İçeriğe atla

Yüksek irtifa askeri paraşütle atlama

Yüksek irtifa askeri paraşütle atlama veya askeri serbest düşüş (MFF), askerî personel, askeri teçhizat ve diğer askeri malzemeleri bir nakliye uçağından yüksek irtifada serbest düşüşlü paraşüt atma yoluyla hava indirme yöntemidir.[1] İki teknik kullanılır:

  • HALO (yüksek irtifa – alçak açılış)
  • HAHO (yüksek irtifa – yüksek açılış).

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde Hava Kuvvetleri'ne ait Muharebe Arama Kurtarma birlikleri ve Özel Kuvvetler Komutanlığı birlikleri bu tekniği kullanmaktadır.[2][3]

HALO

HALO tekniğinde paraşütçü bir süre serbest düşüşten sonra alçak irtifada paraşütü açarken, HAHO tekniğinde paraşütçü uçaktan atladıktan sadece birkaç saniye sonra yüksek irtifada paraşütü açar.

Teknik, uçakların karadan havaya uçaksavar hedef sınırı seviyelerinin üzerinde, nakliye veya yük için bir tehdit oluşturmadan düşman semalarında uçabileceği yüksek irtifalarda malzemeleri, ekipmanı veya personeli havadan atmak için kullanılır . Düşme bölgesinin yakınında uçaksavar toplarının aktif olması durumunda, HALO tekniği ayrıca paraşütçünün riske maruz kalmasını en aza indirir.

Askeri kargo uçakları için, yük serbest bırakılır ve düşüşe geçer. Yük belirlenmiş bir düşme bölgesine düşmeye devam eder.

Tipik bir HALO atlayışında, paraşütçü uçaktan atlayacak, bir süre serbest düşecek ve göreve bağlı olarak 3.000 fit kadar düşük bir irtifada paraşütünü açacak . Yüksek iniş hızı, minimum rüzgar hızı ve sadece küçük miktarlarda metal kullanımının kombinasyonu ile radarı yenmeye yardımcı olur ve bir paraşütün düşman tarafından tespit edebileceği süreyi azaltır, böylece sızma sağlar.[4]

HAHO

HAHO tekniği, uçaklar, paraşütçüler için bir tehdit oluşturmadan düşman hava sahasında uçamadığında yüksek irtifalarda personeli havadan indirmek için kullanılır. Buna ek olarak, HAHO paraşüt atlamaları, düşük irtifada açılan paraşütlerin yüksek gürültüsüyle bir operasyonun gizli doğasının tehlikeye atılabileceği durumlarda, askerî personelin (genellikle özel harekât kuvvetleri) düşman topraklarına gizlice sokulmasında kullanılır.

HAHO atlamaları ayrıca artan paraşütü yönlendirme nedeniyle daha uzun bir seyahat mesafesine izin vererek 40 milden (64 km) daha fazla seyahat mesafelerine izin verir.[5]

Tipik bir HAHO atlayışında, personel uçaktan atlayacak ve paraşütü atlamadan 10-15 saniye sonra yüksek bir irtifaya açacaktır (tipik olarak 27.000 fit (8.200 m) . Personel, 30 veya daha fazla mil (48+ kilometre) boyunca uçarken rehberlik için bir pusula veya GPS cihazı kullanacaktır . İstenen iniş bölgesine gitmek için yol noktalarını ve arazi özelliklerini kullanılır ve rüzgar hızı ve yönündeki değişiklikleri hesaba katmak için rotasını düzenlenir. Ekip olarak konuşlandırılırsa, ekip paraşütleriyle havadayken bir birlik halinde hareket edecektir. Genellikle, en alt konumdaki personel, seyahat rotasını belirleyerek ve diğer ekip üyeleri için bir rehber görevi görecektir.[6]

