İçeriğe atla

X264

x264
Orijinal yazar(lar)Laurent Aimar
Geliştirici(ler)x264 team
Programlama diliC, Assembly
TürVideo codec
LisansGNU General Public License, version 2.0 (a proprietary licensing scheme is also available)[1]
Resmî sitesivideolan.org/developers/x264.html
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

x264, görüntü akışını H.264/MPEG-4 AVC formatında çözümlemek için yazılmış bir yazılım kütüphanesidir. GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılmaktadır.

Geçmiş

x264 ilk olarak Laurent Aimar tarafından 2004 yılına kadar geliştirilmiştir. x264 bugün ilk olarak, Loren Merritt, Jason Garrett-Glaser, Steven Walters, Anton Mitrofanov, Henrik Gramner ve Daniel Kang tarafından geliştirilmektedir.

Yetenekleri

x264, bir komut satırı arayüzü ve bir API sağlar. Bunlardan birincisi, Staxrip ve MeGUI gibi birçok grafik kullanıcı arabirimi tarafından kullanılır. İkincisi, HandBrake ve FFmpeg gibi birçok diğer arabirim tarafından kullanılır.

x264, diğer H.264 kodlayıcılara kıyasla çok sayıda özellik uygular.

x264, kodlanmış videonun öznel video kalitesini arttırmayı amaçlayan bazı psiko-görsel iyileştirmeler içeriyor.

  • Vaq kullanarak iki modda adaptif miktarlama. İkinci mod, daha sonraki bir ek olarak, kalitesini artırmak için bir girişimde kare başına gücü uyarlar.
  • Benzer bir karmaşıklığı korumaya çalışan Psychovisual Rate-distortion optimizasyonu. Karmaşıklık, SSD ve SATD'nin bir kombinasyonu kullanılarak ölçülür.
  • Karenin bölümlerinin gelecekteki karelerin tahmininde ne sıklıkla kullanıldığını izleyerek kaliteyi kontrol eden makro blok ağacı hız kontrolü.

x264, aşağıdaki codec karşılaştırmalarında ödüller kazandı:

  • Üçüncü yıllık MSU MPEG-4 AVC/H. 264 Video Codec karşılaştırma, 2006
  • Dördüncü yıllık MSU MPEG-4 AVC/H. 264 Video Codec karşılaştırma, 2007
  • Beşinci yıllık MSU MPEG-4 AVC/H. 264 Video Codec karşılaştırma, 2009
  • Altıncı yıllık MSU MPEG-4 AVC/H. 264 Video Codec karşılaştırma, 2010
  • Yedinci yıllık MSU MPEG-4 AVC/H. 264 Video Codec karşılaştırma, 2011
  • Sekizinci yıllık MSU MPEG-4 AVC/H. 264 Video Codec karşılaştırma, 2012

x264, x86, PowerPC (AltiVec kullanan) ve ARMv7 (NEON kullanan) platformlarında SIMD assembly kodu ivmesine sahiptir.

x264, her çerçevenin aynı boyutta sınırlanmasını sağlayan, ana kareler yerine Periyodik İntra Yenile'yi kullanabilir; böylece her dilim, tek bir UDP veya TCP paketinde hemen gönderilebilir ve varışta derhal kod çözülür. Periyodik İntra Yenileme, videoyu bir yandan diğer yönde taşıyan ve böylece görüntüyü "yenileyen" bir iç blok sütunu kullanarak ana karelerin yerini alabilir. Gerçekte, büyük bir ana karenin yerine, ana karenin birçok kareye yayılması. Video halen aranabilir: SEI Recovery Point adı verilen özel bir başlık, dekodere "buradan başlamak, X karelerini çözmek ve daha sonra videoyu göstermeye başlamak" için söyler. Bu, çerçeve yüklenirken kullanıcıdan yenileme etkisini gizler. Hareket vektörleri sınırlandırılmıştır, böylece yenileme sütununun bir tarafındaki bloklar diğer taraftaki bloklara referans vermez, böylece her çerçevede bir sınır çizgisi oluşturulur.

