İçeriğe atla

X. Yuhanna Yazıcı

Patrik Hazretleri
X. Yuhanna
Antakya ve Tüm Doğu Patriği
KiliseAntakya Rum Ortodoks Patrikhanesi
Piskoposluk bölgesiAntakya ve Şam
Görevlendiriliş10 Şubat 2013
Önce gelenIV. İğnatıyus Hezim
Doğum1 Ocak 1955 (69 yaşında)
Lazkiye, Suriye
ÖğrenimTişrin Üniversitesi[1]
Belemend Üniversitesi Şamlı Aziz Yuhanna İlahiyat Enstitüsü[1]
İmza{{{signature_alt}}}

X. Yuhanna Yazıcı (Arapçaيوحنا العاشر يازجي; d. 1 Ocak 1955) Antakya Rum Ortodoks Patriği. Suriye'nin Lazkiye kentinde doğan Yuhanna patriklik görevine 10 Şubat 2013'te bu göreve gelmiştir.

Hayatı

Lazkiye'de dünyaya geldi. Tişrin Üniversitesi'ndeki inşaat mühendisliği alanındaki lisans eğitimini, Belemend Üniversitesi Şamlı Aziz Yuhanna İlahiyat Enstitüsü'ndeki ilahiyat alanındaki doktorasını ise 1978'de tamamladı.[1] Patrikliğe seçilmeden önce 2007-2012 arasında Batı ve Orta Avrupa Antakyalı Ortodoks Metropolitini yapmıştı.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d "Patrikhane sitesi". 29 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2022. 
Önce gelen:
IV. İğnatıyus Hezim
Antakya Rum Ortodoks Patriği
2013 - günümüz
Sonra gelen:
-

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lazkiye</span> Lazkiye ili, Suriyede bir şehir

Lazkiye, Suriye'nin önemli liman kentlerinden biridir. Hatay sınırına yaklaşık 80 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Apostolik Kilisesi</span> Ermeni halkının çoğunluğunun üye olduğu ortodoks inancına inanan Hristiyan kilisesi

Ermeni Apostolik Kilisesi ya da Ermeni Ortodoks Kilisesi, dünya Ermenilerinin büyük çoğunluğunun üye olduğu, dünyanın eski millî Hristiyan kiliselerinden biri olan mezhep. Hristiyanlığı Ermenilere ilk tanıtanlar olduklarına inanılan, İsa Mesih'in havarileri Taday ve Bartalmay'a dayanarak kendisini "apostolik" bir kilise olarak tanımlar.

Hayati Yazıcı Türk avukat, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Doğu ve Batı kiliselerinin ayrılması</span> Doğu ve Batı kiliselerinin bölünmesi

Doğu - Batı Kiliselerinin Ayrılması, Doğu (Bizans/Ortodoks) ve Batı (Roma/Katolik) kiliselerinin birbirinden ayrılmasını ifade eden bir kavramdır.

<span class="mw-page-title-main">Rus Ortodoks Kilisesi</span>

Rus Ortodoks Kilisesi veya Moskova Patrikliği, dünyanın en büyük özerk Ortodoks Kilisesi. Rus Ortodoks Kilisesi, resmî olarak Ortodoks kiliselerinin öncelik sırasına göre, Rum Ortodoks Kilisesi'nin dört antik patrikhanesi olan, İstanbul, İskenderiye, Antakya ve Kudüs'ün hemen altında beşinci sırada yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Alevi Devleti</span> Fransız Suriye Mandasındaki eski devlet

Alevi Devleti veya Nusayri Devleti, 1922'ye kadar Alevi Bölgesi olarak adlandırıldı, başlangıcından 1922'de Suriye Federasyonu'na entegrasyonuna kadar yerel olarak baskın olan Arap Alevilerinden oluşan, I. Dünya Savaşı'ndan sonra günümüz Suriye'sinin kıyısında bir Fransız manda bölgesiydi. Milletler Cemiyeti Fransız Mandası 1920'den 1946'ya kadar sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Rumen Ortodoks Kilisesi</span>

Romanya Ortodoks Kilisesi, Avrupa'nın en büyük Ortodoks kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sâcoğulları</span>

Sâciler veya Sâcoğulları, Azerbaycan'da hüküm sürmüş bir hanedandır. Sâcoğulları hanedanı, Azerbaycan'daki bir halife hükümdar soyu idi. Sâciler, Orta Asya'daki Uşrusana kentinden göç etmiş, İrani (Soğd) kökenli bir topluluk ya da Abbasi hizmetindeki Türk kökenli bir komutan olan Ebu's-Sâc Dîvdad b. Yûsuf Dîvdest'in ailesindendir.

