İçeriğe atla

Xbox Live

Xbox Live
Geliştirici Microsoft Corporation
Tip Çevrimiçi Servis
Güncelleme 28 Ekim 2009 (ayrıntılar)
Piyasaya sürülme Kasım 2002
PlatformXbox (sonradan destek kesildi.)
Xbox 360 (desteği kesildi.)
Xbox One
Websitesi http://www.xbox.com/live/7 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Xbox Live, Microsoft tarafından oluşturulmuş ve işletilen çevrimiçi çok oyunculu oyun ve dijital ortam dağıtım hizmeti. İlk olarak Kasım 2002'de Xbox sistemine sunuldu. Xbox 360 konsolunun Kasım 2005'te piyasaya sunulmasıyla hizmetin güncellenmiş bir sürümü kullanıma sunuldu ve Xbox One ile 2013 yılında daha da geliştirilmiş bir sürüm çıktı. Ayrıca Microsoft, Xbox LIVE™ olarak ticari marka hakkını almıştır. İlk olarak 2002 yılında Xbox için yapılmış, daha sonra bu servis geliştirilerek 2005 yılından itibaren Xbox 360 ile kullanılmaya devam edilmiştir.

Hizmet, Microsoft Windows platformunda, Games for Windows – Live ismi ile, sistemin çoğu yönünü destekleyen Windows platformunda genişletildi. Microsoft, Live Anywhere girişiminin bir parçası olarak Live'ları el bilgisayarları ve cep telefonları gibi diğer platformlara genişletme planlarını açıkladı.[1] Microsoft'un mobil işletim sistemi Windows Phone ile tam Xbox Live işlevi, 2010'un sonundan bu yana piyasaya sürülen yeni Windows Phone'lara entegre edilmiştir. Servis, orijinal Xbox için 15 Nisan 2010'da kapatıldı ve orijinal Xbox Oyunları, artık yalnızca yerel alan ağı (LAN) tünel protokolü uygulamaları aracılığıyla XLink Kai aracılığıyla oynanabilir.

Xbox Live hizmeti, Xbox Live Silver olarak bilinen ücretsiz bir hizmet ve Xbox Live Gold olarak bilinen bir abonelik tabanlı hizmet olarak, Gold hizmetiyle sınırlı çevrimiçi oyunlar gibi özelliklerin çoğunda kullanılabilir.[2]

XBox Live logo
Xbox Live logo 2005-2013

Xbox Live sayesinde oyuncular;

  • Party sistemi ile 8 kişiye sesli veya yazılı olarak iletişim kurabilir,
  • Çevrimiçi olarak Dünya’nın herhangi bir yerindeki oyuncularla birlikte oyun oynayabilir,
  • Oyun tanıtımlarını izleyebilir,
  • Oyun demoları indirebilir,
  • Oyunlardaki achievement’ler ile Gamerscore kazanabilir,
  • Last.fm, Facebook, Twitter, Skype, Windows Live Messenger gibi uygulamalardan yararlanabilir,
  • Xbox Live Marketplace’den dijital oyun satın alabilir veya DLC indirebilir ve benzeri birçok şeyi yapabilirler.

Xbox Live ücretsiz bir servistir ama bazı özelliklerden faydalanmak için ücret ödemeniz gerekmektedir. Bu yüzden 2 farklı üyelik tipi vardır.

1) Silver Membership

Ücretsiz olup Gold üyeliğiniz olmadığı zaman üyeliğiniz Silver olarak gözükür. Party chat, video chat, online oyun oynama, Facebook ve Twitter gibi bazı servisleri kullanamazsınız.

2) Gold Membership

Ücretli olan üyelik tipidir. Xbox Live ile yapılabilen her şeyi yapabilirsiniz.

Gold Membership Fiyatları

Xbox Live 12 Aylık Gold Üyelik: $59.99

Xbox Live 3 Aylık Gold Üyelik: $29.99

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2008. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2010. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

Xbox 360, Microsoft'un ürettiği Yedinci jenerasyon oyun konsoludur. 27 Kasım 2005'te eski nesil Xbox'ın devamı olarak ABD'de piyasaya çıktı. Xbox 360'ın Türkiye'ye resmi olarak satışı 19 Kasım 2012 tarihinde başladı.

