İçeriğe atla

Wunderland Harekâtı

Wunderland Harekâtı
Kuzey Kutup Cephesi, II. Dünya Savaşı

Mavi: Kriegsmarine'nin hareketleri, Kırmızı: SSCB konvoy rotaları
Tarih16–30 Ağustos 1942
Bölge
Kara Denizi, Arktik Okyanusu
Sonuç Almanya'nın zaferi
Taraflar
Nazi Almanyası AlmanyaSovyetler Birliği SSCB
Komutanlar ve liderler

Kriegsmarine

Wilhelm Meendsen-Bohlken

Kızıl Donanma

Arseniy Golovko
Güçler
Admiral Scheer
Z4 Richard Beitzen
Z15 Erich Steinbrinck
Z16 Friedrich Eckoldt
U-601
U-251
Kuzey Filo
Kayıplar
Yok Icebreaker Sibiryakov ve 5 nakliye gemisi battı.
2 nakliye gemisi ve iki hücumbot hasar gördü.

Wunderland Harekâtı (Almanca: Unternehmen Wunderland / "Harikalar Diyarı" Harekâtı), II. Dünya Savaşı sırasında Ağustos 1942'de Kriegsmarine'nin giriştiği ticaret akıncılık harekâtı.

16 Ağustos 1942'de Kommodore Wilhelm Meendsen-Bohlken komutasındaki Alman ağır kruvazör Admiral Scheer Narvik'ten ayrılarak Kara Denizine gitmek üzere Barents Denizine açılmıştır. Z4 Richard Beitzen, Z15 Erich Steinbrinck, Z16 Friedrich Eckoldt muhripleri Admiral Scheeri refakat etmişlerdir. Ardından U-601 ve U-251 denizaltları keşife çıkmışlardır.

Admiral Scheer e bağlı Arado Ar 196 deniz uçağı 20 Ağustos'ta Mona Adalarından Kravkov Adasına doğru uçtığı sırada Sovyet Lenin ve Krasin buzkıran gemilerini bulmuştur. Ancak sis ve deniz buzu yüzünden yaklaşamamış ve Mona Adalarına ulaştığında Sovyet gemileri kaçıp gitmişlerdir.

Bu tersilğe rağmen, 24 Ağustos'ta U-601 Sovyet Kuybyshev vapuru batırmıştır ve 25 Ağustos'ta Admiral Scheer Novaya Zemlya'nın Severni Adasının kuzey ucunda bulunan Zhelaniya Burunundaki meteoroloji merkezini imha etmiştir. Admiral Scheer Sovyetler tarafından kimliği sorulduğunda Japon gemisi Shishiyama diye yanıt vermiştir. Nordenskiöld Arşipelinin kuzey ucundaki Russky Adasının kuzey sahil açıklarında Sovyet buzkıranı SS Aleksandr Sibiryakov 'u batırmıştır.

Admiral Scheer geminin burnunu tekrar Mona Adalarına doğru çevirmiştir. Fakat gemileri bulamayınca tekrar Nordenskiöld Arşipeli'ne doğru hareket etmiştir.

Laptev Denizinden gelip Vilkitski Boğazından geçen iki konvoy rotasına hakim olmaya çalışmıştır. Burada da Sovyet gemileri bulamayınca Yenisey Nehri ağzında bulunan Dikson'a doğru hareket etmeyi karar vermiş ve 27 Ağustos'ta Dikson'u topa tutmuş ve limanda duran Dezhnev (SKR-19) ve Revolutsioner 'a hasar vermiştir.

30 Ağustos'ta Admiral Scheer Narvik'e dönmüştür.

Kaynakça

  • Jochen Brenneke & Theodor Krancke, Schwerer Kreuzer Admiral Scheer, Köhler Verlagsgesellschaft, Hamburg, 1955.

