İçeriğe atla

Yönetim kurulu

Yönetim kurulu bir organizasyonun faaliyetlerini müştereken denetleyen bir grup insandır. Üst düzey yönetim türüdür. İşletme, kâr amacı gütmeyen kuruluş, devlet dairesi gibi kuruluşlarda olabilir.[1] Tipik olarak, kurul, üyelerinden birini başkan olarak seçer.

İç direktör, aynı zamanda bir çalışan, yetkili, genel müdür, büyük hissedar veya organizasyonla benzer şekilde bağlantılı biri olan bir direktördür.[2] İç yöneticiler, kurumun paydaşlarının çıkarlarını temsil eder ve genellikle kurumun iç işleyişi, mali veya piyasa konumu hakkında özel bilgiye sahiptir.[3]

Tipik iç yöneticiler şunlardır:

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2020. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası</span> Türkiyenin merkez bankası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), banknot ihraç eden, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nin para ve kredi politikasını yürüten, veznedarlık görevini üstlenmiş ve devletin iktisadi ve mali danışmanlığını yapan yasal olarak bağımsız bir ekonomik kurumdur. Kâğıt para (banknot) basma tekelini elinde bulundurur ve bu yetkiye istinaden bağımsız olarak para politikasını belirler. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce basılan madeni paraların tedavülü de Merkez Bankasınca sağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Finans</span> Akademik disiplin

Finans, para, döviz ve sermaye varlıklarının incelenmesi ve disiplinidir. Mal ve hizmetlerin üretimi, dağıtımı ve tüketiminin incelenmesi olan ekonomi ile ilgilidir ancak ondan farklıdır. Kapsama dayalı olarak Finansal sistemlerde finansal faaliyetlere ilişkin disiplin, kişisel, kurumsal ve kamu finansmanı olarak ayrılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İstatistik Kurumu</span> Türkiyede sayısal verilerin toplanıp işlenmesinden sorumlu kamu kurumu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığıyla ilişkili bir araştırma kurumu.

<span class="mw-page-title-main">Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu</span> Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türkiye'de tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerini korumak, bankalar ve özel finans kurumlarının piyasa disiplini içerisinde sağlıklı, etkin ve dünya ölçeğinde rekabet edebilir bir yapıda işleyişi için uygun ortamı yaratmak bu sayede ülkenin uzun vadeli büyümesine ve istikrarına katkıda bulunmak amacıyla kurulmuş bir devlet kurumu.

Zekeriya Temizel, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye cumhurbaşkanı</span> Türkiye Cumhuriyetinin devlet ve hükûmet başkanı

Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin devlet ve hükûmet başkanıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Türk Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanlığını, Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil eder. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın uygulanmasını ve devlet kurumlarının uyum içinde çalışmasını temin eder. Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 104. maddesinde düzenlenmiştir.

Kuruluş, kurum, organizasyon veya teşkilat; ortak bir amaç çerçevesinde kurulmuş, ortak bir çalışma düzenine sahip, kendi verimini yönetebilen toplumsal bir düzendir. Organizasyonlar sosyoloji, iktisat, işletme, siyaset bilimi ve psikoloji gibi birçok sosyal bilim dalının araştırma konusudur.

<span class="mw-page-title-main">RAND Corporation</span> 1948de kurulmuş, ABD merkezli siyasi strateji ve düşünce kuruluşu.

RAND şirketi ilk önceleri Amerika Birleşik Devletleri silahlı kuvvetleri için araştırma ve geliştirme yapması maksadıyla 1946 yılında Project RAND ismiyle Douglas Havacılık Şirketi tarafından ABD Santa Monica'da kurulmuş, sonra 1948 yılında ana şirket bünyesinden ayrılmış, kâr amacı gütmeyen dünya çapında siyasi strateji ve düşünce kuruluşu.

Naci Ağbal, Türk bürokrat, siyasetçi, Hazine ve Maliye Bakanlığı eski müşaviri. Maliye bakanı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe başkanı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanı olarak görev yapmıştır. Maliye bakanlığı görevini 2015-2018 yılları arasında sürdüren Ağbal, Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi Bayburt milletvekili olarak meclise girdi. Bu görevinden önce 2009-2015 yılları arasında maliye bakanlığı müsteşarlığı görevini üstlendi.

