Anakart, modern bir bilgisayar gibi karmaşık bir elektronik sistemin birincil ve en merkezî baskılı devre kartıdır. Apple bilgisayarlardaki muadiline logic board denir ve bazen mobo olarak kısaltılır. Fiziksel yapı olarak anakartlar özel alaşımlı bir blok üzerine yerleştirilmiş ve üzerinde RAM yuvaları genişleme kartı slotları devreler ve yongalar bulunan kare şeklinde bir plakadır. Bu plaka çalışma sistemini organize eder. Bu organizasyon anakart üzerindeki yonga setleri sayesinde olur.
Celeron, Intel firması tarafından üretilen bir bilgisayar işlemcisidir.
LGA 775, Soket T olarak da bilinen, Intel'in masaüstü işlemci soketi. LGA'nın açılımı Land Grid Array'dir. "Soket" kelimesi artık yanlış kullanılmaktadır çünkü LGA 775 anakartta soket delikleri değil, işlemcinin altındaki noktalarla dokunarak bağlantı sağlayan iğneler bulunmaktadır.
Mini-ITX, VIA Technologies tarafından 2001 yılında geliştirilen, 17 × 17 cm anakarttır. Bunlar yaygın olarak küçük yapılandırılmış bilgisayar sistemlerinde kullanılır. Başlangıçta, fan gürültüsünün sinema deneyimini olumsuz yönde etkileyebileceği, ev sinema sistemi PC sistemlerinde kullanışlı hale getiren düşük güç tüketimi mimarisi ile fansız soğutma için tasarlanmış niş bir üründü. Mini-ITX kartındaki dört montaj deliği, ATX özellikli anakartlarda dört delik ile sıralı ve arka plakanın ve genişleme yuvasının yerleri aynıdır. Mini-ITX panoları bu nedenle, ATX, mikro ATX ve diğer ATX türevleri için tasarlanmış durumlarda sıklıkla kullanılabilir.
Super 7 olarak da bilinen Super Socket 7, x86 işlemciler için olan Socket 7 ZIF soket spesifikasyonun donanım seviyesinde geliştirilmiş halidir. Bu soketle uyumlu anakart ve çipsetlerde işlemci için standart Socket 7 bağlantısı bulunmakla beraber bu anakart ve çipsetlere aralarında 100 Mhz ön yüz veri yolu (FSB) ve AGP ekran kartı desteği de bulunan belirli özellikler eklenmiştir.
Socket 7, kişisel bilgisayar (PC) anakartlarında bulunan x86 tipinde işlemci soketi için fiziksel ve elektriksel spesifikasyondur. Bu soket Haziran 1995'te çıkmıştır. Bu soket, önceki Socket 5'in yerini almıştır; ve Intel tarafından üretilmiş P5 Pentium mikroişlemcilerine ek olarak Cyrix/IBM, AMD, IDT ve diğer şirketler tarafından yapılmış uyumlu işlemcileri destekler.
Wolfdale; Intel'in Core 2 Duo, Celeron, Pentium ve Xeon olarak çeşitli konfigürasyonlarla satılan bir işlemcisi için kod adıdır. Intel'in Tick-Tock döngüsünde 2007/2008 "Tick"i, CPUID model 23 olarak Core mikromimarisinin 45 nm'ye indirilmiş versiyonu olan Penryn mikromimarisiydi. Bu mimari, Wolfdale ile birlikte Conroe işlemcilerin yerini almıştır.
Socket 939, AMD'nin Athlon 64 işlemcileri için önceki Socket 754'ün yerini alan ve Haziran 2004'te piyasaya çıkan bir işlemci soketidir. Socket 939'un yerini, Mayıs 2006'da Socket AM2 almıştır. Bu soket, AMD'nin AMD64 serisi işlemcileri için tasarlanmış ikinci sokettir.
LGA 2066, Socket R4 olarak da bilinir, Intel'in Skylake-X ve Kaby Lake-X işlemcileriyle birlikte Haziran 2017'de tanıtılan bir işlemci soketidir. LGA 2066; performans, üst seviye masaüstü ve workstation platformlarında LGA 2011-3 (R3) soketinin yerini alırken Skylake-SP 'den temel alan server (sunucu) platformlarında LGA 2011-3 (R3) soketinin yerini LGA 3647 almıştır.
