İçeriğe atla

Yönlendirilmiş enerji silahı

Bir yönlendirilmiş enerji silahı kullanılırken. Starfire Optical Range - three lasers into space

Yönlendirilmiş enerji silahı, lazer, mikrodalga ve parçacık ışınları da dahil olmak üzere son derece odaklanmış enerji ile hedefine zarar veren menzilli bir silahtır. Bu teknolojinin potansiyel uygulamaları personel, füze, araç ve optik cihazları hedefleyen silahları içerir.[1][2]

Yönlendirilmiş enerji silahları, ABD, Rusya, Çin, Hindistan ve Birleşik Krallık gibi ülkeler tarafından geliştirilme aşamasında olduğu bilinmektedir. Onlarca yıl süren Ar-Ge'den sonra, yönlendirilmiş enerjili silahlar hala deney aşamasındadır ve pratik, yüksek performanslı askeri silahlar olarak kullanılıp kullanılmayacakları veya ne zaman dağıtılacakları görülmeye devam etmektedir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Daily Telegraph, 12th September 2013" 29 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Golden Eye-style energy beam is developed by Nato scientists, Oct. 08, 2013
  2. ^ "Milsat Magazine, Satnews Daily, June 24th 2009" 24 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., U.S. Navy Laser Versus UAVs... Laser Wins..., Oct. 08, 2013
  3. ^ Thaad-ER In Search Of A Mission 12 Temmuz 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. – Aviationweek.com, 20 January 2015

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Silah veya teçhizat, canlıların diğer canlılara karşı savunma veya saldırı amacıyla kullandığı her türlü araç. Silahlar, bıçak ve kılıç gibi kesici araçlardan, top ve tüfek gibi patlayıcı araçlara kadar çok geniş bir yelpazede yer alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu</span>

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu "UAEK" veya Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, 175 ülke'nin yer aldığı, Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet gösteren bağımsız, uluslararası bilim ve teknoloji temelli bir organizasyon olup 29 Temmuz 1957 yılında kurulmuştur. Nükleer Bilim ve Teknolojinin barışçıl amaçlarla kullanılması ve planlanmasında üye ülkelere destek sağlamaktadır. Nükleer Güvenlik Standartlarını hazırlamaktadır. Bünyesindeki denetim mekanizması ile ülkelerin taahhütlerini yerine getirmesini kontrol etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nötron</span> Yüke sahip olmayan atomaltı parçacık

Nötron, sembolü n veya n⁰ olan, bir atomaltı ve nötr bir parçacıktır. Proton ile birlikte, atomun çekirdeğini meydana getirir. Bir yukarı ve iki aşağı kuark ve bunların arasındaki güçlü etkileşim sayesinde oluşur. Proton ve nötron yaklaşık olarak aynı kütleye sahiptir fakat nötron daha fazla kütleye sahiptir. Nötron ve protonun her ikisi nükleon olarak isimlendirilir. Nükleonların etkileşimleri ve özellikleri nükleer fizik tarafından açıklanır. Nötr hidrojen atomu dışında bütün atomların çekirdeklerinde nötron bulunur. Her atom farklı sayıda nötron bulundurabilir. Proton ve nötronlar, kuarklardan oluştukları için temel parçacık değildirler.

<span class="mw-page-title-main">Potansiyel enerji</span> skaler büyüklük

Potansiyel enerji, cisimlerin bir alanda bulundukları fiziksel durumlardan ötürü depoladığı kabul edilen enerjidir. Örneğin yükseğe kaldırılan bir cisim, barajlarda biriken su, sıkıştırılan veya gerilen yay potansiyel enerji depolar. Potansiyel enerji mevcut alandaki konuma veya cisimdeki değişikliğe bağlıdır. EP ya da U ile gösterilir. Birimi diğer enerjiler gibi Joule'dür. (J)