Dünya Bankası Grubu, 5 uluslararası organizasyon tarafından oluşturulan ve amacı genellikle fakir ülkelere kredi vererek destek olmak olan bir çatı kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Kâr amacı gütmeyen kuruluş</span>

Kâr amacı gütmeyen kuruluş, gelirinin giderinden çok olması durumunda onu üyelere ve paydaşlara (hissedarlara) dağıtmayıp hedeflerinin daha iyi gerçekleşmesi için kullanan, gönüllü bir dernek gibi hareket eden organizasyon. Genellikle sorun çözmeye yönelik çalışmalar yaparlar. Çeşitli kişi ve kurumlardan bağış alarak ayakta kalmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Augustin de Romanet</span> Fransız iş insanı (d. 1961)

Augustin de Romanet de Beaune Fransız devlet görevlisi.

<span class="mw-page-title-main">Denetim</span>

Bağımsız denetim, herhangi bir işletmenin finansal bilgilerinin, kitaplarının, menkul kıymet hesaplarının, yasal kayıtlarının, belgelerinin ve kuponlarının sistematik ve bağımsız bir incelemesidir. Bir finansal tablo açıklamasının yanı sıra finansal olmayan açıklamaların doğru ve net bir şekilde ortaya çıktığını tespit eder. Ayrıca, hesap kitaplarının yasaların gerektirdiği bir şekilde muhafaza edilmesini sağlamaya çalışır. Denetim, kamu sektöründe ve her yerde böyle bir fenomen haline geldi. Denetçi inceleme için önlerinde bulunan önerileri algılar ve tanır, kanıtlar alır, aynısını değerlendirir ve denetim raporuyla iletilen kararına dayanarak bir görüş oluşturur.

Bir şirkette, paydaş, kendi ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılayan mülkleriyle ilgili hakları, payları, gereksinimleri veya çıkarları olan bir kişi veya kuruluştur. Bu kavram 1980'lerde R. Edward Freeman tarafından geliştirildi. O zamandan beri iş uygulamalarında ve stratejik yönetim, kurumsal yönetim, iş amacı ve kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) ile ilgili kuramlarda geniş kabul görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sağlık yönetimi</span>

Sağlık yönetimi, tıp ve sağlık hizmetlerinin tüm boyutlarına işletmecilik perspektifiyle inceleyen, uzmanlaşmış bir yönetsel disiplindir. Sağlık alanında ortaya çıkan yönetim ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak gelişen; toplumun sağlık düzeyini korumak ve geliştirmek için kaynakların planlanması, örgütlenmesi, harekete geçirilmesi ve denetlenmesi sürecidir.

Bülent Aksu Türk iş insanıdır. 14 Eylül - 25 Eylül 2023 tarihleri arasında Turkcell'in icra kurulu başkanlığı (CEO) görevini yapmıştır. Profesyonel yöneticilik hayatında finans, yönetim, muhasebe, vergi alanlarında, pek çok sektörde hizmet vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">İdarecilik</span> bir kuruluşun stratejisini belirleme ve çalışanları hedeflerine ulaşmak için koordine etme faaliyetleri dâhil olmak üzere bir kuruluşun yönetimini ifade eden terim

İdarecilik, bir şirketin, organizasyonun yönetimidir. Yönetim, bir kuruluşun stratejisini belirleme ve çalışanlarının çabalarını koordine etme faaliyetlerini içerir. Bu süreç finansal, doğal kaynak, teknolojik ve insan kaynakları gibi mevcut kaynakların uygulanması yoluyla hedeflerine ulaşır.

Üst yönetim veya yönetim ekibi, genellikle bir organizasyon, şirket ve kurumda bir organizasyonun en üst idarecilik düzeyinde bireylerden oluşan bir ekiptir. Orta düzey yönetim ve hat yönetimi'nden yüksekde durur.

Orta yönetim, hiyerarşik bir organizasyonun orta düzey idarecilik seviyesidir. Üst düzey yönetim ve hat yönetimi arasındadır. "Ekip lideri" bölüm yöneticilerinden veya "uzman" bölüm yöneticilerinden sorumludur. Orta yönetim, kıdemsiz personel performansından ve üretkenliğinden dolaylı olarak sorumludur.

İngiltere Basketbol Federasyonu İngiltere'de basketbol sporunun yönetim organıdır. Federasyon, İngiltere milli takımının yanı sıra hem erkekler hem de kadınlar için İngiliz Basketbol Ligi'ni yönetir. Federasyon aynı zamanda paydaşları İskoçya Basketbol Federasyonu ve Galler Basketbol Federasyonu ile Aralık 2005'te Büyük Britanya basketbol takımını kurdu.