İçeriğe atla

X265

x265
Geliştirici(ler)MulticoreWare
İlk yayınlanma2013
Güncel sürüm2.6[1] / 29 Kasım 2017
Geliştirme durumuAkatif
Programlama diliC++, Assembly
TürVideo codec
LisansGPL 2 / commercial license[2]
Resmî sitesix265.org
Standart(lar)HEVC
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

x265, ISO / IEC MPEG ve ITU-T VCEG tarafından geliştirilen ve standartlaştırılan Yüksek Verimlilikli Video Kodlama (HEVC / H.265) video sıkıştırma formatına video kodlamak için kullanılan bir kütüphanedir. x265, GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) sürüm 2 ya da x264 projesine benzer bir ticari lisans kapsamında sunulmaktadır.

2015 yılında objektif kalite metriği VQM ile değerlendirilen x265, video kalitesini, HEVC ile rekabet eden royalty free VP9 formatının referans kodlayıcıyla paralel olarak teslim etmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Release Notes". 18 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2018. 
  2. ^ "x265 Mission Statement". Bitbucket. 24 Temmuz 2013. 14 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Blu-ray</span>

Blu-ray Disc (BD), genellikle basitçe Blu-ray olarak bilinen, bir sayısal optik disk depolama biçimidir. DVD formatının yerini alması için ve birkaç saatlik yüksek çözünürlüklü ve ultra yüksek çözünürlüklü (2160p) videoyu depolayabilecek şekilde tasarlanmıştır. Uzun metrajlı filmler gibi video materyaller ve PlayStation ve Xbox gibi oyun konsolları için hazırlanan video oyunlarının fiziksel dağıtımları Blu-ray'in ana uygulama alanlarındandır ve ayrıca üzerinde her türlü sayısal veri güvenli bir şekilde saklanabilir. "Blu-ray" adı, diski okumak için kullanılan mavi lazere atıfta bulunur ve bu, bilgilerin DVD'ler için kullanılan daha uzun dalga boylu kırmızı lazerle mümkün olandan daha yüksek bir yoğunlukta saklanmasına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Digiturk</span> uydu tabanlı dijital platform (Digiturk beIN Media Group)

Digiturk, Türkiye'de abonelik sistemiyle işleyen bir dijital televizyon yayını platformudur. 1999 yılının Ocak ayında Çukurova Holding'in sahibi Mehmet Emin Karamehmet tarafından kurulmuş, 2000 yılının Nisan ayında hizmet vermeye başlamıştır. Süper Lig maçlarının yayın haklarını elinde bulundurmaktadır. 15 Kasım 2022'de Eutelsat uydusundaki yayınlarını sonlandırmış ve tamamen Türksat uydusuna geçiş yapmıştır. Şirket, 2015'te beIN Media Group'a satıldı ve hisselerin devri resmi onay sürecinin ardından, 2016 yılı Ağustos ayında tamamlandı.

<span class="mw-page-title-main">Ziynet Sali</span> Kıbrıslı Türk şarkıcı

Ziynet Sali Safter, Kıbrıs Türkü şarkıcıdır. Pop tarzında eserler vermekte olup geçmişte rebetiko ve klasik Türk müziği tarzlarında eserler de vermiştir.

YouTube, Google'a ait bir Amerikan çevrimiçi video paylaşım ve sosyal medya platformudur. Merkezi San Bruno, Kaliforniya'da olan platform; 15 Şubat 2005'te üç eski PayPal çalışanı tarafından kuruldu. Platform; kullanıcılarına video yükleme, izleme ve paylaşma imkânı sunmakta olup medya şirketleri ve kullanıcı üretimi videoların gösterimi için WebM, H.264 ve Adobe Flash Video teknolojilerini kullanır. Genel olarak video klipler, televizyon klipleri, müzik videoları, video bloglar, kısa özgün videolar ve eğitim videoları gibi içerikler yayınlanmaktadır.

