İçeriğe atla

Xarchiver

Xarchiver
Geliştirici(ler)Ingo Brückl
Güncel sürüm0.5.4.23[1] Bunu Vikiveri'de düzenleyin / 29 Şubat 2024 (Error: first parameter (29 Şubat 2024-10-23) cannot be parsed as a date or time.) (29 Şubat 2024)
İşletim sistemiUnix-benzeri
TürDosya sıkıştırma
LisansGPL-2.0 veya üstü
Resmî sitesigithub.com/ib/xarchiver
Kod deposuhttps://github.com/ib/xarchiver/tree/master

Xarchiver, masaüstü ortamından bağımsız olacak şekilde tasarlanmış, Linux ve BSD işletim sistemleri için çeşitli komut satırı arşivleme araçlarına yönelik bir geliştirilmiş bir arayüzdür. Xfce ve LXDE'nin varsayılan arşivleme uygulamasıdır.[2][3][4][5] Deepin'in arşiv yöneticisi, Xarchiver temellidir.

Program arayüzünü sağlamak için GTK+2 veya GTK3 araç setini[6] kullanır; bu nedenle, GTK desteğinin bulunduğu herhangi bir sistemde çalışabilir. Diğer birçok uygulama da araç setini kullanır, bu nedenle, özel masaüstü ortamlarından bağımsız olarak diğer Linux dağıtımları arasında destek yaygındır.

Şu anda desteklenen uzantılar şunlardır: 7z, statik kütüphaneler, APK, ARJ, bzip2, CBZ, compress, CPIO, DEB, EPUB, EXE (kendi kendine açılan), gzip, JAR, jsonlz4, LHA, LZH, LRZ, LZ, LZ4, lzma, lzop, mozlz4, OXT, RAR, RPM, tar, XPI, XZ, ZIP ve ZSTD.[7][8][9][10][11][12]

Şifreli *.7z, *.arj, *.lrz, *.rar ve *.zip arşivlerini destekler.

Xarchiver, sürükle ve bırak dosya kaydetme yöntemi için Doğrudan Kaydetme Protokolü olan XDS'yi kullanır.[13] Program, desteklenen sıkıştırma formatlarıyla ilişkili yaygın olarak kurulmuş çeşitli kitaplıklar için bir ön uç görevi görür.[14][15] Xarchiver, arşivleyicisi kurulu olmayan arşivler oluşturamaz.[16]

Şu anda, Xarchiver'ın Xfce ana dalı GitHub'da devam etmektedir.

Ayrıca bakınız

  • Dosya sıkıştırma yazılımlarının karşılaştırılması

Kaynakça

  1. ^ "Release 0.5.4.23". 29 Şubat 2024. Erişim tarihi: 26 Mart 2024. 
  2. ^ "New Linux Arrivals". PC World. 28 Mart 2007. 26 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2011.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ Torelli, Giuseppe. 2007.
  4. ^ "Reasonably detailed review of Xarchiver at LinuxPedia" (İtalyanca). Linuxpedia.netsons.org. 9 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2011. 
  5. ^ "LXDE Component list". Lxde.sourceforge.net. 10 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2011. 
  6. ^ Frank Lichtenheld. "Xarchiver and GTK+2". Packages.ubuntu.com. 6 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2011. 
  7. ^ "About Xarchiver – supported file formats". xarchiver.xfce.org. 29 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Review of Xarchiver at Software Verzeichnis" (Almanca). Heise.de. 15 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2011. 
  9. ^ "Xarchiver review in Ubuntu Weekly News #25". Lists.ubuntu.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2011. 
  10. ^ "A brief review at LiNUXLiNKS". 24 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2022. 
  11. ^ Debian Webmaster. "Description of Xarchiver at Debian.org". Packages.debian.org. 18 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2011. 
  12. ^ "description of Xarchiver". Freshmeat.net. 18 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2011. 
  13. ^ "Drag-and-Drop file saving". Newplanetsoftware.com. 22 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2011. 
  14. ^ "Series of Xarchiver screenshots". Linux.softpedia.com. 27 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2011. 
  15. ^ "Changelog for Xfce 4.4 with details of use of Xarchiver as integrated archive manager". Xfce.org. 16 Ocak 2011. 7 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2011. 
  16. ^ "Chapter 3. Usage". xarchiver.xfce.org. 29 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. [...] Xarchiver is a frontend [...] it can't create archives whose archiver is not available. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ubuntu (işletim sistemi)</span> Linux tabanlı bir işletim sistemi

