İçeriğe atla

Yükleme

Up-looking arrow below a flat surface (a line)
Up-looking arrow over an open box (a hollow long rectangle with the top line removed)
Up-looking arrow inside a circle
3 farklı yükleme simgesi

Yükleme bilgisayar ağlarında uzaktaki sistemin bir kopyasını saklayabilmesi için bir sunucu veya başka bir istemci gibi bir uzak sisteme veri göndermektir.

Uzaktan yükleme

Var olan bir yerel sistemin kontrolünde iken farklı bir uzak sistemden diğerine veri aktarmak/yüklemek gibi işlemlere denir.

Uzaktan yükleme, bazı çevrimiçi (online) dosya barındırma hizmeti tarafından sıkça kullanılır. Yerel bilgisayar uzaktaki sistemlerle bir bağlantı sayesinde çok hızlı bir şekilde veri alışverişi olur.[1] Uzaktan yükleme işlevi olmadan, verilerin önce yerel ana bilgisayara yüklenmesi ve daha sonra yavaş bağlantılar üzerinden uzaktan dosya barındırma sunucusuna yüklenmesi gerekirdi.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2018. 

Ayrıca bakınız.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar ağı</span> kaynaklarını paylaşmak üzere birbirine bağlanmış iki veya daha fazla bilgisayarın oluşturduğu yapı

Bilgisayar ağı, küçük bir alan içerisindeki veya uzak mesafelerdeki bilgisayarların ve/veya iletişim cihazını iletişim hatları aracılığıyla birbirine bağlandığı, dolayısıyla bilgi ve sistem kaynaklarının farklı kullanıcılar tarafından paylaşıldığı, bir yerden başka bir yere veri aktarımının mümkün olduğu iletişim sistemidir. En az iki bilgisayarı birbirine bağlayarak bir ağ oluşturulur. 1980'li yıllarla birlikte, Ethernet ve LAN teknolojisinin gelişmesiyle, kişisel bilgisayarlar ve ofisler bilgisayar ağlarına kavuşmuştur. En bilinen ve en büyük bilgisayar ağı, İnternettir.

İstemci, Bir ağ üzerinde, sunucu bilgisayarlardan hizmet alan kullanıcı bilgisayarlarıdır. Bilgiye erişim yetkileri sunucu tarafından belirlenir.

Yama, bilgisayar programlarında oluşan bir hatayı ya da programın içeriğindeki hatalı bir fonksiyonu düzelten bir programcıktır. Genelde bilgisayarlardaki en büyük güvenlik sorunlarından olan yazılım açıklarına müdahale amacıyla kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Web sunucusu</span> Web site içeriklerini kullanıcıya sunan sunucu

Web sunucusu, Hosting ya da "barındırma" işlemini İnternet protokolü üzerinden sunan bir sunucudur. Barındırma ya da hosting, Web sayfalarını İnternet'te yayınlamak için gerekli alanın kiralanmasıdır. Diğer bir ifade ile hosting, bir Web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya dokümanların İnternet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda tutulmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Barındırma hizmeti</span> Web Sitelerin dosya barındırma sistemi

Barındırma (hosting), bir web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya belgelerin internet kullanıcılarının erişimine sunulabilmesi amacıyla bir sunucuda saklanmasıdır. Barındırma hizmeti, web sitesinin içeriğinin yüklenip saklandığı sunucunun veri depolama işlevini üstlenir.

Berkeley r-komutları, bir Unix sisteminin kullanıcılarının TCP/IP bilgisayar ağı üzerinden başka bir Unix bilgisayarında oturum açmasını veya komutlar vermesini sağlamak için tasarlanmış bir bilgisayar programları paketidir. Berkeley r-komutları, 1982'de Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'ndeki Computer Systems Research Group (CSRG) tarafından, TCP/IP'nin erken uygulanmasına dayanarak geliştirildi.

Truva atı (Trojan), bilgisayar yazılımı bağlamında Truva atı zararlı program barındıran veya yükleyen programdır. Terim klasik Truva Atı mitinden türemiştir. Truva atları masum kullanıcıya kullanışlı veya ilginç programlar gibi görünebilir ancak yürütüldüklerinde zararlıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Windows PowerShell</span>

PowerShell, Microsoft tarafından Windows komut satırı cmd.exe ve Windows Script Host'a alternatif olarak geliştirilen yeni nesil bir komut satırı uygulamasıdır. Başlangıçta sadece Windows PowerShell olarak bilinen bir Windows bileşeni, 18 Ağustos 2016'da PowerShell Core'un tanıtımı ile açık kaynaklı ve çapraz platform haline getirildi.

<span class="mw-page-title-main">İndirme</span>

İndirme, bilgisayar ağlarında uzak bir sistemden yerel bir sisteme veri aktarımı yapmak anlamına gelir. İndirme işleminin yapılabileceği uzak sistemler, web sunucularını, FTP sunucularını, e-posta sunucularını ve benzer sistemleri içerebilir. İndirmeler çoğunlukla bilgisayar oyunu, video, film, müzik, Microsoft Office ve herhangi bir bilgisayar programını içermektedir. Bu dosya ya da programların indirilirken, cihazın bağlı olduğu internet hızına bağlı olarak indirme süresi değişebilir. Bu süre ortalama internet hızı / 8 olarak hesaplanır.