Video barındırma, sağlayıcı tarafından video barındırma hizmetinin sunulduğu türdür. Video barındırma hizmeti veren internet siteleri hem video ekleme veya izleme hem de resim ekleme veya var olan resimlere bakma imkânı sağlamaktadırlar. Hizmet bireysel son kullanıcıların kişisel, ticari veya telif ücretsiz videoları yükleyip paylaşmasına ve bunları izlemesine olanak tanır. Kullanıcılar genelde barındırma hizmetinin web sitesi, mobil veya masaüstü uygulaması veya diğer arayüz (API) aracılığıyla video içeriği yükleyecektir. Yüklenen video içeriği kısa video kliplerinden tam uzunlukta televizyon programı ve filmlere kadar değişebilir. Video sunucusu, videoyu kendi sunucusunda saklar ve kullanıcıların farklı türdeki katıştırma kodlarını veya başkalarının video içeriğini görüntülemesine izin veren bağlantıları etkinleştirmesine olanak tanır. Özellikle video barındırma web sitesi olarak kullanılan web sitesi, genellikle video paylaşımı web sitesi olarak adlandırılır. Tanınmış video barındırma sistemleri:

Video oyunu, bilgisayar veya oyun konsolu gibi görüntü sinyali gönderen bir video ile görsel bir kullanıcı arayüzü kullanılarak oynanan oyun türü.

<span class="mw-page-title-main">VHS</span>

Video Home System, ya da kısa adıyla VHS, JVC tarafından geliştirilip Eylül 1976 tarihinde Asya ve Avrupa'da piyasaya sürülen video kayıt formatıdır. ABD'de 1977 yılında piyasaya sürülmüştür. İlk olarak The Young Teacher filmi, son olarak da 2006 yılında Şiddetin Tarihçesi filmi Kuzey Amerika marketlerinde bu formatta yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">4K çözünürlük</span> Film formatı

4K çözünürlüğü çoğunlukla dijital filmlerde ve bilgisayar grafiklerinde kullanılan bir çözünürlük formatıdır. 4K'da yatay çözünürlük yaklaşık 4.000 pikseldir. Yatay çözünürlük açıklanan oran aynı zamanda 720p ve 1080p dikey sayısını temsil eder.

Vevo internet üzerinden yayın yapan bir video klip portalıdır. İngiltere menşeli çokuluslu müzik kuruluşu EMI'nin lisans vermesiyle Sony Music Entertainment, Universal Music Group ve Abu Dhabi Media'nın ortaklığında kurulmuş ve resmi olarak 8 Aralık 2009'da yayın hayatına başlamıştır. Yayın, reklam ve tanıtım koşullarını Amerika ve Kanada'nın telif hakları yasalarında belirtilen kurallar doğrultusunda oluşturmuştur. Bu yüzden de içeriğinin %70'i Amerika ve Kanada dışındaki ülkelere "sınırlamalı yayıncılık" ilkesiyle sunulur. Vevo, halihazırda 60.000'in üzerinde müzik videosuna ev sahipliği yapmaktadır ve şu anda Avustralya, Brezilya, Kanada, Fransa, Almanya, İrlanda, İtalya, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Polonya, İspanya, Birleşik Krallık, Türkiye ve ABD'de etkin olarak yayındadır. Başlangıçta, hizmet yalnızca Universal Music Group ve Sony Music Entertainment'ın müzik videolarını barındırıyordu, YouTube'da ve uygulamasında yayınlanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Instagram</span> sosyal medya platformu

Instagram, sosyal medyada ücretsiz fotoğraf ve video paylaşma uygulamasıdır. Uygulama, kullanıcıların medya yüklemesine izin verir. Medyalar filtrelerle, Hashtag'ler ve coğrafi etiketleme ile düzenlenebilir. Gönderiler herkese açık olarak veya önceden onaylanmış takipçilerle paylaşılabilir. Kullanıcılar, diğer kullanıcıların içeriğine etiketlere ve konumlara göre göz atabilir ve trend olan içeriği görüntüleyebilir. Kullanıcılar, içeriklerini kişisel bir beslemeye eklemek için fotoğrafları beğenebilir ve diğer kullanıcıları takip edebilir. Ekim 2010'da kurulduğunda, kullanıcılarına çektikleri bir fotoğraf üzerinde dijital filtre kullanma ve bu fotoğrafı Instagram'ın da dâhil olduğu, sosyal medya servisleri ile paylaşma imkânı tanımıştır. Instagram başlangıçta yalnızca içeriğin 640 piksel ile kare (1:1) en boy oranında çerçeve oranına izin vererek ayırt edildi. 2015 yılında bu kısıtlamalar 1080 piksele yükseltilerek hafifletildi. Servis ayrıca mesajlaşma özellikleri, tek bir gönderiye birden fazla resim veya video ekleme yeteneği ve "hikâye" özelliği ekledi. Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulan Instagram Nisan 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. 6 Eylül 2012'de Instagram ile Facebook arasındaki anlaşma, 300 milyon dolarlık nakit satın alma fiyatı ve 23 milyon hisse senedi ile resmen kapandı.

