İçeriğe atla

Xian JH-7

Xian JH-7
JH-7A
JH-7A
TürüAvcı bombardıman uçağı
Ulusal köken Çin
ÜreticiXian Aircraft Industry Corporation
İlk uçuş14 Aralık 1988
Hizmete giriş1992
DurumuHizmette[1]
Ana kullanıcıÇin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri
Çin Halk Kurtuluş Ordusu Deniz Kuvvetleri
Üretim sayısı240[2]

Xian JH-7 (Çince: 殲轟-7; pinyin: Jian Hong-7; NATO rapor adı: Flounder[3]), Çin yapımı bir avcı bombardıman uçağıdır. İlk uçuşunu 14 Aralık 1988 tarihinde gerçekleştirmiş olup 1992 yılında hizmete girmiştir.

Teknik özellikler (JH-7)

  • Mürettebat: 1
  • Uzunluk: 22.32 m
  • Kanat açıklığı: 12.8 m
  • Kanat alanı: 42.2 m²
  • Yükseklik: 6.22 m
  • Boş ağırlık: 14,500 kg
  • Azami kalkış ağırlığı: 28,475 kg
  • Motor: 2 × Xian WS-9 turbofan
  • Silahlar:
    • 1× 23 mm GŞ-23L top
    • Çeşitli roket, füze ve bombalar

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2017. 
  2. ^ "Archived copy" (PDF). 28 Eylül 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2017. 
  3. ^ "British and Russian Technology for the Xian JH-7A FLOUNDER". U.S.-China Economic and Security review commission. 29 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lockheed Martin F-22 Raptor</span> ABD yapımı beşinci kuşak savaş uçağı

Lockheed Martin F-22 Raptor, Lockheed Martin kuruluşu tarafından, hava üstünlüğü odaklı, düşük radar izi ile yüksek görünmezlik sağlamaya yönelik üretilen, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri (USAF) için geliştirilmiş tek koltuklu, çift motorlu, her türlü hava koşuluna uygun taktik savaş uçağıdır. USAF'ın Gelişmiş Taktik Avcı programının bir sonucu olarak, uçak bir hava üstünlüğü savaşçısı olarak tasarlanmış, ancak aynı zamanda kara saldırısı, elektronik harp ve sinyal istihbarat yeteneklerine de sahiptir. Ana yüklenici Lockheed Martin, F-22'nin gövde ve silah sistemlerinin çoğunu üretip son montajı gerçekleştirirken, Boeing kanatları, arka gövdeyi, aviyonik entegrasyonunu ve eğitim sistemlerini sağlamıştır. Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'ne (USAF) bağlı F-22 uçakları, Birleşik Devletler Küresel Saldırı Görev Gücü'nün (US-GSTF) önemli bileşenlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan MiG-31</span> Sovyet yapımı savaş uçağı

MiG-31, Mikoyan Gurevich tarafından 1975'te geliştirilen iki kişilik, iki motorlu yüksek irtifa önleme uçağı olan MiG-25'in geliştirilmiş türevidir. Asıl görevi nükleer füzeler, casus uçaklar ve bombardıman uçaklarını önlemek ya da imha etmektir.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-16</span> SSCB tarafından kullanılmış çift motorlu jet bombardıman uçağı

Tupolev Tu-16, SSCB tarafından kullanılmış çift motorlu jet bombardıman uçağı. 50 yıldan uzun süre görev yaptı, günümüzde de lisanslı üretim modeli olan Xian H-6 ile Çin ordusunda hâlen görev yapmaktadır. Altı Gün Savaşı sırasında Mısır tarafından, çoğu savaşın ilk gününde yerden kalkamadan yok edilmesine karşın İsrail'e karşı kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi F-1</span>

Mitsubishi F-1, Mitsubishi Heavy Industries ile Fuji Heavy Industries tarafından ortak geliştirilen avcı uçağıdır. Uçak, ilk uçuşunu 3 Haziran 1975 tarihinde gerçekleştirmiş olup 1978 yılında hizmete girmiştir. F-1, Japonya'nın II. Dünya Savaşı'ndan sonra geliştirdiği ilk savaş uçağıdır. Uçağın ana rolü anti-gemi saldırı, ikinci rolü ise zemin saldırı olup ek olarak sınırlı havadan-havaya saldırı yeteneği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">HAL Tejas</span> Hindistan yapımı çok rollü avcı uçağı

HAL Tejas, Hindustan Aeronautics Limited tarafından üretilen Hindistan yapımı çok rollü avcı uçağıdır. Uçağın geliştirilmesine 1980'lerde eskiyen MiG-21 uçaklarının yerini alması amacıyla başlatılmış olup ilk uçuşunu 4 Ocak 2001 tarihinde gerçekleştirmiş ve 2015 yılında hizmete girmiştir. Uçak, tek motorlu bileşik delta kanat tasarıma sahiptir ve yatay stabilizesi bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">EADS CASA C-295</span>

EADS CASA C-295, Airbus Defence and Space tarafından üretilen İspanya yapımı bir çift turboprop askeri nakliye uçağıdır. Uçak Construcciones Aeronáuticas S.A. tarafından tasarlanmış olup ilk uçuşunu 28 Kasım 1997 tarihinde gerçekleştirmiştir ve 2001 yılında hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İlyuşin İl-78</span>

İlyuşin İl-78, İlyuşin tarafından üretilen Sovyet yapımı bir tanker uçağıdir. Uçak, İlyuşin İl-76 üzerinden geliştirilmiş olup ilk uçuşunu 26 Haziran 1983 tarihinde gerçekleştirmiştir ve 1984 yılında hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Embraer EMB 314 Super Tucano</span>

Embraer EMB 314 Super Tucano, Embraer tarafından üretilen Brezilya yapımı bir turboprop hafif saldırı uçağıdır. Uçak, düşük tehlike altındaki ortamlarda isyan kontrolü, yakın hava desteği ve hava keşif görevleri ile pilot eğitimi için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">KAI KT-1 Woongbi</span> Güney Kore yapımı bir temel eğitim uçağı

KAI KT-1 Woongbi, Korea Aerospace Industries tarafından üretilen Güney Kore yapımı bir temel eğitim uçağıdır. Uçak, KAI ve Savunma Geliştirme Ajansı (ADD) tarafından ortaklaşa geliştirilmiş olup şimdiye kadar geliştirilmiş ilk Kore yapımı uçaktır.