<span class="mw-page-title-main">MSN</span>

MSN, Microsoft'un internet tabanlı hizmetlerini yürüttüğü kurumudur. MicroSoft Network kelimelerinin kısaltılmış hâlidir. 24 Ağustos 1995 tarihinde Windows 95 işletim sistemi ile birlikte çıkmıştır ve ilk kez MSN Dial-up adında bir çevrimiçi hizmet olarak başlatıldı. 2006 yılında MSN hizmetlerinin çoğu Windows Live bünyesine katılarak yeniden adlandırılmıştır.

Xbox Games Store Xbox üyelerine paralı veya promosyonal içeriklerin indirilmesine olanak sağlayan Microsoft'un Xbox 360 konsolu için tasarlanmış bir olan dijital dağıtım kullandığı platformu. Bu hizmet film ve oyun trailerları, video mağazaları, oyun demoları, Xbox Live Arcade oyunları, Xbox Live Topluluk oyunları, Xbox Orijinalleri ve harita paketleri, avatarlar ve Xbox 360 Bordo Tablosu temaları gibi indirilebilir içerikleri takdim etmektedir. Daha sonra ismi Xbox Games Store olarak değiştirildi. Xbox Games Store Ekim 2017'de Microsoft Store ile birleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Groove Müzik</span> Microsoft tarafından geliştirilen bir dijital müzik akışı hizmeti

Groove, Microsoft tarafından geliştirilmiş bir dijital müzik akışı hizmeti. Xbox Music Store üzerinden satın alma veya abonelik üzerinden müzik akışı sunmaktaydı. Web tabanlı ve Microsoft Windows ve Xbox ürün serileri yanı sıra Android ve iOS uygulamaları aracılığıyla da hizmet sunulmaktaydı. Groove kataloğu 38 milyondan fazla tracklar içeriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Windows Phone Mağazası</span> Microsoft Windows Phone işletim sistemindeki uygulama mağazası

Bu madde Windows Phone Store ile ilgilidir. Microsoft Windows için Windows Store sayfasına bakın.

<span class="mw-page-title-main">Windows Phone 7</span> 2010da yayımlanmış, Windows Phone mobil istemci işletim sisteminin ilk sürümü

Windows Phone 7 Microsoft tarafından tanıtılan Windows Phone mobil istemci işletim sisteminin ilk sürümüdür. Microsoft Windows Mobile 6.5 sürümü ile Windows Mobile işletim sisteminin son versiyonunu yayınlamış ve bununla işletim sistemine son vermiştir. Bundan sonra Microsoft yeni işletim sistemini yaratmaya başladı, 21 Ekim 2010 tarihinde dünya çapında Windows Phone Store ile birlikte ve 8 Kasım 2010 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nde yayımlandı. Versiyon birden fazla büyük güncellemeler aldı, son hali Ocak 2013 yılında piyasaya sürülen Windows Phone 7.8 oldu. Versiyonun güncellenme yöntemi Zune yazılım aracılığı iledir. Buna özelleştirilebilir başlangıç ekranı olarak birkaç özelliği eklendi. Tam yeni "Metro" isminde tasarım sistemine dayalı bir kullanıcı arayüzüne sahiptir. Mobil yazılım platformu Windows Phone Store'dur. Microsoft bu sürümdeki mobil cihazlar için ücretsiz online eş hizmeti vermek için özel olarak "My Windows Phone" hizmetini kullanıma verdi.

<span class="mw-page-title-main">Zune yazılım</span> Microsoft Windows için bir medya yönetim yazılımı

Zune yazılım Microsoft Windows için bir medya yönetim yazılımıdır, bir kütüphane ile tam bir medya oynatıcı uygulaması, Zune Marketplace için bir arayüz, hem de bir medya akışı sunucusu olarak çalışır. Yazılım Zune işlevselliği ile Zune 4, 8, 16, 30, 80, 120, Zune HD, Windows phone 7, and Microsoft Kin de dahil olmak üzere tüm cihazlarla senkronize etmek için kullanılır. Zune cihazları Zune yazılımı ile çalışır ve Microsoft'un Metro tasarım dilinin birçok tasarım ilkelerini uygular.