<span class="mw-page-title-main">Summertime Sadness</span> Lana Del Rey şarkısı

"Summertime Sadness" Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Lana Del Rey'in ikinci stüdyo albümü Born to Die'dan (2012) bir şarkı. Trip-hop baladı 22 Haziran 2012'de Interscope Records tarafından albümümün dördüncü single'ı olarak yayınlandı. Avusturya, Bulgaristan, Almanya, Yunanistan, Lüksemburg ve İsviçre gibi Avrupa ülkelerinde ilk on arasına girdi. 2013'te Polonya, Ermenistan ve Ukrayna'da bir numaraya yükseldi. Trap ve house müzik remiksleri sayesinde Del Rey'in ABD Hot Dance Club Songs listelerine girişini sağladı ve Del Rey'in bu listeye ilk girişi oldu. Ağustos 2013'te ise Dance/Mix Show Airplay listesine girmesi ve şarkının popülerliğiyle Del Rey'in ABD'deki ilk zirvesini yaşattı. 2012'de ise şarkı ABD'deki Top Rock Songs listelerinde yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Seri 30+</span>

Seri 30+ veya S30+ Nokia markalı mobil cihazlar için kullanılan MediaTekden bir yazılım platformu ve uygulama kullanıcı arayüzüdür. Haziran 2016 yılında, Microsoft HMD Globala onun telefon satışı özelliğini sattı.

iMovie macOS ve İOS işletim sistemine sahip cihazların yerleşik video düzenleme yazılımı

iMovie Apple tarafından Mac ve iOS için bir video düzenleme yazılımıdır. İlk olarak 1999 yılında, FireWire özellikli ilk tüketici Mac modeli iMac G3 ile birlikte Mac OS 8 uygulaması olarak piyasaya çıktı. iTunes, iDVD, iWeb, iPhoto ve GarageBand uygulamaları ile birlikte iLife yazılım paketinin parçasıdır. Sürüm 3'ten bu yana iMovie, Mac için iLife paketiyle birlikte gelen bir OS X uygulamasıdır. 2003 yılından bu yana, iMovie tüm yeni Mac bilgisayarlarına ücretsiz olarak dahil edilmiştir. iMovie, çoğu MiniDV format dijital video kameradaki FireWire (IEEE 1394 arayüzünü veya bilgisayarın USB bağlantı noktasını kullanarak Mac'e video çekimi yapar. Ayrıca bir sabit diskten video ve fotoğraf dosyalarını içe aktarabilir. Buradan, kullanıcı fotoğraflar ve video klipler düzenleyebilir ve temel renk düzeltme, video geliştirme araçları ve geçişler ve slaytlar gibi geçişler de dahil olmak üzere başlık, tema, müzik ve efektler ekleyebilir.

480p, bir video görüntü çözünürlük ailesinin kısaltmasıdır. P ilerici tarama, yani "geçmeli değil" demektir. 480, genellikle 640 piksel ve 4: 3 çerçeve oranı olan dots per inch yatay çözünürlüklü 480 piksellik bir dikey çözünürlük, yaklaşık 16: 9 en / boy oranı için 854 veya daha düşük bir yatay çözünürlüğü belirtir. Bir piksel sayısının tam sayı olması gerektiğinden, Wide VGA ekranlarında genel olarak görüntünün tamamının eklenmesini sağlamak için 854'e kadar yuvarlanır. Kareler, birbirine geçme yerine aşamalı olarak görüntülenir. Pek çok erken plazma televizyonunda 480p kullanıldı. Standart tanım her zaman 640 × 480 piksel piksel çözünürlüğüyle 4: 3 en / boy oranı olmuştur. Mini DV, DVCAM, DV çekimleri DV kasetlerinde görülen bu standart tanımda saniyede 29.97 kare kaydedilir.