<span class="mw-page-title-main">Sistem Geri Yükleme</span>

Sistem geri yükleme, Microsoft Windows'ta kullanıcının bilgisayarlarının durumunu önceki bir zamana geri döndürmesine olanak tanıyan ve sistem sorunlarından kurtulmak için kullanılabilen bir özelliktir.

<span class="mw-page-title-main">Bulut depolama</span>

Bulut depolama, sunucular tarafından ağ üzerinde sanal olarak oluşturulan havuzlarda veri depolamasıdır. Büyük çaplı veri merkezlerini işleten ve depolama için alan sunan çeşitli şirketler bulunmaktadır. Bulut depolama dosyalarınızi kaydeder ve bilgisayar bozulsa bile dosyalarınız zarar görmez.

<span class="mw-page-title-main">İçerik dağıtım ağı</span>

Content delivery network (CDN) (Türkçe: İçerik dağıtım ağı), internet üzerindeki birçok veri merkezinde bulunan dağınık ve geniş bir sunucu sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Önyükleme Ortamı</span>

Windows Preinstallation Environment, PC'ler, iş istasyonları ve sunucular dağıtım için kullanılan Windows'un hafif versiyonudur veya çevrimdışı iken bir sorun çekimi işletim sistemidir. MS-DOS boot diskleri değiştirmek için tasarlanmıştır ve USB bellek aygıtı, IPXE, PXE, CD-ROM ya da sabit disk üzerinden booting edilebilir. Geleneksel büyük şirketler ve OEM tarafından kullanılır, ve Windows Otomatik Yükleme Seti (WAIK) üzerinden şimdi ücretsiz yazılım olarak kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Time Machine (macOS)</span>

Time Machine Apple tarafından geliştirilen ve MacOS bilgisayar işletim sistemi ile dağıtılan uygulamadır. Mac‘i yedeklemek veya geri yüklemek için kullanılır. Yazılım, AirPort Time Capsule depolama ürünü yanı sıra diğer dahili ve harici disk sürücüleri ile çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Mac OS X Leopard'da tanıtıldı.

Dosya paylaşımı; bilgisayar programları, çoklu ortam, belgeler veya e-kitaplar gibi dijital ortamlara dijital dağıtım veya sunma uygulamasıdır. Dosya paylaşımı çeşitli şekillerde başarılabilir. Depolama, Veri iletimi ve dağıtımı, çıkarılabilir medyayı kullanarak elle paylaşmayı, Bilgisayar ağılarında merkezi sunucuları, World Wide Web tabanlı Hyperlink belgeler ve dağıtılmış peer-to-peer ağ kullanımı yoluyla oluyor.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Mesh</span>

Windows Live Mesh Windows Live hizmet yelpazesinin bir parçası olarak Microsoft tarafından tanıtılan ücretsiz Internet tabanlı dosya senkronizasyonu uygulaması idi. İki veya daha fazla bilgisayar arasındaki dosya ve klasörlerin birbirleriyle senkronize olmasını sağlamak için tasarlanmışdır. Windows ve Mac OS X Leopard ve daha sonraki Intel işlemcili bilgisayarlarda veya Web'de SkyDrive ile çalıştırılır. Windows Live Mesh ayrıca Internet üzerinden uzak masaüstü erişimini de etkinleştirdi.

Windows Arama Windows XP ve Windows Server 2003'te daha önce Windows Masaüstü Araması (WDS) olarak bilinirdi, Microsoft tarafından oluşturulan dizine eklenmiş bir masaüstü arama platformudur. İlk kez 2006-da Windows Vista-da bulundu.

Dosya barındırma hizmeti, bulut depolama hizmeti, çevrimiçi dosya depolama sağlayıcısı veya cyberlocker de adlanır, kullanıcı dosyalarını barındırmak için özel olarak tasarlanmış bir İnternet barındırma hizmetidir. Kullanıcıların bir şifre veya başka bir kimlik doğrulama sağlandıktan sonra yalnızca telefon kullanıcısı tarafından kullanılan İnternet üzerinden erişilebilen dosyaları yüklemelerine olanak tanır. Genellikle, hizmetler HTTP erişimi ve bazen FTP erişimi sağlar. İlgili hizmetler, içerik barındırma servisleri, sanal depolama alanı ve uzaktan yedekleme hizmetidir.

Görüntü barındırma hizmeti, kullanıcıların çeşitli mecralarda paylaşmak amacıyla hizmet verdiği web sitesine görüntü yüklemelerine olanak tanır. Görüntü sunucusu daha sonra resmi sunucusuna depolar ve başkalarının o görüntüyü izleyebilmesi için bireysel farklı kod türlerini gösterir.

Bu, Microsoft Windows bileşenlerinin bir listesidir.