<span class="mw-page-title-main">Beechcraft King Air</span>

Beechcraft King Air, Beechcraft tarafından üretilen ABD yapımı bir turboprop nakliye uçağıdır. King Air, iki aileye bölünmüş çift motorlu modellerden oluşmaktadır. 1960'larda geliştirilen Model 90 ve 100 serileri King Air olarak bilinirken, Model 200 ve 300 serileri ise başlangıçta Super King Airs olarak pazarlanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Nanchang Q-5</span>

Nanchang Q-5, Çin yapımı bir kara saldırı uçağıdır. Uçağın öncelikli rolü yakın hava desteğidir.

<span class="mw-page-title-main">Xian H-6</span>

Xian H-6, Çin yapımı bir stratejik bombardıman uçağıdır. Uçak, Sovyet Tupolev Tu-16'nın lisanslı üretim versiyonudur. H-6,1960'lardan bu yana Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri'nde (PLAAF) hizmet vermektedir ve yıllar içinde çeşitli geliştirmelerden geçmiştir. Öncelikle uzun menzilli stratejik bombardıman ve havadan karaya füze saldırıları için kullanılmaktadır. H-6 seyir füzeleri, bombalar ve havadan karaya füzeler de dahil olmak üzere çeşitli silahlarla donatılmıştır. Ayrıca elektronik harp görevlerini de yerine getirebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Short 330</span>

Short 330, Short Brothers tarafından üretilen Birleşik Krallık yapımı bir turboprop nakliye uçağıdır. Uçak, Short Skyvan'ın uzatılmış modeli olup nispeten ucuzdu ve düşük bakım maliyetlerine sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Supermarine Seafire</span>

Supermarine Seafire, Supermarine tarafından üretilen Birleşik Krallık yapımı bir uçak gemisi tabanlı avcı uçağıdır. Uçak, Supermarine Spitfire'ın donanma için üretilmiş varyantı olup II. Dünya Savaşı'nda kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yakovlev Yak-7</span>

Yakovlev Yak-7, Yakovlev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir avcı uçağıdır. Uçak, Yak-1 üzerinden geliştirilmiş olup hem avcı hem de eğitim uçağı olarak kullanılmıştır. Yak-1'e kıyasla Yak-7 daha basit, sağlam ve kullanışlıydı.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-17</span>

Suhoy Su-17, Suhoy tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet avcı bombardıman uçağıdır. Uçak, Su-7 üzerinden tasarlanmış olup Sovyetler Birliği ve daha sonra da Rusya'da uzun bir süre hizmette kalmıştır ve Doğu Bloğu, Arap ülkeleri ile Angola ve Peru'ya Su-20 ve Su-22 adlarıyla ihraç edildi. Su-17, değişken geometrili kanada sahip ilk Sovyet uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-9</span> Sovyet yapımı savaş uçağı

Suhoy Su-9, Suhoy tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet önleme uçağıdır. Uçak, 1950'lerde Su-7 ile birlikte geliştirilmiş olup delta kanatlara sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-11</span> Suhoy tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet önleme uçağı

Suhoy Su-11, Suhoy tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet önleme uçağıdır. Uçak, 1960'larda üretilmiş olup Su-9'un daha geliştirilmiş bir varyantıdır.

<span class="mw-page-title-main">Learjet 60</span>

Learjet 60, Learjet tarafından hazırlanan bir ABD iş jeti projesiydi. Uçak, Learjet 55 üzerinden geliştirilmiş olup ilk uçuşunu 10 Ekim 1990 tarihinde gerçekleştirdi ve Ocak 1993 tarihinde hizmete girdi.

<span class="mw-page-title-main">Alenia Aermacchi M-346 Master</span>

Alenia Aermacchi M-346 Master İtalyan çift-motorlu transonik gelişmiş bir eğtim ve hafif-saldırı saldırı uçağıdır. Başlangıçta Yakovlev şirketi ile Yak/AEM-130 olarak ortaklaşa geliştirildi ancak bu anlaşma 2000 yılında feshedildi ve Alenia Aermacchi, M-346 Master'ı ayrı olarak geliştirmeye başladı. Aynı zamanda Yakovlev şirketi de projeye Yakolev Yak-130 olarak devam etti. M-346 Master'ın ilk uçuşu 2004 yılında gerçekleşti. Uçak, başta İtalyan Hava Kuvvetleri olmak üzere İsrail Hava Kuvvetleri, Polonya Hava Kuvvetleri, Singapur Hava Kuvvetleri ve Yunanistan Hava Kuvvetleri tarafından kullanılıyor. Alenia Aermacchi şirketinin 2016 yılında Finmeccanica şirketi ile birleşmesinin ardından şirket, Leonardo-Finmeccanica halini aldı. Daha sonrasında 2017 yılında Leonardo olarak yeniden markalaşmasının ardından en son halini aldı.En son hali ile beraber birim fiyatı 7.000.000$ olarak değişti.