<span class="mw-page-title-main">Renk derinliği</span>

Renk derinliği veya bit derinliği, bit eşlemli bir görüntü veya video framebuffer arabelleğindeki tek bir pikselin rengini belirtmek için kullanılan bit sayısı veya tek bir pikselin her renk bileşeni için kullanılan bit sayısıdır. Renk derinliği, renk sunumunun sadece bir yönüdür ve renklerin ifade edilebildiği hassasiyeti ifade eder; diğer yön, bir renk yelpazesinin ne kadar geniş bir şekilde ifade edilebileceğidir. Hem renk hassasiyeti hem de gam tanımı, renk uzayındaki bir konuma dijital kod değeri atayan bir renk kodlama spesifikasyonu ile gerçekleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Bandicam</span>

Bandicam, orijinal olarak Bandisoft ve daha sonra Bandicam Company tarafından geliştirilen, ekran görüntülerini alabilen veya ekran değişikliklerini kaydedebilen kapalı kaynaklı bir ekran yakalama ve ekran kayıt yazılımıdır.

AOMedia Video 1 (AV1), başlangıçta İnternet üzerinden video iletimleri için tasarlanmış, açık, telif hakkından muaf bir video kodlama formatıdır. VP9'un halefi olarak, 2015 yılında kurulan ve yarı iletken firmaları, isteğe bağlı video sağlayıcıları, video içerik üreticileri, yazılım geliştirme şirketleri ve web tarayıcı satıcılarını içeren bir konsorsiyum olan Açık Medya İttifakı (AOMedia) tarafından geliştirilmiştir. AV1 bit akışı özelliği, bir referans video codec bileşeni içerir. 2018'de Facebook, gerçek dünya koşullarına yaklaşan testler yaptı ve AV1 referans kodlayıcı, libvpx-vp9, x264 Yüksek profil ve x264 Ana profile göre sırasıyla %34, %46,2 ve %50,3 daha yüksek veri sıkıştırması elde etti.

<span class="mw-page-title-main">VP9</span>

VP9, Google tarafından geliştirilen açık biçim ve telifsiz bir video kodlama biçimidir.

H.265 ve MPEG-H Part 2 olarak da bilinen High Efficiency Video Coding (HEVC) yaygın olarak kullanılan Gelişmiş Video Kodlamanın ardılı olarak MPEG-H projesinin bir parçası olarak tasarlanmış bir video sıkıştırma standardıdır. AVC'ye kıyasla HEVC, aynı video kalitesinde %25 ile %50 daha iyi veri sıkıştırma veya aynı bit hızında önemli ölçüde geliştirilmiş video kalitesi sunar. 8K UHD dahil olmak üzere 8192×4320'ye kadar çözünürlükleri destekler ve birincil olarak 8 bitlik AVC'den farklı olarak HEVC'nin daha yüksek aslına uygun Main 10 profili, neredeyse tüm destekleyici donanımlara dahil edilmiştir.

H.266, ISO/IEC 23090-3, ve MPEG-I Part 3 olarak da bilinen Versatile Video Coding (VVC), Joint Video Experts Team (JVET) tarafından 6 Temmuz 2020'de son haline getirilen bir video sıkıştırma standardıdır. Ekip (JVET), ITU-T Çalışma Grubu 16'nın VCEG çalışma grubunun ve ISO/IEC JTC 1/SC 29'un MPEG çalışma grubunun ortak video uzman ekibinden meydana gelmektedir. High Efficiency Video Coding ardılıdır. İki temel hedefle geliştirilmiştir – geliştirilmiş sıkıştırma performansı ve çok geniş bir uygulama yelpazesi için destek.