Nisan 2010'da x264 projesi, x264'ü ilk ücretsiz Blu-ray uyumlu yazılım H.264 kodlayıcı haline getiren tam Blu-ray uyumlu video kodlama kapasitesini duyurdu. x264 her zaman çoğu Blu-ray cihazı üzerinde oynatılabilen video akışları oluşturma olanağına sahiptir. Bununla birlikte, kullanıcıya uygun dönüştürme ayarlarını seçmek kalmıştır. Varsayılan x264 ön ayarı, Blu-ray oynatıcılar için uygun uyumluluğu seçer, ancak artık Blu-ray uyumluluk modunu açıkça etkinleştirerek uyumluluğu sürdürürken daha karmaşık dönüştürme ayarlarını seçmek de mümkündür. Özellikle yüksek çözünürlüklü donanım ortamı oynatıcıları alanında, cihazlar arası uyumluluk için uğraşırken, Blu-ray uyumluluğu yararlı olabilir.

x264, Warner Brothers tarafından piyasaya sürülen ticari Blu-ray Disk başlıklarını yazarken kullanılmıştır.

Tandberg tartışmaları

Kasım 2010'da, x264 geliştiricisi olan Jason Garrett-Glaser, Aralık 2008'den itibaren Tandberg Telecom'un (Cisco Systems bağlı kuruluşu) patent başvurularından birinin kendisinin bir algoritmanın adım adım açıklaması içerdiğini iddia ettiği bilgileri yayınladı. x264 kod tabanı yaklaşık iki ay önce. Bu, medyayla aktarıldı ve patenti alan şirketin x264 projesinin IRC geliştirme kanalını takip ettiğini ve proje geliştiricileri tarafından tanıtıldığını ve bunun sonucunda Tandberg'in algoritmayı bağımsız olarak keşfettiklerini söylediğini belirtti.

Kaynakça

  1. ^ "x264 Home Page". VideoLan Organization. 3 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2011. In addition to being free to use under the GNU GPL, x264 is also available under a commercial license from x264 LLC and CoreCodec. Contact info@x264licensing.com for more details. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">DivX</span>

DivX, üstün sıkıştırma yöntemi ve kalite kaybını en aza indiren tekniğiyle son yıllarda kullanıcılar arasında olağanüstü rağbet görmüş DivX, Inc. tarafından geliştirilen görüntü sıkıştırma biçimidir. DivX, sayısal videoyu MPEG-4 bölüm 2 "Advanced Simple" profili uyumlu sıkıştırarak görece az görsel kayıpla videonun kompakt bir biçimde saklanabilmesini sağlar. Popülerlik ve yaygınlık nedeniyle, MPEG-4 standardı sadece görüntü kodlamasında kullanılmaktadır; DivX ile kodlanmış görüntü içeren dosyalarda ses kısmı AAC yerine MP3 ya da AC-3 ile kodlanır. Windows ve Macintosh ortamlarında çalışan DivX codec ve uygulaması dışında "DivX" logosu taşıyan oynatıcılar ya da oynatıcı yazılımları DivX yazılımı içermemekte, ancak DivX ile sıkıştırılmış filmleri oynatabilmektedir.

RTP, gerçek zamanlı ses, görüntü ya da simülasyon verilerinin uçtan uca taşınmasını sağlayan protokoldür. Bu protokol IETF nin Audio-Video Transport çalışma grubu tarafından geliştirildi. RTP geniş ölçüde telefon, video telekonferans uygulamaları ve web tabanlı bas-konuş özellikleri gibi streaming media gerektiren iletişim ve görsel sistemlerde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Blu-ray</span>

Blu-ray Disc (BD), genellikle basitçe Blu-ray olarak bilinen, bir sayısal optik disk depolama biçimidir. DVD formatının yerini alması için ve birkaç saatlik yüksek çözünürlüklü ve ultra yüksek çözünürlüklü (2160p) videoyu depolayabilecek şekilde tasarlanmıştır. Uzun metrajlı filmler gibi video materyaller ve PlayStation ve Xbox gibi oyun konsolları için hazırlanan video oyunlarının fiziksel dağıtımları Blu-ray'in ana uygulama alanlarındandır ve ayrıca üzerinde her türlü sayısal veri güvenli bir şekilde saklanabilir. "Blu-ray" adı, diski okumak için kullanılan mavi lazere atıfta bulunur ve bu, bilgilerin DVD'ler için kullanılan daha uzun dalga boylu kırmızı lazerle mümkün olandan daha yüksek bir yoğunlukta saklanmasına olanak tanır.

