İçeriğe atla

Yüksel Koptagel

Yüksel Koptagel Kerven (d. 27 Ekim 1931, İstanbul ), Türk besteci, piyanist.

Türkiye’de bestelenen ilk klasik gitar eserlerinin sahibi olduğu kabul edilir.

Yaşamı

1931’de İstanbul’da dünyaya geldi. Harbiye’de Mustafa Kemal Atatürk’ün öğretmenliğini yapmış ve milletvekilliği yapmış Osman Nuri Koptagel’in torunudur. Babası, diş doktoru Baha Koptagel'dir.

Cemal Reşit Rey'in önerisiyle 1936'da Rana Erksan'dan özel ders alarak müzik eğitimine başladı.[1] 1937 - 1943 yılları arasında İstanbul Belediyesi Konservatuvarı'na devam etti. Okulda Rana Erksan'dan piyano, Hulusi Öktem'den solfej dersleri alırken; Rana Erksan'dan özel piyano derslerine de devam etti. 1948 -1955 arasında Cemal Reşit Rey'den özel olarak piyano, armoni, kontrpuan ve füg dersleri aldı.

Çağın önemli gitar müziği bestecilerden olan ve 1954'te İstanbul'a gelen Joaquín Rodrigo'nun daveti ve sağladığı burs ile 1955 başında İspanya'ya gitti ; müzik eğitimine bir yıl süreyle Madrid'de devam etti. Prof. José Cubiles'ten Madrid Konservatuvarı'nda ve ayrıca özel olarak piyano virtüozitesi dersleri; Joaquin Rodrigo'dan da kompozisyon ve enterpretasyon dersleri aldı. İspanya’daki gitar çevresinden etkilenerek klasik gitar için besteler yaptı ("Tamzara" ve "Fossil Süiti"). Eserleri, 1958’de Almanya’da yayımlandı[2] Bu eserler, “Türkiye’de bestelenen ilk klasik gitar eserleri” kabul edilir.

1955 yılı sonunda “dövizli öğrenci” olarak Paris'e geçti ve 1960 yılı sonuna kadar eğitimini Paris'te sürdürdü. 1955 - 1958 yılları arasında Scola Cantorum Yüksek Müzik Okulu'nda Lazare Levy'den piyano, André Levy'den oda müziği, Rotislav Hoffmann'dan müzik tarihi, Pierre Wismer ile Daniel Lesurre'den morfoloji ve kompozisyon dersleri aldı. Aynı zamanda Paris Konservatuvarı'nda Tony Aubin ile de kompozisyon çalıştı. 1958'de Scola Cantorum'dan "Yüksek Diploma" alarak mezun oldu. Bu arada, 1959'da İspanya Kültür Bakanlığı'nın davetlisi olarak katıldığı Santiago de Compostela'daki kurslarda piyanist Alicia de Laroccha ile İspanyol Müziği yorumu ve besteci Alexandre Tansman ile kompozisyon çalışarak bu konularda sertifikalar aldı.

Eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul Senfoni Orkestrası'nda görev yapan Koptagel, piyano, orkestra, şan için de eserler yazmıştır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ekrem Zeki Ün</span>

Ekrem Zeki Ün, Türk besteci, orkestra şefi, keman eğitimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Felix Mendelssohn Bartholdy</span> 19.yüzyılda Alman besteci,piyanist ve orgcu

Jacob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy, Alman müzisyen, besteci, piyanist, orgcu ve orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Verda Erman</span> Türk piyanist

Verda Erman, Türk piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Nevit Kodallı</span>

Mehmet Nevid Kodallı, Türk besteci, eğitimcidir.

Muammer Sun, Türk besteci ve eğitimcidir.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

<span class="mw-page-title-main">Cemal Reşit Rey</span> Türk besteci (1904–1985)

Cemal Reşit Rey, Türk besteci, piyanist, eğitimci ve orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Joaquín Rodrigo</span>

Joaquín Rodrigo Vidre,, İspanyol klasik müzik bestecisi ve piyano virtüözü.

Victoria Kamhi de Rodrigo, Yahudi asıllı Türk piyanist ve İspanyol klasik müzik bestecisi ve piyano virtüözü Joaquín Rodrigo'nun karısı idi.

Ferit Tüzün,, Türk bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Glinka</span>

Mihail İvanoviç Glinka, Rusya'da geniş olarak tanınan ilk Rus asıllı klasik müzik bestecisidir ve Rus klasik batı müziğinin babası sayılmaktadır. Glinka'nın besteleri kendisinden sonra gelen tüm Rus bestecilere çok büyük etki yapmıştır. Bunlar arasında en önemlileri Rus Beşleri adı verilen besteciler Glinka'nın eserlerini kılavuz alarak Rusya'ya has bir klasik batı müziği stili geliştirmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Ferruccio Busoni</span>

Ferruccio Busoni, İtalyan besteci, piyanist, piyano ve kompozisyon öğretmeni ve orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Dukas</span> Fransız besteci (1865 – 1935)

Paul Abraham Dukas, Fransız besteci, müzisyen ve müzik eğitimcisi.

İlhan Baran, Türk çağdaş müzik bestecisi, eğitimcidir.

Faik Canselen, Türk besteci ve eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Tarcan</span>

Bülent Tarcan, Türk besteci, tıp doktorudur.

<span class="mw-page-title-main">Armağan Durdağ</span>

Armağan Durdağ, Türk besteci, akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Erhan Tanman</span>

Mehmet Erhan Tanman,, Türk besteci ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Eda And</span>

Eda And, Türk besteci, piyanist ve aranjör.

Babür Tongur, Türk besteci, orkestra şefi ve eğitmen. Babür Tongur döneminin etkin ve etkili bestecilerindendir. Orkestra, oda müziği ve solo yapıtları yurt içi ve yurt dışında seslendirilmiş besteci, birçok tiyatro müziğine de imza atmıştır. 1980'lerde etkin olarak sahnelerde yer alan Tiyatro Orkestrası'nın (1979-1990) kurucusudur. Bu orkestranın şefi olarak Türkiye'de Batı Yakasının Hikâyesi, İç Kuruşluk Opera gibi birçok çağdaş eserin ilk çalınışlarını yönetmiştir.