İçeriğe atla

Yüce Yurttaş

Yüce Yurttaş
Великий гражданин
Filmin sinema afişi
YönetmenFridrikh Ermler
OyuncularNikolay Bogolyubov(oyuncu)
MüzikDmitri Şostakoviç
DağıtıcıLenfilm
CinsiSinema filmi
TürüDevrimci tarihi film
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1938 (86 yıl önce) (1938)
Süre252 dakika
ÜlkeSovyetler Birliği Sovyetler Birliği
DilRusça

Yüce Yurttaş (RusçaВеликий гражданин), yönetmenliğini Fridrikh Ermler'in yaptığı, 1938 Sovyetler Birliği yapımı film.

Sergei Kirov'un kurgusal bir biyografisi olan ve 1920-1930'lu yıllarda SSCB'deki yaşamı konu alan bu eserin yapılış amacının Büyük Temizlik için ideolojik destek sağlamak olduğu düşünülüyordu.[] İki Savaş Arası Dönemin ses getiren filmlerinden biri olmuştur.[1] İlk seri 1937 tamamlanmış ve 1938'de Sovyet ekranlarında yayınlanmıştır. 1939'da ikinci kez yayımlanmıştır.[2][3]

Film dönemin otoriteleri tarafından son derece iyi bir film kabul edildi. Filme 1940 yılında Kızıl Bayrak İşçi Nişanı, 1941 yılında ise Stalin Ödülü verilmiştir.[4][5][6]

Senaryo doğrudan Jozef Stalin ve dönemin üst düzey yöneticilerinin katıldığı bir komisyon tarafından hazırlanmıştır.[7] Film Sovyetler Birliği Komünist Partisi 20. Kongresi'nde ağır eleştirilere maruz kalmış ve destalinizasyon politikaları kapsamında 1950'li yılların sonlarında yayından kaldırılmıştır. 1980'li yılların sonunda perestroyka politikaları gereği yeniden birkaç kez yayınlandı.[7][8][9][10]

Oyuncu kadrosu

  • Nikolay Bogolyubov - Shakhov - the great citizen
  • Ivan Bersenev - Kartashov - the conspirator
  • Oleg Zhakov - Borovsky - the accomplice
  • Zoya Fyodorova - Nadya
  • Boris Poslavsky - Sizov
  • Aleksandr Zrazhevsky - Dubok
  • Boris Chirkov - Maksim, the investigator
  • Pyotr Kirillov - Briantsev - the assassin
  • Yefim Altus - Katz - Shakhov's helper
  • Yelena Yegorova
  • Yevgeni Pankov
  • Yevgeni Nemchenko - Dronov
  • Georgi Semyonov - Kolesnikov
  • V. Kiselyov - Gladkikh
  • A. Polibin - Solovyev
  • Sergei Kurilov
  • N. Raiskaya-Dore - Shakhov's mother
  • Natalya Rashevskaya - Olga
  • K. Ryabinkin - Kryuchkov

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Julie A. Cassiday. "Kirov and Death in „The Great Citizen" The Fatal Consequences of Linguistic Mediation". www.jstor.org/pss/3649915. Jstor.org. 
  2. ^ "Политическое кино. «Великий гражданин»" (Rusça). Urokiistorii.ru. 17 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2017. 
  3. ^ "Процесс антисоветского троцкистского центра (23-30 января 1937 года) М.: НКЮ Союза ССР; Юридическое издательство, 1937". Grachev62.narod.ru. 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2017. 
  4. ^ "биография Фридриха Эрмлера на kinoteatr.ru" (Rusça). 23 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2017. 
  5. ^ "Великий гражданин" (Rusça). []
  6. ^ Энциклопедический словарь «Кино» (Rusça). Москва СЭ. 1986. s. 511. 
  7. ^ a b "Фридрих Эрмлер в энциклопедии «Хронос»" (Rusça). 6 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2017. 
  8. ^ "Книга, разделившая судьбу Сталина" (Rusça). 27 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2017. 
  9. ^ "«Шестая версия» Александр Сабов «Российская газета»" (Rusça). Неделя № 3639 от 26 ноября 2004 г. 23 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2017. 
  10. ^ Mira Liehm; Antonín J. Liehm. «The most important art: Soviet and Eastern European film after 1945» (İngilizce). s. 41. ISBN 0-520-04128-3. 6 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sergey Kirov</span>

