İçeriğe atla

XOOPS

XOOPS
Güncel sürüm2.5.4 / 20 Kasım 2011
İşletim sistemiBağımsız
PlatformBağımsız
Türİçerik yönetim sistemi
LisansGNU Genel Kamu Lisansı
Resmî sitesixoops.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

XOOPS (eXtensible Object Oriented Portal System yani Nesne Yönelimli Genişleyebilir Portal Sistemi), hem nesnel hem de genişleyen birimleri bir arada taşıyabilen bir yazılım sistemdir. Zuups diye telaffuz edilir.

XOOPS esas itibarıyla bir CMS’dir. XOOPS, PHP ve MySQL kullanılarak yazılmış bir sistemler bütünüdür. Bu sistem içerisinde bir portalda olması gereken her şey bulunmaktadır. Forum, linkler, download, anket gibi birçok CMSde neredeyse standart olarak verilen bu bileşenler XOOPS’ta gelişmiş bir halde yer alır. Sistem içerisinde bulunan modül ve temaların kurulumu, işlevsel hale getirilmesi kolaydır.

XOOPS kurabilmek için Apache ve IIS (sistemin üzerinde çalışabileceği bir sanal sunucu), PHP ve MySQL dil ve veritabanı programlarına ihtiyaç vardır. Yerel bilgisayarda sistemin PHP, MySQL’den anlaması için PhpTriad, EasyPHP gibi programlar kullanılarak çalışılabilir.

XOOPS, temel yapı olarak modüllerden oluşur. Modül sistem üzerinde belli işler yapan ve bunu hem ziyaretçiye bildiren, ziyaretçiden tepki alan, admine bunları ulaştıran kodlar bütünüdür. Örneğin forum, haberler, bağlantılar bunların hepsi sistem üzerinde kullanılan modullerdir.

XOOPS, açık kaynak kodludur. Bu sayede XOOPS sistemi birçok modül script ve tema kazanmıştır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">MySQL</span>

MySQL, altı milyondan fazla sistemde yüklü bulunan çoklu iş parçacıklı, çok kullanıcılı, hızlı ve sağlam bir veri tabanı yönetim sistemidir.

PHP-Nuke, David Norman tarafından yazılıp Francisco Burzi tarafından geliştirilen, web tabanlı bir içerik yönetim sistemidir. Çalışması için sunucuda PHP ve MySQL desteği bulunması gerekir. Sistem tamamen web tabanlı bir kullanıcı arabirimi üzerinden kontrol edilir.

<span class="mw-page-title-main">WordPress</span>

WordPress, PHP dilinde yazılmış ve HTTPS ile desteklenen bir MySQL veya MariaDB veritabanıyla eşleştirilen bir ücretsiz ve açık kaynaklı içerik yönetim sistemi (CMS)‘dir. Özellikler, WordPress içinde "Temalar" olarak adlandırılan bir eklenti mimarisi ve bir şablon sistemi içerir. WordPress başlangıçta bir blog yayınlama sistemi olarak oluşturuldu ancak daha geleneksel posta listeleri ve İnternet forumları, medya galerileri, üyelik siteleri, öğrenim yönetim sistemleri (LMS) ve çevrimiçi mağazalar dahil olmak üzere diğer web içeriği türlerini desteklemek için gelişti.

<span class="mw-page-title-main">Joomla!</span> İçerik yönetim sistemi

Joomla!, PHP ve MySQL ile MVC olarak geliştrilimiş açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">MediaWiki</span> viki yazılımı

MediaWiki, GNU lisansıyla korunan, kullanımı açık bir viki yazılımıdır. PHP ile yazılmıştır ve MySQL veya PostgreSQL ilişkisel veritabanı yönetim sistemi kullanır. MediaWiki; 1.7 sürümünden itibaren PHP 5 desteğini zorunlu tutmaktadır. Eğer PHP'nin eski bir sürümünü kullanıyorsanız MediaWiki'nin 1.6.10 sürümünü kullanmak zorundasınız.

<span class="mw-page-title-main">DokuWiki</span> viki yazılımı

MediaWiki gibi bilinen bir Wiki yazılımı olmayıp, kendilerinin yazdığı ACL gibi sistemleri kullanmaktadırlar. Farklı temaları, farklı dil özellikleri ve eklenti yükleyebilmesiyle geleceği parlak bir PHP tabanlı Wiki yazılımı olmaya adaydır. Xoops içerik yönetim sistemi için yazılmış bir modülü de bulunmaktadır.