<span class="mw-page-title-main">İoannis Hrisostomos</span> önemli erken dönem kilise babası

İoannis Hrisostomos veya Altınağızlı Yuhanna, Konstantinopolis Başepiskoposu olarak görev yapmış önemli bir Kilise Babası'ydı. Vaazlarıyla ve halka açık konuşmalarıyla, iktidarın ve din adamlarının otoritelerini kötüye kullanımını kınadığı tutumuyla, Altınağızlı Yuhanna'nın İlâhî Âyin Metni ve asketik (çileci) duyarlılıkları ile tanınır. Yunanca khrisostomos (Χρυσόστομος) unvanı "altın-ağızlı" anlamına gelir ve ünlü hitabet yeteneğini belirtir. Batı kiliselerinde John Chrysostom olarak anılır. Altınağızlı Yuhanna, Erken Hristiyanlık döneminde en üretken yazarlardan biriydi, ancak hem İskenderiyeli Origenes hem de Hippo'lu Augustinus onu geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Riyad Ferid Hicab</span>

Riyad Ferid Hicab, Suriyeli siyasetçi. 2012 yılında bir süre Suriye Başbakanı olarak görev yaptı. Daha önce, 2011-2012 yılları arasında Tarım ve Tarım Reformu Bakanı olarak görev yaptı.

Ömer İbrahim Ğalavanci (عمر ابراهیم غلاونجی, d. 1954 Tartus, 2011 tarihinden itibaren hizmet veren, Suriye Yerel Yönetimler Bakanıdır. Daha önce Konut ve İnşaat Bakanı olarak görev yaptı. Eski Suriye Başbakanı Riyad Ferid Hicab'ın Ağustos 2012'de ülkeyi terkedip kaçmasından sonra geçici bir hükûmette Suriye başbakanı olarak görevlendirilmiştir. 6 Ağustos - 9 Ağustos 2012 tarihleri arası görevde kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">X. Pius</span> Katolik Kilisesinin 257. papası.

Papa (Aziz) X. Pius, asıl adı Giuseppe Melchiorre Sarto, 4 Ağustos 1903 tarihinden 20 Ağustos 1914 tarihine dek görevde kalmış, 1954'te kutsanarak azizler listesine alınmış son papadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı Lazkiye Cephesi</span> Suriye, Lazkiye de bir cephe

Suriye İç Savaşı Lazkiye Cephesi, Suriye'nin Lazkiye ilinde devam eden çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İğnatius II. Efram</span>

Moran Mor İğnatius II. Efram Süryani Ortodoks Kilisesi Patriği.

<span class="mw-page-title-main">Antakya Rum Ortodoks Patrikhanesi</span> Günümüzde merkezi Şam, Suriyede bulunan Doğu Ortodoks patrikhanesi

Antakya Rum Ortodoks Kilisesi ya da resmî adıyla Antakya ve Tüm Doğu Rum Ortodoks Patrikhanesi Doğu Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan otosefal kiliselerden biri. Antakya Patriği tarafından yönetilen kilise kendini Havariler Petrus ve Pavlus tarafından Antakya'da oluşturulan Hristiyan topluluğunun devamı olarak görür. Günümüzde X. Yuhanna Yazıcı tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rıfat Esad</span> Beşar Esedin amcası

Rıfat Ali el-Esad veya Rıfat Ali el-Esed, Eski Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad'ın kardeşi ve görevdeki Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın amcası.

IV. Mihail Otoreianos ,, 1206'dan itibaren ölüm yılı olan 1212'ye kadar sürgünde olarak Konstantinopolis Patriği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de din</span> Suriyedeki dinî inançlar

Suriye'de din, Suriye vatandaşları tarafından uygulanan çeşitli dinleri ifade etmektedir. Tarihsel olarak bölge, bu dini toplulukların her biri içinde bir dizi farklı mezhebin bulunduğu çeşitli inançların bir mozaiği olmuştur. Suriyelilerin çoğunluğunu Müslümanlar oluşturmaktadır; bunların arasında en kalabalık grubu Sünniler oluştururken, onları Şii gruplar ve Dürziler takip etmektedir. Ayrıca, çeşitli Hristiyan azınlıklar bulunmaktadır. Ayrıca küçük bir Yahudi ve Yezidi topluluğu da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Andreas J. Köstenberger</span>

Andreas Johannes Köstenberger Yeni Ahit ve Kitab-ı Mukaddes alanlarında araştırma profesörü ve Ortabatı Baptist İlahiyat Yüksekokulu'nda Kitab-ı Mukaddes Çalışmaları Merkezi'nin kurucu yöneticisidir. O, incil uzmanı, yazar ve Kitab-ı Mukaddes Temelleri'nin kurucusudur. Bu kuruluş, evde, kilisede ve toplumda Kitab-ı Mukaddes'i temel alan yaşam biçimine geri dönüşü teşvik etmektedir. Köstenberger'in araştırma yaptığı başlıca alanlar Yuhanna İncili, Kitab-ı Mukaddes ilahiyatı ve yorumsamacılıktır.

<span class="mw-page-title-main">Yuhanna Kassian</span>

Yuhanna Kassian, Hristiyan bir keşiş ve mistik bir yazar. Ortodoks ve Katolik kiliseleri tarafından Kilise Babası ve Aziz olarak kabul edilir. Yortusu Katolik Kilisesi tarafından her 23 Şubat kutlanır. Ortodoks Kilisesi’nde ise Şubat’ın 28’i veya 29’unda kutlanır.