Sergey Mironoviç Kirov,, , Bolşevik lider.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Temizlik</span> Sovyet siyasi baskı, hapis ve infaz kampanyası

Büyük Temizlik, Büyük Tasfiye veya Büyük Terör, Sovyetler Birliği'nde 1936-1938 yılları arasında yapılan siyasi baskı kampanyasıdır. Komünist Parti ve devlet görevlileri arasında temizliğe yol açarken, Kızıl Ordu ile toprak sahiplerinin baskı altına alınmasına ayrıca geniş çapta polis araştırması, tutuklamalara ve keyfî infazlara yol açmıştır. Rus tarihçesinde en yoğun tasfiye harekâtıdır, 1937-1938 arası Yejovşçina, Sovyet gizli polisi NKVD'nin şefi Nikolay Yejov'un adından kaynaklanır. 600.000 ila 1.2 milyon kişinin öldüğü tahmin edilmektedir.

Stalinu slava!, Sovyet film müziği ve şarkı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Devlet Ödülü</span>

SSCB Devlet Ödülü, Sovyetler Birliği'nin devlet nişanıydı. 9 Eylül 1966'da Merkez Komitesi ve SSCB Bakanlar Kurulu tarafından yürürlüğe sokuldu. 1967 ile 1991 arasında Ekim Devriminin yıldönümünde, bilim ve teknoloji ve edebiyat ve sanat alanlarında olağanüstü başarıları ödüllendirmek için verilirdi. 1960 ile 1980'ler arasında ödül, "Stalin Ödülü" olarak bilinir oldu. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bu ödülün yerine Rus Federasyonu'nun Devlet Ödülü getirildi.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Generalissimosu</span> Josef Staline verilen özel bir SSCB askeri rütbesi

Sovyetler Birliği Generalissimosu(Rusça: Генералиссимус Советского Союза), İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Joseph Stalin için oluşturulan ve 27 Haziran 1945'te kendisine verilen Sovyetler Birliği'ndeki en yüksek askeri rütbeydi. Stalin çok gösterişli bulduğu rütbeden pişman oldu ve Mareşal rütbesini ve üniformasını giymeye devam etti.

<span class="mw-page-title-main">İgor Tamm</span> Rus fizikçi

İgor Yevgenyeviç Tamm, Rus fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Sarayı</span>

Sovyetler Sarayı, tasarımı Sovyet mimar Boris İofan tarafından hazırlanan ve resmen kabul edilen yapı. 1937 yılında başlanan proje, Nazi Almanyası'nın 1941 yılında Sovyetler Birliği'ne saldırması sebebiyle sonlandırılamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Boris İofan</span>

Boris Mihailoviç İofan, Yahudi Sovyet mimar. Sovyetler Sarayı mimarlığı, İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli'nin ideolojik tasarımını yapması gibi pek çok önde gelen Sovyet mimarisi eserine olan katkılarıyla bilinir. İofan, ayrıca Moskova Metrosu'nun Arbatsko-Pokrovskaya Hattı'nda yer alan Baumanskaya istasyonunun ve 1939 New York Dünya Fuarı'nda sergilenen Stalin kabartmasının da tasarımcısıdır. Bu sergide Sovyetler Birliği'ni temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tüm Birlik Komünist Partisi (Bolşevik) 17. Kongresi</span>

Tüm Birlik Komünist Partisi (Bolşevik) 17. Kongresi, 26 Ocak - 10 Şubat 1934 tarihleri arasında düzenlendi. Kongreye, 1.872.488 parti üyesini ve 935.298 aday üyeyi temsilen, oy kullanma hakkı bulunan 1.225 delege ve dayanışma oylaması hakkı ile 736 delege katıldı.

