İçeriğe atla

Xavier de Maistre

Xavier de Maistre
Doğum10 Ekim 1763(1763-10-10)
Chambéry, Savoy Dükalığı, Sardinya Krallığı
Ölüm12 Haziran 1852 (88 yaşında)
Sankt-Peterburg, Rusya İmparatorluğu
MeslekYazar, ressam, asker
Önemli eser(ler)Odamda Yolculuk
İmza

Xavier de Maistre (Türkçe okunuşu: Zavye dö Mestr, 10 Ekim 1763[1] - 12 Haziran 1852), Savoylu yazar, ressam ve asker. Daha çok asker kimliğiyle tanınır.

Ünlü filozof ve karşı devrimci Joseph de Maistre'in küçük kardeşi Xavier, Ekim 1763'te Chambéry'de aristokrat bir ailede dünyaya geldi. Sardinya ordusunda görev yaptı ve 1790'da genç bir subayken karıştığı bir düello sonucu Torino'da tutuklandı.[2] Burada, ünlü eseri Odamda Yolculuk'u (Voyage autour de ma chambre) ev hapsinde iken yazmıştır.

Hayatı

Ağabeyi Joseph ile benzer siyasi görüşlere sahip olan Xavier, 1792'de Fransız Devrim Ordusu Savoy'u Fransa topraklarına katınca Sardinya ordusundan ayrıldı ve bir süre sonra Rus ordusunda görev aldı. Aleksandr Suvorov'un Avusturya üzerinde düzenlediği ve zaferle sonuçlanan sefere bizzat katıldı, 1796'da seferden Rusya'ya dönüşte Mareşal'in maiyetinde bulundu. Bu sırada, Suvorov'un hamisi Çariçe II. Katerina ölmüştü ve yerine geçen Hükümdar I. Pavel, Varşova'nın alınmasının ardından katledilen 20 bin Polonyalıyı gerekçe göstererek Suvorov'u azletti. Generalinin gözden düşüşünden, Xavier de Maistre de payını aldı; bir süre St. Petersburg'da minyatür resimler yaparak geçimini sağladı.[2]

Ağabeyi Joseph de Maistre, 1802'de Çar I. Aleksandr tahttayken Sardinya sefiri olarak Sankt-Peterburg'a atandı. Xavier de Maistre, ağabeyi Petersburg'a geldikten sonra, Deniz Kuvvetleri Bakanı ile tanıştı ve bu tanışmanın akabinde, deniz müzesi ve kütüphane müdürlüğü görevlerine getirildi. Ayrıca ordu da aktif olarak görev almaya devam etti. Öyle ki Kafkasya'da bir muharebede yaralandı ve tümgenerallik rütbesine yükseltildi. 1812'de çarın akrabası Bayan Zagriyatski ile evlendi. Napolyon'un devrilmesinden ve Savoy Hanedanı'nın tekrar yönetime gelmesinden sonra dahi Sardinya'ya dönmeyip Rusya'daki yaşamına devam etmiştir.[2]

Maistre, La Jeune Sibérienne'in Fransızca çevirisinin yayımlanmasının ardından 1839'da Paris ve Savoy'a uzun bir seyahate çıktı. Edebiyat çevrelerindeki şöhreti, onu oldukça şaşırttı. Öyle ki ünlü Fransız Şair Alphonse de Lamartine, Maistre'in dehasını övdüğü Retour (1826) adlı şiirini ona ithaf etmişti. Edebiyat Eleştirmeni Charles Augustin Sainte-Beuve ile yine bu sehayat sırasında tanıştı ve kendisiyle sıkı dost oldu.

