İçeriğe atla

Xiang Çincesi

Xiang Çincesi
湘語/湘语
湖南話/湖南话
Ana dili olanlarÇin:
Merkez ve güneydoğu Hunan, kuzey Guangksi, Guizhou ile Hubei eyaletlerinin bazı yerleri.
Dil ailesi
Çin-Tibet
Dil kodları
ISO 639-3hsn
Xiang Çincesinin konuşulduğu alan.

Xiang ya da Hsiang (Çince: ; pinyin: xiāng), Hunan dili olarak da bilinir (Çince (basitleştirilmiş): 湖南话; Çince (geleneksel): 湖南話; pinyin: Húnánhuà), dilbilimsel açıdan birbirine benzeyen ve tarihi olarak birbiriyle ilişkili bir grup Çince lehçesi. Başta Hunan eyaleti olmak üzere, ayrıca kuzey Guangksi ve komşu Guizhou ve Hubei eyaletlerinin bazı bölgelerinde konuşulur. Araştırmacılar bu dili, beş ayrı alt gruba ayrıştırır: Chang-Yi, Lou-Shao, Hengzhou, Chen-Xu ve Yong-Quan. Xiang Çincesi, 2007 verilerine göre 38 milyon kişi tarafından konuşulmaktadır.[1]

Xiang dilini konuşanlar, özellikle Kendini Güçlendirme Hareketi, Yüz Gün Reformu, Xinhai Devrimi ve Çin Komünist Devrimi gibi reformcu ya da devrimci hareketlere katılıp, modern Çin tarihinde önemli bir rol oynamıştır. Mao Zedong, Zuo Zongtang, Huang Xing ve Ma Ying-jeou, Xiang dilini konuşanların bazı örnekleridir.

Ayrıca bakınız

  • Çin'deki diller

Kaynakça

  1. ^ Parkvall, Mikael. (İsveççe). "Världens 100 största språk 2007" (2007'de Dünyanın En Büyük Dilleri), Nationalencycklopedin.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mao Zedong</span> Çin komünist lideri (1893–1976)

Mao Zedong (Çince : 毛泽东; Çince : 毛澤東; pinyin: Máo Zédōng; Wade–Giles: Mao Tse-tung,

<span class="mw-page-title-main">Çince</span> Çin ve çevresinde konuşulan bir dil

Çince, Çin anakarası ve çevresinde yaşayan bir milyardan fazla kişi tarafından konuşulan Eski Çinceden türemiş dillerin oluşturduğu diller grubudur. Dünyadaki her beş kişiden birinin anadili olarak konuştuğu Çince, lehçeleriyle birlikte dünyada en çok konuşulan dildir. Çince ve lehçeleri Büyük Çin olarak adlandırılan Çin anakarası, Hong Kong, Makao, Tayvan ve Malezya, Endonezya, Tayland, Singapur, Myanmar, Vietnam, Güney Kore gibi Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerinde konuşulmaktadır. Çince, dünyanın en çok konuşulan dil olmasına bağlı olarak Birleşmiş Milletler'in altı resmî dilinden biridir. Aynı zamanda Çin, Tayvan, Singapur, Hong Kong ve Makao'nun resmî dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Wu Çincesi</span>

Wu, başlıca olarak Şanghay Şehri, Zhejiang Eyaleti, Jiangsu Eyaleti'nin güneyi ve buraların sınırlarında konuşulan bir grup Çin dili; bu dillerin hepsi dilbilimsel açıdan birbirine benzer, tarihsel olarak da birbiriyle ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Hunan</span>

Hunan (Çince: 湖南; pinyin: Húnán,

<span class="mw-page-title-main">Çangşa</span> Çinin Hunan bölgesinin başkenti

Çangşa Çin'in Hunan bölgesinin başkentidir. Yangtze Nehri'nin bir kolu olan Xiang Nehri'ni üzerinde yer almaktadır. Belediye hizmet alanı 11.819 km2 olan şehir 2010 Çin nüfus sayımına göre 7.044.118 kişi nüfusa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Hengyang</span>

Hengyang, Çin'in Hunan eyaletinde bulunan bir il düzeyi şehirdir. Şehir Xiang Nehri'nin kıyısında eyalet merkezi Changsha'nın 160 kilometre güneyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 15,302 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 7,148,344'tür.

<span class="mw-page-title-main">Loudi</span>

Loudi, Çin'in Hunan eyaletinde bulunan bir il düzeyi şehirdir. Şehir, kuzeydoğuda eyalet başkenti Changsha, kuzeyde Yiyang, doğuda Xiangtan, güneydoğuda Hengyang, güneyde Shaoyang ve batıda Huaihua il düzeyi şehirleri ile komşudur. Yüzölçümü 8,107 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 3,784,634'tür.

