İçeriğe atla

Xcas

Xcas
Xcas, matematik için İsviçre çakısı
Xcas 1.5 windows 10 üzerinde çalışıyor, fonksiyon çiziyor ve küp fonksiyonun türevini hesaplıyor.
Geliştirici(ler)Bernard Parisse [fr]
İlk yayınlanma2000 (24 yıl önce) (2000)
Güncel sürüm1.9.0.993[1] Bunu Vikiveri'de düzenleyin (24 Haziran 2024 (3 ay önce) (24 Haziran 2024))
Programlama diliC++
İşletim sistemiWindows, macOS, Linux, FreeBSD, Android, iOS
TürBilgisayarlı cebir sistemi (CAS)
LisansGNU GPL
Resmî sitesixcas.univ-grenoble-alpes.fr/en.html
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Xcas, matematikte kullanmak için açık kaynak[2] bir bilgisayar programıdır. Xcas temel olarak Microsoft Windows, Apple macOS ve GNU/Linux / Unix[3] için temel bir Bilgisayar Cebir Sistemi (CAS) olan bir giac kullanıcı arayüzüdür. Giac C++[4] programlama dilinde yazılmıştır. Xcas, denklem çözebilir ve grafik çizebilir.

Xcas ve Giac, 2000[5] yılından bu yana Fransa'nın Grenoble (Isère) şehrindeki Joseph Fourier Üniversitesi'nde Bernard Parisse[6] tarafından yönetilen bir grup tarafından geliştirilen açık kaynaklı projelerdir. Xcas ve Giac, daha önce Erable projesinden elde edilen deneyimlere dayanmaktadır.[7]

Özellikleri

  • Değişkenlerin ayrılması : split((x+1)*(y-2),[x,y]) = [x+1,y-2]
  • Diferansiyel denklemler : desolve(y'=k*y,y) ve desolve(y''=k*y,y)

İşletim sistemleri

Aşağıdaki işletim sistemlerinde çalıştırılabilir:

Ekran görüntüleri

Kaynakça

  1. ^ Hata: Referans düzgün görüntülenemiyor. Bilgi için belgeleme sayfasına bakınız.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2020. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2020. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2020. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2018. 
  8. ^ a b c "Installing Xcas". www-fourier.ujf-grenoble.fr. 22 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2021. 
  9. ^ "Freeware and Open Source Software Tools for Distance Learning in Mathematics". 14 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2022. 
  10. ^ "Xcas Pad – Apps i Google Play". play.google.com (Danca). 20 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">İşletim sistemi</span> bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten yazılım

İşletim sistemi ya da işletim dizgesi, bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten ve uygulama yazılımlarına hizmet sağlayan yazılımların bir bütünüdür. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımı ile uygulama yazılımları arasında bir köprü görevi görerek kullanıcıların sistemle etkileşim kurmasını sağlar. Öne çıkan örnekler arasında Microsoft Windows, macOS, GNU/Linux dağıtımları, Android ve iOS yer alır.

<span class="mw-page-title-main">GNU</span> bilgisayar işletim sistemi

GNU; çekirdeği, sistem araçlarını, açıcılarını, kütüphanelerini ve son kullanıcı yazılımlarını içeren, GNU Tasarısı kapsamında geliştirilen bir işletim sistemidir. İsminin açılımı "GNU's Not Unix" dir. Bu ismi almasındaki sebep de tasarımının Unix'e benzerken kendisinin özgür yazılım olması ve herhangi bir UNIX kodunu içermemesidir.

<span class="mw-page-title-main">BSD</span>

BSD, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'in kaynak kodu dağıtımı olan, AT&T'nin UNIX'i için bir eklentiler zinciridir. Birçok açık kaynak kodlu işletim sistemi projesi, 4.4 BSD-Lite olarak bilinen kaynak kodu dağıtımını temel kabul eder. Ek olarak bunlar, özellikle GNU projesi olmak üzere diğer birçok açık kod projesini de kapsar.