Dış bağlantılar

Galeri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karl Dönitz</span> Alman amiral (1891–1980)

Karl Dönitz, Alman Donanma Komutanı, Büyük Amiral ve II. Dünya Savaşı sonlarında Almanya'nın Cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Deniz Kuvvetleri</span> SSCB Deniz kuvvetleri

Sovyet Deniz Kuvvetleri, genel anlamıyla "SSCB deniz kuvvetleri"), Kızıl Ordu'nun deniz kuvvetleri. Genellikle Kızıl Donanma olarak bahsedilirdi, Sovyet donanması Varşova Paktı'nın NATO ile olabilecek savaşında elinden geleni yaparak Atlantik'ten Batı Avrupa'ya silah, mühimmat, asker getirebilecek deniz konvoylarını engellemek için kullanılacaktı. Böyle bir çatışma asla gerçekleşmedi, ama Kızıl Donanma, Soğuk Savaş sırasında hatırı sayılır görevlerde bulundu.

DKM <i>Admiral Graf Spee</i>

Admiral Graf Spee, II. Dünya Savaşı'nın öncesinde ve ilk safhalarında Alman donanması Kriegsmarine'de hizmet etmiş bir cep zırhlısıdır (panzerschiff). Ekim 1932'de Wilhelmshaven'deki Reichsmarinewerft tersanesine yapımına başlandı ve Ocak 1936'da tamamlandı. Gemi, Versay Antlaşması'yla İttifak Devletleri tarafından Almanya'ya şart koşulan savaş gemisi boyutunun -10.000 groston - sınırlamasının altındaydı, ancak operasyonel tam yük durumunda 16.020 groston ile sınırı önemli ölçüde aşıyordu.

DKM <i>Deutschland</i>

Deutschland, II. Dünya Savaşı öncesinde ve savaş sırasında Kriegsmarine'e hizmet eden sınıfının ilk gemisidir. Gemi Almanya tarafından Panzerschiff olarak snıflandırılmış ama daha sonra 1940 yılında ağır kruvazör olarak tekrar sınıflandırılmıştır. Birleşik Krallık o sınıftaki üç gemiye cep zırhlısı ismini vermiştir.

<i>Kriegsmarine</i> Nazi Almanyası Deniz Kuvvetleri

Kriegsmarine, Mayıs 1935'te savunma kuvvetlerinin yeniden inşası kanunuyla kurulmuş Nazi Almanyası Deniz Kuvvetleri'ne verilmiş addır. 1935-1945 yılları arasında toplam 1,5 milyon kişiyi çalıştırdı. Atlantik'teki savaşı bizzat kendileri yürüttü. 1939-1943 yılları arasında U-botları Atlantik'te muazzam başarılar elde ettiler. Bayrağı, Nazi Almanyası savaş bayrağıyla aynıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span> 2. Dünya Savaşında Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asyayı ve Çini kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir

Pasifik Cephesi, Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asya'yı ve Çin'i kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir. Cephenin 7 Temmuz 1937'de Çin-Japon Savaşı ile açıldığı kabul edilir. Savaşın en önemli olayı; Japonya'nın çeşitli ülkelere saldırması sonrasında 7 Aralık 1941'de Pearl Harbor'da ABD güçlerine yaptığı Pearl Harbor Saldırısı'dır. Bu saldırıyla beraber ABD savaşa katılmış ve savaş gerçek anlamıyla bir dünya savaşı halini almıştır. Bugün Japonların çoğu tarafından bu savaş Pasifik Savaşı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">30. U-bot Filotillası</span>

30. denizaltı filotillası, II. Dünya Savaşı sırasında Alman donanmasının Barbarossa Harekâtı kapsamında Sovyet kıyılarını Karadeniz'de abluka altına almak amacıyla kurulmuş denizaltı filotillası.

USS <i>Franklin</i> (CV-13) Uçak gemisi

USS Franklin, Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri'ne ait bir uçak gemisidir. Essex sınıf uçak gemilerinin beşincisidir. Benjamin Franklin'den adını almıştır. 'Big Ben' lakaplı USS Franklin, II. Dünya Savaşında defalarca hasar gördüğü halde batmamış gemi olarak ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Rösselsprung Harekâtı</span>

Rösselsprung Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Haziran-Temmuz 1942'de Müttefik konvoyu PQ 17'ye karşı Kriegsmarine'nin giriştiği ticaret akıncılık harekâtı.

