İçeriğe atla

Yüksek tabanlı otobüs

Yüksek tabanlı otobüs, bir otobüs veya troleybüs. Otobüsün içine girmek için birkaç basamaklı merdiven bulunmaktadır. Midibüs, minibüs, şehirlerarası otobüs, yolcu otobüsü, trenler, hafif raylı sistemler ve diğer raylı araçlar gibi toplu taşıma araçlarında bu özellik bulunmaktadır. Modern zamanda toplu ulaşımda yapılan yeniliklerle ilişkili olarak daha çok şehir dışında ve özel amaçlarla kullanılmaktadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Low Floor Buses vs. High Floor Buses". NYC Transit Forums (İngilizce). 27 Haziran 2013. Erişim tarihi: 24 Ekim 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İETT</span> İstanbulda toplu taşımacılıktan sorumlu belediye kuruluşu.

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri veya resmî kısaltmasıyla İETT, İstanbul'da İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı toplu taşıma hizmeti veren kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Otobüs</span> insan taşımak için üretilmiş büyük karayolu taşıtı

Otobüs, kara yolu taşıma yönetmeliğine göre sürücü dahil 17 kişiden fazla yolcu kapasitesi olan motorlu kara taşıtıdır. Ortalama araba veya furgonlardan önemli ölçüde daha fazla yolcu taşımak üzere tasarlanmıştır. Otobüslerin kapasitesi 300 yolcuya kadar çıkabilir, ortalama bir otobüs genellikle 30 ile 100 arasında yolcu taşır. Türkiye Cumhuriyeti hukuk kurallarına göre bu aracı kullanacak sürücülerin E sınıfı ehliyete, SRC belgesine sahip olması ve en az 26 yaşından gün alması gereklidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Metrosu</span> Ankarada hizmet veren metro sistemi

Ankara Metrosu, Türkiye'nin başkenti Ankara'da hizmet veren hafif raylı ve metro sistemidir. EGO Genel Müdürlüğü tarafından işletilmektedir. 1996'da hizmete giren ilk hatla birlikte Ankara Metrosu, İstanbul'dan sonra Türkiye'de hizmete giren ikinci metro sistemi olmuştur. Hem toplam ağ uzunluğu olarak hem de yıllık yolcu sayısı bakımından Türkiye'nin en büyük ikinci metro sistemidir. İlk olarak 30 Ağustos 1996'da A1 Hafif Raylı Sistemi faaliyete geçmiştir. 28 Aralık 1997'de M1 Metro Hattı, 12 Şubat 2014'te M3 Metro Hattı, 13 Mart 2014'te M2 Metro Hattı, 5 Ocak 2017'de M4 Metro Hattı ve 12 Nisan 2023'te ise M4 Metro Hattı hizmete açılmıştır. Sistemde toplam 57 istasyon bulunmaktadır. A1 hattı 8,5 km, M1 hattı 14,6 km, M2 hattı 16,5 km, M3 hattı 15,3 km, M4 hattı ise 12,5 km uzunluğundadır. A1 uzatması inşa hâlindedir. A2 uzatması ihale aşamasındadır. M4 uzatmaları ile M2ᴀ, M2ʙ M5, M6 ve M7 hatlarının ise yapımı planlanmaktadır. Ankara Metrosu, hatların geçtiği halleriyle Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Sincan ve Yenimahalle ilçelerinden geçmektedir. Gelecekte Pursaklar, Akyurt ve Çubuk ilçelerinden de geçecektir.