<span class="mw-page-title-main">GNOME</span> Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen bir masaüstü ortamı

GNOME, açık kaynak kodlu, özgür masaüstü ortamı. GNU Tasarısı'na bağlı GNOME Projesi topluluğunca geliştirilmekte olan GNOME, Unix ve BSD tabanlı birçok işletim sistemine kurulabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Diferansiyel denklem</span>

Matematikte, diferansiyel denklem, bir ya da birden fazla fonksiyonu ve bunların türevlerini ilişkilendiren denklemdir. Fizik, kimya, mühendislik, biyoloji ve ekonomi alanlarında matematiksel modeller genellikle diferansiyel denklemler kullanılarak ifade edilirler. Bu denklemlerde, fonksiyonlar genellikle fiziksel ya da finansal değerlere, fonksiyon türevleriyse değerlerin değişim hızlarına denk gelir.

macOS, Macintosh işletim sistemi ailesinin son sürümüdür ve Apple tarafından Macintosh bilgisayarları için tasarlanmış bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Bash</span>

Bash, Brian Fox tarafından GNU Projesi için Bourne kabuğuna özgür yazılım alternatifi olarak yazılmış, Unix ve benzeri işletim sistemlerinde kullanılan komut satırı kabuğu ve bu kabuğun betik dilidir. GNU Tasarısı'nın parçasıdır ve birçok GNU/Linux dağıtımında ön tanımlı kabuk olarak gelir. Ayrıca bir versiyonu Windows 10 için Linux İçin Windows Alt Sistemi aracılığıyla mevcuttur. Solaris 11'in de varsayılan kullanıcı betiğidir. Bash ayrıca 2019 öncesinde çıkan tüm MacOS sürümlerinde varsayılan kabuktu.

Denklem, iki niceliğin eşitliğini gösteren bağıntıdır. Araya (=) işareti konularak ifade edilir. Denklemlerde eşitlik değişkenin belirli değerleri için sağlanır. Değişkenlerin her değeri için geçerli olan eşitliklere özdeşlik denir.

GLee, açık kaynak kodlu çapraz platform OpenGL uzantı (extension) yükleme kütüphanesi. GLee, OpenGL 3.0 ile birlikte gelen yeni fonksiyonların tamamına ve 399 uzantıya kusursuz destek sağlar. OpenGL Extension kütüphanelerine bağlantıyı, çekirdek fonksiyonları kullanmayı kolaylaştırmak amacıyla geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">EPUB</span>

EPUB ya da tam adıyla Electronic Publication, Uluslararası Sayısal Yayıncılık Forumu (IDPF) tarafından e-kitap standardı olarak ilan edilen, gömülü cihazlarda ve bilgisayarlarda kullanılmak üzere geliştirilmiş bir dosya biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Unix benzeri</span>

Unix benzeri işletim sistemi, resmi bir UNIX markası olmamasına karşın Unix sistemine benzer şekilde çalışan işletim sistemleridir. Unix benzeri bir yazılım, Unix komut ve kabuğuna benzer işlevlere sahiptir. Bu terimin kullanımı için bir standart yoktur ve bir yazılımın veya işletim sisteminin Unix benzeri olarak adlandırılıp adlandırılamayacağı üzerine farklı görüşler vardır.

<span class="mw-page-title-main">Squid (yazılım)</span>

Squid, HTTP ve FTP gibi web servisleri için proxy önbellekleme yapan aynı zamanda internet çıkışlarınızı filtreliyerek yönetmenizi sağlayan bir proxy server’dır. Öncelikli olarak HTTP ve FTP için kullanılsa da, TLS, SSL, Internet Gopher ve HTTPS gibi birkaç farklı protokole de sınırlı bir şekilde destek sağlayabilmektedir. Squid başta Unix türevi işletim sistemleri için bir daemon olarak tasarlanmıştır. 2.7 versiyonu ile windows port eklenmiştir. Yeni versiyonlar Cygwin ortamını kullanan windowslar için çalışabilmektedir. Squid GNU Genel Kamu Lisansı altında yayınlanan bir özgür yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">Crystal Space</span> 3D uygulamalar geliştirmek için kullanılan bir uygulama çatısı

