirketi kurdu. Cennet Yaratıkları filmi ile ilk Akademi Ödülü adaylığını kazandı. Kendisinin ilk büyük bütçeli Hollywood filmi olan Sevimli Hayaletler 1996 yılında gösterime girdi.

<span class="mw-page-title-main">En İyi Film Akademi Ödülü</span> Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından verilen Akademi Ödüllerinin bir dalı

En İyi Film Akademi Ödülü, 1929'da Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından verilmeye başlanan ve o tarihten itibaren her yıl verilen Akademi Ödülleri'nden biridir. Bu ödül, filmin yapımcılarına verilir ve her Akademi üyesinin aday gösterip son oylamada oy kullanabildiği tek kategoridir. En İyi Film kategorisi genellikle gecenin son ödülüdür ve törenin en prestijli ödülü olarak kabul edilir.

Sinema Filminde Oyuncu Kadrosu Tarafından Üstün Performans Ekran Oyuncuları Derneği Ödülü, Ekran Oyuncuları Derneği tarafından sinema filmlerinde en iyi oyunculuk performanslarını onurlandırmak için verilen bir ödüldür.

<span class="mw-page-title-main">Warren Beatty</span> Amerikalı film yönetmeni ve sinema oyuncusu

Henry Warren Beaty, Oscar ve Altın Küre ödülü sahibi Amerikalı oyuncu, senarist ve film yönetmenidir.

<i>Karayip Korsanları</i> (film serisi) macera filmi serisi

Karayip Korsanları, yapımcılığını Jerry Bruckheimer'ın, yönetmenliğini Gore Verbinski'nin, senaristliğini Ted Elliot ve Terry Rossio'nun yaptığı bir macera filmi serisidir. Walt Disney'de bulunan korsan parkı bu filmleri temel almıştır. Üçlemenin ilk filmi olan Karayip Korsanları: Siyah İnci'nin Laneti adlı yapım 9 Temmuz 2003 tarihinde sinemalarda gösterilmeye başlandı. Bu filmin gişedeki beklenilmeyen başarısından sonra Walt Disney filmi bir üçlemeye dönüştürme kararı aldı. Karayip Korsanları: Ölü Adamın Sandığı ilk filmden üç yıl sonra, 7 Temmuz 2006'da gösterime girdi. Devam filmi, ilk filmin başarısının tesadüf olmadığını kanıtlayarak açılış gününde birçok gişe rekoru kırdı. Film sinemalardan çıktığında 1,066,179,725$ gişe hasılatı elde etmişti. Üçlemenin son filmi Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu, 24 Mayıs 2007'de tüm dünyada aynı anda gösterime girdi. Sonunda üçleme dünya çapında yaklaşık olarak 2.79 milyar $ kazandı. Serinin dördüncüsü ve ilk 3D filmi olan Karayip Korsanları Gizemli Denizlerde 20 Mayıs 2011′de ABD'de vizyona girdi.

Kralın Dönüşü, J. R. R. Tolkien'in yazdığı Yüzüklerin Efendisi isimli fantastik üçlemenin üçüncü cildi.

<i>Yüzüklerin Efendisi</i> J. R. R. Tolkienin yazdığı kült epik fantezi türündeki roman

Yüzüklerin Efendisi, İngiliz filolojist ve Oxford Üniversitesi profesörü J. R. R. Tolkien'in yazdığı epik fantezi türündeki romandır. Hikâye, Tolkien'in çocuklar için yazdığı 1937 tarihli Hobbit'in devamı olarak başlamıştı ancak sonunda ondan çok daha büyük bir eser haline geldi. Çoğu II. Dünya Savaşı'nda olmak üzere 1937 ve 1949 yılları arasında aşamalar halinde yazıldı. 150 milyonun üstündeki satış sayısıyla tüm zamanların en çok satan ikinci romanıdır.

Robert Zemeckis'in filmografisi'dir. Listede yönettiği, yazdığı ve yapımcılığını yaptığı filmler, kazandığı ve aday olduğu ödüller yer almıştır. Zemeckis, 14 Mayıs 1952 tarihinde Chicago, Illinois'de Litvanyalı bir babanın ve İtalyan asıllı bir annenin oğlu olarak doğdu. Güney California Üniversitesi'nin Sinema Sanatları bölümünde okudu. Orada Bob Gale ile tanıştı. Onunla birlikte Steven Spielberg'in 1941 adlı filminin senaryosunu yazdı. İlk sinema filmi 1984 tarihli Amazon'da Fırtına oldu. 1985 yılında kendisini üne kavuşturan Geleceğe Dönüş filmini çekti. Bilimkurgu türünün klasikleri arasına giren film, gişede büyük bir başarı elde edince iki devam filmini getirdi. Zemeckis bu film ile En İyi Orijinal Senaryo dalında Akademi Ödülü'ne aday oldu.