<span class="mw-page-title-main">Dikson Adası</span>

Dikson Adası Dikson, Krasnoyarsk Krai, Kara Denizi ve Yenisey Nehri'ne yakın olduğu için önemli bir konuma sahiptir. Siyasi olarak Krasnoyark'a bağlıdır. Dikson bir limanı ve hidrometeorolojik merkezi vardır. Nüfus tenhadır 2004 yılına göre nüfusu 1.100 civarıdır. Dikson Hava Limanı adında bir hava limanı vardır. Adanın yüzölçümü 200.419 m2'dir.

<i>Luftwaffe</i> II.Dünya Savaşında Alman Hava Kuvvetleri

Luftwaffe, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Wehrmacht birliklerinin hava savaş birimiydi. Almanya'nın I. Dünya Savaşı sırasındaki askeri hava kuvvetleri, İmparatorluk Ordusu'nun Luftstreitkräfte'si ve İmparatorluk Donanması'nın Marine-Fliegerabteilung'u, Mayıs 1920'de Versay Antlaşması'nın şartları uyarınca dağıtıldı ve Almanya'nın herhangi bir hava kuvvetlerine sahip olması yasaklandı.

SMS <i>Blücher</i> Alman İmparatorluk Donanmasının son imal edilen zırhlı kruvazörü

SMS Blücher, Alman İmparatorluk Donanması'nın son imal edilen zırhlı kruvazörü. Alman istihbaratınca, hatalı olarak İngiliz Invincible sınıfı kruvazörlerine ait olduğu zannedilen özelliklere göre tasarlanan Blücher, önceki zırhlı kruvazörlere göre daha büyük olup, daha fazla ağır silah taşısa da büyüklük ve silah bakımından Birleşik Krallık ile Alman donanmalarında zırhlı kruvazörler yerine getirilen muharebe kruvazörleriyle rekabet edebilecek konumda değildi. Gemi, ismini 1815 yılındaki Waterloo Muharebesi'nde Prusya kuvvetlerine komuta eden Generalfeldmarschall Gebhard Leberecht von Blücher'den almıştı.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Savaşı'ndaki denizaltı faaliyetleri</span>

Çanakkale Savaşı'ndaki denizaltı faaliyetleri, I. Dünya Savaşı'nın bir parçası olan Çanakkale Savaşı çerçevesinde, çeşitli devletlerin denizaltıları tarafından Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi'nde sürdürülen faaliyetlerdir. Esas savaştan önce, Aralık 1914'te başlamış ve Aralık 1915'te sonlanmıştı. İtilaf Devletleri'ne bağlı denizaltıların Çanakkale Boğazı'nı geçerek Marmara Denizi'nde denizaltı operasyonları yapmalarının amacı, Gelibolu'yu savunan Osmanlı kuvvetlerinin lojistik durumunu sarsmak olarak görülür. Bununla birlikte İttifak Devletleri'nin bir üyesi olan Alman İmparatorluğu da Osmanlı'yı desteklemek amacıyla savaş sırasında birtakım denizaltı faaliyetleri yürütmüştü.

<span class="mw-page-title-main">Kuzeydoğu Geçidi</span> kuzey doğu

Kuzeydoğu Geçidi,, Norveç ve Rusya'nın Arktik kıyıları boyunca Atlantik ve Pasifik Okyanusları arasındaki nakliye rotasıdır. Kanada adalarından geçen batı rotası buna göre Kuzeybatı Geçidi (NWP) olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Baskını</span> 29 Ekim 1914te Karadenizdeki Rus limanlarına karşı Osmanlı savaş gemisinin hücum etmesi

Karadeniz Baskını, 29 Ekim 1914'te Karadeniz'deki Rus limanlarına karşı Osmanlı savaş gemileri tarafından gerçekleştirilen saldırıdır. Almanya tarafından desteklenen ve Osmanlı Harbiye Nazırı Enver Paşa ile Alman Amiral Wilhelm Souchon tarafından planlanan Karadeniz Baskını, Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'na girmesine neden oldu.

