İçeriğe atla

Xbox Linux

Xbox Linux başlatılıyor

Xbox Linux, Linux işletim sistemini Xbox video oyun konsoluna taşıyan bir projeydi. Xbox, halkın imzasız kod çalıştırmasını önlemek için bir dijital imza sistemi kullandığından, ya bir modchip ya da bir softmod kullanmak gerekir. Başlangıçta, modchip'ler tek seçenekti; ancak daha sonra Xbox'ın BIOS'unun tutulduğu TSOP çipinin yeniden flaşlanabileceği (yazılabileceği) gösterildi. Bu şekilde, "Cromwell" üzerinde flaşlama yapılabilir. BIOS, Xbox Linux projesi tarafından yasal olarak geliştirilmiştir. Bir donanım hackine ihtiyaç duymadan bir Xbox'ta Linux'u önyükleme imkanı sağlayan ilk takıma büyük bir para ödülü verilmesiyle katalize edilen, yalnızca yazılıma yönelik çok sayıda hack de bulundu. Örneğin, 007: Agent Under Fire oyununda, bir Linux yükleyicisinin ("xbeboot") doğrudan bir kayıt oyunundan önyüklenmesine izin veren bir buffer overflow bulundu.

Xbox aslında özel bir 733 MHz Intel Pentium III[1] işlemcisi, 10 GB sabit disk (8 GB'ına kullanıcı erişebilir), 64MB RAM (önceki tüm kutularda bu 128MB'a yükseltilebilir) ve 4 USB portu (Denetleyici bağlantı noktaları aslında değiştirilmiş bir konektöre sahip USB 1.1 bağlantı noktalarıdır.) olan bir PC'dir. Bu özellikler, hazır bulunan birçok Linux dağıtımını çalıştırmak için yeterlidir.

Xbox-Linux ana sayfasından:

Xbox, Microsoft'un Intel Celeron 733 MHz CPU, nVidia GeForce 3MX, 64 MB RAM, 8/10 GB sabit disk, DVD sürücü ve 10/100 Ethernet'ten oluşan eski bir bilgisayarıdır. Her bilgisayarda olduğu gibi, üzerinde Linux çalıştırabilirsiniz.

Linux içeren bir Xbox, fare ve klavyesi olan tam bir masaüstü bilgisayar, TV'ye bağlı bir web/e-posta kutusu, bir sunucu veya yönlendirici ya da bir kümedeki bir düğüm olabilir. Çift işletim sistemi önyüklemesi yapabilir ya da yalnızca Linux kullanabilirsiniz; ikinci durumda her iki IDE aygıtını da değiştirebilirsiniz. Ve evet, Xbox'ı bir VGA monitöre bağlayabilirsiniz.

Kullanımlar

Xebian işletim sistemi yükleniyor

Linux yüklü bir Xbox, mouse ve keyboard ile tam bir masaüstü bilgisayar, televizyona bağlı bir web/e-posta kutusu, bir sunucu, yönlendirici veya bir kümedeki bir düğüm olarak işlev görebilir. Bir çoklu ön yükleme yapabilir veya yalnızca Linux kullanabilir; ikinci durumda, her iki IDE aygıtının yerini alabilir. Ayrıca Xbox bir VGA monitöre de bağlanabilir. Klavye/fareleri controller portlarında kullanmak için bir dönüştürücü gereklidir; ancak Xbox özel bir port ile standart USB kullandığından bu zor değildir.

Şu anda Xbox Linux'un yalnızca birkaç dağıtımı 1.6 Xbox sürümünde (1.6b dahil üçüncü en yeni sürüm) çalışacaktır. Modçipli Xbox'lar ve Cromwell BIOS yüklü olanlar, yalnızca softmod yüklü olanlara göre daha fazla dağıtım çalıştırabilir. Bunun başlıca nedeni, Microsoft tarafından özel olarak geliştirilen ve şu anda kaynak kodu bulunmayan sürüm 1.6 Xbox'larda kullanılan video yongasıyla ilgili sorunlardır. Bu, orijinalinden farklı bir kernel yüklendiğinde ekranın dört tarafında önemli aşırı taramaya neden olabilir.

