İçeriğe atla

Yörgüç Paşa

Yörgüç Paşa
Rum Eyaleti beylerbeyi
Görev süresi
1423 - ?
Kişisel bilgiler
Ölüm 1442
Amasya
Defin yeri Yörgüç Paşa Camii
Evlilik(ler) Çiçek Hatun
Çocuk(lar) Hızır, Yunus, Mustafa, Sitti Hatun, Hundi Hatun, Molla İsa
Dini İslam
Takma adı Celâleddin

Yörgüç Paşa (d. ? - ö. 1442), II. Murad'ın lalası ve Rum beylerbeyi.

Nerede ve ne zaman doğduğu hakkında bilgi sahibi olunmayan Yörgüç Paşa'nın lakabı Celâleddin'dir.[1] Adı Abdullah olan babasının Slav asıllı olduğu, kendisinin isminin ise Jorgič isminden türediği savunulmaktadır.[1]

Siyasî hayatı

I. Mehmed tarafından 1414 yılında Rum vilayeti beyi olarak Amasya'ya gönderilen Şehzade Murad'ın lalası olarak görevlendirilen Yörgüç Paşa o dönem karışık bir durumda olan Amasya çevresinin kesin idare altına alınmasında önemli rol oynamıştır.[1] Şehzade Murad, II. Murad olarak tahta çıktıktan sonra patlak veren Düzmece Mustafa İsyanı'nın bastırılmasında oynadığı rol nedeniyle kendisine 1423 yılında Rum beylerbeyliği görevi verilmiştir.[1]

Beylerbeyliğinin ilk dönemlerinde Amasya ve Tokat civarındaki eşkıyaları temizleyen Yörgüç Paşa Osmanlı hakimiyetini kabul etmeyen asi beylerin üzerine yürüyerek Ordu ve Çarşamba çevrelerini Osmanlı topraklarına katmıştır.[1] Tokat çevresinde huzursuzluk yaratan Karakoyunlu Hükümdarı İskender Mirza'nın bölgeden atılmasında rol oynamış, görevindeki başarılarından dolayı vezir yapılmıştır.[1]

1442 yılının Nisan ya da Mayıs ayında Amasya'da ölen Yörgüç Paşa, görevi sırasında Amasya ve çevre kazalarda birçok eser inşa ettirmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g Başar, Fahamettin (2013). "YÖRGÜÇ PAŞA" (PDF). İslâm Ansiklopedisi. 43. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı. ss. 566-567. ISBN 9789753897549. 22 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 17 Mart 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Murad</span> 6. Osmanlı padişahı (1421–1444; 1446–1451)

II. Murad veya Koca Murat, 6. Osmanlı padişahı, I. Mehmed'in oğlu, Fatih Sultan Mehmed'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zağanos Paşa</span> 12. Osmanlı sadrazamı

Zağanos Mehmed Paşa, II. Mehmed saltanatında 1453-1456 yılları arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. İstanbul'un Fethi'nden sonra sadrazamlığa getirilen ilk kişidir.

<span class="mw-page-title-main">III. Murad</span> 12. Osmanlı padişahı (1574–1595)

III. Murad, divan edebiyatındaki mahlasıyla Muradi, 12. Osmanlı padişahı ve 91. İslam halifesi. Saltanatı sırasında Osmanlı İmparatorluğu en geniş sınırlara ulaşmasına rağmen, devletteki yozlaşma yine saltanatı sırasında başlamıştır. Saltanatı boyunca sefere gitmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cem Sultan</span> II. Bayezidin kardeşi ve Fatih Sultan Mehmedin oğlu

Cem Sultan ya da Şehzade Cem, II. Mehmed'in Çiçek Hatun'dan olma en küçük oğlu ve II. Bayezid'in küçük kardeşi. Ağabeyi II. Bayezid ile girdiği taht mücadelesiyle bilinir.

