İçeriğe atla

Wuzhu

Wuzhu
DoğumWuzhu
Bilinmeyen
Ölüm1148
BağlılığıKin Hanedanı
Çatışma/savaşlarıJin-Song Savaşları

Jin Wuzhu (?-1148), aynı zamanda günahkar ismi Wanyan Wanyan Zongbi ile de bilinir, Çin tarihinde Kim hanedanının bir prensi, askeri generali ve sivil bakanıydı. Kim hanedanının kurucusu ve ilk imparatoru Aguda'nın (İmparator Taizu) dördüncü oğluydu.[1]

Wuzhu, askeri kariyerine gençliğinde, Khitan liderliğindeki Liao hanedanına karşı babasının önderlik ettiği Jurchen isyanına katılarak başladı. 1120'lerin sonları ile 1130'ların sonları arasında Song hanedanına karşı bir dizi savaşta Jin hanedanı adına savaştı. 1137'de, savaştaki katkılarının takdiri olarak, Sağ Mareşal Yardımcısı olarak atandı ve "Shen Prensi" unvanından çıkarıldı.[2]

Hayatının son on yılında, Jin imparatorluk sarayında Sol Şansölye, Saray Görevlisi ve Başkent Mareşali dahil olmak üzere birçok üst düzey pozisyona atandı. 1148'de hastalıktan öldü. Hayatı boyunca İmparator Taizu (babası), İmparator Taizong (amcası) ve İmparator Xizong (yeğeni) olmak üzere üç Jin imparatoruna hizmet etti.[3]

Kaynakça

  1. ^ Jin Shi vol. 77.
  2. ^ Jin Shi vol. 4.
  3. ^ Jin Shi vol. 5.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çing Hanedanı</span> Doğu Asyada kurulan Çinin son imparatorluk hanedanı

Çing Hanedanı, 1644-1911 yılları arasında Çin'de hüküm sürmüş hanedandır. Kurucusu, Çin'in kuzeydoğusunda yaşayan Mançuların Aisin Gioro klanıdır; bu nedenle Mançu Hanedanı olarak da adlandırılır. Çin'in son imparatorluk hanedanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kin Hanedanı (1115-1234)</span>

Kin Hanedanı, Curçen Hanedanı olarak da bilinen hanedan, yaklaşık 500 yıl kadar önce Çin Hanedanı'nı kuran Mançuların, ataları olan Curçen'lerin, Vanyan kabilesi tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Song Hanedanı</span>

Song İmparatorluğu, Song Hanedanı ya da kısaca Song, 960'tan 1279'a kadar Çin'i yöneten hanedandır. Hanedan, Sonraki Zhou Hanedanı'nın verasetini gasp eden ve On Krallık'ın geri kalanını fetheden, Beş Hanedan On Krallık dönemini sona erdiren Taizu tarafından kuruldu. Song, kuzey Çin'deki çağdaş Liao, Batı Şia ve Kin hanedanlarıyla sık sık çatışırdı. Song, Kin Hanedanı'nın saldırılarının ardından Güney Çin'e çekildikten sonra sonunda Moğol İmparatorluğu'na bağlı Yuan Hanedanı tarafından fethedildi.

<span class="mw-page-title-main">IV. Otto (Kutsal Roma imparatoru)</span> Kutsal Roma İmparatorluğu

IV. Otto 1198-1208 döneminde iki rakip Almanya Kralı'ndan biri; 1208'den itibaren tek Almanya Kralı; 1209 - 1215'te tahttan zorla feragat etmesine kadar Kutsal Roma İmparatoru. Welf Hanedanı'ndan olan tek Almanya Kralı. Papa III. Innocentius ile çatışmaya girmesi sonucu papa tarafından 1210'da aforoz edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1814 Paris Muharebesi</span>

1814 Paris Muharebesi, Napolyon Savaşlarının son dönemindeki muharebelerdendir. Fransızların yenilgisi üzerine başkent Paris düşmüş ve imparator Napolyon Bonapart tahttan feragât etmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">An Luşan İsyanı</span> 755 yılında Çinin Tang hanedanlığına karşı ortaya çıkan geniş çaplı ayaklanma.

