İçeriğe atla

Xiaowu

Xiaowu
Kuzey Vey imparatoru
Hüküm süresi13 Haziran MS 532-3 Şubat MS 535
Önce gelenYuan Lang
Sonra gelenXiaojing
Wen
DoğumMS 510
Ölüm3 Şubat MS 535
HanedanKuzey Vey

Xiaowu (Çince: 北魏孝武帝; pinyin: Běiwèi Xiàowǔ Dì; MS 510-3 Şubat MS 535), Çin'de Kuzey Vey Hanedanı'nın 12. ve son imparatorudur.[1] Saltanatı MS 532'den MS 535 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

General Gao Huan, MS 532'de ölen üstün general Erzhu Rong'un boyuna isyan edip onu mağlup ettikten sonra, İmparator Xiaowu'yu imparator yaptı. Gao'nun onu imparator yapmasına rağmen, İmparator Xiaowu, kendisini Gao'nun kontrolünden kurtarmaya çalıştı ve MS 534'te, general Yuwen Tai ile hizaya girerek Gao'dan resmen ayrıldı. Gao, imparatorluk hükûmetinin kontrolünü tekrar ele geçirmek için güneye ilerlediğinde, İmparator Xiaowu, Yuwen'in topraklarına kaçtı ve Kuzey Vey'in ikiye bölünmesine yol açtı. Bununla birlikte, İmparator Xiaowu'nun Yuwen ile olan ilişkisi, Yuwen'in kuzenleriyle olan ensest ilişkilerine göz yummayı reddetmesi üzerine kısa sürede kötüleşti ve yeni yıl MS 535 civarında, Yuwen tarafından ölümüne zehirlendi. İmparator Xiaowu'nun halefi Batı Vey İmparatoru Wen, tipik olarak, imparatorluğun bölünmesini resmîleştiren Batı Vey'in ilk imparatoru olarak kabul edilir.

Kaynakça

  1. ^ "兩千年中西曆轉換 (Çince)". 4 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2022. 
Xiaowu
Resmî unvanlar
Önce gelen:
Yuan Lang
Kuzey Vey imparatoru
MS 532-535
Sonra gelen:
Xiaojing
Wen

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Batı Roma İmparatorluğu</span> Roma İmparatorluğunun bağımsız yönetilmiş batı yarısı

Batı Roma İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu'nun 395 yılında İmparator I. Theodosius tarafından ikiye bölünmesiyle ortaya çıkan bir devlettir. Diğer yarısı ise Doğu Roma İmparatorluğu olan devlet, MS 3. ile 5. yüzyıllar arasında var olmuştur. Batı Roma İmparatorluğu, ayrı bir bağımsız İmparatorluk mahkemesi tarafından yönetildikleri herhangi bir zamanda Roma İmparatorluğu'nun batı eyaletlerinden oluşuyordu. Batı Roma İmparatorluğu ve Doğu Roma İmparatorluğu terimleri modern zamanlarda fiilen bağımsız olan siyasi varlıkları tanımlamak için icat edildi; Çağdaş Romalılar İmparatorluğun iki ayrı imparatorluğa bölündüğünü düşünmediler, ancak onu iki ayrı imparatorluk mahkemesi tarafından yönetilen tek bir yönetim olarak idari bir çare olarak gördüler.

<span class="mw-page-title-main">Belisarius</span> 6. yüzyıl Bizans generali (505-565)

Flavius Belisarius (Yunanca: Φλάβιος Βελισάριος, 505, İllirya - Mart 565, Konstantinopolis, İmparator I. Justinianus döneminde Doğu Roma İmparatorluğu başkomutanı. Döneminin en büyük komutanı olarak kabul edilir. Dönemin önemli askeri seferlerinde ordulara komuta etmiştir. Konstantinopolis'e yönelen Barbar akınları'nda, Sasani İmparatorluğu, Kuzey Afrika'daki Vandal Krallığı'na ve İtalya'daki Ostrogotlar Krallığı'lara karşı yürütülen çatışmalara katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Vey</span> Kuzey Çinde kurulmuş bir Türk devleti

