İçeriğe atla

Xiamen Air

XiamenAir
厦门航空
IATAICAOÇağrı Kodu
MF CXA XIAMEN AIR
Kuruluş25 Temmuz 1984
HublarıXiamen Gaoqi Uluslararası Havalimanı
İkincil hubları
Odak şehirler
  • Nanchang
  • Tianjin
  • Changsha
  • Quanzhou
  • Chongqing
  • Shanghai-Hongqiao
Havayolu ittifakıSkyTeam
İştiraklerHebei Airlines (%99)
Jiangxi Air (%60)
Uçak filosu169
Uçuş noktaları70
Ana şirketChina Southern Airlines (%55)
Ticari işletme merkeziXiamen, Çin
Önemli kişilerChe Shanglun
Websitesiwww.xiamenair.com
Vikiveri öğesi
XiamenAir Boeing 787-9

XiamenAir (Çince: 厦门航空; pinyin: Xiàmén Hángkōng), Çin merkezli bir havayolu şirketidir. Şirket, 25 Temmuz 1984 tarihinde kurulmuş olup SkyTeam'in bir üyesidir.[2] Merkezi Xiamen'de yer almaktadır.[3]

Tarih

Bu havayolu, 25 Temmuz 1984'te, esas olarak Fujian eyaletini Çin'in geri kalanına bağlamak için yerel bir taşıyıcı olarak kuruldu. Çin'in havacılık sektörü geliştikçe, havayolu bölgesel Asya noktalarına genişledi ve geniş gövdeli Boeing 787 Dreamliners'ın teslimatı, havayolunun uzun mesafeli hizmetler sunmasına izin verdi.

Havayolunun ilk kıtalar arası genişlemesi, 26 Temmuz 2015'ten itibaren bir Amsterdam servisi ve 11 Aralık 2018'den itibaren bir Paris servisi ile başlayan Avrupa yönünde oldu.[4] Bunu 30 Kasım 2015'te ve Melbourne servisleri bir yıl sonra takip etti.[5] Havayolunun Vancouver'a ilk Kuzey Amerika servisi 26 Temmuz 2016'da başlatıldı.[6]

XiamenAir'in ilk ABD servisi Seattle'a, ardından Los Angeles ve ardından New York'a yapıldı. 2020'nin başlarında, havayolları Fuzhou Changle Uluslararası Havaalanı, Nanchang Changbei Uluslararası Havaalanı, Hangzhou Xiaoshan Uluslararası Havaalanı, Tianjin Binhai Uluslararası Havaalanı, Changsha Huanghua Uluslararası Havaalanı, Pekin Daxing Uluslararası Havaalanı'nda üsler kurdu (2020 yılında Pekin Başkent Uluslararası Havaalanı'ndan taşındı).[7]

XiamenAir, "CARNOC.com" tarafından yapılan "Havayolları Hizmet Anketi" nde 19 ardışık çeyrek boyunca "Çin Anakarasındaki En İyi Havayolu" unvanı ile onurlandırıldı. Anket, yolcular tarafından cevaplanan ve uzmanlar tarafından analiz edilen kapsamlı anketlerden oluşmaktadır.

Xiamen Airlines 2019 yılını 39,87 milyon yolcu sayısı ve 1089 milyon CNY kar ile kapattı. Bu, Havayolu için üst üste 33. kar yılı oldu. Ayrıca havayolu, 2016'nın başlarında, 60 uluslararası rotayla birlikte 230 iç hat uçuşu gerçekleştirdi. Xiamen Air ayrıca Fuzhou Changle Uluslararası Havalimanı'nın Sidney Havalimanı, New York-JFK ve Charles de Gaulle Havalimanı'na başlayan ilk direkt Avustralya, Kuzey Amerika, Avrupa rotasının işletmecisi olarak kabul edildi.