Socket FS1b, AMD tarafından fiyat/performans segmentindeki masaüstü yongada sistemleri (SoC) için tasarlanmış ve Nisan 2014'te piyasaya sürülmüş bir sokettir. Socket AM1, hem entegre grafik işlemci hem de bir yonga seti bulunan ve bu nedenle temel olarak bir yongada sistem olarak değerlendirilebilecek bir işlemci sınıfına yöneliktir; bu sokette doğrudan ekran, PCI Express, SATA ve diğer giriş/çıkış arayüzleri için pimler bulunur. AMD'nin bu soketle uyumlu ilk işlemcileri; APU olarak adlandırılan, Jaguar mikromimarisindeki Kabini ailesi içinde yer alan, Athlon ve Sempron adları altında satılan ve 9 Nisan 2014'te duyurulan 4 tane soketli çiptir.
Socket G2, rPGA988B olarak da bilinir, Intel'in birkaç tane Core i5 ve Core i3 mobil işlemcisi de dahil olmak üzere Core i7 mobil işlemcileriyle kullanılan işlemci soketidir. Bu soket, Intel'in Sandy Bridge mimarisinden temel alır. Bu soket, selefi Socket G1'de olduğu gibi sadece çift kanal modunda ancak 1600 MHz veri hızlarına kadar çalışabilir. Socket G2 soketiyle uyumlu işlemciler, FCPGA988 soketi işlemcileri olarak da bilinir; bu işlemciler PPGA988 ile pim uyumlu olabilir.
Socket 603, Intel'in Xeon işlemcileri için bir anakart soketidir.
Socket AM2+, Athlon 64 X2 gibi birkaç tane AMD işlemcisi tarafından kullanılan Socket AM2'in selefi olan bir işlemci soketidir. Socket AM2+, Socket AM2 ile Socket AM3 arasındaki geçiş soketidir. Socket AM2 ve Socket AM2+ işlemcileri ve anakartları birlikte çalışabilir. Bu bileşenlerin birlikte çalışabilmesi, başta uyumlu BIOS yazılımı bulunması olmak üzere diğer etmenlere göre değişiklik göstermektedir; Dell gibi bazı bilgisayar üreticileri, Inspiron 531 gibi Socket AM2 uyumlu anakart bulunan ürünleri için Socket AM2+ işlemcilerin kullanılmasını sağlayacak uyumlu BIOS sürümleri yayınlamamıştır.
Socket AM2, Socket M2 yerine bu ad verilmiştir, AMD tarafından performans, ana akım ve bütçe segmentlerini içeren masaüstü işlemcileri için geliştirilmiş bir işlemci soketidir. Bu soket, 23 Mayıs 2006'da Socket 939'un yerine piyasaya sürülmüştür.
Socket 604, Intel'in Xeon işlemcilerini bilgisayar bileşenlerine bağlamak için tasarlanmış 604 pimli bir işlemci soketidir. Bu soket, fiziksel desteğe ek olarak elektriksel arayüz sağlar. Bu soket, bir soğutucu destekleyecek şekilde tasarlanmıştır.
LGA 1567 veya Socket LS, üst seviye server (sunucu) segmentinde kullanılan bir işlemci soketidir. Bu sokette, işlemcideki temas noktalarına temas eden 1567 tane çıkıntılı pim bulunur. Bu soket; ilk olarak Mart 2010'da piyasaya sürülen Beckton, Xeon 7500 ve Xeon 6500 kod adlı Intel Nehalem işlemcilerini destekler. 6500 serisi işlemciler, 2 sokete kadar soket bulunan anakartlarla kullanılabilirken 7500 serisi işlemciler, 4/8 sokete kadar soket bulunan anakartlarla kullanılabilir. Bu soket, ilk olarak 2002'de piyasaya sürülen Socket 604 soketinin halefidir. LGA 2011 soketinin değiştirilmiş bir versiyonu, LGA 2011-1 veya Socket R2 olarak bilinir, LGA 1567'nin halefidir.
Socket PAC418, Intel Itanium işlemciyi bilgisayarın geri kalanına bağlamak için tasarlanmış 418 pimli bir mikroişlemci soketidir. Bu soket, fiziksel destek sağlamakla birlikte elektriksel arayüz de sağlar. Bu soket, bir tane mikroişlemci modülü destekleyecek şekilde tasarlanmıştır.
Socket PAC611, Intel Itanium 2 işlemcisini bilgisayarın geri kalanına bağlamak için tasarlanmış bir mikroişlemci soketidir. Bu soket, fiziksel destek sağlamakla birlikte elektriksel arayüz de sağlar. Bu soket, bir tane mikroişlemci modülü destekleyecek şekilde tasarlanmıştır.
Socket 6, 486 neslinden bir işlemci soketidir ve daha yaygın olan Socket 3'ün biraz değiştirilmiş versiyonudur. Bu soket, birkaç tane anakartta kullanılmıştır.
Socket 563, sadece az güç tüketen Athlon XP-M işlemcileri işlemcileri tarafından kullanılan bir microPGA işlemci soketidir.