Eldar Kaisynovich Kuliev ,Sovyet film yönetmeni ve senaristtir. Bişkek doğumlu yönetmen Balkar asıllıdır. Senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığı Tv mini-dizisi The Wounded Stones ile bilinir.

<i>Klyatva</i> Mikheil Chiaurelinin yönettiği 1946 Sovyetler Birliği yapımı film

Klyatva, yönetmenliğini Mikheil Chiaureli'nin yaptığı 1946 Sovyetler Birliği yapımı film. Film, Stalin kişi kültünün bir örneğidir.

<i>Unutulmaz Yıl 1919</i>

Unutulmaz Yıl 1919, yönetmenliğini Mikheil Chiaureli'nin yaptığı 1951 Sovyetler Birliği yapımı film. Film, Stalin kişi kültünün bir örneğidir.

<span class="mw-page-title-main">Lenin Anıtı (Volga-Don Kanalı)</span>

Volga-Don Kanalı'ndaki Lenin Anıtı, Volga Nehri'ndeki Volga-Don Kanalı'nın girişinde yer alan Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir Lenin'e adanılan anıt. Volgograd'da yer alan heykel dünyanın en yüksek heykellerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Yutkeviç</span>

Sergey Yutkeviç veya Sergei Iosifovich Yutkevich Sovyet film yönetmeni ve senarist. Türkiye'nin ilk belgeseli olma özelliğini taşıyan Türkiye'nin Kalbi Ankara filminin yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Yevgeni Yevtuşenko</span> Rus Şair ve Yazar

Yevgeni Aleksandroviç Yevtuşenko, Rus şairdir. Birkaç filmin senaryosunu yazmış ayrıca romancı, denemeci, dramacı, senarist, yayıncı, aktör, editör ve yönetmen olarak çalışmıştır.

<i>Yıldızlar Sönmüyor</i> (film, 1971)

Yıldızlar Sönmüyor, yönetmenliğini Ejder İbrahimov'in yaptığı 1971 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ortak yapımı film. Tarihi biyografik tarzda çekilen film doğu halklarının özgürlüğü uğruna yapılan fedakarlıkları anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet atom bombası projesi</span> nükleer silah geliştirme programı

Sovyet atom bombası projesi, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Josef Stalin'in II. Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği'nin nükleer silah geliştirmesi için yetkilendirdiği araştırma ve geliştirme programı.

Zhit stalo luchche, Sovyetler Birliği Komünist Partisi genel sekreteri Josef Stalin'in 17 Kasım 1935 tarihinde Stahanov hareketinden işçilerle birlikte düzenlediği toplantıda söylediği sözler üzerine söz sonucu yazılan şarkıdır. Bolşevik Parti Marşı, Sovyetler Birliği Marşı ve Rusya Federasyonu Devlet Marşı bu eserden köken alır.

<span class="mw-page-title-main">Kruşçev çözülmesi</span> 1950li ve 1960lı yıllarda SSCBdeki baskı ve sansürün azaldığı dönem

Kruşçev çözülmesi Sovyetler Birliği'nin 1950'lerin sonu ve 1960'ların başındaki Nikita Kruşçev dönemi için kullanılan terim. Sovyetler Birliği'ndeki siyasi baskıların ve sansürün görece azaldığı, destalinizasyon süreci ile birlikte Gulag kamplarındaki çok sayıda siyasi mahkûmun tahliye edildiği ve diğer uluslarla barış içinde bir arada yaşama politikalarının benimsendiği dönemi ifade eder.

Devushka bez adresa Eldar Ryazanov tarafından yönetilen ve Leonid Lench tarafından yazılan 1957 Sovyet romantik komedi filmidir.