Softmod

Xbox Linux yüklemenin en popüler yollarından biri, kullanmak için modchip gerektirmeyen bir softmod kullanmaktır. Xbox Linux softmod, MechAssault, Splinter Cell, 007: Agent Under Fire ve Tony Hawk's Pro Skater 4 oyunlarının orijinal sürümlerinde bulunan bir kayıt açığını kullanır. Yöntem, Xbox'ın Sabit Diskine aktarılan saldırıya uğramış bir kayıt dosyasının yüklenmesini içerir. Kayıt dosyası yüklendiğinde, MechInstaller başlatılır. Gösterge panelindeki Xbox Live seçeneği, sistem yeniden başlatıldıktan sonra yeni Linux seçeneği ile değiştirilir. Kullanılabilecek bir başka yazılım modu da hotswap zafiyetidir ve Xbox sabit sürücüsünün kilidini değiştirmeye yetecek kadar açar.

Xbox'ın stok BIOS'unu "Cromwell" BIOS ile tamamen değiştirmenin bir yolu da vardır, bu tamamen yasaldır ve Xbox'ta yalnızca Linux içindir. Ancak, TSOP (BIOS çipi) "Cromwell" ile flaşlandıktan sonra, Xbox artık Xbox oyunlarını oynayamaz veya yerel Xbox yürütülebilir dosyalarını (.xbe dosyaları, Windows için .exe'ye benzer) çalıştıramaz.

Dağıtımların listesi

Çoğu PC Linux dağıtımlarını temel alan çeşitli Xbox Linux dağıtımları vardır.[2]

DağıtımAçıklama
Xebian[3]/Ed's Debian Xbox sabit diskine yüklenebilen veya canlı bir oturum başlatabilen bir Xbox Linux dağıtımı. Bir MythTV ön ucu Xebian altında çalıştırılabilir ve ayrı bir arka uca bağlanabilir.[3]
Gentoox[4]Kullanıcıların Xbox'a özgü paketleri ve güncellemeleri indirmelerine olanak tanıyan "sihirli" güncelleyiciye sahip Gentoo tabanlı bir dağıtım.
X-DSL Damn Small Linux tabanlı bir dağıtım.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Shimpi, Anand Lal (21 Kasım 2001). "Hardware Behind the Consoles - Part I: Microsoft's Xbox". Anand Tech. 4 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2013. 
  2. ^ "Download - Xbox-Linux". 6 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2009. 
  3. ^ a b Smith, Stewart; Still, Michael. "Running remote frontends". Practical MythTV: Building a PVR and Media Center PC. Technology in Action Press. We chose Xebian [...] 
  4. ^ "Gentoox". 4 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2023. 
  5. ^ "Main Page - From XDSL". 17 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Debian</span> Linux çekirdeği kullanan işletim sistemi

Debian, 1993 yılında başlatılmış, Dünya'nın çeşitli bölgelerindeki gönüllüler tarafından hazırlanan; GNU/Hurd, GNU/Linux gibi farklı çekirdek seçeneklerine dayalı tamamen özgür bir Linux dağıtımıdır. En yaygın GNU/Linux dağıtımlarından biri konumundaki Debian, aynı zamanda Elive, Knoppix, Linux Mint, Mepis, Pardus, Parsix, Ubuntu, Peppermint OS ve Xandros gibi birçok GNU/Linux dağıtımına da kaynak teşkil etmekte ve Google başta olmak üzere iyi tanınan birçok Web sitesinde de tercih edilmektedir. Debian, farklı işletim sistemi çekirdekleriyle birlikte AMD64, ARM, DEC Alpha, i386, IA-64, PowerPC, SPARC, MIPS, HPPA, S390 gibi çok sayıda donanım platformunda da çalışabilmektedir. Desteklediği donanım ve çekirdek zenginliğinin yanı sıra Debian'ı diğer dağıtımlara nispetle özgün kılan en önemli husus, dağıtım kapsamındaki yazılımların bütünüyle özgür lisans şartlarına sahip olması, yazılım özgürlüğünü denetlemek ve sürekli kılmaya yönelik bir Debian Sosyal Sözleşmesi'nin bulunmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Macintosh</span> dizüstü ve masaüstü bilgisayarlara yönelik geliştirilen işletim sistemi