MPEG tarafından geliştirilen ve geliştirilmesine devam edilen çoklu-iletişim görüntü kodlama standardı. MPEG-4 standardı, şu anda kullanılan MPEG-2 standardına göre daha yüksek sıkıştırma olanakları ve yeni kodlama araçları sunmayı amaçlamaktadır. MPEG-4 sesli ve görsel(İngilizce: Audio Visual, "AV") sayısal verilerin görüntü sıkıştırmasını tanımlayan metotlar bütünüdür. İlk olarak 1998 yılı sonlarında yayınlanmıştır ve ISO/IEC ile MPEG 'in ISO/IEC 14496 standardı olarak üzerinde uzlaştıkları bir grup ses ve görüntü kodlama formatı ile, ilgili teknolojilerin standardizasyonunu ifade eder. Kullanım alanları arasında AV web dosyaları, kompakt disk (CD), ses ve televizyon yayınları sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek çözünürlüklü televizyon</span>

Yüksek çözünürlüklü televizyon ya da yüksek tanımlamalı televizyon geleneksel TV yayın standartlarından daha yüksek çözünürlük sağlayan bir yayın standardıdır.

HD DVD ya da High-Definition DVD yüksek tanımlamalı videolar veya veri taşınması için artık geliştirilmeyen bir optik depolama teknolojisidir.

<span class="mw-page-title-main">HDMI</span> yüksek kalitede ses ve görüntü verisi aktaran ara birim

Yüksek çözünürlüklü çokluortam arayüzü veya kısaca HDMI, 2003 yılında ses (audio) ve görüntü (video) verilerini sıkıştırılmadan dijital olarak aktarmak için geliştirilmiş bir arabirimdir. HDMI; blu-ray disk çalar, HD-DVD disk çalar, bilgisayar, oyun konsolu, dijital uydu alıcısı gibi cihazları uyumlu ses ve görüntü cihazlarına bağlar. 2006 yılında HDTV, kameralar ve dijital fotoğraf makinelerinde de görülmeye başlamıştır.

Çözücü veri ve sinyallerin dijital ortamda sıkıştırılarak kodlanması ve tekrar çözülmesini sağlayan yöntemdir. Herhangi bir video formatından başka bir video formatına dönüştürme işlemine Transcode de denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">LaserDisc</span>

LaserDisc veya Laserdisc (LD) ticari kullanıma sunulmuş ilk optik disk depolama ortamıdır. Laserdisc'in depolama kapasitesi oldukça yeterliydi ancak yedekleme ortamı olarak yetenekleri çok sınırlıydı. Temelde bu teknoloji pahalı ama yüksek kaliteli bir ev videosu formatı idi. Bugün yerini tamamen DVD'ye bırakmış durumdadır ve artık ne diskleri ne de bunları oynatacak cihazlar üretilmektedir. İlk laserdisc film 1978'de piyasaya verilmişti, son laserdisc film ise 2001'de üretildi. VHS'den çok daha kaliteli görüntü ve ses sunduğu halde pahalı ve hantal oluşu, sınırlı kapasitesi ve kayıt yapma imkânının olmayışı yüzünden bu teknoloji yaygınlaşamadı, hatta ABD ve Japonya dışındaki ülkelerin çoğuna uğramadı bile.

<span class="mw-page-title-main">H.264/MPEG-4 AVC</span>

H.264 bir görüntü sıkıştırma standardıdır ve MPEG-4 Bölüm 10 ya da MPEG-4 AVC in muadilidir. 2008 yılı itibarıyla, ITU-T, Video Coding Experts Group (VCEG), ISO/IEC içindeki Moving Picture Experts Group (MPEG) tarafından oluşturulan Birleşik Video Ekibi tarafından geliştirilen en son blok-yönelimli hareket-kompanzasyonuna dayalı çözücü standardıdır. ITU-T H.264 ve ISO/IEC MPEG-4 Bölüm 10 standartları birlikte sürdürülmektedir, dolayısıyla aynı teknik içeriğe sahiptirler. Standartın ilk nihai taslak metni Mayıs 2003'te tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Universal Media Disc</span>

Universal Media Disc (UMD) Sony tarafından PlayStation Portable için geliştirilen optik disk. 1.8 gigabyte'a kadar veri depolayabilmektedir. Taşınabilir video oyun konsolları için üretilen ilk optik disktir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia N73</span>

Nokia N73 Nokia'nın 2006 yılının 2. çeyreğinde piyasaya sürdüğü, işletim sistemi Symbian OS 9.1, S60 3. edisyon olan telefon. N73-1 ve N73-2 olmak üzere iki farklı çeşidi vardır. 2. çeşidinde birinci sürümünden farklı olarak müzik kısayol tuşu atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Expression Encoder</span>

Microsoft Expression Encoder, Microsoft Windows için kodlayıcı ve doğrusal olmayan bir video düzenleme yazılımıdır.