<span class="mw-page-title-main">Filmler ve TV (Windows)</span> Çevrimiçi video akış hizmeti

Microsoft Movies & TV Microsoft tarafından geliştirilen Full HD (1080p) film ve televizyon programı sunmakta olan bir dijital video hizmetiydi. Video Store'da kiralama veya satın alma için kullanılabiliyordu. Önceki ismi Xbox Video ve Zune Video idi. Hizmet Xbox 360 ve Xbox One konsollarında, Windows 8,Windows 8.1 ve Windows 10 bilgisayar işletim sistemlerinde, Windows Phone 8, Windows Phone 8.1 ve Windows 10 Mobile telefon işletim sistemlerinde mevcuttu. Hizmete web üzerinden de erişilebiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">My Windows Phone</span> Microsoftun sunduğu bir servis

My Windows Phone Windows Phone mobil platformu için Microsoftun ücretsiz online arkadaşı hizmetidir. 21 Ekim 2010 tarihinde Windows phone 7 sürümü ile birlikte piyasaya hizmete girdi. Bu, kablosuz olarak İnsanlar, Outlook.com Takvim ve Microsoft OneDrive dahil olmak üzere bir çeşitli sıkıca entegre olan Windows Live hizmetleri ile kişileri, takvim randevularını, fotoğrafları ve Microsoft OneNote not defterlerini senkronize ederek ücretsiz bir cep telefonu yedekleme çözümü sağlıyor. Kullanıcılar, Microsoft Account kullanarak bir parola korumalı çevrimiçi portal üzerinden kendi Windows Phone cihazlarında saklanan kendi bilgilerine erişe ve onları yönetebilirler. Hizmet ayrıca Internet üzerinden veya mesajlar tarafından kayıp ya da çalıntı telefonun izlemesini kolaylaştıran "Find My Phone" hizmetini içerir. Çeşitli adlar altında benzer telefon bulucu hizmetleri de diğer akıllı telefon aileleri için kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Zune Social</span>

Zune Social Microsoft'un Zune girişiminin çevrimiçi bileşeniydi. Bir kullanıcının en çok oynadığı sanatçıları, favori ve en son oynatılan şarkıları, kullanıcıların arkadaşlarının bir listesini, arkadaşlarının neyi dinlediğini ve onlarla ilgili herhangi bir yorumu görüntüleyen bir sosyal ağ sitesidir. iLike ve Last.fm ile karşılaştırıldığında, kullanıcının oynadığı şarkıları izleyip görüntüler veya "tarar".

Microsoft mobil hizmetler, özellikle mobil cihazlar için oluşturulmuş bir dizi özel mobil hizmettir, bunlar genellikle Windows Phone, Android, iOS, BlackBerry, Nokia platformları, BREW ve Java ME için mobil uygulamalar ve mobil tarayıcı aracılığıyla sunulur. Microsoft'un mobil hizmetleri genellikle bir Microsoft hesabı ile bağlantılıdır, genellikle Microsoft'un kendi mobil işletim sistemlerine önceden yüklenmiş olarak gelir ve diğer platformlar için çeşitli yollarla sunulur. Microsoft, 1996 yılında Windows CE lansmanı ile mobil bilgisayar platformları için geliştirmeye başladı ve daha sonra Nisan 2000'de Microsoft'un Pocket Office paketini PDA El bilgisayarlarına ekledi. Aralık 2014'ten Haziran 2015'e kadar Microsoft, bir dizi kurumsal satın alma işlemi gerçekleştirdi Google Play ve App Store'da Acompli, Sunrise Takvimi, Datazen, Wunderlist, Echo Notification Lockscreen ve MileIQ aldı.

Live Anywhere, Microsoft'un Xbox Live çevrimiçi ağ hizmetini Xbox, Xbox 360, Microsoft Windows, Windows Phone, Zune ve daha fazlası dahil olmak üzere çok çeşitli platformlara ve cihazlara getirme girişimidir.

Game Room, Xbox 360 video oyunu konsolu, Microsoft Windows PC ve Windows phone 7 için sosyal bir oyun hizmeti idi. 24 Mart 2010'da başlatılan hizmet, oyuncuların klasik video oyunları indirmesine ve yüksek puanlar almak için birbirleriyle rekabet etmesine izin verdi. Hem Xbox 360 hem de Windows PC’deki oyuncular, Microsoft’un Live çevrimiçi hizmetlerinin (Xbox Live ve Games for Windows – Live sürümleriyle Game Room’a erişebilirler.

