İçeriğe atla

XVIII. Ioannes

Aziz Papa
XVIII. Ioannes
Roma Piskoposu
KiliseKatolik Kilisesi
Papalık başlangıcıOcak 1004
Papalık bitişiTemmuz 1009
Önce gelenXVII. Ioannes
Sonra gelenIV. Sergius
DoğumRoma, Papalık Devleti
ÖlümRoma, Papalık Devleti

Papa XVIII. Ioannes (ö. Haziran veya Temmuz 1009), Roma Piskoposu ve Ocak 1004'ten (25 Aralık 1003) Temmuz 1009'da tahttan indirilmesine kadar Papalık Devleti'nin sözde hükümdarıydı. Roma'nın kontrolü için III. Crescentius ve İmparator II. Heinrich arasındaki mücadele sırasında hüküm süren çok az dünyevi güce sahipti.

Ailesi

Ioannes, Roma'da Fasano ailesinde doğdu.[1] Babası bir rahipti, Johann Peter Kirsch'e göre Leo,[2] veya Horace K. Mann'a göre Ursus.[3]

Papalığı

Ioannes, seçilmesini Crescentii klanının etkisine ve gücüne borçluydu. Papalığı boyunca, Roma'yı kontrol eden Crescentii'nin başkanı, patricius (aristokrat bir askeri lider) III. Ioannes Crescentius'e bağlı olduğu iddia edildi.[3] Bu dönemde, III. Otto ölümünden sonra 1002'de İtalya Krallığı'nda hak iddia eden ele Arduin of Ivrea ile Ottonian II. Heinrich arasında çatışma devam ediyordu. Roma veba salgınlarıyla harap olmuştu ve Sarazenler Sicilya Emirliği'nin dışında özgürce hareket ederek Tiren kıyılarını kasıp kavuruyordu.[3]

Papa olarak, XVIII. Ioannes, zamanını esas olarak dini yönetimin ayrıntılarıyla meşgul etti. II. Heinrich'nin endişesi olan Slavlar arasında misyonerlik faaliyetleri için bir üs olarak hizmet etmesi için yeni bir Bamberg Piskoposluğuna yetki verdi. Ayrıca, Fleury Manastırı başrahibinin ayrıcalıklarıyla ilgili olarak Sens ve Orléans piskoposlarının aşırı erişimine karar verdi.[4] Ioannes, en azından geçici olarak Doğu ve Batı Kiliseleri arasında bir yakınlaşma yaratmada başarılı oldu. Adı Doğu diptiklerinde bulunabilir ve Konstantinopolis'teki Ayinlerde onun için dua edilirdi.[3]

XVIII. Ioannes, Temmuz 1009'da tahttan çekildi ve bir papa kataloğuna göre, kısa bir süre sonra öldüğü bir manastıra çekildi.[3] Halefi Papa IV. Sergius idi.

Kaynakça

Özel
  1. ^ "John XVIII (or XIX) POPE [1004-1009]". Encyclopædia Britannica. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2017. 
  2. ^ Kirsch, Johann Peter. "Pope John XVIII (XIX)." The Catholic Encyclopedia 24 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Vol. 8. New York: Robert Appleton Company, 1910. 18 Eylül 2017
  3. ^ a b c d e Mann 1906.
  4. ^ Richard P. McBrien, Lives of the Popes: The Pontiffs from St. Peter to Benedict XVI, (HarperCollins Publishers, 2000) 978-0060878078. P. 168.
Genel
  •  Bu madde şu anda kamu malı olan yayından metin içerir:  Herbermann, Charles, (Ed.) (1913). "Pope John XVIII". Katolik Ansiklopedi (İngilizce). New York: Robert Appleton Company. 
  • Mann, Horace Kinder (1906). The Lives of the Popes in the Early Middle Ages. 5: The Popes In The Days of Feudal Anarchy, from Formosus to Damasus II, Part 2. Londra: Kegan Paul, Trench, Trubner & Co. 
Dini unvanlar
Önce gelen
XVII. Ioannes

Papa

1004–1009
Sonra gelen
IV. Sergius

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">XII. Ioannes</span>

Papa XII. İoannes, Katolik Kilisesi'nin 955 ile 964 yılları arasında Papa'sıydı. 962 yılında Alman kralı I. Otto'ya Roma İmparatoru sıfatıyla taç giydirmesiyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Markus (papa)</span>

Papa Aziz Markus, 18 Ocak 336 ile 7 Ekim 336 arası papa.

