İçeriğe atla

Xi'an Ulu Cami

Caminin resmi

Xi'an Ulu Cami (Çince: 西安 大 清真寺; pinyin: Xī Ān Dà Qīng Zhēn Sì) Çin'deki en büyük camidir.[1][2][3] İlk olarak 742 yılında inşa edilmiştir. .[4] Xi'an Müslüman Mahallesi'nde aktif bir ibadet yeri olarak kullanılır.[5] Külliye biçimde yapılmış cami aynı zamanda popüler bir turistik yerdir. Caminin büyük bölümü Ming Hanedanı başlarında inşa edildi. 12.000 metrekare alanda yerleşik olup, beş avlusunda yirmiden fazla bina barındırıyor.

Kaynakça

  1. ^ Hagras, Hamada (2017). "An Ancient Mosque in Ningbo, China "Historical and Architectural Study"". Journal of Islamic Architecture. 4 (3): 102-113. doi:10.18860/jia.v4i3.3851Özgürce erişilebilir. 17 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2020. 
  2. ^ Hagras, Hamada (Yaz 2019). "Xi'an Daxuexi Alley Mosque: Historical and Architectural Study". Egyptian Journal of Archaeological and Restoration Studies. 9 (1): 97-113. doi:10.21608/ejars.2019.38462Özgürce erişilebilir. 29 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2022. 
  3. ^ Liu, Zhiping (1985). Zhongguo Yisilanjiao jianzhu [Islamic architecture in China]. Xinjiang Renmin Chubanshe. 
  4. ^ "Great Mosque, Xi'an: One of the Oldest & Best-Protected Mosque in China". www.travelchinaguide.com. 7 Aralık 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2020. 
  5. ^ Hagras, Hamada (2019). "The Ming Court as patron of the Chinese Islamic architecture: The case study of The Daxuexi Mosque in Xi'an". SHEDET. 6 (6): 134-158. doi:10.36816/shedet.006.08Özgürce erişilebilir. 20 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şian</span> Çinde bir şehir

Şian, Çin'de bir şehir olup Şensi bölgesinin başkentidir. Kent Çin'nin dört büyük tarihi başkentinden birisidir. 3100 yıllık tarihiyle Çin'in en eski şehirlerinden birisi olan Şian; Ming Hanedanından önce Çang'an olarak bilinmekteydi. Yaklaşık 13 milyon nüfusa sahip Şian'da halkın %99,1'ini Han Çinlileri oluşturmakla beraber azınlık olarak yaklaşık 50.000 Hui Müslüman vardır. Şian'da yedi adet cami bulunmakta olup en büyüğü ise Büyük Cami'dir.

<span class="mw-page-title-main">İslam mimarisi</span> Mimarî biçim

İslam mimarisi ya da İslami mimari, İslam'ın kuruluşundan itibaren, İslam kültürü içerisinde bina ve yapıların tasarım ve yapımlarını etkileyen geniş bir yelpazedeki hem seküler hem de dinî yaklaşımları kapsayan bir ifadedir.

Çin'de camiler, Müslümanların kutsal ibadet mekanı, Çin'de İslam 'ın zengin bir mirası vardır, en eski tarihe sahip, 650 yılı hatta öncelerine kadar dayanır. O zamanlar İslam Peygamberi Muhammed, amcası Sa'ad ibn Abī Waqqās 'ı', İmparator Gaozong 'na resmi bir elçi olarak gönderir.

<span class="mw-page-title-main">Dünyanın en büyük camileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, ibadethaneler, avlular (sahın) ve revaklar gibi mevcut tüm namaz alanlarında en az 15.000 ibadet edeni barındırabilen, herhangi bir İslami okul veya şubeye ait, mevcut kapasiteye göre dünyanın dört bir yanından camileri listeler.

<span class="mw-page-title-main">Şi Cinping</span> 10. Çin Komünist Partisi genel sekreteri

Şi Cinping veya Xi Jinping, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Genel Sekreteri, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Başkanı ve Merkez Askeri Komisyon (MAK) başkanı olarak görev yapan Çinli bir siyasetçidir. Çin’in 2012’den bu yana “en üst düzey lideri” olup ÇKP’den 2016’da resmen “ana lider” unvanını aldı. Genel sekreter olarak Şi, Çin'in en üst karar organı olan Çin Komünist Partisi'nin Politbüro Daimi Komitesi'nde eski bir başkanlık görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Murat Paşa Camii (Şam)</span>

Şam Murat Paşa Camii, Şam, Suriye'de El-Midan mahallesinin Suveyka kesiminde bulunan erken Osmanlı devri cami ve türbe. 1568-1569 yılları arasında Osmanlı Şam Valisi olarak hizmet etmiş Murad Paşa adına 1568'de inşa edilmiştir. Cami Nakşibendi tarikatının merkezi olarak faaliyet gördüğü için Nakşibendi Camii olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tilimsan Ulu Camii</span>

Tlemcen Büyük Camii, ilk olarak 1082 yılında Cezayir'de Tilimsan'da inşa edildi, ancak daha sonra birkaç kez yenilendi ve eklemeler yapıldı. Murabıt mimarisinin en iyi korunmuş örneklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir Ulu Camii</span>

Djamaa el Djazair, Cezayir'in başkenti Cezayir'de bir camidir. Dünyanın en yüksek minaresine sahiptir ve Suudi Arabistan'daki Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'den sonra dünyanın üçüncü büyük camisidir.