An Luşan İsyanı, Çin'de Tang Hanedanı döneminde, 16 Aralık 755'ten 17 Şubat 769'a kadar sürmüş, büyük toplumsal kargaşa ve huzursuzluk ortamına neden olan ayaklanma General An Luşan'ın Kuzey Çin'de kendi imparatorluğunu ilan etmesiyle başladı. An Luşan Yan Hanedanlığını kurarak ayaklanmayı ilan etti. Onun kendi oğlu tarafından öldürülmesiyle vekili ve yol arkadaşı Shi Sming ve oğlu mücadelesini devraldı ve devam ettirdiler. İsyan üç Tang imparatoru döneminde devam etti. Tang hanedanına sadık aileler ve onların karşısında yer alan aileler ile isyan büyüdü. An Luşan Arap, Göktürk ve Sogdluları da etkileyerek kendi saflarına çekti. İsyan sonrası büyük bir kargaşaya, dev kayıplara ve geniş bir sahada yıkıma neden oldu. Tang Hanedanı zayıfladı ve batı Çin üzerindeki hakimiyetini kaybetti. 742 yılı başlarında, Asya 13 yıl süren bir kaos dönemindeydi. Bölgedeki imparatorlar büyük ayaklanma, devrim, hanedan değişikleriyle çalkalanıyordu. Bu yılda doğu steplerinde Türk-Sogd etkisiyle 744 yılında Uygur Kağanlığı kuruldu. Bu İpek Yolunu kullanan tacirler ve gezginler aracılığıyla samimi ilişkiler arttı. Abbasiler Horasan'da başlattıkları isyan sonucunda Emeviler'e son vermiş ve Abbasi Halifeliğini kurmuşlardı. Batıda genişlemek isteyen Tang hanedanlığı müslüman Araplar ve Karluk Türkleriyle Talas Muharebesi'ne girmiş ve muharebeyi kaybetmişti. Bu arada güneyde Nanzo Krallığına karşı yapılan sefer etkisiz olmuştu. Aynı zamanlarda Tibet üzerine yapılan sefer görece daha başarılı olmuştu, bu sefer ile Tibetlilerin orta Asya toprakları ele geçirildi. 755 yılında Tibet imparatorunun suikasta uğramasıyla Tang imparatorluğu zaferini sağlamlaştırdı. Bu arada Türk bir general imparatorluk içerisinde güçlü bir pozisyona gelmişti.

Cao Fang 232-274, nezaket adı Lanqing, Üç Krallık Döneminde Cao Wei Hanedanı'nın üçüncü imparatoruydu. Wei'nin ikinci hükümdarı Cao Rui’nin evlatlık oğluydu. Cao Fang, naip Sima Shi tarafından tahttan indirilmeden önce 239'dan 254'e kadar nominal bir imparator olarak hüküm sürdü ve ardından "Qi Prensi" olarak tanındı. 265 yılında Wei'nin düşüşünden sonra, Cao Fang'a Jin hanedanının İmparatoru Wu "Shaoling Dükü" unvanı verildi. 274'te öldüğünde, ölümünden sonra kendisine "Li" adı verildi, bu yüzden ölümünden sonra tam unvanı "Shaoling Dükü Li" oldu.

<span class="mw-page-title-main">Shi Jingtang</span>

Shi Jingtang, tapınak adı Gaozu olarak da bilinir. 936'dan ölümüne kadar hüküm süren Beş Hanedan ve On Krallık döneminde kısa ömürlü Hou Jin'in kurucu imparatoruydu.

Shi Chonggui (914–974), geleneksel Çin tarihi kaynaklarında Hou Jin İmparatoru Chu veya Hou Jin İmparatoru Shao olarak bilinir. "), ölümünden sonra Liao hanedanlığında Jin Prensi olarak bilinir, Çin Beş Hanedanı ve On Krallık Dönemi devleti Hou Jin'in ikinci ve son imparatoruydu.