<span class="mw-page-title-main">Metro</span> kentsel alanda yolcu taşıyan demiryolu sistemi

Metro, genellikle kentsel alanlarda bulunan yüksek kapasiteli toplu taşıma türüdür. Otobüslerden, fünikülerden veya tramvaylardan farklı olarak, genellikle metro sistemleri özel bir geçiş hakkı üzerinde çalışan, yayalar veya diğer araçlar tarafından erişilemeyen ve tünellerde bulunan demiryollarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ankaray</span> Ankarada hizmet veren hafif raylı sistem

Ankaray, Türkiye'nin başkenti Ankara'da hizmet veren hafif raylı sistemdir. Hizmete girdiği 30 Ağustos 1996 itibarıyla, Ankara'nın ilk, Türkiye'nin -İstanbul'daki M1 hattı'ndan sonra- ikinci hafif raylı sistemidir. Ankaray kelimesi, Ankara ile ray kelimelerinin birleştirilmiş hâlinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Metrobüs</span> toplu taşıma sistemi

Metrobüs, metro ile otobüsün birleşimi ile ortaya çıkmış bir toplu taşıma aracıdır. Lastik tekerlekleri ile kendisine ayrılan şeritlerde çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Toplu ulaşım</span> Halkın kullanımı için ortak ulaşım hizmeti

Toplu taşımacılık veya kamu taşımacılığı, kişisel araç kullanılmadan yapılan yolculuklar için kullanılan tüm ulaşım sistemlerine verilen genel addır. Bazı özel insanlar için ücretsiz toplu taşıma hizmeti mevcuttur. Özel ulaşım ve paylaşımlı ulaşımdan farklı, tipik olarak bir tarifeye göre yönetilen, belirlenmiş güzergahlarda işletilen ve her yolculuk için ilan edilen bir ücret vardır. Bu taşıma sisteminde birden fazla yolcu taşınmakla, enerji tasarrufu yapılır. Toplu taşımacılık, şehir içi ve şehirlerarası olabilir. Toplu taşımacılık, genel olarak tren, otobüs, tramvay, troleybüs, metro için kullanılsa da, havayolları, feribotlar ve dolmuşları da kapsamakta, halkın bir yerden başka bir yere ulaşımını sağlamayı amaçlamaktadır. Personel ve öğrenci taşımacılığı da Türkiye'de toplu taşımacılığa özel sektörün katkılarının bir göstergesidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'da toplu taşıma</span> Toplu taşıma ağı

İstanbul'da toplu taşıma, 5712 km²'lik bir alana yayılmış 15 milyondan fazla nüfusa hizmet veren banliyö treni, metro, tramvay, nostaljik tramvay, füniküler, teleferik, otobüs ağı, metrobüs, vapur ve deniz otobüsü gibi çeşitli hizmetlerinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">T1 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul Tramvayı hattı

T1 Tramvay Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Kabataş son istasyonu ise Bağcılar olan ve 31 istasyondan oluşan 19,3 km uzunluğundaki tramvay hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">F1 (İstanbul Füniküleri)</span> İstanbul Füniküleri hattı

F1 Füniküler Hattı, İstanbul'da yer alan füniküler hatlarından birisidir.

Metro İstanbul, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul'da kent içi raylı sistemlerin işletmeciliğini yapmak üzere 1988'de İstanbul Ulaşım A.Ş. adı ile kurulmuş olan bir şirkettir. 20 Mayıs 2016'da ismi değiştirilerek Metro İstanbul adını almıştır. 240,5 km kent içi raylı sistem ağının işletmeciliğini yapmaktadır ve her gün iki milyonun üzerinde yolcuya hizmet vermektedir. İşlettiği sistemin bir parçası olan T1 Tramvay Hattı, Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği tarafından yüksek yolcu talebini karşılama alanında dünyadaki en iyi uygulama seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">EGO Genel Müdürlüğü</span> Ankara, Türkiyede toplu taşımada hizmet veren şirket

Elektrik Gaz Otobüs Genel Müdürlüğü, Ankara'da Ulaşım hizmetleri veren Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bir kuruluştur. 1 Ocak 1950'de Belediye Otobüs İdaresi bünyesine dâhil edilmiştir. 1950-2001 yılları arasında Ankara'ya havagazı ve elektrik dağıtımı da yapan kuruluş, bu hizmetlerin özelleştirilmesi ile birlikte günümüzde sadece otobüs ve raylı sistem ile şehir içi toplu ulaşımı hizmeti vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">BURULAŞ</span> Bursada bulunan ulaşım işletmesi

Bursa Ulaşım Toplu Taşıma İşletmeciliği (BURULAŞ) Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşım işletmesidir. BursaRay, BurTram ve otobüs işletmeciliği ile Bursa kent içi ulaşımı sağlar. Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali'ni de BURULAŞ işletmektedir. Terminal-Sabiha Gökçen Havalimanı arasında çalışan BBBUS otobüslerini de işletmektedir. Şehir içi otopark işletmesi Burbak'da Burulaş tarafından işletilmektedir.