<span class="mw-page-title-main">IX. Ioannes</span>

Papa IX. İoannes, - ö. 26 Mart 900 Roma, Papalık Devleti {günümüzde İtalya)), 18 Ocak 898 - 5 Ocak 900 döneminde papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">XIII. Ioannes</span>

Papa XIII. İoannes, , 1 Ekim 965 tarihinden 6 Eylül 972 tarihindeki ölümüne kadar Papalık yapmıştır. Papalığı dönemi Kutsal Roma İmparatoru I. Otto ile Roma aristokrasi arasında devam eden çekişme içinde geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">XVII. Ioannes</span>

Papa XVII. Ioannes, 16 Mayıs 1003'ten 6 Kasım 1003'te ölümüne kadar Papalık yapmıştır. Öncülü Papa II. Silvester ve sonraki papa XVIII. Ioannes'dir.

<span class="mw-page-title-main">Pontianus</span> Bir papa

Papa Aziz Pontianus (Latince: Pontianus;, 21 Temmuz 230 ve 28 Eylül 235 tarihleri arasında görev yapan Roma piskoposu veya papadır.

<span class="mw-page-title-main">II. Ioannes (papa)</span>

Papa II. Ioannes 2 Ocak 533'ten 535'teki ölümüne kadar Papalık görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">III. Sergius</span>

Papa III. Sergius, 29 Ocak 904'ten 911'de ölümüne kadar Papa idi. Orta İtalya'da feodalizm, şiddet ve rahatsızlık döneminde Papa'ydı. Sergius III, iki tane öncünün öldürülmesini emretti. Gayri meşru bir oğlu olduğu iddia edilen tek Papa'ydı. Papalığı, "kasvetli ve utanç verici" olarak tanımlanmıştır. Bazı kaynaklar da "etkili ve acımasız" bir papalık yaptığını söyler. Sergius, Roma soylularına aitti ve Benedictus adlı bir adamın oğluydu. Papa Formosus'un güçlü rakibi olmuştur ancak partisi çok başarılı değildi ve destekçilerinin yazdığı mektuplar ya da diğer belgeler olmasaydı o zamana kadar kapanırdı. Bu nedenle, Sergius hakkında bildiğimiz bilgilerin çoğu düşmanlarından geliyor. Bu düşmanlardan birinin görevi, Formosus'un Sergius'u Caere'nin piskopos'a çevirmesiyle, Roma'nın piskoposluğuna girme kabiliyetini düşürmesiydi. Ancak Formosus'un ölümünden sonra 898 yılında istifa etti. Seçilemediğinde Alberik'e, Spoleto Kontu'na emekliye ayrıldı.

<span class="mw-page-title-main">V. Gregorius</span>

V. Gregorius, doğum adıyla Carinthialı Bruno 3 Mayıs 996'dan 999 yılındaki ölümüne kadar Papa olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">IV. Stephanus</span> 97. Katolik Kilisesi papası (770-817; pd. 816-817)

IV. Stephanus ; 816 yılının Haziran ayından öldüğü 817 yılına dek papalık yapmış İtalyan din adamı, papa.

<span class="mw-page-title-main">XV. Ioannes</span> 137. Katolik Kilisesi papası (ö. 996; pd. 985-996)

XV. Ioannes, Ağustos 985'ten ölümüne kadar Roma'nın piskoposu ve Papalık Devletleri'nin hükümdarıydı. Doğuştan bir Romalıydı ve birini azizleştiren ilk papaydı.

<span class="mw-page-title-main">VII. Ioannes (papa)</span> papa

Papa VII. Ioannes 1 Mart 705'ten ölümüne kadar Roma Piskoposu. Yunan etnik kökenli olup, Bizans papalarından biridir fakat İtalya'nın çoğunu yöneten Lombardlar ile, geri kalanını yöneten İmparator II. Justinianos'tan daha iyi ilişkileri vardı.