Macintosh, kısaca Mac olarak bilinen ve adını McIntosh Amerikan 1949 ses firmasından alan patent sorunu yaşamamak için Macintosh olarak yazılan, kişisel bilgisayar üreten Apple Computer Inc.'in bir ürünüdür. Ürün yelpazesi 1984 yılında başlamış ve piyasada fare ve grafik arayüz kullanan ilk başarılı bilgisayar serilerinden biri olmuştur. Bu başarıdan dolayı, 1986 yılından itibaren şirketin Lisa, Apple II, Apple III gibi yelpazeleri sonlandırılıp tüm bilgisayarları Macintosh serisi altında toplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sabit disk sürücüsü</span> veri depo cihazı

Sabit disk ya da Hard disk kısaca HDD ya da Türkçesi ile sabit disk sürücüsü veri depolanması amacı ile kullanılan manyetik kayıt ortamlarıdır. Önceleri büyük boyutları ve yüksek fiyatları nedeni ile sadece bilgisayar merkezlerinde kullanılan sabit diskler, cep telefonları ve sayısal fotoğraf makineleri içine sığabilecek kadar küçülen boyutları ile günlük hayatımıza girmişlerdir.

Xbox 360, Microsoft'un ürettiği Yedinci jenerasyon oyun konsoludur. 27 Kasım 2005'te eski nesil Xbox'ın devamı olarak ABD'de piyasaya çıktı. Xbox 360'ın Türkiye'ye resmi olarak satışı 19 Kasım 2012 tarihinde başladı.

<span class="mw-page-title-main">MacBook</span>

MacBook, Apple’ın ürettiği giriş seviyesi dizüstü bilgisayarların yeni serisine verilen addır. 16 Mayıs 2006’da piyasaya sürülmüştür. Bir önceki seri olan iBook’un yerini almıştır. Fiyat/Verim açısından tüketiciyi gayet memnun edecek şekilde tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">BIOS</span> EPROM adı verilen bir yonga üzerinde ROM Bellek biçiminde yer alan yazılım

BIOS,. EPROM adı verilen bir yonga üzerinde ROM Bellek biçiminde yer alan bir tür yazılımdır. Bilgisayar açıldığı anda işlemciye tüm diğer donanımları sırasıyla tanıtır. Donanımların temel iletişim protokollerini belirler. İşletim sisteminin başlangıç öğelerinin herhangi bir sürücüden yüklenmesini sağlar. İşletim sistemi çalışırken donanım ve işletim sistemi arasındaki ilişkileri düzenler.

<span class="mw-page-title-main">ASUS Eee PC</span>

ASUS Eee PC (e, IPA /i?/ telaffuzuyla okunur), ASUS ve Intel tarafından tasarlanmış subnotebook adı verilen bilgisayarlardandır. Tanıtıldığı zamanlarda, hafifliği, Linux tabanlı işletim sistemi, solid-state diski ve düşük fiyatıyla dikkat çekmişti. ASUS Eee PC İngiltere'de RM tarafından RM Asus Minibook adıyla dağıtıldı.