<span class="mw-page-title-main">Fran Walsh</span>

Frances "Fran" Walsh,, Yeni Zelandalı senaryo yazarı ve film yapımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Philippa Boyens</span>

Philippa Boyens, Akademi Ödülü kazanmış Yeni Zelandalı film senaristidir. Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin son filmi olan Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü adlı film ile 2004 yılında Peter Jackson ve Fran Walsh'la beraber En İyi Uyarlama Senaryo dalında ödül almıştır. Fran Walsh ve Peter Jackson ile beraber Lovely Bones adlı romandan uyarladıkları Cennetimden Bakarken adlı film 2009 yılında gösterime girecektir. Ayrıca Guillermo del Toro'nun yöneteceği The Hobbit adlı filmin de senaristlerinden biridir. Boyens, Yüzüklerin Efendisi'nin sahne oyununu da yazdı.

76. Akademi Ödülleri töreni (Oscar), 2003 yılının en iyi filmlerini ödüllendiren törendir. 1 Mart 2004 tarihinde UTC 1:30'da başlamıştır. Tören Kaliforniya'daki Hollywood Kodak Tiyatrosu'nda yapılmış ve ABC televizyonundan canlı yayınlanmıştır. Gösteri Joe Roth tarafından düzenlenmiş ve komedyen Billy Crystal tarafından sekizinci kez sunulmuştur.

32. Akademi Ödülleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından 1959 yılının en iyi filmlerine verilen ödüllerdir. Ödül töreni 4 Nisan 1960 Pazartesi günü Los Angeles'taki RKO Pantages Theatre'da düzenlendi. Tören, komedyen Bob Hope tarafından sunuldu.

74. Akademi Ödülleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından 2001 yılının en iyi filmlerine verilen ödüllerdir. Ödül töreni 24 Mart 2002'de Hollywood, Los Angeles'taki Kodak Theatre'da yapıldı. Tören Louis J. Horvitz'ın yönetmenliğinde, Laura Ziskin'in yapımcılığında ABC tarafından yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Titanik'in kazandığı ve aday gösterildiği ödüller listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Titanik ödül toplayışına Altın Küre Ödülleri'nde başladı; film En İyi Sinema Filmi - Drama, En İyi Yönetmen, En İyi Müzik ve En İyi Şarkı dallarında olmak üzere toplamda dört ödül aldı. Kate Winslet ve Gloria Stuart da aday gösterilseler de ödül kazanamadılar. Film ACE "Eddie Ödülü, ASC Ödülü, Art Directors Guild Ödülü, Cinema Audio Society Ödülleri, Screen Actors Guild Ödülleri'in Gloria Stuart'a verdiği En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü, Directors Guild of America Ödülü, Producers Guild of America Ödülü ve Broadcast Film Critics Association'ın James Cameron'a verdiği En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazandı. Bunların yanı sıra En İyi Film ve En İyi Yönetmen de dahil olmak üzere on BAFTA ödülüne aday gösterildi; ama hiçbirini kazanamadı.

13. Akademi Ödülleri, 1940 yılında Amerikan sinemasında gösterilen filmler için verilen ödüllerdir. Bu yıl, kazananların isimlerini gizli tutmak için mühürlü zarfların kullanıldığı ilk yıldı ve bu durum şu cümlenin ünlenmesini yol açtı: "Zarfı alabilir miyim lütfen?". 1939'da Los Angeles Times tarafından oylama sonuçlarının sızdırılması fiyaskosundan sonra, Price Waterhouse muhasebe firması, oyları saymak için tutuldu.

48. Akademi Ödülleri 29 Mart 1976 Pazartesi günü Los Angeles, California'daki Dorothy Chandler Pavilion'da sahiplerine verildi. Törene Walter Matthau, Robert Shaw, George Segal, Goldie Hawn ve Gene Kelly başkanlık etti. Bu yıl ABC, NBC'den yayın haklarını devraldı ve günümüzde de töreni yayınlamaya devam ediyor. Önceki törenler Salı gecesi yapılmıştı.