İçeriğe atla

Yücel Aşkın

Yücel Aşkın (1943, Ankara), bilim insanı, akademisyen.

Müzisyen Necip Yakup ile Emine Nezahat Hanım’ın oğlu ve Güllü Agop'un torunudur.[1][2] Önce Konservatuvar'ı daha sonra Ziraat Fakültesi Zooteknik Bölümü'nü bitirdi. Almanya'da 'üreme biyolojisi' alanında çalıştı. 1989'da profesör oldu.[3]

Çevre Koruma, Araştırma ve Doğa Sporları Derneği DASK'ın kurucularından biridir. Mağara Araştırma Derneği'nin de (MAG) başkanlığını yürüttü. Köprüçay Belgeseli, Türkiye Mağaraları, Karanlık Boğaza Doğru, Akdağlar, Elmalı'nın Gizi ve Yahyalı'dan Aladağ'a gibi belgeseller çekti.

1995'te Van'a yerleşti ve aynı yıl Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ne dekan seçildi. 1999'da Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü olarak atandı.

Fotoğrafçılık, tarihî eser ve antika koleksiyonu ile ilgilendi.[4] Rektörlüğü döneminde Enver Arpalı ile beraber tarihî eser kaçakçılığından yargılandı ve beraat etti.[5][6]

Kaynakça

  1. ^ "Tiyatrocu Güllü Agop'un torunu Kemancı Necip Yakup'un oğlu". www.hurriyet.com.tr. 7 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2016. 
  2. ^ "'Agop'un torunu olmaktan gururluyum'". www.radikal.com.tr. 7 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2016. 
  3. ^ "Yücel Aşkın". www.biyografi.net. 28 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2016. 
  4. ^ "Yücel Aşkın'ın yargılanmasına neden olan eserler kaybolmuş". www.hurriyet.com.tr. 7 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2016. 
  5. ^ "Rektör Yücel Aşkın tutuklandı". arsiv.ntv.com.tr. 7 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2016. 
  6. ^ "Ergenekon cinayetleri Van'da başlamıştı". www.ulusalkanal.com.tr. 6 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güllü Agop</span> Osmanlı tiyatrocu (1830-1898)

Agop Vartovyan, Osmanlı dönemi tiyatro oyuncusu ve yönetmeni ve Türk tiyatrosunun kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi</span> Vanda kurulu devlet üniversitesi

Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 20 Temmuz 1982 tarih ve 41 sayılı kanun hükmünde kararname ile kurulmuştur.

Hatice Yıldız Levent ya da sahne adıyla Muazzez Ersoy klasik Türk müziği sanatçısıdır. 33. Türkiye Hükûmetinde Kültür Bakanlığının tavsiyesiyle verilmeye başlanan Devlet Sanatçısı ünvanına 1998'de layık görülen sanatçı, seslendirdiği nostaljik şarkılardaki başarısından dolayı "Nostalji Kraliçesi" olarak da bilinir. Sanatçı 2006 yılında Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütünün “iyi niyet elçisi” seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aslı Erdoğan</span>

Aslı Erdoğan,, Türk fizikçi ve yazar.

Ferhat Sarıkaya,, eski Türk hukukçu ve Cumhuriyet Savcısı.

Güray Süngü, Türk öykü ve roman yazarı. İlk öğretime Kadırga İlkokulunda başladı. Çocukluğu Ayasofya ve Sultanahmette geçti. Gedikpaşa'da esnaf olan babası sayesinde çalışma hayatını erken yaşta tanıdı. Üniversiteden mezun olana kadar bütün tatillerini Kapalıçarşı'da geçirdi.İlk eserlerini Hece Edebiyat Dergisi'nde yayınlamıştır. Sonraki yıllar Hece Öykü, Aykırı Edebiyat, Vivo Edebiyat, Kaçak Yayın, E-Edebiyat, Özgür Edebiyat, Ada, İtibar, Post Öykü ve İzdiham dergilerinde de kısa öyküler yazmıştır. Üniversite eğitimini Uludağ Üniversitesi'nde aldı. İktisat fakültesinde okudu. Mezuniyetinden sonra özel sektörde çalışmaya başladı. 2009 yılına kadar çeşitli sektörlerde görev aldıktan sonra, yayın sektörüne geçti.

<span class="mw-page-title-main">Sabahattin Özbek</span>

Ahmet Sabahattin Özbek, Türk siyasetçi.