Bir süre Napoli'de yaşadıktan sonra Petersburg'a döndü ve 1852'de burada öldü.[2]

Eserleri

Xavier de Maistre'in ağabeyi Joseph de Maistre ile birlikte tasvir edildiği Chambéry'deki heykeli

Büyük bir seyahat tahkiye geleneğinin parodisi olan Odamda Yolculuk,[1] altı hafta boyunca odasında hapsedilen genç bir subayın etrafındaki her şeye sanki yabancı bir ülkeye yaptığı seyahat sırasında gözüne çarpan sahnelermiş gibi bakışının otobiyografik bir anlatısıdır. Xavier, hiçbir maliyet gerektirmemesi sebebiyle bu yolculuğu övmekte; yoksullara, engellilere ve tembellere şiddetle tavsiye etmektedir. Eser, Xavier'nin hayranı olduğu Laurence Sterne'ün tarzında, okuyucunun hayal gücüyle oynaması yönüyle dikkati çeker.

  • Voyage autour de ma chambre (1794), Türkçe yayım adı: Odamda Yolculuk
  • Le Lépreux de la Cité d'Aoste (1811)
  • Les Prisonniers du Caucase (1825)
  • La Jeune Sibérienne (1825)
  • Expédition Nocturne Autour de ma Chambre (1825), Türkçe yayım adı: Odamda Gece Seferi

Tiyatro

Odamda Yolculuk romanı ilk kez 2013 yılında Zürih'te sahnelenmiştir.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b Williams, Neville; Waller, Philip J. (1994). Chronology of the Modern World, 1763-1992 (İngilizce). Helicon. ISBN 978-0-09-178274-0. 21 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2022. 
  2. ^ a b c d "Maistre, Xavier de". Encyclopædia Britannica. Cambridge University Press. 1911. s. 446. 21 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2022. 
  3. ^ "keller62 - theater ins leben - spielplan". 22 Nisan 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Mahmud</span> 30. Osmanlı padişahı (1808–1839)

II. Mahmud, 30. Osmanlı padişahı ve 109. İslam halifesidir. Osman Gazi ve Sultan İbrahim'den sonra Osmanlı Hanedanı'nın üçüncü ve son soy atasıdır. Son altı Osmanlı padişahından ikisi onun oğlu dördü ise torunudur.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Puşkin</span> Rus yazar (1799-1837)

Aleksandr Puşkin, Rus şair ve yazardır. Rusya'nın "ulusal şair"i ve modern Rus edebiyatının kurucusu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Sankt-Peterburg</span> Rusyanın federal şehirlerinden biri

Sankt-Peterburg (Rusça:

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Bonapart</span> Fransız asker ve imparator (1769–1821)

Napolyon Bonapart veya I. Napolyon kısaca Napolyon, Fransız asker, politikacı ve 1804-1814 arası Fransa imparatoru. Gerek Fransız Devrim Savaşları gerekse Napolyon Savaşları sırasında Fransa'ya önderlik ettiği gibi tüm Avrupa'yı da etkilemiş önemli bir komutandır. Girdiği savaş ve çatışmaların büyük bölümünü kazanmış, 1815'teki nihai yenilgisine kadar hızla Avrupa kıtasının hakimiyetini ele geçirmiştir. Tarihteki en önemli komutanlardan biri olan Napolyon'un savaşları dünyanın her yerinde askerî okullarda ders olarak okutulmaktadır ve kendi Avrupa tarihinin en ünlü ve en tartışmalı siyasi figürlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">XII. Karl</span> İsveç kralı

XII. Karl ya da Türkçe kaynaklarda kullanılan lakabıyla Demirbaş Şarl, 5 Nisan 1697 – 30 Kasım 1718 tarihleri arasında İsveç kralı. Bağlı bulunduğu hanedan Wittelsbach Hanedanı'nın bir kolu olan "Palatina-Zweibrücken" Hanedanı idi. XII. Karl'ın babası XI. Karl ve annesi Ulrika Elanoara Danimarkalı idi. Bunların hayatta kalan tek erkek çocuğu olarak 5 Nisan 1697'de babasının ölümü üzerine XII. Karl adıyla daha 14 yaşında İsveç Krallığı kralı ve babasının hanedanının hükümdarı olduğu modern Almanya'da bulunan "Palatina-Zweibrücken Dükü" oldu ve iki hükümdarlığı 30 Kasım 1718'de daha 36 yaşında iken Fredrikshald kuşatması sırasında öldürülmesine kadar yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Lev Tolstoy</span> Rus yazar ve aktivist (1828–1910)