Ubuntu, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Bilgisayarlar, sunucular ve akıllı telefonlara yönelik olarak geliştirilmektedir. Ubuntu projesi Linux ve özgür yazılımın, bilgisayar kullanıcılarının günlük yaşamının bir parçası haline gelmesi amacıyla başlatılmış olup ilk kararlı masaüstü sürümü Ekim 2004'te yayınlanmıştır. Ubuntu’nun masaüstü sürümü günümüzde 40 milyonu aşkın kullanıcı sayısıyla dünyanın en yaygın kullanılan masaüstü Linux dağıtımı konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Xfce</span> GNU/Linux ve Unix benzeri sistemlerle uyumlu bir masaüstü ortamı

Xfce ya da XFCE ; GNU/Linux ve Unix benzeri sistemlerle uyumlu bir masaüstü ortamı. GNU/Linux, BSD ve Solaris gibi çekirdeklerle çalışabilir ve düşük hızlardaki makineler için idealdir. Hafif yapısı ve GTK uyumu sayesinde birçok program sorunsuz çalışmaktadır. Ayrıca Xfce geliştirme ortamı sunmaktadır. Kendisi dışında Xfce kütüphanelerini kullanmakta olan Mousepad metin düzenleyici, Xfmedia medya oynatıcısı ve Terminal gibi üçüncü parti yazılımlar bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">GNOME Files</span> GNOME masaüstü ortamının resmî dosya yöneticisi

GNOME Files, önceki adıyla Nautilus, GNOME masaüstü ortamının resmi dosya yöneticisidir.

<span class="mw-page-title-main">Linux Mint</span> Linux tabanlı bir işletim sistemi

Linux Mint, Ubuntu ve Debian temel alınarak geliştirilen, masaüstü kullanıcılarına yönelik bir Linux dağıtımıdır. Linux Mint, "güçlü ve kullanımı kolay, hem de modern, şık bir işletim sistemi" olmayı hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nexenta OS</span>

Nexenta OS OpenSolaris projesi ile Oracle firmasının Solaris'in kaynak kodlarını açmasından sonra ortaya çıkan OpenSolaris dağıtımıdır. Nexenta OS, Solaris (SunOS) çekirdeğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">7-zip</span>

7-Zip, özgür ve ücretsiz bir dosya arşivleyicisidir. 7-Zip’in Komut İstemi sürümü Unix benzeri sistemler içinde düşünülmüş hatta AmigaOS bu saydıklarımıza dahil. Aynı zamanda DOS için de uyumlu DOS Portu için veya HX-DOS genişletişicisi ile Windows komut İstemcisi'nde çalıştırılabilir. 7-zip, temel olarak 7z arşiv biçiminde çalışsa da, diğer arşiv biçimlerini de okuyabilme yetisine sahiptir. Kullanıcı yazılımın çizgesel (grafiksel) ara yüzü ile işlem yapabileceği gibi direkt komut satırından da yazılımı çalıştırarak işlem yapabilir ya da yazılıma Windows Shell ortamı benzeri platformlarla da denetim sağlanabilir. 2000 senesinde çalışmalarına başlanan 7-Zip, Igor Pavlov tarafından geliştirildi. Pazarın hâkimiyetini elinde tutan ticari rakiplerine WinZip ve WinRAR a karşı olarak ürün özgür GNU LGPL lisansı altında dağıtılmaya başlandı. Sonuç olarak ortaya ciddi bir alternatif olarak özgür ve ücretsiz bir yazılım çıktı.

<span class="mw-page-title-main">LXDE</span> Masaüstü ortamı

LXDE, Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen özgür ve açık kaynak kodlu bir masaüstü ortamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lubuntu</span> Ubuntunun LXQt masaüstü ortamını kullanan sürümü

Lubuntu, LXQt masaüstü ortamını kullanan Ubuntu türevi Linux dağıtımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Unity (kullanıcı arayüzü)</span> Ubuntu için geliştirilen GNOME tabanlı masaüstü ortamı

Unity, GNOME masaüstü ortamı temel alınarak, Canonical Ltd. tarafından Ubuntu işletim sistemi için geliştirilmiş, Gnome-Shell gibi bir masaüstü arayüzüdür.

<span class="mw-page-title-main">MATE</span> Masaüstü ortamı

MATE, GNU/Linux gibi UNIX benzeri işletim sistemleri için GTK+3 araç takımını kullanan özgür bir masaüstü ortamıdır. GNOME 2'den çatallanmıştır ve ismini Latin Amerika'da kafein oranı yüksek olan mate çayının hazırlanmasında kullanılan yerba mate çobanpüskülü bitkisinden alır. İsim değişikliği, GNOME ile çakışmaları önlemek için gerekli olduğundan yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Linux Mint sürümleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

2014 yılına dek, temel aldığı Ubuntu sürümlerinden yaklaşık bir ay sonra, yılda iki Linux Mint sürümü yayımlandı. Her sürüme, alfabetik dizini sürüm numarasına karşılık gelen harfle başlayan ve "a" harfiyle biten kadın adı kullanılarak yeni bir sürüm numarası ve bir kod adı verildi. Donanım üreticileri için kurulum kolaylığı sağlayan bir OEM sürümü de vardır.

