JavaScript, HTML ve CSS ile birlikte World Wide Web'in temel teknolojilerinden biri olan programlama dilidir. Web sitelerinin %97'sinden fazlası, web sayfası hareketleri için istemci tarafında JavaScript kullanırlar ve kullanılan kodlar genellikle üçüncü taraf kitaplıkları içerir. Tüm büyük web tarayıcılarında, kaynak kodunu kullanıcıların cihazlarında yürütebilmek için özel bir JavaScript motoru bulunur.
Webmaster, web sitesi geliştiren kişi anlamında kullanılan bir terimdir. İngilizcedeki master kelimesi bu terimde uzman anlamında kullanılmaktadır. Webmaster'lar, yazılım, grafik, animasyon, sunucu taraflı işlemler vb görevlerde uzman olan kişilerin oluşturduğu ekipte koordinasyon sağlama görevi alabilirler.
ASP.NET, Microsoft tarafından geliştirilmiş olan bir açık kaynak Web uygulama gelişimi teknolojisidir. Dinamik Web sayfaları, Web uygulamaları ve XML tabanlı Web hizmetleri geliştirilmesine olanak sağlar. Aynı işletme tarafından geliştirilen .NET çatısı'nın yazılım iskeleti parçası ve artık işletmece desteklenmeyen ASP teknolojisinin devamını teşkil etmiştir.
Gecko, Mozilla tabanlı yazılımların merkezinde bulunan ve sayfaları yorumlayıp ekrana yansıtan ana bileşendir.
AJAX, İnternet sayfalarında JavaScript ve XMLHttpRequest
kullanımı ile etkileşimli uygulamalar yaratan tekniğin adıdır.
Django, Python Programlama Dili için hazırlanmış ve BSD lisansı ile lisanslanmış yüksek seviyeli bir web çatısıdır. Basit kurulumu ve kullanımı, detaylı hata raporu sayfaları ve sunduğu yeni arayüz kodlama yöntemleriyle diğer sunucu yazılımı ve çatılardan kendini ayırmaktadır. İsmi, caz gitaristi Django Reinhardt'tan gelmektedir.
Betik dili, betik yorumlamak için yazılmış özel çalışma-zamanı sistemlerinin yorumlayabileceği programlama dilleridir. Diğer programlama dilleri ile yazılan kodlar makine koduna çevrilip çıkan program doğrudan çalıştırılırken betik kodları interpreter tarafından doğrudan okunur ve yorumlanarak işlemler yorumlayıcının kendisi tarafından yapılır.
Zend Studio. PHP'nin geliştiricisi Zend firması tarafından geliştirilen bir editördür. PHP'yi en verimli şekilde kodlamayı amaç edinmiştir. Otomatik kod tamamlama ve hata bulma gibi özellikleri mevcuttur. Proje de kullanmış olduğunuz değişkenleri, fonksiyonları, sınıfları hatırlatıp işin karmaşıklığından sizi kurtarır.
SOAP , Service-oriented Architecture felsefesini pratiğe uyarlayan iki interface'den biridir. Üzerinde bulunan Universal Description Discovery and Integration (UDDI) ile birlikte hizmet yönelimli mimarinin pratikte kullanılmasını mümkün kılar.
Adobe Flex, çapraz platform tabanlı zengin İnternet uygulamalarının Adobe Flash platformu üzerinde geliştirilmesi ve dağıtılması amacıyla Adobe Systems tarafından yayımlanan bir yazılım geliştirme kitidir. Flex uygulamaları, Adobe Flash Builder kullanılarak ya da Adobe'den ücretsiz olarak kullanılabilen Flex derleyicisi kullanılarak yazılabilir. İlk sürümü Mart 2004'te bir yazılım geliştirme kiti, bir IDE ve Flex Data Services olarak bilinen bir Java EE entegrasyon uygulaması Macromedia tarafından dahil edildi. 2005 yılında Adobe, Macromedia'yı elde ettiğinden beri, artık Flex'in daha sonraki sürümleri, Flex Data Services için bir lisans gerektiriyor, LiveCylce Data Services gibi yeniden markalanmış ayrı bir ürün haline geldi. Adobe tarafından 2007 yılında kod katkısıyla başlayan bir açık kaynak projesi olan BlazeDS, Adobe LiveCycle Data Services'a bir alternatiftir. Şubat 2008'de Adobe, özgür Mozilla Kamu Lisansı altında Flex 3 SDK'yı yayınladı ve böylece Flex uygulamaları, herhangi bir standart IDE kullanılarak geliştirilebilir, örneğin Eclipse. Ayrıca Adobe Flash Builder denilen ticarî ve tescilli bir IDE vardır.
Apache Wicket veya kısaca Wicket Java programlama dili için bileşen tabanlı hafif bir web uygulama kütüphanesidir. Jonathan Locke tarafından geliştirilmeye başlanmış ve ilk sürümü 2005 yılında çıkmıştır.
Java servlet, Java EE'de Java Servlet API'siyle uyumlu bir Java (programlama) sınıfı olup HTTP istemlerine cevap vermek için kullanılır. Belirli bir istemci-sunucu protokolüne bağlı olmamasına rağmen genelde bu protokolle kullanılır. Servlet kelimesi genelde HTTP servlet yerine bu yüzden kullanılmaktadır. Dolayısıyla bir yazılım uzmanı, Java platformu sayesinde servleti bir Web sunucusuna dinamik içerik eklemek için kullanabilir. Üretilen kod genelde HTML olsa da bazen XML de olabilir. Servletler, CGI ya da ASP.NET gibi Java-dışı Web içerik teknolojilerinin Java'daki karşıt üründür. Servletlerle HTTP çerezleri veya URL yeniden yazımı kullanılarak oturum değişkenlerinin sistem durumunu birçok sunucu hareketleri boyunca koruması sağlanmaktadır.