Lev Nikolayeviç Tolstoy, Rus yazar ve asker. Dünya tarihinin en iyi yazarlarından birisi olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Suvorov</span> Rus Mareşal

Alexandr Vasilyeviç Suvorov, 18. yüzyıldaki Osmanlı-Rus Savaşlarında Osmanlılara karşı büyük bir başarı göstermiş Rus mareşal, Rymik Kontu ve Smolensk Prensi. Suvorov hiç savaş kaybetmemiş olan nadir komutanlardandır. Transdinyester rublesi'nde Suvorov'un resimleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Rus İmparatorluğu</span> Avrasyada hüküm sürmüş eski bir imparatorluk (1721–1917)

Rus İmparatorluğu veya Çarlık Rusyası, Büyük Kuzey Savaşı'nı sona erdiren Nystad Antlaşması'nın ardından Rusya Çarlığı'ndan evrilerek 1721'den itibaren Avrasya ve Kuzey Amerika'ya yayılan tarihi bir imparatorluk. Rus İmparatorluğu'nun yükselişi, İsveç İmparatorluğu, Polonya-Litvanya Birliği, İran, Osmanlı İmparatorluğu ve Çin gibi komşu rakip güçlerin zayıflamalarıyla eş zamanlı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Kutuzov</span> Rus Mareşal

Prens Mihail İllarionoviç Golenişev-Kutuzov, Rusya Ordusu’nun başkumandanıydı. 1812 yılındaki Napolyon'un Rusya Seferi'nde, Fransızları geri püskürten Rus mareşalidir.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Glinka</span>

Mihail İvanoviç Glinka, Rusya'da geniş olarak tanınan ilk Rus asıllı klasik müzik bestecisidir ve Rus klasik batı müziğinin babası sayılmaktadır. Glinka'nın besteleri kendisinden sonra gelen tüm Rus bestecilere çok büyük etki yapmıştır. Bunlar arasında en önemlileri Rus Beşleri adı verilen besteciler Glinka'nın eserlerini kılavuz alarak Rusya'ya has bir klasik batı müziği stili geliştirmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Yüz Gün</span> Napolyonun Yüz Günü

Yüz Gün Savaşı veya Yedinci Koalisyon Savaşı, Birinci Fransa İmparatorluğu imparatoru Napolyon Bonapart’ın 1814 Fontainebleau Antlaşması gereğince sürgün edildiği Elba Adasındaki sürgünden kaçarak Paris’e döndüğü 20 Mart 1815 tarihiyle, kral XVIII. Louis’nin Fransa tahtına döndüğü 8 Temmuz 1815 tarihleri arasındaki 111 günlük dönemi anlatır. Bu dönemde Napolyon Savaşları yeniden başlamış ve Waterloo Muharebesi yaşanmıştır. Yüz Gün deyimi ilk kez kralın dönüşünü kutlayan Paris valisi Gaspard de Chabrol tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Josef Wenzel Radetzky von Radetz</span>

Johann Josef (Joseph) Wenzel Graf Wenzel Anton Franz Karl Graf Radetzky von Radetz, Çek asilzade ve Avusturyalı general. Johann Strauss I'ın Radetzky Marşı sayesinde adı ölümsüzleşmiştir. 91 yaşında ölene kadar, 70 yılı aşkın süre boyunca orduda hizmet vermiştir. Birinci İtalyan Bağımsızlık Savaşı'nın önemli muharebelerinden Custoza Savaşı ve Novara Savaşı gibi muharebelerde Avusturya İmparatorluğu ordularıyla kazandığı zaferler sayesinde ün kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Griboyedov</span> Rus besteci, diplomat ve yazar (1795-1829)