USS <i>Saratoga</i> (CV-3) Birleşik Devletler Donanmasının Lexington sınıfı bir uçak gemisi

USS Saratoga (CV-3), Birleşik Devletler Donanması 'nın Lexington sınıfı uçak gemilerinden birisiydi. 1917'de muharebe kruvazörü olarak tasarlanan Saratoga, Washington Denizcilik Antlaşması'na uygun olarak için yapımı sırasında Birleşik Devletler Donanmasının ilk uçak gemilerinden birine dönüştürüldü. Gemi 1928'de hizmete girdi ve tüm kariyeri boyunca parçası olacağı Pasifik Filosu'na atandı. Saratoga vekardeşi Lexington, II.Dünya Savaşı'ndan önce bir dizi tatbikatta kullanıldı. Bu tatbikatlar Pearl Harbor'a yapılan sürpriz saldırıları içermekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Atlantik Savaşı</span> Deniz Savaşı

Atlantik Savaşı, tarihteki en uzun, en büyük ve en karmaşık deniz savaşı olarak bilinir. Mücadele, II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle başlamış, Mayıs 1945'teki Alman teslimine kadar sürmüştür. II. Dünya Savaşı'nın ilerleyişine göre savaşa dahil olan ülkeler, deniz muharebelerinden geriye çekilmek durumunda kalan ülkeler olmuştur. Atlantik Savaşı'nın ilk dönemlerinde İngiltere, alman denizaltıları (U-bot) karşısında zorluk yaşamıştır, savaşa ABD'nin katılmasıyla ve teknolojik gelişmelerin muharebe sahasına uygulanmasıyla beraber U-bot saldırıları geriletilmiştir.

Sovyet konvoyları buzdan kaçınmak için sahile yakın seyrederken Alman konvoyları Kraliyet Donanması devriyelerinden kaçmak için fiyortları kullandı. Her iki taraf da, mayın savaşına ve denizaltı pusularına karşı savunmasız olan bu sığ, sınırlı rotaların mayın döşenmesi ve mayın taraması için sürekli çaba sarf etti. Mayın tarayıcıları ve denizaltı avcıları tipik olarak Alman konvoylarını tararken, Sovyet konvoyları genellikle mayın tarama gemileri ve torpido kesiciler tarafından korunuyordu.

USS <i>Houston</i>

USS Houston 21 Şubat 1931 tarihinde ilk görev yeri olan Asya Filosuna atandı. 2 yıl boyunca Asya Filosunda görev yapan USS Houston 1933 yılında kardeşi USS Augusta ile yer değiştirdi. USS Houston 1933-1940 arasında Amerikan Pasifik Kıyı Komutanlığında görev yaptı. Başkan Franklin D. Roosevelt'in USS Houston kruvazörünü çok sevmesi ve bu gemiyle çok fazla yolculuk yapması nedeniyle gemi mürettebatı çok sıkı eğitiliyordu ve kısa zamanda donanmanın en iyi mürettebatı haline geldi. 1937 yılına gelindiğinde ise Japonya Çin'i işgale başladı. Japonya geniş bir alana yayılmıştı ve birçok adayı kontrol altında tutuyordu. Bu da Japonya’nın yakıt sıkıntısını arttırdı. Yaşanan bu gelişmelerle birlikte Amerikan Asya Filosu güçlendirildi. 25 Temmuz 1939 tarihinde filonun başına Amiral Thomas Hart getirildi.

<span class="mw-page-title-main">Hint Okyanusu Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

II. Dünya Savaşı öncesinde Hint Okyanusu, Avrupa ülkeleri ve onların Doğu Afrika, Arap Yarımadası, Britanya Hindistanı, Hindiçin, Doğu Hint Adaları (Endonezya) ve Avustralya'daki sömürge bölgeleri arasında uzun süre önemli bir deniz ticaret yoluydu. II. Dünya Savaşı, Hollanda Doğu Hint Adaları'nda faaliyet gösteren Hollanda Kraliyet Donanması'nın büyük bir kısmı ve Massava'dan faaliyet gösteren İtalyan Regia Marina'nın Kızıldeniz Filosu ile başladığında, deniz varlığına Kraliyet Donanması Doğu Filosu ve Avustralya Kraliyet Donanması hakim oldu.