Uçak filosu

Haziran 2020 itibarıyla XiamenAir, aşağıdaki Boeing uçaklarından oluşan bir filoyu işletmektedir:

XiamenAir Uçak filosu
Uçak Servistekiler Tertip Yolcular Notlar
FBEToplam
Boeing 737-700 9 8 120 128
Boeing 737-800 136 8 162 170
8 156 164
184 184
Boeing 737 MAX 812 12 184 184
Boeing 737 MAX 1010 TBA
Boeing 787-8 6 4 18 215 237
Boeing 787-9 6 30 260 290
Toplam 169 22

Fleet history

XiamenAir daha önce aşağıdaki uçakları işletti:

Kaynakça

  1. ^ 厦门航空有限公司 (Çince). Xiamen Air. 8 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2015. 
  2. ^ SkyTeam (17 Kasım 2011). "Xiamen Airlines Joins SkyTeam". 16 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2018. 
  3. ^ "Contact Us 30 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." Xiamen Airlines. 16 Eylül 2018 tarihinde erişilmiştir. "Mailing Address: 22 Dailiao Road, Xiamen 361006, China" - Address in Chinese 6 Kasım 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.: "公司地址:中国厦门市埭辽路22号"
  4. ^ "Xiamen Air Celebrates First Intercontinental Service to Amsterdam". China Aviation Daily. 27 Temmuz 2015. 7 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Xiamen Airlines to land in Sydney on November 30". Australian Aviation. 5 Ağustos 2015. 11 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Airline Review - XiamenAir". Destination Travel. 4 Mayıs 2018. 13 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "厦门航空上海分公司揭牌成立". State-owned Assets Supervision and Administration Commission of the State Council. 23 Eylül 2019. 19 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Olympic Airlines</span>

Olympic Airlines (OA),, Yunanistan'ın bayrak taşıyıcı ulusal havayolu şirketiydi. 2009 Kasım'ından itibaren havayolu yaşadığı mali krizden dolayı özelleştirilerek Olympic Air adı altında ve yeni filosuyla uçuşlarına başlamıştır. OA'nin ana merkezi Atina'da (Spata) bulunan Atina Uluslararası Havalimanı'ydı (ATH). Ayrıca Selanik'teki Selanik Uluslararası Havalimanı'nda (Makedonia) (SKG) ve Rodos Uluslararası Havalimanı'nda (Diagoras) da (RHO) birer merkezi bulunmaktaydı.

SCAT Kazakistan Çimkent (Şimkent)'te tesis edilmiş bir havayolu şirketidir. Kazakistan'daki bütün havaalanlarına ve komşu ülkelerdeki havaalanlarına seferler düzenlemektedir. Merkezi Çimkent Havaalanı'nda tesis edilmiş ve Oral Ak Zol Havaalanı, Aktav Havaalanı, Atırav Havaalanı, Kızılorda Havalimanı ve Nursultan Nazarbayev Uluslararası Havalimanı ile bağlantılıdır.

Boeing 737'ler 190 ülkede, 500'den fazla havayolu şirketi tarafından kullanılmakta ve 1200'den fazla uçuş noktasına ulaşmaktadır. Toplam 8000 uçak sipariş üzerine ve 6000'den fazla teslim edilmiş olup, 4500'i hala servistedir. Herhangi bir zamanda aynı anda dünya üzerinde 1250 tane 737 havadadır.

SNAS/DHL, DHL International Aviation ME olarak kurulan, Bahreyn merkezli bir kargo havayoludur. Tamamen Deutsche Post DHL'ye aittir ve grubun Orta Doğu'da Afganistan, Irak ve Pakistan dahil olmak üzere DHL Express markalı servislerini işletmektedir. Ana merkezi Bahreyn Uluslararası Havaalanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Georgian Airways</span>

Georgian Airways veya eski adıyla Airzena, merkezi Tiflis'te bulunan Gürcistan'ın özel sektöre ait bayrak taşıyıcısıdır. Bağlantı merkezi Tiflis Uluslararası Havalimanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Hawaiian Airlines</span> ABDdeki ticari havayolu şirketi