Suna Selen, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu. İstanbul Devlet Tiyatroları oyuncusudur. Birçok sinema filmi ve dizide rol almıştır.

Marmaris Halıcı Ahmet Urkay Müzesi, Muğla'nın Marmaris ilçesinde arkeoloji ve etnoğrafya eserlerinin sergilendiği bir özel müzedir.

Osmanlı Tiyatrosu veya Tiyatro-i Osmani, Güllü Agop'un Gedikpaşa Tiyatrosu'nda kurduğu ve adı bu yapıyla özdeşleşmiş tiyatro topluluğudur. Repertuvarlarında Türkçe ve Ermenice olmak üzere iki dilli oyunlar sergileyen ekip 1870 yılından itibaren genellikle Türkçe oyunlar sergilemişlerdir. Batı edebiyatından Türkçeye çevrilmiş eserler ilk defa burada temsil edilmişlerdir. 1870'te Güllü Agop'a, on yıllık müzikli ve suflörsüz oyunlar dışında Türkçe oyun oynatma tekel imtiyazı Sadrazam Âli Paşa'nın desteği ile verildi, böylece Güllü Agop rakipsiz kaldı.Güllü Agop'a verilen bu imtiyaz, hicri takvimle 15 sefer 1287 ve 16 Mart 1870 tarihli Şûra-i Devlet Umumî tezkeresi ve şartname metni Başbakanlık Arşivi Şura-yı Devlet Belgeleri 777 numaradadır.

Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu, Türkiye'de bulunan bir özel tiyatrodur.

<span class="mw-page-title-main">Gedikpaşa Tiyatrosu</span> İstanbulun Gedikpaşa semtinde 1859’da inşa edildiği düşünülen 1884’te yıktırılmış tiyatro

Gedikpaşa Tiyatrosu, İstanbul'un Gedikpaşa semtinde 1859'da inşa edildiği düşünülen 1884'te yıktırılmış tiyatrodur. Osmanlı İmparatorluğu'nda tiyatronun doğuş ve gelişiminde önemli bir yer kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Kupası finalleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye Kupası şampiyonları listesi, TFF'nin kupa organizasyonu olan Türkiye Kupası'nın sezonlara göre ve şampiyon olan takımlara göre yapılmış listesidir. 1962-63 sezonundan bu yana aralıksız olarak düzenlenen turnuvanın statüsü zaman içinde değişmişse de son statüye göre kupaya, bir önceki sezon profesyonel liglerde takımı bulunmayan illerde bulunan ve Bölgesel Amatör Lig’de mücadele edecek 32 takım, 3. Lig’de mücadele edecek 54 takım, 2. Lig’de mücadele edecek 37 takım, 1. Lig’de mücadele edecek 18 takım ve Süper Lig de mücadele edecek 18 takım katılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Kupası şampiyonluğu kazanan teknik direktörler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye Kupası şampiyonluğu kazanan teknik direktörler listesi, TFF'nin kupa organizasyonu olan Türkiye Kupası'nı şampiyon olarak tamamlayan teknik adamları içerir. Turnuva tarihinde 44 farklı isim kupayı kazanmayı başarmıştır. Gündüz Kılıç, Ahmet Suat Özyazıcı, Aykut Kocaman ve Fatih Terim üçer defa ile kupayı en çok kazanan teknik direktörlerdir. Kupayı kazanan ilk teknik direktör 1963 yılında Galatasaray'ın başında mutlu sona ulaşan Gündüz Kılıç iken, ilk yabancı teknik direktör 1968 yılında Fenerbahçe'nin başında kupayı kazanan Ignác Molnár'dır.

<i>Güllü Geliyor Güllü</i> 1973 yapımı Türk filmi

Güllü Geliyor Güllü, 1973 yılında Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini yaptığı Türk sinema filmidir. Filmde başrolleri Türkân Şoray ile Ediz Hun paylaşmıştır. Filmde Kemal Sunal kiralık katil rolünü canlandırmıştır. Kemal Sunal, ilk kez dışarıdan seslendirme ile rol yapmıştır.

Mahmut Timuçin Esen, Türk sinema, dizi ve tiyatro oyuncusudur.

Necip Camuşcu, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğretim üyesi ve eski rektörü, Türk bilim insanı.

Fatih Hilmioğlu,, Türk doktor ve eski İnönü Üniversitesi rektörü.

Nihat Şındak, Türk akademisyendir.

Hurşit Ertuğrul, Türk rektör.