Aleksandr Sergeyeviç Griboyedov Rus oyun yazarı, besteci, şair ve diplomat. Yazar olarak günümüze kadar gelmiş olan ünü özellikle şiir olarak yazmış olduğu komedi oyunu olan "Góre ot Oumá " dolayısıyladır. Kafkasya'da Rus-İran Savaşı (1826–1828)'na ve Türkmençay Antlaşması'na yaptığı katkılar dolayısıyla Rusya İmparatorluğu'nun Kaçar Hanedanı idaresinde olan İran'a Tahran elçisi olarak görevlendirildi. Bu görevde iken Rusya'nın Türkmençay Antlaşması ile İran'a ait Kafkasya topraklarını eline geçirmesini protesto eden büyük bir gösteri yapan halk kitlesinin Rusya elçilik binasını ellerine geçirilmeleri sırasında bu ayaklanmacılar tarafından öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Dominique Vivant Denon</span> Fransız sanat tarihçisi (1747-1825)

Dominique-Vivant Baron Denon, Fransız sanatçı, ressam, diplomat, yazar ve arkeolog.

<span class="mw-page-title-main">Grigori Gagarin</span> Rus ressam, tümgeneral ve yönetici

Prens Grigori Grigoryeviç Gagarin, Rus ressam, tümgeneral ve yönetici idi.

<span class="mw-page-title-main">Grigol Dadiani (Kolhideli)</span>

Grigol Dadiani Megrelya'da prenslik yapmış Dadiani hanedanının bir üyesiydi. Megrelya Prensi V. Levan Dadiani'nin oğlu olan Grigol, yeğeni I. Niko Dadiani'nin küçüklüğünde Megrelya'nın naip konseyi üyesiydi. Rus İmparatorluğu'nda subay olarak görev yapan Grigol, Rus-Türk, Kırım ve Kafkasya savaşlarında yer almış ve tümgeneral rütbesi ile emekli olmuştur. Aynı zamanda bir edebiyat tutkunu olan Dadiani, Kolhideli mahlasıyla Romantizm akımından şiirler yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ernst von Mansfeld</span>

Kont II. Peter Ernst von Mansfeld genelde Ernst von Mansfeld, Otuz Yıl Savaşları'nın ilk yıllarında Katolik olmasına rağmen Protestanlar için savaşan Alman kökenli önemli bir paralı asker ve askeri liderdi.

<span class="mw-page-title-main">Joseph de Maistre</span>

Joseph de Maistre, Fransız Devrimi'nden hemen sonraki dönemde, sosyal hiyerarşi ve monarşiyi savunan Savoylu filozof, yazar, hukukçu ve diplomat. Fransa ile olan yakın kişisel ve entelektüel bağlarına rağmen Maistre, tüm hayatı boyunca, Savoy Senatosu üyeliği (1787-1792), Rusya büyükelçiliği (1803-1817) ve devlet bakanlığı (1817-1821) yaptığı Sardinya Krallığı'nın tebaası olarak yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Lazarev</span>

Amiral Mihail Petrovich Lazarev, Rus donanma komutanı ve kaşif.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Yermolov</span>

Aleksey Petroviç Yermolov, Kafkas Savaşı'nda Rus birliklerine komuta eden Rus generaliydi. Alexander Suvorov'un Kuzey İtalya ve İsviçre'deki 1799 seferleri hariç, Fransızlara karşı yapılan tüm Rus seferlerinde görev yapmıştır. Bu süre zarfında I. Paul'e karşı komplo kurmakla suçlandı ve sürgüne mahkûm edildi. Yermolov, Napolyon Savaşları sırasında Austerlitz, Eylau, Borodino, Kulm ve Paris Muharebelerinde kendini göstermiştir.