Crystal Space 3D uygulamalar geliştirmek için kullanılan bir uygulama çatısıdır. Jorrit Tyberghein tarafından C++ programlama dilinde yazılmıştır. GNU Kısıtlı Genel Kamu Lisansı altında lisanslanmış bir özgür yazılımdır. Herkese açık ilk sürümü Ağustos 1997 tarihinde duyurulmuştur.

uname

uname (veya unix name) - Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri bir yazılım konsol programı olup, sistem hakkında bilgi verir. Geçerli makine ve üzerinde çalışdığı işletim sistemi hakkında isim, sürüm ve diğer ayrıntıları yazdırır. uname sistem çağrısı ve komut PWB / UNIX ile ilk kez ortaya çıktı. Her ikisi de POSIX tarafından belirtilir.

Tam diferansiyel denklem veya Sağın diferansiyel denklem fizikte ve mühendislikte sıklıkla kullanılan bir tür adi diferansiyel denklemdir.

<span class="mw-page-title-main">Bonjour (yazılım)</span> Bilgisayar ağı teknolojisi

Bonjour Apple'nin hizmet bulma, adres ataması ve ana bilgisayar adı çözümlemesi içeren bir grup teknoloji olan sıfır yapılandırma ağı (zeroconf) uygulamasıdır. Bonjour, yazıcılar, diğer bilgisayarlar ve bu cihazların her yöne yayın Etki Alanı Adı Sistemi (mDNS) hizmet kayıtlarını kullanarak yerel alan ağında sunduğu hizmetler gibi cihazları bulur.

<span class="mw-page-title-main">Grapher (yazılım)</span>

Grapher Basit ve karmaşık denklemlerden 2D bilgisayar grafiki ve 3D bilgisayar grafiki, fonksiyon grafiği oluşturabilen, 10.4 versiyonundan bu yana OS X ile birlikte verilen bir bilgisayar programıdır. Diferansiyel denklemlerden 3D render Toroidlere ve Lorenz çekicilerine kadar çeşitli örnekler içerir. Aynı zamanda Fonksiyon işlevleri ve kompozisyonları ile de uğraşma yeteneğine sahiptir. Çizgi renklerini değiştirerek, oluşturulan yüzeylere desen ekleyerek, yorumlar ekleyerek ve bunları görüntülemek için kullanılan yazı tiplerini ve stilleri değiştirerek grafikler görünümünü düzenleyebilirsiniz. Grapher, sabitleri değiştirerek veya uzayda onları döndürerek grafiklerden animasyonlar oluşturabilir.

Yazılım mühendisliğinde, bir uyumluluk katmanı, bir ana sistem üzerinde, eski veya yabancı bir sistem için yazılmış ikili dosyaların çalıştırılmasını sağlayan bir arabirimdir. Bu, yabancı sistem çağrılarını, yerel sistem çağrılarına çevirir. Yabancı sisteme yönelik bazı kütüphaneler, ana sistem üzerinde yabancı ikili dosyaları çalıştırmak için yeterli olacaktır genellikle. Donanım uyumluluğu katmanıysa donanım emülasyonu sağlayan araçlardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Krusader</span> Krusader alternatifleri ve benzer yazılımları kapsayan güncel bir uygulamadır

Krusader, KDE ve Unix dünyasındaki diğer masaüstleri için gelişmiş bir ortodoks dosya yöneticisidir. Konsol tabanlı GNU Midnight Commander, GNOME masaüstü ortamı için GNOME Commander ve Windows için Total Commander dosya yöneticilerine benzer olup bunların tümünün paradigmatik özellikleri orijinal DOS için Norton Commander'a uzanır. Kapsamlı arşiv işlemleri, bağlı dosya sistemi desteği, FTP, gelişmiş arama, görüntüleyici/düzenleyici, dizin senkronizasyonunu, dosya içeriği karşılaştırmaları, toplu yeniden adlandırma vb. desteklenir.