SAMULAŞ 10 Ekim 2010'da Samsun'daki toplu ulaşım hizmetlerini işletmek amacıyla kurulan Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olarak kurulan şirkettir. Şirket, Samsun tramvayı'nı, Amisos Tepesi teleferik hattı'nı ve şehrin muhtelif yerlerine sefer yapan otobüsleri işletmektedir.

<span class="mw-page-title-main">RATP (Paris)</span> Parise hizmet veren devlete ait bir toplu taşıma işletmecisi

RATP veya Régée Autonome des Transports Parisiens, Fransa'nın başkenti Paris'e hizmet veren devlete ait bir toplu taşıma işletmecisidir. 1948'de kurulmuş olup günümüzde Paris metrosu, tramvay ve otobüs servisleri ve RER ağının bir parçası olan Paris ve çevresindeki Île-de-France bölgesideki toplu taşıma araçlarının çoğundan sorumludur. RATP, Île-de-France bölgesinde yılda yaklaşık 3 milyar yolcu taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'da raylı sisteme entegre otobüs hatları</span> Otobüs hatları

İstanbul'da yaşayan vatandaşların özel araç kullanımını azaltmak ve vatandaşları toplu ulaşıma teşvik etmek amacıyla otobüs ve metro/tramvay arasındaki aktarmaların ücretsiz yapıldığı bir sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Şehirlerarası otobüs</span>

Şehirlerarası otobüs, şehir otobüsünün aksine daha uzun mesafeli servislerde kullanılan bir otobüstür. Genellikle tek bir büyükşehir bölgesinde kullanılır. Genellikle tur, uluslararası ve şehirlerarası otobüs servisi, özel amaçlar için de kullanılır. En popüler üreticilere Daimler AG, Autosan, Scania AB, Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation, Alexander Dennis, Van Hool, Neoplan Bus GmbH, MAN Truck & Bus AG, Marcopolo S.A., Irizar, MCI, Volvo Buses dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Bursa'da toplu taşıma</span>

Bursa'da toplu taşıma, 3 milyondan fazla nüfusa toplu taşıma hizmeti veren sistemlerdir. İldeki toplu taşıma işlemleri özel ve kamuya ait otobüs, raylı sistemler, teleferik ağları ve deniz araçlarıyla gerçekleştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kılavuzlu otobüs</span>

Kılavuzlu otobüs, genellikle diğer trafiği dışarıda bırakan ve en yoğun saatlerde bile programların korunmasına izin veren özel bir yol veya rulo yolu üzerinde harici yollarla yönlendirilebilen bir otobüstür. Troleybüslerden veya lastik tekerlekli tramvaylardan farklı olarak, rotalarının bir kısmında, geleneksel yollar boyunca genel trafikle veya standart otobüs şeritlerinde geleneksel otobüslerle yol alanını paylaşabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lumen Field</span> Stadyum

Lumen Field, eski adıyla CenturyLink Field, Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington eyaletinin Seattle şehrinde bulunan çok amaçlı bir stadyumdur. 2002 yılında açılan mekan NFL takımlarından Seattle Seahawks Amerikan futbolu takımına ve Major League Soccer takımlarından Seattle Sounders FC futbol takımına ev sahipliği yapmaktadır. İlk olarak stadyum Seahawks Stadyum olarak isimlendirildi fakat 23 haziran 2004 tarihinde Qwest telekomünikasyon firması stadyumun isim haklarını aldığında stadyumu Qwest Field olarak yeniden adlandırıldı. Haziran 2011 tarihinde Qwest firmasının CenturyLink tarafından alınmasından sonra stadyum CenturyLink olarak adlandırıldı.