Kali; Linux tabanlı, CD'den başlatma seçenekli BackTrack yapımcıları tarafından 2013 yılında oluşturulmuş olan bir güvenlik kontrol işletim sistemi. Offensive Security Ltd. aracılığıyla Mati Aharoni, Devon Kearns ve Raphaël Hertzog tarafından geliştirilmekte ve finanse edilmektedir. İçerisindeki araçlar sayesinde birçok alanda güvenlik testi yapmak ve yazılım geliştirmek mümkün. Masaüstü ortamı olarak KDE, GNOME ve Xfce ortamı bulunmaktadır. Ayrıca 64-bit (amd64), 32-bit (i386), ARM ve Armel alt yapı desteği de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Canlı USB</span>

Canlı USB, önyüklenebilen tam bir işletim sistemi içeren taşınabilir bir USB'ye bağlı harici veri depolama aygıtıdır. Terim, USB flash sürücüleri anımsatır, ancak sırasıyla "canlı HDD" ve "canlı SSD" olarak adlandırılsalar da, harici bir sabit disk sürücüsünü veya yarıiletken sürücüyü kapsayabilir. Canlı CD'lerden sonraki evrimsel adımdır, ancak yazılabilir depolamanın ek avantajıyla, önyüklenen işletim sisteminde özelleştirmelere izin verir. Canlı USB'ler, sistem yönetimi, veri kurtarma veya test sürüşü için gömülü sistemlerde kullanılabilir ve USB cihazına ayarları kalıcı olarak kaydedebilir ve yazılım paketlerini yükleyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Time Machine (macOS)</span>

Time Machine Apple tarafından geliştirilen ve MacOS bilgisayar işletim sistemi ile dağıtılan uygulamadır. Mac‘i yedeklemek veya geri yüklemek için kullanılır. Yazılım, AirPort Time Capsule depolama ürünü yanı sıra diğer dahili ve harici disk sürücüleri ile çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Mac OS X Leopard'da tanıtıldı.

iBook Apple tarafından üretilen dizüstü bilgisayar

iBook Apple Inc. tarafından 1999'dan 2006'ya kadar tasarlanan ve pazarlanan dizüstü bilgisayarların bir hattıydı. Hat, Apple'nin üst düzey dizüstü bilgisayar serisi olan PowerBook'dan daha düşük özellikleri ve fiyatları olan giriş seviyesi, tüketici ve eğitim pazarlarını hedef aldı. Daha sonra Apple tarafından AirPort olarak tanıtılan Wi-Fi ağ bağlantısı sunan ilk kitle tüketici ürünü oldu. IBook ömrü boyunca üç farklı tasarıma sahip oldu. "Clamshell" olarak bilinen ilk, o sırada Apple'ın popüler iMac serisinin tasarımından esinlenildi. Şekli, parlak renkleri, kasaya bir tutacağın dahil edilmesi, ekran kapanma mandalının olmaması, dış bağlantı noktaları üzerinde menteşeli bir kapak olmaması ve dahili kablosuz ağ oluşumundan ötürü önceki taşınabilir bilgisayar tasarımlarından önemli bir sapma oldu.

<span class="mw-page-title-main">USB-C</span> 24 pinli, tamamen geri çevrilebilir bir fiş USB bağlantı düzeni

USB-C ayrıca USB Type-C olarak da bilinen 24 pinli, tamamen geri çevrilebilir bir fiş USB konnektördür. Bu sistem veri ve enerjinin taşınmasına izin verir. Son versiyonlar 2010 yılında sunulan USB 3.0 versiyonu, 29 Ağustos 2019 tarihinde, USB Implementers Forum tarafından sunulan USB4 versiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">İPAQ (masaüstü bilgisayar)</span> Masaüstü bilgisayar

İPAQ masaüstü bilgisayar Compaq Computer Corporation tarafından 2000 yılı boyunca üretilen, eski bir PC idi. Compaq iPAQ, öncelikle basit bir İnternet uyumlu bilgisayar olarak kullanılabilen taşınabilir bir masaüstü bilgisayar olarak tasarlandı.