Nokia Asha 310, Nokia tarafından üretilmiş Nokia Asha serisi ve Seri 40 sistemi'ne mensup cep telefonudur. Mart 2013'te serbest bırakıldı. Çift abone kimlik modülü (SIM) yuvaları ve Wi-Fi bağlantısı ile Asha telefon serisinde ilk oldu. Yeni Android cihazlarla rekabet edebilmek için Asha serisinin yenilenmesi oldu. Dokunmatik ekrana sahip, 2 veya 4 GB'lık bir mikro SD kartı ile birlikte geldi, 64 MB RAM, 2 MP kamera ve bekleme modunda 600 saate kadar sürebilen bir pille çalışıyor. Telefon 54 saate kadar müzik çalabilir veya 9 saate kadar video oynatabilir ve maksimum 17 saat konuşma süresi (2G) gösterebilir. Nokia Asha 205 modelinin ardılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 6233</span>

Nokia 6233 Nokia tarafından 2005 yılının dördüncü çeyreğinde piyasaya sunulan ve Nokia 6000 serisi'ne ait cep telefonu idi. Seri 40 sisteminde çalıştı. Nokia 6230 modelinin devamı, Nokia 6120 classic ve Nokia 6500 classic modelinin öncülüdür.

<span class="mw-page-title-main">Dijital video</span>

Dijital video, kodlanmış dijital veriler biçiminde hareketli görsel görüntülerin (video) elektronik bir temsilidir. Bu, analog videonun tam tersidir. Dijital video, hızla art arda görüntülenen bir dizi dijital görüntüden oluşur.

AOMedia Video 1 (AV1), başlangıçta İnternet üzerinden video iletimleri için tasarlanmış, açık, telif hakkından muaf bir video kodlama formatıdır. VP9'un halefi olarak, 2015 yılında kurulan ve yarı iletken firmaları, isteğe bağlı video sağlayıcıları, video içerik üreticileri, yazılım geliştirme şirketleri ve web tarayıcı satıcılarını içeren bir konsorsiyum olan Açık Medya İttifakı (AOMedia) tarafından geliştirilmiştir. AV1 bit akışı özelliği, bir referans video codec bileşeni içerir. 2018'de Facebook, gerçek dünya koşullarına yaklaşan testler yaptı ve AV1 referans kodlayıcı, libvpx-vp9, x264 Yüksek profil ve x264 Ana profile göre sırasıyla %34, %46,2 ve %50,3 daha yüksek veri sıkıştırması elde etti.

<span class="mw-page-title-main">OBS Studio</span> Yazılım

OBS Studio özgür, açık kaynak kodlu ve çapraz platform bir "screencast" yāni yayıncı uygulamasıdır. Windows, macOS, Linux dağıtımları ve BSD için mevcuttur. OBS Project, Open Collective ve Patreon platformlarında fon toplamaktadır.

H.265 ve MPEG-H Part 2 olarak da bilinen High Efficiency Video Coding (HEVC) yaygın olarak kullanılan Gelişmiş Video Kodlamanın ardılı olarak MPEG-H projesinin bir parçası olarak tasarlanmış bir video sıkıştırma standardıdır. AVC'ye kıyasla HEVC, aynı video kalitesinde %25 ile %50 daha iyi veri sıkıştırma veya aynı bit hızında önemli ölçüde geliştirilmiş video kalitesi sunar. 8K UHD dahil olmak üzere 8192×4320'ye kadar çözünürlükleri destekler ve birincil olarak 8 bitlik AVC'den farklı olarak HEVC'nin daha yüksek aslına uygun Main 10 profili, neredeyse tüm destekleyici donanımlara dahil edilmiştir.

H.266, ISO/IEC 23090-3, ve MPEG-I Part 3 olarak da bilinen Versatile Video Coding (VVC), Joint Video Experts Team (JVET) tarafından 6 Temmuz 2020'de son haline getirilen bir video sıkıştırma standardıdır. Ekip (JVET), ITU-T Çalışma Grubu 16'nın VCEG çalışma grubunun ve ISO/IEC JTC 1/SC 29'un MPEG çalışma grubunun ortak video uzman ekibinden meydana gelmektedir. High Efficiency Video Coding ardılıdır. İki temel hedefle geliştirilmiştir – geliştirilmiş sıkıştırma performansı ve çok geniş bir uygulama yelpazesi için destek.