Kaynakça

  1. ^ Beynon, Steve (12 Temmuz 2021). "A British Soldier Smashed Through a Roof in California in a Botched Training Jump". Military.com (İngilizce). 12 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2021. 
  2. ^ "Özel Kuvvetler'den gece şartlarında paraşütle sızma atlayışı". Anadolu Ajansı. 24 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2021. 
  3. ^ "MSB'nin Askeri Serbest Paraşüt Eğitimi sürüyor". Anadolu Ajansı. 6 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2021. 
  4. ^ "High Altitude Parachute Jumps (Halo Haho) Training | CPS". Complete Parachute Solutions (İngilizce). 25 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2021. 
  5. ^ "HAHO Jumps – Skydive High" (İngilizce). 9 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2021. 
  6. ^ "The Air Force's Secretive Special Operations Low-Level (SOLL) Program". SOFREP (İngilizce). 9 Eylül 2021. 9 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özel Kuvvetler Komutanlığı</span> Türk Özel Kuvvetleri veya Bordo Bereliler

Özel Kuvvetler Komutanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin değişik sınıf ve rütbelerdeki subay, astsubay ve uzman erbaşlardan oluşan, iç ve dış tehditlerin bertaraf edilmesine karşı her türlü arazi ve iklim şartlarında görev yapabilecek nitelikte üst düzey eğitime tabi tutularak yetiştirilmiş seçkin askerlerden oluşan birlik. Doğrudan Genelkurmay Başkanlığına bağlı olarak tugay seviyesinde 1992 yılında kurulmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri kıyafet yönetmeliğine göre bordo renkte bere kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed C-130 Hercules</span> taktik nakliye uçağı

C-130 Hercules, Amerikalı Lockheed (şu an Lockheed Martin) firması tarafından geliştirilen orta sınıf bir taktik nakliye uçağıdır. Havacılık tarihinin en başarılı nakliye uçaklarından biri olarak kabul edilmektedir. Dünya genelinde 50'den fazla ülke için 2,500'den fazla C-130 Hercules üretilmiştir ve bu uçaklar 22 milyon uçuş saatini aşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî uçak</span> askeri amaçlar için yapılmış hava taşıtları

Askerî uçak ve helikopterler, savaşlarda kara ve su üstündeki hedefleri bombalamak, diğer uçakları tahrip etmek, keşif yapmak, personel ve mühimmat taşımak gibi amaçlarla silahlı kuvvetler tarafından kullanılan hava taşıtları. Özellikle av ve bombardıman görevlerinde kullanılanlar savaş uçağı ve saldırı helikopteri olarak adlandırılırlar. Askerî uçaklar av, bombardıman, av-bombardıman ve nakliye gibi kategorilere ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Hava savaşı</span>

Hava savaşı, askerî saldırıların hava kuvvetleri ve/veya diğer kuvvetlere âit hava silahları kullanılarak gerçekleşen savaş türüdür. Bu tür saldırı türünün belli başlı iki türü vardır:

<span class="mw-page-title-main">Serbest paraşüt</span>

Serbest paraşüt; paraşütle atlamanın güvenlikle ilgili temel kuralları dışında belli bir düşüş prosedürü olmadan yapılan serbest atlayışı ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">BLU-107 Durandal</span> Fransız Matra şirketince üretilen, serbest düşümlü bir pist tahrip mühimmatı

İsmini efsanevi Fransız kılıcından alan BLU-107 Durandal, Fransız Matra tarafından üretilen serbest düşümlü bir pist tahrip mühimmatıdır. Sadece pist tahribinde değil, karayolu ve demiryolu gibi düşman ikmal hatlarının kesilmesinde de kullanılabilmektedir. 1960'ların ortalarında Fransa-İsrail ortak girişimini ile geliştirilmiştir. Dizaynı oldukça eskiye dayansa da günümüzde dahi en etkili pist tahrip mühimmatı olma özelliğini devam ettirmektedir.

<i>Uzaktaki Köprü</i>

Uzaktaki Köprü veya Savaş Köprüleri, aynı isimli kitaptan uyarlanan 1977 yapımı film. Kitabın yazarı, Cornelius Ryan'dır. Film, II. Dünya Savaşı sırasındaki Market Garden Operasyonunu ve başarısızlık hikâyesini anlatır. Operasyonda Müttefik kuvvetlerin amacı Alman cephe hatlarını yararak, birçok köprüyü ele geçirmek ve işgal altındaki Hollanda üzerinden Ren Nehri'ni geçerek Nazi Almanyası'na girmektir. Filmin ismi İngiliz General Frederick Browning’in operasyonu duyunca İngiliz Mareşal Bernard Montgomery’ye yaptığı “Galiba bir köprü fazla hesaplanmış” yorumundan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Student</span>

Kurt Student, Nazi Almanyası döneminde Luftwaffe'nin Generaloberst.