Hawaiian Airlines ABD'nin Hawaii eyaletindeki bayrak taşıyıcısı ve en büyük havayolu şirketidir. ABD'nin en büyük onuncu ticari havayolu şirketidir ve merkezi Honolulu, Hawaii'de bulunmaktadır. Havayolunun ana merkezi Oʻahu adasındaki Daniel K. Inouye Uluslararası Havalimanı, ikincil merkezi ise Maui adasındaki Kahului Havaalanı'dır. Havayolu şirketi ayrıca Los Angeles Uluslararası Havalimanı'nda bir mürettebat üssü kurmuştur. Hawaiian Airlines; Asya, Amerikan Samoası, Avustralya, Fransız Polinezyası, Hawaii, Yeni Zelanda ve ABD ana karasına uçuşlar gerçekleştirmektedir. Hawaiian Airlines, Hawaiian Holdings, Inc. şirketine aittir.

Yakutia Airlines ; Yakutsk, Yakutistan, Rusya merkezli bir havayolu şirketidir. Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu içinde yurt içi ticari yolcu taşımacılığının yanı sıra Yakutsk Havalimanı ve Moskova'daki Vnukovo Havalimanı'ndan Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'daki destinasyonlara uluslararası uçuşlar da düzenlemektedir. Havayolu şirketi 2002 yılında kurulmuştur ve Yakutistan hükûmetine aittir.

Silk Way Airlines; Bakü, Azerbaycan merkezli özel bir kargo havayolu şirketidir. Havayolu bağlantı merkezi Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı'dır. Avrupa ve Asya ile Amerika Birleşik Devletleri ve Afrika'yı birbirine bağlayan kargo hizmetlerinin yanı sıra hükûmet ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik hizmetler de sürdürmektedir.

Bir havayolu ittifakı, önemli düzeyde işbirliği yapmayı kabul eden iki veya daha fazla havayolu arasında bir yapılan havacılık endüstrisi anlaşmasıdır. Birlikler, yolcular için havayolları arasında kod paylaşımlı uçuşlar düzenlemek pazarlama markası sağlayabilir. Bu markalaşma, üye uçakların ortak uçak boyamalarını içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Bahamasair</span>

Bahamasair Holdings Limited, Nassau merkezli bir havayolu şirketidir. Bahamasair, Bahamalar'ın bayrak taşıyıcı havayoludur ve Lynden Pindling Uluslararası Havalimanı (NAS) üssünden Karayipler ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 32 bölgesel varış noktasına tarifeli hizmetler sunmaktadır.

Mauritania Airlines ; Nouakchott, Moritanya merkezli, ülkenin bayrak taşıyıcısı olarak hizmet veren bir havayolu şirketidir. Şirket, Mauritania Airways'in dağılmasına karşılık olarak Aralık 2010'da kuruldu. Nisan 2018'de havayolunun isminin Mauritania Airlines International'dan Mauritania Airlines'a değiştirilerek yeniden markalaştırıldığı açıklandı. Aynı zamanda şirket, Moritanya'da faaliyet gösteren tek havayoludur.

Caribbean Airlines Limited, Trinidad ve Tobago'nun devlet havayolu ve bayrak taşıyıcısıdır. Merkezi Piarco House'da bulunan havayolu, Piarco Uluslararası Havalimanı'ndaki tabanından Karayipler, Kuzey Amerika ve Güney Amerika'ya uçuşlar gerçekleştiriyor. Halen Caribbean Airlines 1.700'den fazla kişiyi istihdam etmektedir ve Karayipler'deki en büyük havayolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Royal Air Maroc</span>

Royal Air Maroc, kısaca RAM olarak bilinen, Fas bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. RAM tamamen Fas hükümetine aittir ve genel merkezi Kazablanka-Anfa Havaalanı'ndadır. Şirket V. Muhammed Uluslararası Havalimanı'ndaki ana üssünden Fas'ta iç hat ağı, Afrika, Asya, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika'ya uluslararası uçuşlar ve ara sıra Hac seferleri için charter seferleri düzenlemektedir.