Games for Windows – Live veya GFWL, 29 Mayıs 2007 yılında sunulan,Windows PC'lerin Microsoft'un Live Anywhere hizmetine bağlanmasını sağlayan Games for Windows markalı PC başlıkları için kullanılan bir dijital dağıtım, sosyal ağ, çevrimiçi oyun hizmetidir. Windows XP, Windows Vista ve Windows 7 için tasarlanmıştır; Hâlâ Windows 8, Windows 8.1 ve Windows 10'da çalışıyor. Her biri benzersiz bir Gamertag'a sahip kullanıcılar, çevrimiçi olarak oynayabilir, arkadaşlarının durumunu takip edebilir, mesaj gönderebilir ve alabilir, başarıları ve ilişkili Gamerscore oyunlarını izleyebilir, platformlar arasında sesli sohbet ve çok daha fazlasını yapabilir. Bazı oyunlar, Windows oynatıcılarını Xbox 360 oynatıcılarına karşı koyarak Shadowrun gibi platformlar arası oyuna izin veriyor.

Games for Windows, Microsoft'un sahip olduğu ve 8 Kasım 2006 yılında Windows Vista işletim sisteminin piyasaya sürülmesiyle çakışan bir markadır. Markanın kendisi standart bir teknik sertifikasyon programı ve Microsoft Windows oyunları için çevrimiçi bir hizmeti temsil ediyor ve konsol oyunlarının platformlarını düzenlediği şekilde bilgisayar oyunu pazarına bir düzenleme önlemi getiriyor. Markalaşma programı hem birinci taraf hem de üçüncü taraf yayıncılara açıktı.

Bu, web portali MSN'nin ve Microsoft'un İnternet servislerinin topladığı servislerin bir listesidir:

<span class="mw-page-title-main">Xbox (yazılım)</span>

Xbox Console Companion, Xbox serisi video oyun konsoluları için eşlik eden uygulamalardır. Xbox Live topluluk özelliklerine, uzaktan kumandaya ve ayrıca seçilen oyunlara, uygulamalara ve içeriğe sahip ikinci ekran işlevselliğine erişim sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Xbox 360 sistem yazılımı</span> yükseltilebilir yazılım ve işletim sistemi

Xbox 360 sistem yazılımı veya Xbox 360 Dashboard, Xbox 360 için güncellenebilir bir yazılım ve işletim sistemidir. Daha önce 16 MB'lık bir dosya sisteminde bulunuyordu. Xbox One sistem yazılımının öncülü idi. Bununla birlikte, NXE Güncellemesi ile başlayarak, bir Sabit Sürücü takılıyken veya konsolun içine yerleştirilmiş yeterli flash depolama alanıyla konsolun daha sonraki revizyonlarından biriyle düzeltilen daha fazla depolama alanı bir gereklilik haline geldi. Sistem yazılımı, en fazla 32 MB sistem belleğine erişebilir, aksi takdirde Rastgele Erişim Belleği (RAM) olarak bilinir. Güncellemeler, Xbox Live hizmetinden doğrudan Xbox 360'a indirilebilir ve daha sonra yüklenebilir. Microsoft ayrıca, sistem yazılımı güncellemelerini kendi resmi Xbox web sitelerinden PC'lerine ve ardından güncellemenin sisteme yüklenebileceği depolama ortamlarına indirme olanağı da sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft XNA Game Studio</span>

Microsoft XNA Game Studio, Microsoft XNA platformunda video oyunları oluşturmak için entegre bir geliştirme ortamıdır (IDE). Bu tür video oyunları Xbox 360, Microsoft Windows, Windows Phone ve Zune'da çalışır. XNA Game Studio, hobi için bu işi yapanlar veya deneyimli programcıları hedeflemektedir ve programın amacı temel olarak çeşitli Microsoft platformları için 2D ve 3D video oyunları geliştirmektir. XNA oyunları, yıllık ücreti olan bir XNA Creator's Club üyeliği kullanılarak Xbox 360 için yayınlanabilir.

Miniclip, İsviçre merkezli ücretsiz tarayıcı oyun web sitesidir. 2001'de piyasaya sürüldü, geniş ve çeşitli bir oyun koleksiyonuna sahiptir. Dünyanın en büyük özel sektöre ait çevrimiçi oyun sitesidir. 2001 yılında Robert Small ve Tihan Presbie l tarafından 40.000 £ bütçeyle başlatıldı ve hızla büyüdü. Şirket, ilk yedi yılının altısında kârlı olarak 275 milyon Sterlin üzerinde değer kazanmıştır ve sadece 2006-2008 döneminde cirosu 20 milyon Sterlin'i aşmıştır.