<span class="mw-page-title-main">Paraşütle atlama</span> uçaktan paraşütle Dünyaya atlama aksiyon sporu

Paraşütle atlama, yeterli bir yükseklikten atlanılması sonucu paraşüt adı verilen kumaşın güvenli bir hızda yere inmek amacıyla açılması olarak gerçekleşen eğlence sporudur.

<span class="mw-page-title-main">1. Komando Tugayı</span> Kayseride bulunan tugay

1. Komando Tugayı veya bilinen adıyla Hava İndirme Tugayı, Türk Kara Kuvvetleri'ndeki 16 komando tugayından biri ve Türkiye'nin ilk komando tugayıdır. 4. Kolordu komutası altında olup karargâhı Kayseri'dedir.

<span class="mw-page-title-main">Felix Baumgartner</span>

Felix Baumgartner Avusturyalı paraşütçü ve yüksek atlamacı. 14 Ekim 2012 tarihinde 39.000 metre yükseklikten uzay atlayışı yaparak 833.9 mph (1,342 km/h) hıza ulaşarak Sovyet paraşütçü Evgeni Andreyev'e ait olan serbest düşüş dünya rekorunu kırmıştır. Ancak 24 Ekim 2014 tarihi itibarıyla bu rekor, Google'ın eski bilgisayar uzmanı Alan Eustace'a geçmiştir. Avusturya Ordusu mensubuyken pek çok paraşütle atlama denemesi gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Wingsuit uçuşu</span>

Wingsuit uçuşu, havada düşüş hızını yavaşlatmak için özel olarak geliştirilmiş bir kıyafet ile serbest uçma eylemi. Uçaktan veya yüksek uçurumdan atlayarak gerçekleştirilebilmektedir. Bu atlayışlar sırasında, kol ve bacak aralarında içi havayla şişirilmiş ve hava geçirmeyen kısımların bulunduğu, düşüşü yavaşlatan bir kıyafet giyilmektedir. Yere iniş esnasında paraşüt kullanılmaktadır. Tehlikeli bir spor olduğundan, zaman zaman atlayışlar ölüm ile sonuçlanabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Muharebe Arama Kurtarma (Türk Hava Kuvvetleri)</span> askerî birlik

Muharebe Arama Kurtarma, Türk Hava Kuvvetlerine bağlı bir Muharebe Arama Kurtarma (CSAR) ve İleri Hava Kontrolör (İHK) birliğidir. 2017 yılında isim değiştirerek AKİP olmuş daha sonra da Personel Kurtarma olarak adlandırılmışlardır. Türk Hava Kuvvetleri'nde görevli subay ve astsubaylar arasından gönüllü üstün yetenekli ve çeşitli eleme aşamalarını geçen personelden seçilir. Filo olarak bulundukları hava üs komutanlıklarına bağlı olarak görev yaparlar.

<span class="mw-page-title-main">Serbest düşme</span>

Klasik mekanikte serbest düşme, yerçekiminden başka bir kuvvetin etkilemediği bir fiziksel maddenin devinimine verilen addır. Genel görelilik bağlamında ise yerçekimi uzay-zaman boyutunda değerlendirildiğinden, üzerinde herhangi bir kuvvetin bulunmadığı devinim serbest düşme olarak adlandırılır. Başka bir kuvvetin mevcut olmadığı ortamlarda yerçekimi bir nesnenin her yanına eşit oranda etkir ve bu durum ağırlıksızlık olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Muharebe arama-kurtarma</span>