<span class="mw-page-title-main">VI. Bonifacius</span>

Papa VI. Bonifacius, Nisan 896'da Roma piskoposu ve Papalık Devleti'nin hükümdarıdır. Roma yerlisiydi. Formosus'un ölümünden kısa bir süre sonra çıkan isyanlar sonucunda seçilmesi gerçekleşti. Papalığından önce, bir alt diyakoz ve bir papaz olarak iki kez emirlerden mahrum bırakma cezasına çarptırılmıştı. Sadece on beş günlük papalık yapmıştır. Bazılarına göre guttan ölmüş, bazılarına göre ise Spoletan partisinin adayı VI. Stephanus'a yol açmak için zorla atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Romanus</span> Papa

Romanus, 4 ay gibi kısa bir süreliğine Katolik Kilisesinin papası ve Papalık Devleti'nin başı oldu. Doğum, papa ilan edildiği ve öldüğü tarih tam olarak bilinmemektedir. Kısa saltanatı Katolik Kilisesi içindeki kapışmanın olduğu ve Orta İtalya'da şiddet ve kargaşanın hüküm sürdüğü bir zamana denk geldi. Papalığı azledilince sona erdi ve bir manastıra kapatıldı.

<span class="mw-page-title-main">II. Lucius</span>

Papa II. Lucius, 9 Mart 1144'ten 1145'teki ölümüne kadar Katolik Kilisesinin başı ve Papalık Devletinin hükümdarıdır. Papalığı, Roma Komünü ile bağlantılı Roma'daki huzursuzluk ve şehrin kontrolünü papalıktan alma girişimleriyle dikkate değerdi. Anarşide İmparatoriçe Matilda'nın İngiltere üzerindeki iddiasını destekledi ve Sicilya Kralı II. Rugerro ile kötü bir ilişkisi vardı.

<span class="mw-page-title-main">V. Ioannes</span> Roma piskoposu

Papa V. Ioannes, 23 Temmuz 685'ten ölümüne kadar Roma piskoposudur. Bizans Papalığı'nın önceden imparatorluk izni olmadan kutsanan ilk papası ve Doğu kökenli on ardışık papa dizisinin ilkidir. Papalığına, Roma şehri ile İmparatorluk arasındaki uzlaşma damgasını vurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">IV. Ioannes</span> papa

Papa IV Ioannes, 24 Aralık 640'tan ölümüne kadar Roma piskoposudur. Seçimi, dört aylık bir boşluğun ardından geldi. İrlanda ve İskoçya din adamlarına Paskalya'yı kutlama zamanıyla ilgili yaptıkları hataları anlatmak için yazdı ve monotelitizmi sapkınlık olarak kınadı. Kutsal geleneğe göre, Abbot Martin ile birlikte Hırvatistan'da Katolik Kilisesi'ni kurdu.

Papa III. Sylvester, Roma'da Giovanni olarak doğmuştur. Roma Piskoposu ve dolayısıyla 20 Ocak'tan Mart 1045'e kadar Papalık Devleti'nin hükümdarlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Papa Seçilmiş Stephanus</span> 752de papa olarak seçilen Roma piskoposu (ö. 752)

Papa seçilen Stephanus, Mart 752'de Papa Zacharias'ın yerine seçilen Romalı bir rahiptir. Takdis edilmeden önce öldüğü için, meşru bir papadan ziyade yalnızca seçilmiş-papa olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">VIII. Stephanus</span> Papa

Papa VIII. Stephanus, 14 Temmuz 939'dan ölümüne kadar Roma piskoposu ve Papalık Devleti'nin hükümdarıdır. Papalığı, Tusculum'un hırslı kontları tarafından papaların gücünün azaldığı Saeculum obscurum sırasında gerçekleşti ve koruyucusu Spoleto Dükü II. Alberico ile İtalya Kralı Hugh arasındaki çatışma damgasını vurdu.