Vey veya başka tarihsel kaynaklara göre
Kuzey Vey
Toba Vey
Yuan Vey olarak da bilinir. Hanedanlık, Siyenpiler'in Toba (Tabgaç) klanı tarafından kuruldu. Kuzey ve Güney hanedanları döneminde 386'dan 535'e kadar Kuzey Çin'i yöneten ilk hanedandır. "Siyasi kargaşa ve yoğun sosyal ve kültürel değişim çağının bir parçası" olarak tanımlanan Kuzey Vey hanedanı, özellikle 439'da Kuzey Çin'i birleştirmesi, kaotik On Altı Krallık dönemini sona erdirmesi ve 485'teki reformlarla kırsal alan üzerindeki emperyal kontrolü güçlendirmesiyle dikkat çekmektedir. Kuzey Vey, kendilerini Çin kültürünün gerçek savunucuları olarak gören Güney hanedanlarının yazarları tarafından "Örgülü Barbarlar" olarak anılıyordu.

Altı Kasaba, "Kuzey Kasaba" olarak da anılan Kuzey Vey döneminde Moğolistan ovasındaki Cücen'in güneye inmesini önlemek amacıyla bugünkü İç Moğol Özerk Bölgesi ve Hupei eyaletinde kurulan kasabala. Başta Hiung-nu ve Siyenpi (Sien-pi) olmak üzere gayri Han etnik grupları seçilerek yerleştirildiler.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Zhou</span>

"Kuzey Zhou Hanedanı" Batı Wei Hanedanlığını ortadan kaldıran ve kuzey Çin'de 557-581 yılları arasında hüküm süren Siyen-piler kökenli hanedanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Vey</span>

Batı Vey, Çin'in Güney-Kuzey Hanedanları döneminde MS 535-557 yılları arasında var olan bir devletti. Devlet, Çin'in ortasında yer almakta olup kuzey hanedanlıklarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Hui (Jin)</span>

Hui, Çin'de Jin Hanedanı'nın ikinci imparatorudur. Saltanatı başlangıçta MS 290'dan MS 301 yılına ve daha sonra MS 301'den MS 307 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Shi Le</span>

Shi Le, Çin'de Beş Hu On Altı Krallık döneminde Hiung-nu önderliğindeki Sonraki Chao'nun kurucusu ve ilk imparatorudur. Saltanatı MS 330'dan MS 333 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

Helian Chang, Çin'de Beş Hu On Altı Krallık döneminde Hiung-nu önderliğindeki Xia'nın ikinci imparatorudur. Saltanatı MS 425'ten MS 428 yılına kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Önceki Qin</span>

Önceki Qin, MS 351-394 yılları arasında Çin'de Beş Hu On Altı Krallık döneminde var olan bir devletti. Di halkı tarafından yönetilen toprakları, günümüz Çin'in kuzeyini kapsamaktaydı.

Taiwu, Çin'de Kuzey Vey Hanedanı'nın üçüncü imparatorudur. Saltanatı MS 423'ten MS 452 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

Tuoba Yu, Çin'de Kuzey Vey Hanedanı'nın dördüncü imparatorudur. Saltanatı MS MS 452 yılında ölümüne kadar yalnızca birkaç ay sürmüştür.

Xianwen, Çin'de Kuzey Vey Hanedanı'nın beşinci imparatorudur. Saltanatı MS 454'ten MS 471 yılına kadar sürmüştür.

Xuanwu, Çin'de Kuzey Vey Hanedanı'nın yedinci imparatorudur. Saltanatı MS 499'dan MS 515 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

Xiaoming, Çin'de Kuzey Vey Hanedanı'nın sekizinci imparatorudur. Saltanatı MS 515'ten MS 528 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

Yuan Zhao, Çin'de Kuzey Vey Hanedanı'nın dokuzuncu imparatorudur. Saltanatı MS 528 yılında ölümüne kadar yalnızca bir ay sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Xiaozhuang</span>

Xiaozhuang, Çin'de Kuzey Vey Hanedanı'nın 10. imparatorudur. Saltanatı MS 528'den MS 531 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

Yuan Ye, Çin'de Kuzey Vey Hanedanı'nın geçici imparatorudur. Saltanatı MS 530'den MS 531 yılına kadar sürmüştür.

Jiemin, Çin'de Kuzey Vey Hanedanı'nın 11. imparatorudur. Saltanatı MS 531'den MS 532 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

Yuan Lang, Çin'de Kuzey Vey Hanedanı'nın geçici imparatorudur. Saltanatı MS 531'den MS 532 yılına kadar sürmüştür.