<span class="mw-page-title-main">Xiangtan</span>

Xiangtan, Çin'in Hunan eyaletinde bulunan bir il düzeyi şehirdir. Şehir, kuzeyde eyalet başkenti Changsha, batıda Loudi, doğuda Zhuzhou ve güneyde Hengyang il düzeyi şehirleri ile komşudur. Yüzölçümü 5,006 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 2,752,171'dir.

<span class="mw-page-title-main">Zhuzhou</span>

Zhuzhou, Çin'in Hunan eyaletinde bulunan bir il düzeyi şehirdir. Şehir, kuzeyde eyalet başkenti Changsha, kuzeybatıda Xiangtan, batıda Hengyang ve güneybatıda Chenzhou il düzeyi şehirleri ile doğuda Jiangxi eyaleti ile komşudur. Yüzölçümü 11,262 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 3,857,100'dür.

<span class="mw-page-title-main">Yongzhou</span>

Yongzhou, Çin'in Hunan eyaletinde bulunan bir il düzeyi şehirdir. Şehir, Xiang Nehri'nin güney kıyısında yer almakta olup kuzeybatıda Shaoyang, kuzeydoğuda Hengyang ve doğuda Chenzhou il düzeyi şehirleri ile güneyde Guangdong eyaleti ve batıda Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi ile komşudur. Yüzölçümü 22,255 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 5,194,275'tir.

<span class="mw-page-title-main">Tujialar</span>

Tujialar, Çin'in 56 resmî etnik grubundan biri ve sekizinci en kalabalık etnik grubudur. Tujialar, Hunan, Hubei ve Guizhou eyaletleri ile Chongqing belediyesi arasında yer alan Wuling Dağları'nda yaşamaktadırlar. 2010 yılı nüfus sayımına göre sayıları 8.353.912'dir.

<span class="mw-page-title-main">Donglar</span>

Donglar, Çin'in 56 resmî etnik grubundan biridir. Donglar, doğu Guizhou, batı Hunan ve kuzey Guangxi eyaletleri ve Vietnam'ın Tuyên Quang ilinde yaşamaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Xiang Nehri</span>

Xiang Nehri, Çin'in Hunan eyaletinin doğusunda bulunan bir nehirdir. Nehir, Guangksi Zhuang Özerk Bölgesi'ndeki Haiyang Dağı'ndan başlamakta olup Hunan'ın en büyük nehri ve Yangtze Nehri'nin en büyük kollarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Huizhou Çincesi</span>

Huizhou ya da Hui, bir grup birbirine yakın Çin dilinin kolektif ismidir. İsmini aldığı tarihi Huizhou bölgesinin içi ve çevresinin yanı sıra güney Anhui eyaletinin sayılı dağlık illeri ve Zhejiang ile Jiangxi eyaletlerinin bazı illerinde konuşulur.

Han Ulusu'nun alt grupları, Çin lehçe grupları olarak da bilinir, dilbilimsel, kültürel, genetik ve bölgesel özelliklere dayanarak belirlenmektedir. Mandarin dilinde bu grupları tanımlamak için kullanılan terminoloji; Çin anakarasında "minxi", Tayvan'da ise "zuqun". Çinli Müslümanlar için kökeni göz önüne almaksızın Hui tanımının kullanılması dışında, Çin Halk Cumhuriyeti'nin resmi olarak tanıdığı 56 etnik gruptan biri olarak tanınan herhangi bir Han alt grubu yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Kanton mutfağı</span>

Kanton mutfağı veya Yue mutfağı, bazı kaynaklarda Guangdong mutfağı olarak da geçer; başta eyalet başkenti Guanco olmak üzere Çin'in Guangdong eyaletinin yöresel mutfağıdır. Çin'in "Sekiz Büyük Mutfağı" 'ndan birini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Hunan mutfağı</span>

Hunan mutfağı ya da Çin'de daha yaygın kullanımda olan kısa ismi ile Xiang mutfağı, Çin'in Hunan Eyaleti'nin bölgesel mutfağıdır. Çin'in "Sekiz Büyük Mutfağı" 'ndan birini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">She halkı</span>

She halkı, Çin'in resmî olarak tanıdığı 56 etnik gruptan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Liling</span>

Liling, Çin'in Hunan eyaletine bağlı Zhuzhou il düzeyi şehrinde bulunan bir şehirdir. Şehir, Yuanjiang Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 2.156 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 946.493'tür.

<span class="mw-page-title-main">Xiangxiang</span>

Xiangxiang, Çin'in Hunan eyaletine bağlı Xiangtan il düzeyi şehrinde bulunan bir şehirdir. Şehir, eyaletin ortasında yer almaktadır. Yüzölçümü 1.966 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 787.216'dır.