Köse Mihal, Mihaloğullarının atası. Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş döneminde Osman Gazi'nin silah arkadaşı olan Mikhael Kosses, İslamiyeti seçerek Osmanlı saflarına geçen ilk önemli Bizanslı komutandır. Mihaloğullarının atası Mikhael Kosses, Müslüman olduktan sonra Osman Gazi'nin teklifiyle Abdullah adını almış, adı Abdullah Mihal Gazi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Çandarlı Ali Paşa</span> 6. Osmanlı sadrazamı

Çandarlı Ali Paşa, 22 Ocak 1387'de babası Çandarlı Kara Halil Hayreddin Paşa'nın ölümü üzerine yerine geçerek, 18 Aralık 1406 tarihinde ölümüne kadar, I. Murad ve I. Bayezid için Ankara Muharebesi'ne kadar 15 yıl 6 ay ve Fetret Devri döneminde Süleyman Çelebi'nin yanında 4 yıl 4 küsur ay vezir-i azamlık yapmış ve Osmanlı Devleti'nin kuruluş sürecinde önemli rol oynamış bir Osmanlı devlet adamıdır.

Bayezid Paşa Osmanlı Devleti'nin Fetret Devri'nde, 1413'te Sultan I. Mehmed Çelebi saltanatında sadrazam olmuş; devleti toparlama süreci içinde yanında bulunmuş ve sonra da II. Murad döneminde Düzmece Mustafa'ya Sazlıdere'de yenilip teslim olup onun emriyle öldürüldüğü Temmuz 1421'e kadar başvezirlik yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mesih Paşa</span> 22. Osmanlı sadrazamı

Mesih Paşa, II. Bayezid saltanatında 1499-1501 yılları arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">I. Gülbahar Hatun</span> Fatih Sultan Mehmedin eşi ve II.Bayezidin validesi. Valide Hatun (1481 - 1492)

Emine Gülbahar Hatun, Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmed'in 1446'da Manisa'da evlendiği ilk eşi, Gevherhan Hatun'un ve II. Bayezid'in annesi.

<span class="mw-page-title-main">Rum (eyalet)</span> Osmanlı Devletinin, 1398-1864 arasında varolmuş eyaleti

Rum Eyaleti veya Rum Beylerbeyliği 1398'de kurulan Osmanlı Devleti eyaleti.

Vazag Savaşı, II. Murad devrinde, Osmanlı ile Macaristan arasında 1442 tarihinde yapılan savaş.

<span class="mw-page-title-main">Şehzade Ahmed</span> II. Bayezidin Amasya valisi olan oğlu

Şehzâde Ahmed II. Bayezid'in Amasya valisi olan oğlu. Nisan 1512'de kendinden küçük kardeşi Yavuz Sultan Selim'in padişahlığını kabul etmeyip isyan ettiyse de, 1513'te gerçekleşen Yenişehir Muharebesi'nde bozguna uğrayıp boğdurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Lala Mustafa Paşa</span> 38. Osmanlı sadrazamı

Lala Mustafa Paşa, III. Murad saltanatında 28 Nisan 1580 ile 7 Ağustos 1580 tarihleri arasında üç ay dokuz gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

Hacı İvaz Paşa Osmanlı devlet adamı, asker, mimar.

<span class="mw-page-title-main">Şehzade Alâaddin</span>

Şehzade Alâaddin Ali Çelebi, 6. Osmanlı padişahı II. Murad'ın oğlu.

<span class="mw-page-title-main">Kubadoğulları Emirliği</span> İkinci dönem Anadolu Türk beyliği

Kubadoğulları Emirliği, Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılışını takiben Samsun, Ladik ve Kavak çevresinde kurulan bir Türkmen emirliği. Canik beylikleri içerisinde değerlendirilen Kubadoğulları, Osmanlı Devleti ile Samsun'un hakimiyeti konusunda sıkça karşı karşıya gelmiştir.

Mihaloğlu Mehmed Bey (Ö.1422) Akıncı ailesi Mihaloğullarından Gazi Mihal Paşa'nın oğlu.

Kara Üveys Paşa, 16. yüzyılda yaşamış Osmanlı devlet adamıdır.

Hadım Ali Paşa veya Atik Ali Paşa, Sultan II. Bayezid zamanında 1501-1503 ve 1506-1511 dönemlerinde iki kez sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamı.