İçeriğe atla

XM2001 Crusader

XM2001 Crusader

XM2001 Crusader ateş ederken
Çeşidi Kundağı Motorlu Obüs
Uyruğu Amerika Birleşik Devletleri ABD
Özellikler
Ağırlık 43 ton
Uzunluk 7.53 m
Genişlik 3.31 m
Yükseklik 3 m
Mürettebat 3 (Komutan, sürücü, topçu)


Ana silahı XM297E2 Obüs topu
Motor LV100-5 türbin motor
1500 hp (1119 kW)
Azami hızı 39-48 km/s

XM2001 Crusader yani XM2001 Haçlı, Amerika Birleşik Devletleri ordusunun M109A6 Paladin kundağı motorlu obüsünün yerini alması için tasarladığı bir obüstür. Crusader KMO'nun üretiminde amaç daha etkili daha hareketli ve daha uzun menzilli bir obüs üretmekti. General Dynamics tarafından üretilen obüsün 2008 yılında tanıtılması planlanıyordu, ancak 2002 Mayıs'ında 11 milyar dolarlık program iptal edildi. Üretilen ilk prototip Oklahoma'da Fort Sill'de top müzesinde sergilenmektedir. Programın iptalinden sonra yerini Non-Line-of-Sight (NLOS) sistemi almıştır. 2 Adet Crusader bir C-17 Globemaster nakliye uçağı ile taşınabilir. C-5 ve C-17 ile bir adet Crusader taşınabilir.

XM297E2 Model namlunun uzun süreli atışlarda ısınmasını engellemek için soğutma sistemi ile donatılmıştır. Programın iptal edilmesinin en önemli nedeni 25 milyon doları bulan birim fiyatıdır. Bu fiyat modern kundağı motorlu obüslerin en iyisi olarak nitelendirilen Alman PZH 2000'in 4.5 milyon dolarlık fiyatına kıyasla çok yüksektir. 1 Crusader 5 PZH 2000 fiyatına eşittir. İngiliz AS 90 KMO'nün de birim fiyatı 8 milyon dolar civarında olduğu düşünülürse 25 milyon dolarlık fiyatıyla Crusader'n yüksek maliyeti daha iyi anlaşılır.

Crusader'n PZH 2000 ve AS 90'a göre en büyük üstünlüğü tam otomatik mermi doldurma sistemi.PZH 2000 ve AS 90'da bulunan mermi doldurma tertibatı doldurucu mürettebat olmadan mermiyi namluya süremez.

3 Kişiden oluşan mürettebatı,bilindiği üzere PZH 2000 ve AS 90'da 5 kişilik mürettebat bulunmaktadır.

Ağırlığının 43 ton olması yine 55.3 tonluk PZH 2000 ve 47 tonluk AS 90'a göre diğer üstün özelliğidir.

Dakika başına atış adedi de tam otomatik mermi doldurma sistemi sayesinde PZH 2000 ve AS 90'dan fazladır

1500 hp (1119 kW) LV100-5 gas turbine motor (Abrams tankında kullanılan motorun aynısı) Crusader'da kullanılmıştır. Obüs Kompozit Zırh ile kaplanmıştır.

Tam otomatik mermi doldurma sistemi ile mürettebatın eli değmeden mühimmat namluya sürülüp ateşlenebilmektedir. Dijital Atış kontrol sistemi atış yapılacak açı barut hakkı vb.parametreleri otomatik olarak hesaplayabilmektedir. NLOS-C ve DONAR KMO'larda olduğu gibi kule içerisinde mürettebat bulunmadan atış yapılır.

İlgili Araştırma Makaleleri

Ateşli silahlar, barut gazının itici gücüyle mermi atan bütün silahların genel adıdır. Ateşli silah denince, genellikle bir kişi tarafından taşınabilen küçük çaplı silahlar akla gelse de ateşli silahlar kategorisi; büyük toplardan tüfeklere, av tüfeğine ve tabancaya kadar her türde ve boyuttaki silahları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Kundağı motorlu topçu sistemi</span> Başka bir aracın çekişine ihtiyaç duymadan kendi başına hareket edebilen toplara denir

Kundak Motorlu Topçu Sistemi (KMT) tekerlekli veya paletli bir şase üzerinde başka bir aracın çekme gücüne gereksinim duymadan manevra kabiliyeti olan topa denir. Bu terim hem kundağı motorlu obüsler hem de roket atan platformları kapsar. Bu araçları yüksek hareket kabiliyetine sahip genellikle paletli, üzerlerinde obüs, havan, roket veya güdümlü füze taşıyan araçlardır. Bu silahlar çatışma bölgesine uzun menzilli dolaylı ateş gücü sağlarlar.

<span class="mw-page-title-main">Havan</span>

Havan, piyade birliklerinin kullandığı, üst açı grubu ile atış yapabilen, namlu ağzından elle tek tek doldurulan, bazı modellerinde mermi namlu içi dibindeki iğneye çarpar çarpmaz otomatik olarak ateşlenen, bazı modellerinde ise top ve obüslerdekine benzer ateşleme ipinin çekilmesiyle ateşlenen piyade birliklerinin ateş destek silahlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">T-155 Fırtına</span> Türk yapımı kundağı motorlu topçu sistemi

T-155 Fırtına, Türkiye tarafından üretilen kundağı motorlu topçu sistemine sahip bir obüs.

<span class="mw-page-title-main">M110</span>

Eski nesil kundağı motorlu obüs sistemi.

<span class="mw-page-title-main">AS-90</span>

AS-90, Birleşik Krallık üretimi, hafif zırhlı, kundağı motorlu top.

<span class="mw-page-title-main">PzH 2000</span>

PzH 2000, Bundeswehr için Kraus Mafei Wegmann ve Rheinmetal firmaları tarafından tasarlanan Alman yapımı 155mm'lik kundağı motorlu bir öbüstür. En güçlü konvaksiyonel toplardan biri olup L52 155mm'lik obüs topu ana silahıdır. Bu araç tam otomatik dolum mekanizmasıyla donatılmıştır. Dakikada atış adedi 8'dir. Ana silahının maksimum menzili 40 km'dir. Roket destekli mermilerde ise 50 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Crusader tankı</span> Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı araç

Mk VI Kruvazör tankı, Crusader (A15), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Özellikle Britanya ordusu tarafından Kuzey Afrika Cephesi'nde kullanılan en önemli zırhlı araçtı. Toplamda 5.300 adetten fazla üretildi.

<span class="mw-page-title-main">M7 Priest</span> ABD ordusunun kullandığı kundağı motorlu obüs sınıfında bir zırhlı savaş aracı

M7 105 mm KMO Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kundağı motorlu obüs sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Priest takma adını Birleşik Krallık servisinde almıştır. Bu süre zarfında İngilizler tarafından üretilen kundağı motorlu obüslerin tümüne dinle ilgili isimler verilmiştir. Bunlar Priest (Türkçe→Papaz), Bishop, Sexton (TürkçeZangoç) ve Abbot.

<span class="mw-page-title-main">M3 Stuart</span>

M3 Hafif Tank ABD tarafından üretilen ve müttefik ülkeleri olan Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hafif tank sınıfında zırhlı savaş aracıdır. Amerikan Ordusu tarafından Avrupa, Kuzey Afrika Cephesi ve Pasifik Cephesi'nde kullanılmıştır. General Stuart veya Stuart adını İngilizler vermiştir. Bu ad Amerikan İç Savaşı sırasında savaşan General J.E.B. Stuart'tan gelmektedir. Bu ad hem M3 hem de M5 Hafif Tank için kullanılmış, İngilizler gayriresmî olarak Honey adını da koymuştur. Amerikan Ordu kaynaklarında bu tanklara resmi olarak M3 Hafif Tank ve M5 Hafif Tank denilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M3 Kundağı Motorlu Obüs</span> Tank imhacısı

M3 75 mm KMO ABD tarafından üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında hem tank imha edici hem de Kundağı Motorlu Obüs olarak kullanılan bir savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">M3 (yarı paletli araç)</span>

M3 Yarı Paletli Personel Taşıyıcı, Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş sırasında kullanılan bir tür zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">37-mm uçaksavar topu M1939 (61-K)</span> Sovyet topu

37-mm uçaksavar topu 1939 (61-K) SSCB tarafından geliştirilen, 1930 lu yılların sonlarına kadar üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu tarafından kullanılan 37 mm kalibrelik uçaksavar sınıfında bir toptu. Kara modeli 1950 li yıllarda yine Sovyet yapımı ZSU-57-2 ile yer değiştirdi. Bu top türleri II. Dünya Savaşı sırasında Ön Doğu cephesinde alçak ve orta yükseklikte uçan veya sorti yapan uçaklara karşı çok başarılı oldu. Ayrıca hafif zırhlı yer hedeflerine karşı da etkiliydi. 37-mm lik uçaksavar topu ile savaş boyunca 14,657 adet Mihver ülke uçağı düşürüldü. Bu da ortalama olarak her bir düşman uçağı için 905 adet 37-mm lik top mermisi kullanıldığını gösteriyor.

<span class="mw-page-title-main">152-mm top-obüs M1937 (ML-20)</span>

152-mm obüs-top model 1937 (ML-20), SSCB tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hem obüs ve hem de top olarak kullanılabilen bir silahtı. II. Dünya Savaşı boyunca kullanılan top savaşın ardından uzun süre Kızıl Ordu servisinde kaldı ve 20. yüzyılın ortaları ve sonlarına doğru birçok çatışmada kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">122-mm obüs M1910/30</span>

122-mm obüs M1910/30 SSCB tarafından I. Dünya Savaşı sırasında kullanılan 122-mm obüs M1910 model topun II. Dünya Savaşı sırasında modernize edilen 121.92 mm çapında obüs topudur. Bu silah Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında ordu servisine girmiş ve tüm savaş boyunca kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">QF 3.7 inç Uçaksavar topu</span> Birleşik Krallık Yapımı Uçaksavar Topu

3.7 inç QF uçaksavar topu Birleşik Krallık tarafından II. Dünya Savaşı sırasında en fazla kullanılan ağır uçaksavar silahıydı. Silah Alman yapımı 88 mm FlaK ile aynı özelliklere sahipti. Az da olsa büyük olan namlusunun çapı namlu çapı 94 mm yi buluyordu. Savaş sonrasında da görev alan silah güdümlü füzelerin ortaya çıkması ile servisten kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">ISU-122</span>

ISU-122 II. Dünya Savaşı sırasında çoğunlukla anti-tank rolünde kullanılan bir Sovyet taarruz topuydu.

<span class="mw-page-title-main">152 mm kundağı motorlu top obüs vz.77 DANA</span>

152 mm kundağı motorlu top obüs vz.77 DANA, Çekoslovakya yapımı bir kundağı motorlu topçu sistemidir. Araç, 1970'lerde Konštrukta Trenčín tarafından tasarlanmış olup hizmete giren ilk tekerlekli 152 mm kundağı motorlu topçu silahıdır. ZTS Dubnica nad Váhom tarafından üretilmektedir ve mükemmel arazi hareket kabiliyetine sahip, değiştirilmiş sekiz tekerlekten çekişli (8×8) Tatra 815 şasisine dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gaz tahliye silindiri</span>

Gaz tahliye silindiri veya duman boşaltma silindiri, özellikle tanklarda ve kundağı motorlu obüslerde, ateş ettikten sonra zırhlı savaş aracının silahının namlusunda geriye kalan gazları ve havadaki kalıntıları gideren bir aygıttır. Mermi kovanı namludan çıktıktan sonra silindir, namluda bir basınç farkı yaratarak, itici gazların ve yanma artıklarının çoğunun namludan dışarı atılmasına neden olur. Böylece, yeniden doldurma için namlu kaması içeriden açıldığında, bu gazlar ve artıklar mürettebat bölmesine geri gelmez ve mürettebat için tehlike oluşturmaz.