<span class="mw-page-title-main">Enerji depolama</span>

Enerji depolama işlemi bir cihaz veya depolama ortamı içerisinde enerjinin kimyasal, elektriksel veya ısıl gibi farklı formlarda saklanmasıdır. Isıl enerji depolama enerjinin sürekliliğini sağlamak amacıyla sıcak su temininde, soğutma sistemlerinde ve güç üretim tesislerinde kullanılmaktadır. Isıl enerji depolama yöntemleri üçe ayrılmaktadır; termokimyasal, duyulur ısı ve gizli ısı. Duyulur ısıl enerji depolama, depolama ortamının sıcaklığının değiştirilmesiyle sağlanmaktadır. Duyulur ısıl enerji depolamaya verilebilecek en basit örnek bir tank içerisinde ısınan sıcak suyun gece kullanılmasıdır. Tank içerisinde depolanacak toplam ısı enerjisi aşağıdaki eşitlik yardımıyla hesaplanabilir,

<span class="mw-page-title-main">IMI Tavor TAR-21</span>

IWI Tavor TAR-21, İsrail yapımı bir bullpup piyade tüfeğidir. Silah, Israel Military Industries tarafından İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından kullanılan M16, M4 ve IMI Galil piyade tüfeklerinin yerini alması amacıyla tasarlanmış olup adını İsrail'in Tabor Dağı'ndan almaktadır. İlk olarak 2003 yılında 15 000 adet civarında üretilmiştir. Hindistan tarafından 20 milyon dolarlık anlaşma yapılmış olmasının yanında, halihazırda Hırvatistan tarafından test edildiğine yönelik söylentiler vardır.

<span class="mw-page-title-main">Güneş enerji kulesi</span>

Güneş enerji kuleleri güneş ışınlarını bir kuleye odaklayarak enerji üretir. Bu tip santraller, Heliostat adı verilen bir dizi aynayı kullanarak kollektör adı verilen kuleye güneş ışınlarını odaklar.

<span class="mw-page-title-main">Teknoloji (Yıldız Geçidi)</span> Vikimedya liste maddesi

Naquadah, kurgusal Stargate evreninin en önemli kaynaklarından birisidir. Temelde iki değişik formu vardır: Naquadah Ore ve Weapons Grade Naquadah. Naquadah Ore başka malzemelerle alaşım yapılarak zırh yapımında kullanılır, fakat bu tarzda yapılan zırhlar genelde Trinium'a oranla zayıf kalmaktadırlar. Naquadah kullanan ve Trinium zırhlardan güçlü olan tek zırh Asgard gemilerinde kullanılan Naquadah-Karbon-Trinium zırhıdır, bu maddenin sağlamlığı da daha çok trinium'dan gelmektedir. Bu haldeyken element süperiletken özelliğe sahiptir ama enerji amplifike etme yeteneği çok yüksek değildir. Yıldız Geçit'leri neredeyse saf olarak bu türde naqahdah kullanılarak yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Henry Taube</span>

Henry Taube, FRSC Kanada asıllı Amerikalı kimyager. 1983 yılında, "özellikle metal komplekslerindeki, elektron transfer reaksiyonlarının mekanizmaları üzerine çalışmaları için" Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birincil enerji</span>

Birincil enerji, herhangi bir enerji dönüşümünden henüz geçmemiş enerjidir.

<span class="mw-page-title-main">TNT eşdeğeri</span>

TNT eşdeğeri, patlamalarda salınan enerjinin miktarının ölçülmesinde kullanılan bir birimdir. TNT tonu 4,184 gigajoulelük enerji birimine eşittir ki bu değer de yaklaşık olarak bir ton ağırlığında TNT patlamasına eşittir. TNT megatonu ise 4,184 petajoulelük enerji birimine eşittir. Bununla birlikte TNT, atomik olmayan geleneksel patlayıcıların en etkilisi değildir. Örneğin dinamit, %60 daha fazla enerji yoğunluğu barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Emilio Segrè</span> İtalyan fizikçi (1905 – 1989)

Emilio Gino Segrè, İtalyan fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Charles Townes</span> Amerikalı fizikçi (1915 – 2015)