Air Algérie SpA, merkezi Cezayir'de bulunan Cezayir'in bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi. Houari Boumedienne Havalimanı merkezli şirket Avrupa, Kuzey Amerika, Afrika, Asya ve Orta Doğu'daki 28 ülkede 39 noktaya sefer düzenlemektedir. Ayrıca Cezayir içinde 32 havalimanınına uçmaktadır. Hava yolu Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, Arap Hava Taşımacılığı Organizasyonu ve Afrika Hava Yolları Birliğini'nin 1968'den beri üyesidir. Air Algérie şirketinin bütün hisseleri Cezayir devletinin kontrolündedir.

Luxair şirket ve bağlantı merkezi Lüksemburg Havalimanı'nda olan Lüksemburg'un bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi. Avrupa, Kuzey Afrika, Akdeniz ve Orta Doğu'daki hava limanlarına tarifeli seferler düzenlemenin yanı sıra charter uçuşlar ve dönemsel hizmetler de sağlamaktadır. Lüksemburg'un düzenli, charter olmayan seferler düzenleyerek yolcu taşıyan tek hava yolu şirketidir.

Fiji Airways, Fiji'nin bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir ve Fiji'deki merkezlerinden Avustralya, Yeni Zelanda, Samoa, Tonga dahil 13 ülkeye ve 23 şehre uluslararası hizmetler sunmaktadır. Bu ülkelerden bazıları Tuvalu, Kiribati, Vanuatu ve Solomon Adaları (Okyanusya), Amerika Birleşik Devletleri, Hong Kong ve Singapur'dur. 108 uluslararası destekten oluşan geniş bir ağa sahiptir. Şirket 3 Temmuz 2018'de Japonya'ya (Tokyo-Narita) doğrudan uçuşlarına başladı. Fiji Airways grubu, Fiji'ye uçan tüm ziyaretçilerin yüzde 64'ünü getiriyor, 1000'den fazla çalışan istihdam ediyor ve 815 milyon FJD'nin üzerinde gelir elde ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Atlas Air</span>

Atlas Air, Inc., Atlas Air Worldwide Holdings'in tamamına sahip olduğu bir iştiraki olup, New York'un Harrison ilçesindeki Purchase'ta bulunan bir kargo havayolu, yolcu charter havayolu ve uçak kiralayıcısıdır. Havayolu, adını Yunan mitolojisinde bir Titan olan Atlas'tan almıştır. Uçaklarının kuyruğundaki sembol, altın bir dünya taşıyan altın bir adamdır. Toplam 55 Boeing 747 uçağından oluşan birleşik filosuyla Atlas, bu filo türünde dünyanın en büyük operatörüdür. Havayolunun 2019 yılı sonu itibarıyla 3.587 çalışanı vardır ve 119 ülkede 425 destinasyonda faaliyet gösteriyordu.

Iran Aseman Airlines Tahran merkezli üçüncü en büyük İran havayoludur. Tarifeli iç hat yolcu hizmetleri ve bölgesel uluslararası hizmetler yürütür.

Smartavia, merkezi Arkhangelsk, Rusya'da bulunan Rus düşük ücretli havayolu şirketidir. Esas olarak tarifeli yurtiçi ve bölgesel hizmetleri yürütür. Ana hatları Arkhangelsk Havaalanı, Pulkovo Havaalanı, Moskova Domodedovo Havaalanı'dır. Smartavia bir anonim şirkettir.

<span class="mw-page-title-main">Boeing 737 Classic</span>

Boeing 737 Classic, Boeing tarafından üretilmiş olan bir dar gövdeli uçak serisi. Orijinal Boeing 737'nin ikinci jenerasyonu. Gelişimine 1979 yılında başlandı. İlk varyasyon olan 737-300, ilk uçuşunu Şubat 1984'te gerçekleştirdi ve hizmete aynı yılın Kasım ayında girdi. Daha uzan olan 737-400, ilk kez Şubat 1988'de uçtu ve aynı yıl hizmete girdi. En kısa varyasyon olan 737-500 ise ilk uçuşunu Haziran 1989'da gerçekleştirdi ve 1990'da hizmete girdi.