Qt, birden çok platformu destekleyen bir grafiksel kullanıcı arayüzü geliştirme araç takımıdır. Genellikle GUI programları geliştirmek için kullanılsa da gelişmiş kütüphanesi GUI bileşenlerinin dışında birçok araç içermektedir. Qt, en çok KDE masaüstü ortamında, Opera ağ tarayıcısında ve Skype anlık mesajlaşma programlarında kullanılmasıyla bilinir.
WebGL, kâr amacı gütmeyen teknoloji şirketler birliği Khronos Group tarafından yönetilen, web ortamında 3 boyutlu grafik çizimi sağlanmasını amaçlayan bir web standardıdır. OpenGL ES 2.0 üzerine temellendirilmiştir, otomatik hafıza yönetimli JavaScript gibi dillere uyum sağlaması için küçük değişikliklere uğramış olsa da WebGL OpenGL ES'ten çok da farklı değildir. Uyumlu web tarayıcısında herhangi bir eklenti kurulmasını gerektirmeden, HTML5'in Canvas elementi üzerinde 3 boyutlu grafik çizimi yapılmasını mümkün kılmaktadır.
XSRF ya da CSRF, internet sitelerini hedef alan kötü niyetli bir exploit türüdür. XSRF ile internet sitesinin güvendiği bir kullanıcı üzerinden, siteye izin verilmeyen ya da kullanıcının farkında olmadığı komutlar gönderilir. Kötü niyetli bir web sitesinin bu tür komutları iletebilmesinin birçok yolu vardır; örneğin özel olarak hazırlanmış resim etiketleri, gizli formlar ve JavaScript XMLHttpRequests, kullanıcının etkileşimi ve hatta bilgisi olmadan çalışabilir. Bir kullanıcının belirli bir siteye güveninden yararlanan siteler arası komut çalıştırmanın aksine, CSRF bir sitenin kullanıcının tarayıcısında sahip olduğu güvenden yararlanır.
ECMAScript veya ES, Ecma International tarafından ECMA-262 ve ISO/IEC 16262 notasyonuyla standartlaştırılmış ve markalaşmış bir betik dili spesifikasyonudur. Şu anda kendisini izleyen Javascript tabanlı olarak geliştirilmiştir. Yaygın olarak Dünya Çapında Ağ (www) için istemci taraflı betik dili olarak kullanılır. ECMAScript'in diğer uygulamaları JSCript ve ActionScript'tir.
Google Siteler, Google tarafından sunulan Google Apps üretkenlik paketinin bir parçası olarak, yapılandırılmış bir viki ve Web sayfası oluşturma aracıdır. Google Sitelerin amacı herkesin bir ekip odaklı bir site oluşturmak mümkün olabilmesi ve birden fazla kişinin iş birliği ve dosyalarınızı paylaşabilmesidir.
Cross-Origin Resource Sharing (CORS), bir web sayfası üzerindeki bazı kaynakların, kaynağın sunulduğu alan adının dışındaki bir alan adından istenebilmesine izin veren bir mekanizmadır. Bir web sayfası, özgürce kökler arası resimleri, stil sayfalarını, betikleri ve videoları ekleyebilmektedir. Ancak, bazı “alanlar arası” istekler, özellikle Ajax istekleri, Aynı Kök Politikası nedeniyle varsayılan olarak yasaklanmıştır.
Siteler arası betik çalıştırma, genellikle web uygulamalarında görülen, genellikle HTML enjeksiyonu zafiyetiyle birlikte ortaya çıkan veya Java Script kullanan bazı aplikasyonlarda bulunan bir güvenlik açıklığıdır. XSS, diğer kullanıcılar tarafından görüntülenen web sayfalarına istemci taraflı Java Script kodunun enjekte edilmesine imkân verir. Siteler arası betik çalıştırma açıklığı, saldırganlar tarafından aynı kök politikası gibi bazı erişim kontrollerini atlatmak ve hedef adresin oturum katmanını ele geçirmek için kullanılabilmektedir. Web sayfaları üzerinde gerçekleştirilen siteler arası betik çalıştırma saldırıları, 2007 itibarıyla Symantec'in raporladığı tüm güvenlik açıklıklarının yaklaşık olarak %84'ünü oluşturmaktadır. Zafiyet içeren sitenin işlediği verinin hassasiyetine ve site sahibi tarafından uygulanan güvenlik tedbirlerine bağlı olarak, etkisi ufak bir aksamadan önemli bir güvenlik riskine kadar değişebilmektedir.
Aynı kök politikası web uygulamaları güvenlik modelinde önemli bir unsurdur. Bu politikaya göre, bir web tarayıcısı, bir web sayfasında yer alan betiklerin ikinci bir web sayfası üzerindeki veriye erişimine sadece bu iki sayfa aynı köke sahipse izin vermektedir. Bir kök, URI şeması, hostname ve port numarasının bir kombinasyonu olarak tanımlanmaktadır. Bu politika, bir sayfada bulunan kötücül betiğin başka bir sayfada bulunan hassas verilere erişimini, o sayfanın Belge Nesnesi Modeli aracılığıyla engellemektedir.