Charles Hard Townes, Amerikan Nobel Ödüllü fizikçi ve eğitimci. Townes en çok maserler üzerindeki teori ve uygulama çalışmaları ile bilinir. Maserlerin ana patentini alan Townes ayrıca maser ve lazer araçları ile bağlantılı kuantum elektroniği üzerinde de çalışmıştır. Bu çalışmaları nedeniyle 1964 yılında Nikolay Basov ve Aleksandr Prohorov ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de enerji</span>

Çin'de enerji veya Çin'in enerji politikası, Çin hükümetinin enerjiye ve enerji kaynaklarına dair tasarladığı politikadır. Ekonominin büyümesini sürdürebilmek için yeterli enerji desteğinin mevcut bulundurmak, Çin hükûmeti için 1949'ten bu yana çekirdek endişe oluşturmuştur. Hollanda merkezli bir araştırma ajansına göre Çin, dünyanın en büyük sera gazı yayıcısıdır. Buna rağmen Çin'deki kişi başı salınımlar, gelişmiş ülkelerden yine çok daha düşüktür. Ek olarak Çin, dünyanın en büyük yenilenebilir enerji üreticisidir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet atom bombası projesi</span> nükleer silah geliştirme programı

Sovyet atom bombası projesi, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Josef Stalin'in II. Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği'nin nükleer silah geliştirmesi için yetkilendirdiği araştırma ve geliştirme programı.

<span class="mw-page-title-main">Çarpıştırıcı</span>

Çarpıştırıcı, yönlendirilmiş parçacık ışınlarını içeren bir tür parçacık hızlandırıcıdır. Çarpıştırıcılar, halka hızlandırıcı veya doğrusal hızlandırıcı olabilir ve tek bir parçacık ışınını durağan bir hedefe veya başka bir ışına çarpıştırabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Enerji verimliliği</span> enerji verimliliği kısıtlı enerji kaynaklarının verimli bir şekilde değerlendirilmesi

Enerji verimliliği ürün ve hizmetlerin sağlanması için gereken enerji miktarını azaltma hedefidir. Örneğin, bir evin yalıtılması, bir binanın rahat bir sıcaklık elde etmek ve korumak için daha az ısıtma ve soğutma enerjisi kullanmasına izin verir. LED aydınlatma, floresan aydınlatma veya doğal ışık için tavan pencerelerinin kullanılması, geleneksel akkor ampullerin kullanımına kıyasla aynı aydınlatma seviyesine ulaşmak için gereken enerji miktarını azaltır. Enerji verimliliğindeki iyileşmeler genellikle daha verimli bir teknoloji veya üretim süreci benimsenerek veya enerji kayıplarını azaltmak için yaygın olarak kabul edilen yöntemlerin uygulanmasıyla elde edilir.

Demir ışın 17 Ağustos 2020'de İsrailli savunma yüklenicisi Rafael Advanced Defence Systems tarafından yapılan bir hava savunma sistemidir 11 Şubat 2014'te Singapur Air Show'da tanıtıldı Sistem, kısa menzilli roketleri, topçu ve havan bombalarını imha etmek üzere tasarlanmıştır. Menzili 7 km (4,3 mi)'ye kadar ulaşabilmekte olup, daha uzak mesafelerden fırlatılan füzeleri engellemek için tasarlanan Demir Kubbe sistemini tamamlamaktadır. 7 kilometreye kadar menzilli düşman hedefleri yok etmek için "yönlendirilmiş yüksek enerjili lazer ışını" kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Lazer diyot</span> yarı iletken bir cihaz

Lazer diyot, doğrudan elektrik akımıyla pompalanan bir diyotun diyotun bağlantı noktasında kalıcı koşullar yaratabildiği LED'e benzer bir yarı iletken cihazdır.

<span class="mw-page-title-main">Işın tabancası</span> kurgusal silah

Işın tabancası, genellikle yıkıcı etkiyle enerji salan bir bilimkurgu yönlendirilmiş enerji silahıdır. Çoğu hikâyede, bir ışın tabancası etkinleştirildiğinde, genellikle görünür, bir insan hedefine çarptığında öldürücü, mekanik nesnelere çarptığında yıkıcı özellikleri olan ve diğer etkileri belirtilmemiş veya değişken olan bir ışın yaymaktadır.