<span class="mw-page-title-main">MX Linux</span>

MX Linux, kararlı Debian'a dayanan ve MX topluluğu tarafından oluşturulan veya paketlenen ek yazılımlarla birlikte temel olarak antiX bileşenlerini kullanan orta ağırlıkta bir GNU/Linux işletim sistemidir. Bu dağıtımların her birinden en iyi araçları ve yetenekleri kullanmak için antiX ve eski MEPIS toplulukları arasında ortak bir girişim olarak ortaya çıkmıştır. Topluluğun belirttiği hedef, "zarif ve verimli masaüstlerini yüksek kararlılık ve sağlam performansla birleştirmek için tasarlanmış bir işletim sistemi ailesi" oluşturmaktır. MX Linux, bağımsız bir KDE Plasma sürümü ve benzersiz bir Fluxbox uygulaması eklediği Xfce masaüstü ortamını ön tanımlı varyant olarak kullanır. Diğer masaüstü ortamları da sisteme eklenebilir veya "spin-off" ISO yansıları kurularak kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Emmabuntüs</span>

Emmabuntüs, Ubuntu / Debian üzerinden geliştirilen ve Emmaüs Toplulukları gibi insani yardım kuruluşlarına bağışlanan bilgisayarların yeniden paketlenmesini kolaylaştırmak için tasarlanmış bir Linux dağıtımıdır.

<span class="mw-page-title-main">LXQt</span>

LXQt, özgür ve açık kaynaklı hafif bir masaüstü ortamıdır. LXDE ve Razor-qt projelerinin birleşmesinden oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">SparkyLinux</span> Linux dağıtımı

SparkyLinux, masaüstü odaklı geliştirilmiş, Debian tabanlı bir işletim sistemidir. Önceden yüklenmiş çeşitli masaüstü ortamı seçeneklerinden birini seçmek mümkündür. Tüm uygulamaların en güncel sürümünü temin edebilmek için SparkyLinux her sene 3-4 kez yayımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Ark (yazılım)</span>

Ark, KDE tarafından geliştirilen ve KDE Uygulamaları yazılım paketi içinde yer alan bir dosya arşivleyici ve sıkıştırıcıdır. Zip, 7z, rar, lha ve tar dahil olmak üzere, çeşitli yaygın arşiv ve sıkıştırma formatlarını destekler.

<span class="mw-page-title-main">PeaZip</span>

PeaZip, Microsoft Windows, ReactOS, Linux, MacOS ve BSD için Giorgio Tani tarafından hazırlanmış ücretsiz ve açık kaynaklı bir dosya yöneticisi ve dosya arşivleyicisidir. Yerel PEA arşiv biçimini ve açık biçimleri işlemeye özel odaklanarak diğer ana akım biçimleri destekler. 226 dosya uzantısını destekler.

<span class="mw-page-title-main">Hafif Linux dağıtımı</span>

Hafif bir Linux dağıtımı, "özellik açısından zengin" bir Linux dağıtımına göre daha düşük bellek kullanan ve/veya daha az işlemci hızına ihtiyaç duyan bir dağıtımdır. Donanıma yönelik daha düşük talepler, ideal olarak daha duyarlı bir makine ile sonuçlanır ve/veya daha az sistem kaynağına sahip cihazların verimli bir şekilde kullanılmasına imkan sağlar. Daha düşük bellek ve/veya işlemci hızı gereksinimleri, yazılım şişkinliğinden kaçınarak, yani pratik kullanımı veya avantajı çok az olduğu veya hiç olmadığı veya talebin olmadığı veya düşük olduğu algılanan özellikleri dışarıda bırakarak elde edilir.

<span class="mw-page-title-main">LXLE Linux</span>

LXLE, LXDE masaüstü ortamını kullanan ve en son Ubuntu/Lubuntu LTS sürümünü temel alan bir Linux dağıtımıdır. LXLE, hem eski hem de yeni donanımda iyi çalışan, görsel estetiğe odaklanan hafif bir dağıtımdır.

TUGZip, Microsoft Windows için ücretsiz bir dosya arşivleyicisidir. zip, rar, gzip, bzip2, sqx ve 7z gibi yaygın olarak kullanılanlar da dahil olmak üzere çok çeşitli arşiv biçimlerini işleyebilir. BIN, C2D, IMG, ISO ve NRG gibi disk imajı dosyalarını da görüntüleyebilir. TugZip, bozuk ZIP arşivlerini onarır ve dosyaları 6 farklı algoritma ile şifreleyebilir.