WAMP, Windows işletim sistemi üzerinde Apache HTTP Sunucusu, MySQL ve PHP kurulumunu bir arada sunan bir tümleşik sistem yazılımıdır. Kurulumları otomatik yaptığı gibi açık kaynak olarak geliştirilen bu sistemin düzenlenmesi de mümkündür. WAMP ismi; Windows, Apache, MySQL, PHP platformlarının baş harflerinden gelmektedir. Linux'ta kullanılabilen LAMP'in Windows alternatifi olarak da adlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">İnternet forumu</span> internet üzerinden tartışma platformu

İnternet forumu ya da mesaj panoları, insanların iletiler biçiminde tartışma yürütebileceği platformlardır. Mesajlar genellikle bir satırdan uzun olur, başlıklara ve kategorilere ayrılır. Bu özellikler, forumları diğer sohbet odalarından ayıran özelliklerden bazılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Simple Machines Forum</span> PHP ve mySQL arabirimlerini kullanan forum betiği

SMF PHP ve MySQL kullanılarak oluşturulmuş açık kaynak kodlu bir forum sistemidir. Simple Machines Organizasyonu tarafından geliştirilmektedir. Şu an en güncel sürümü 2.0.9' dur. Ancak 21 Kasım 2014 tarihinde yayınlanan 2.1 Beta 1 sürümü yayınlandı. 10 Temmuz 2021 tarihinde de Beta 4 sürümü yayınlanmış olup yakın bir tarihte 2.1 stabil sürümü yayınlanacaktır. 2.1 sürümünde önemli değişiklikler bulunmaktadır. Bu sürümde tema mobil cihazlara uyarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Drupal</span> web içerik yönetim sistemi

Drupal; ücretsiz, açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemi ya da içerik yönetim'e odaklı bir altyapı yazılımıdır. Modüler yapısı sayesinde, web uygulama çatısı, topluluk portalı, forum ya da blog motoru olarak da kullanılabilmektedir. 2000'li yılların ortalarında Drupal esneklik, genişleyebilirlik, yönetim kolaylığı ve etkin bir topluluğun desteği ile popülerlik kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">PragmaMx</span>

PragmaMx, Php ile yazılmış bir içerik yönetim sistemidir. PragmaMx GNU Genel Kamu Lisansı kapsamında ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Çalışması için sunucuda Php ve MYSQL desteği bulunmalıdır.

phpMyAdmin

phpMyAdmin, PHP ile yazılmış açık kaynak kodlu bir araçtır. Başlıca kullanım amacı İnternet üzerinden MySQL veritabanı yönetimidir. Veritabanı oluşturma ve silme, tablo ekleme/değiştirme/silme, alan ekleme/değiştirme/silme, SQL sorguları çalıştırma, kullanıcıları, yetkileri ve alan anahtarlarını yönetme gibi işlevleri yapabilen ücretsiz bir yazılımdır.

phpPgAdmin

phpPgAdmin, PostgreSQL veritabanlarını yönetmek için kullanılan PHP ile yazılmış bir Web yazılımıdır. Bu araç, kullanıcıların veritabanı ve tablo oluşturabilmelerini, SQL kullanarak veri sorgulaması yapabilmelerini sağlar.

Simple Portal PHP ve MySQL kullanılarak Simple Machines Forum forum sistemi için oluşturulmuş açık kaynak kodlu bir portal sistemidir. Simple Portal Ekibi tarafından geliştirilmektedir. Şu an en güncel sürümü 2.3.6 olan yazılımın 2.4 versiyonunu şu anda geliştirilme aşamasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Dolibarr</span>

Dolibarr ERP/CRM, küçük ve orta ölçekli şirketler ve kurumlar için açık kaynak koduna sahip bir ERP/CRM yazılımdır. Yazılım, Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) ve Müşteri İlişkileri Yönetimi ile ilgili farklı özellikler içerir.

<span class="mw-page-title-main">EasyPHP</span>

EasyPHP 1999'da yayınlandığında ilk ve tek WAMP yazılım paketiydi.

<span class="mw-page-title-main">CMS Made Simple</span>

CMS Made Simple (CMSMS) açık kaynak (GPL) lisansıyla yayınlanan bir içerik yönetim sistemidir (CMSMS) web geliştiricileri ve site sahipleri tarafından kullanılmaktadır. Bilişim kitapları alanında dünyanın en saygın yayın evlerinden Packt Publishing tarafından 2010 yılı içerisinde yapılan ankette PHP ile geliştirilmiş en iyi açık kaynak içerik yönetim sistemi seçilmiştir.

Elxis CMS Elxis Public License ile yayınlanan açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemidir (CMS). PHP tabanlı dosya sistemine ve MySQL veritabanı dayanan sistem Yunanistan kaynaklıdır. İlk sürümü 2005 yılında oluşturulan Elxis'in en son ve önceki sürümlerden bağımsız 4.x sürümü 2012 yılının Eylül ayında kullanıma sunuldu.

ownCloud Özgür bulut dosya depolama hizmeti

ownCloud, genel bir terimle dosya barındırma hizmeti hizmeti sunan bir yazılım sistemidir. Yaygın kullanılan Dropbox, Google Drive hizmetlerinin aksine özgür ve açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Kullanıcılar ownCloud'u bir özel sunucu içerisine kurarak hiçbir ücret ödemeden ve depolama miktarında veya bağlanan istemci sayısında sınır olmaksızın kullanabilir.

OpenCart, bir çevrimiçi alışveriş yönetim sistemidir. PHP tabanlı olarak MySQL veritabanı HTML bileşenlerini kullanmaktadır. Farklı diller ve para birimleri için destek sağlanmaktadır. GNU Genel Kamu Lisansı altında ücretsiz olarak mevcuttur. Mayıs 2016 itibarıyla 342.000 web sitesi OpenCart kullanmaktadır.