Muharebe arama-kurtarma veya kısaca MAK, savaş veya çatışma sırasında tehlike alanında yapılan müttefik personeli kurtarma faaliyeti. Bu operasyonlarda sıklıkla UH-60, Eurocopter Cougar gibi helikopterler; C-130, CN-235 gibi nakliye uçakları ve hava kuvvetlerinin desteği ile düşman taarruzunu baskılayarak personelin kurtarılması amaçlanır. Görev tiplerine ve bağlı olduğu kuvvetlere göre arama-kurtarma faaliyetleri farklılık gösterebilir.Hava kuvvetlerine bağlı arama kurtarma birlikleri nakliye uçakları ve yüksek irtifadan paraşütle sızma gerçekleştirirken yine Hava Kuvvetlerine bağlı savaş helikopterleri, savaş uçakları ve genel maksat helikopterleri kullanır. Gerekli durumlarda Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı timler destek verir. Deniz kuvvetlerine bağlı arama kurtarma birlikleri ise düşman denizinde batan gemi veya denizaltı araçlarındaki personeli kurtarmak için paraşütle düşman karasularına sızma yaparlar. Operasyonda ilk olarak tehlikedeki personelin yeri belirlenir ve havadan veya karadan bölgeye sızarak personele ulaşılır. Ardından ulaşılan personelin hayati fonksiyonları değerlendirilerek ilk yardım ve tıbbi yardım uygulanır. Güvenlik sağlandıktan sonra timin ve kurtarılan personelin bölgeden tahliyesi gerçekleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Çıkarma operasyonu</span>

Çıkarma operasyonu, askeri bir eylemdir. Genellikle çıkarma aracı kullanan çıkarma kuvveti, karaya güç projeksiyonu amacıyla karaya aktarılır. Uçakların çoğalmasıyla iniş, amfibi kuvvetlere, hava indirme birliği veya her ikisinin bir kombinasyonuna atıfta bulunabilir. Deniz yoluyla gerçekleştirilen askeri bir işgalda, bir sahil başının inişi ve kurulması kritik bir aşamadır. Bunu, hava iniş süvari bölüğü de yapır. Havadan iniş, kara kuvvetlerinin saldırısının imkansız veya pratik olmadığı zaman düşman konumuna karşı bir saldırı da sağlayabilir.

Hava İndirme Eğitim Taburu, Türk Kara Kuvvetleri'ne bağlı birlik. Kayseri Melikgazi'de konuşludur. Görevi Kara Kuvvetleri Özel Kuvvetler ve diğer kuvvet personeline hava indirme statik paraşüt HALO paraşüt eğitimi vermektir.

Paraşütçü kaskı, paraşütçüler ve hava kuvvetleri tarafından kullanılan bir tür miğferdir. Paraşütle atlama ve serbest paraşüt zamanı kullanılır. Standart miğferlerden temel farkı, paraşütçü kasklarının uçaktan atlarken darbeye dayanacak ve kaskı uçuşta sabit tutacak farklı bir koşum ve astara sahip olması ve çoğunun rüzgar direncini azaltmak için daha düşük profilli bir kabuğa sahip olmasıdır. Modern miğferlerin çoğu, onları havada kullanıma uygun hale getiren özelliklere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Yevgeni Andreyev</span> Paraşütçü ve hava subayı

Yevgeni Nikolayeviç Andreyev, Sovyetler Birliği Kahramanı (1962) Sovyet usta paraşütçü ve hava subayı. 1962 yılında Volga adlı stratosferik balondan yaptığı 25.500 metreden yaptığı uzay atlayışında başarılı olmuş ve FAI tarafından onaylanan derecesi ancak 2012 yılında Felix Baumgartner tarafından kırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uzay atlayışı</span>

Uzay atlayışı, paraşütle atlamaya benzer şekilde kişinin uzaydan Dünya'ya doğru bir uçak ya da uzay aracından serbest düşme şeklinde atlamasıdır. Uzayın başlangıç yeri olarak genel kabul gören tanımlama, yeryüzünden 100 km yukarıda olan Kármán hattıdır. Bu tanımlamaya göre mevcut en yüksekten atlama rekorunu 2014 yılında 41.4 km yükseklikten atlayarak kırmış olan Alan Eustace bile teknik olarak "uzay atlayışı" yapmamış durumdadır, benzer tüm atlayışlar stratosfer katmanı içinde gerçekleştirilmiştir.