Amvâs Veba Salgını ya da Amvâs Taunu miladi 638 - 639 yılları arasında günümüzde Filistin sınırları içinde ortaya çıkan ve daha sonra Ürdün, Şam ve Urfa'ya yayılan veba salgınıdır. Adını, Kudüs'ün 33 km kuzeybatısında yer alan Amvâs köyünden almıştır. İslâm tarihinde ilk görülen salgın hastalık olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">El-Burak Camii</span>

El-Burak Camii, Kudüs'ün Eski Şehrindeki Tapınak Dağı'nın güneybatı ucunda, Batı Duvarı'nın hemen yanında yer alan bir yeraltı camisidir. Küçük boyutundan ötürü el-Burak Mescidi de denir. Müslümanların inanışına göre Muhammed, Gece Yolculuğu yaptığı sırasında bindiği Burak'ı el-Aksa Camii'nde duvara çakılmış bir yüzüğe bağlar, böylece buranın ismi Burak Camii olarak isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Mervan Mescidi</span>

Süleyman'ın Ahırları, günümüzde Mervan Mescidi adıyla bir Müslüman ibadethanesi olarak kullanılan yer altı tonozlu bir alandır. Yaklaşık 500 metre kare alana sahip yapı, Mescid-i Aksa'dan aşağı inen merdivenlerin alt kısmında, Tapınak Tepesi'nin altında, Kudüs'teki Tapınak Tepesi'nin güney duvarının tabanında yer almaktadır. Aralık 1996 yılında vakıf, ışıklar ve yer karoları eklenerek bir dua salonuna alanı dönüştürüldü ve Mervan Mescidi adını aldı.

Muharrem Hilmi Şenalp, Türk mimardır. Eserleri genellikle Osmanlı mimarisinden esinlenmiştir. Kendi deyimiyle "yeni strüktürler deneyerek farklı bir uslûb oluşturmaya çalışmakta, taklide yeltenmeden alışılmışın dışında farklı bir mimari dil kullanmaya gayret etmektedir." Şenalp, Kanuni Sultan Süleyman için çalışan 16. yüzyıl mimarı Mimar Sinan'dan ilham alıyor.

Hz Ömer Camii Mescid-i Aksa'da yaptırılmış olan cami.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Kulesi</span>

Hasan Kulesi, Fas'ın başkenti Rabat'ta bulunan bir minaredir. Minare, 1199 yılında Muvahhid Halifeliğinin üçüncü halifesi Yakub el-Mansur tarafından inşa edilmiştir ve tamamlanamamış bir caminin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jinshi</span>

Jinshi, Çin İmparatorluğu'nda imparatorluk sınavında en yüksek ve son dereceydi. Sınav genellikle imparatorluk başkentinde sarayda düzenlenmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Qingjing Camii</span>

Qingjing Camii, Çin'in Fujian eyaletine bağlı Quanzhou kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1009 yılında inşa edilmiş olup Çin'deki en eski camilerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Dongsi Camii</span>

Dongsi Camii, Çin'in başkenti Pekin'de bulunan bir camidir. Cami, Liao Hanedanı döneminde inşa edildiği tahmin edilmekte olup Dongcheng semtinde yer almaktadır.

Liu Zhi veya Liu Ti ya da Liu Çi, Çing hanedanıdan Çinli Sünni Hanefi-Maturidi âlim. Huiru (Müslüman) Neokonfüçyüsçü düşünce okuluna ait idi. Sık sık Budizm, Taoizm ve en önemlisi Neokonfüçyüsçülükten terminolojiler ödünç alarak, bunları İslami kavramlarla uyumlu hale getirdi. Hui Çinli bir izleyici kitlesi için Çin entelektüel iklimindeki Müslüman düşüncesini açıklamaya çalışan Han Kitab yazarlarının en önde geleniydi. Nankin şehrindendi. Başyapıtı Tianfang Xingli veya 'Cennet Yönünde Doğa ve Prensip', İslam inancının yetkili açıklaması olarak kabul edildi. 1760 ile 1939 yılları arasında yirmi beş kez yeniden basıldı. Çince yazan Müslümanlar tarafından sıklıkla anılır.

<span class="mw-page-title-main">Yüz Kelimelik Övgü</span>

Yüz Kelimelik Övgü, Çin imparatoru ve Ming hanedanının kurucusu Zhu Yuanzhang tarafından yazılan, İslam'a ve İslam peygamberi Muhammed'e yönelik 100 karakterlik bir övgüdür. Kopyaları Çin'in Nanjing kentindeki birçok camide sergileniyor. İmparator ayrıca birden fazla cami inşa ettirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">III. Ahmed Camii</span>

III. Ahmed Camii, Acrocorinth Camii veya Ahmed Paşa Camii, Yunanistan'ın Mora Yarımadası'ndaki Akrokorint kalesinde bulunan bir Osmanlı camisidir. 16. yüzyılın başlarından kalma daha eskibir caminin yerine inşa edilen yapı, Osmanlı'nın 1715'te Mora'yı yeniden fethinden sonra Sultan III. Ahmed tarafından yaptırılmıştır. Şu anda harap durumda olan yapıda 2000 yılında bazı onarım çalışmaları yapılmıştır.