<span class="mw-page-title-main">Liu Yuan</span>

Liu Yuan, Çin'de Beş Hu On Altı Krallık döneminde Hiung-nu önderliğindeki Önceki Chao'nun kurucusu ve ilk imparatorudur. Saltanatı MS 299'dan MS 325 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Liu Cong</span>

Liu Cong, Çin'de Beş Hu On Altı Krallık döneminde Hiung-nu önderliğindeki Önceki Chao'nun üçüncü imparatorudur. Saltanatı MS 310'dan MS 318 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

Liu Yao, Çin'de Beş Hu On Altı Krallık döneminde Hiung-nu önderliğindeki Önceki Chao'nun beşinci imparatorudur. Saltanatı MS 318'den MS 329 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

Shi Hu, Çin'de Beş Hu On Altı Krallık döneminde Hiung-nu önderliğindeki Sonraki Chao'nun üçüncü imparatorudur. Saltanatı MS 334'ten MS 349 yılında ölümüne kadar kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Aguda (Kin)</span>

Aguda veya Taizu, Çin'in Kin Hanedanı'nın kurucusu ve ilk imparatorudur. Saltanatı 1115'ten 1123 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Yehuling Muharebesi</span> 1211 Moğolların Jin hanedanını fethetme muharebesi

Yehuling Savaşı tam anlamıyla Vahşi Tilki Sırtı olarak bilinen, Moğol İmparatorluğu ile Curçen liderliğindeki Kin Hanedanı arasında gerçekleşen Moğolların Kin Hanedanlığı seferi sürecinin ilk aşamasında önemli ve belirleyici bir savaştır. Savaş, Hebei Eyaleti'ndeki günümüzde Zhangjiakou'nun Wanquan İlçesi'nin kuzeybatısında yer alan Ağustos ve Ekim 1211 tarihleri arasında gerçekleşti. Savaş, Moğolların tam anlamıyla kesin zaferi ile sonuçlandı ve onlara Kin'in kuzey kısmını fethetme imkanı sağladı. Ayrıca Kin Hanedanı zayıflamasını ve çöküşünü hızlandırdı.

Jin Hanedanlığı'nın altıncı imparatoru olan Jin İmparatoru Zhangzong, kişisel adıyla Madage ve Çinceleştirilmiş adıyla Wanyan Jing, Çin'deki Curçen yönetiminde hüküm sürmüştür. Zhangzong, 20 Ocak 1189'dan 29 Aralık 1208'e kadar saltanat sürmüştür.

İmparatoriçe Qinhuai, Pucha klanından, Çin'deki Curçen liderliğindeki Jin Hanedanı'nın altıncı imparatoru olan Jin İmparatoru Zhangzong'un eşi idi. Tahta çıkmadan önce öldü ve ölümünden sonra imparator tarafından ölümünden sonra imparatoriçe ilan edildi.

Jin Hanedanı'nın üçüncü imparatoru olan Xizong, kişisel adı Hela ve Çinleştirilmiş adı Wanyan Dan olan bir Jin lideriydi. 1119 yılında doğmuş ve 1150 yılına kadar yaklaşık 15 yıl boyunca hüküm sürmüştür. İktidarı sırasında, Jin Hanedanı Güney Çin'deki Han liderliğindeki Song hanedanına karşı bir dizi askeri sefer başlatmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kin Hanedanı’nın Moğollar tarafından istilası</span> çatışma

Kin Hanedanı'nın Moğollar tarafından istilası, ayrıca Moğol-Kin Savaşı olarak da bilinir, Moğol İmparatorluğu ile Mançurya ve Kuzey Çin'deki Curçen liderliğindeki Kin Hanedanı arasında gerçekleşmiştir. 1211 yılında başlayan savaş 23 yıldan fazla sürmüş ve 1234 yılında Kin hanedanının Moğollar tarafından tamamen ele geçirilmesiyle sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jin-Song Savaşları</span>

Jin-Song Savaşları, Curçen liderliğindeki Kin hanedanı (1115-1234) ile Han liderliğindeki Song hanedanı (960-1279) arasındaki bir dizi çatışmaydı. 1115'te Curçen kabileleri, efendileri Hıtay liderliğindeki Liao hanedanına (916-1125) karşı isyan ettiler ve Kin hanedanını kurdular. Ortak düşmanları Liao hanedanına karşı Song'la ittifak kuran Kin, 938'den beri Liao'nun kontrolü altına giren On Altı Eyaleti Song'a bırakma sözü verdi. Song kabul etti ancak Jin'in Liao'yu hızlı bir şekilde yenilgiye uğratması Song'un askeri başarısızlıklarıyla birleştiğinde, Jin bölgeyi terk etme konusunda isteksizdir. Her iki tarafı da kızdıran bir dizi müzakerenin ardından Jurchenler, 1125'te Song'a saldırdı ve bir orduyu Taiyuan'a, diğerini Song'un başkenti Bianjing'e gönderdi.