<span class="mw-page-title-main">Sharp Zaurus</span> Sharp Corporation tarafından yapılan kişisel dijital asistanlar dizisi

Sharp Zaurus, Sharp Corporation tarafından yapılan kişisel dijital asistanlar dizisinin adıdır. Zaurus, 1990'lı yıllarda Japonya'da en popüler PDAydı ve tescilli bir işletim sistemine dayanıyordu. Linux işletim sistemini kullanan ilk Sharp PDA, Qt Extended tabanlı Embedix Plus'ı (Lineo) çalıştıran SL-5000D idi. Adı, dinozorların adlarına uygulanan ortak sonekten kaynaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy Tab 2 7.0</span>

Samsung Galaxy Tab 2 7.0, Samsung Electronics tarafından üretilen ve pazarlanan 7 inçlik Android tablettir. Samsung Galaxy Tab 2, bir Ice Cream Sandwich sistemlidir. Samsung Galaxy Tab serisinin ikinci kuşağına dahildir; bu seride 10.1 inçlik bir model olan Samsung Galaxy Tab 2 10.1 de bulunur. Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus'ın ardılı, Samsung Galaxy Tab 3 7.0'ın öncülüdür. 13 Şubat 2012'de açıklandı ve 22 Nisan 2012'de ABD'de başlatıldı.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation 3 sistem yazılımı</span>

PlayStation 3 sistem yazılımı, PlayStation 3'ün güncellenebilir bellenimi ve işletim sistemidir. Sony'nin Playstation 3 için kullandığı taban, hem FreeBSD'nin hem de CellOS adlı NetBSD'nin bir çatalıdır. PlayStation 2 Linux'un ardılı, PlayStation 4 sistem yazılımının öncülüdür.

OtherOS, PlayStation 3 video oyun konsolunun önceki sürümlerinde, Linux veya FreeBSD gibi kullanıcı tarafından yüklenen yazılımların sistemde çalışmasına izin veren bir özellikti. Bu özellik yeni modellerde mevcut değildir ve 1 Nisan 2010'da yayınlanan 3.21 sistem yazılımı güncellemesi ile eski modellerden kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">SystemRescue</span> Linux dağıtımı

SystemRescue, x86 ve x64 mimarili bilgisayarlar için tasarlanan bir Linux dağıtımıdır. SystemRescueCD'nin temel amacı, bir sistem çökmesinden sonra önyüklenemeyen veya başka şekilde hasar görmüş bilgisayar sistemlerini onarmaktır. SystemRescueCD'nin kalıcı bir işletim sistemi olarak kullanılması amaçlanmamıştır. Canlı CD, USB bellek veya her türlü sabit diskten çalışır. François Dupoux liderliğindeki bir ekip tarafından tasarlanmıştır. Arch Linux tabanlıdır. 6.0 sürümünden itibaren init sistemi olarak systemd'ye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Modchip</span>

Modchip, bilgisayarların veya eğlence cihazlarının yapay kısıtlamalarını değiştirmek veya devre dışı bırakmak için kullanılan küçük bir elektronik cihazdır. Modçipler çoğunlukla video oyun konsollarında, ancak aynı zamanda bazı DVD veya Blu-ray oynatıcılarda kullanılır. Diğer pazarlara yönelik medyayı, kopyalanmış medyayı veya lisanssız üçüncü taraf yazılımları kullanmak amacıyla bölge kodlamasının, dijital haklar yönetiminin ve kopya koruma kontrollerinin atlatılması da dahil olmak üzere, ana bilgisayar sisteminin işlevine çeşitli değişiklikler getirirler.

<span class="mw-page-title-main">Homebrew (video oyunları)</span>

Homebrew, genellikle kullanıcı tarafından programlanamayan veya tescilli depolama yöntemlerini kullanan tescilli donanım platformlarını hedefleyen hobi sahipleri ve amatör geliştiriciler tarafından üretilen video oyunlarına veya diğer yazılımlara sıklıkla uygulanan bir terimdir. Homebrew, resmi olmayan, topluluk tarafından sağlanan araç zincirleri kullanılarak yapılan yazılımları veya Net Yaroze, PlayStation 2 için Linux veya Microsoft XNA gibi resmi geliştirme kitleri kullanılarak geliştirilen oyunları içerebilir. Commodore 64 gibi, tüketici tarafından programlanabilir olması amaçlanan bir sistem için profesyonel olmayan bir geliştirici, basitçe hobi olarak adlandırılır.