İçeriğe atla

Wright Flyer

Wright Flyer
Wright Flyer: 17 Aralık 1903, Saat 10:35'te Kuzey Karolina'nın Kitty Hawk kasabasına 8 kilometre uzaklıktaki Kill Devil Hills kumulunda Wright Kardeşler tarafından uçakla gerçekleştirilen ilk insanlı uçuş.
TürPrototip
EkipTek kişi
İlk uçuş17 Aralık 1903
ÜreticiWright Kardeşler  ABD
Ebatları
Uzunluk6,43 m
Kanat açıklığı12,29 m
Yükseklik2,74 m
Kanat alanı47 m²
Kütle ve Taşıma Kapasitesi
Boş ağırlık274 kg
Yüklü ağırlık338 kg
Tahrik
Motor1 x 12 hp (9 kW) Wright motoru (4 silindir) 2 pervaneli
Performans
Azami hız48 km/s
Ağırlık/güç katsayısı37 kg/kW

Wright Flyer, Wright Kardeşler tarafından Wright Glider (planör)'den geliştirilen tarihin ilk insanlı uçağı.

Uçuşlar

Meteoroloji merkezine danışıp sert rüzgarların estiği yer olduğunu öğrenen Wilbur Wright, Kuzey Karolina Eyaleti'nin Kitty Hawk kasabasında Wright Glider adlı planörün denemesini yapmaya karar verdi ve Wright Kardeşler Eylül 1900'da ilk defa Kitty Hawk'a gittiler. Temmuz 1901, Ağustos - Ekim 1902'de de Kitty Hawk'ta geliştirdikleri planörle denemeye devam ettiler.

Uçak için Kanatçık (aileron) yerine warping wing kullandı ve 23 Mart 1903'te Flying Machine adıyla patent hakkını almak için mahkemeye başvurdu. (22 Mayıs 1906'da patent numarası:821.393 ile kabul edilecektir.)

23 Eylül 1903'te tekrar oraya giderek 14 Aralık 1903 tarihinde gerçekleştirdikleri denemede 3.5 saniye havada kalıp düştü.

17 Aralık 1903 saat 10:35'te Kitty Hawk kasabasına yakın Kill Devil Hills mevkiinde, Wrigh Flyer, Orville Wright'in komandasıyla 12 saniyede 36,6 metre uçarak ilk uçuşu gerçekleştirdi.[1]

İkinci uçuşu 11:20'de gerçekleştirildi ve Wilbur Wright komandasında 12 saniyede 53,4 metre uçtu. Üçüncü uçuşu 11:40'ta Orville Wright komandasında 15 saniyede 61 metre uçtu. Dördüncü ve son uçuşu 12:00'da Wilbur Wright komandasında 59 saniyede 260 metre uçtu. Sadece beş kişi bu denemeleri izledi.[1]

Ancak Wright Kardeşler kapalı bir şekilde gerçekleştirildiği için ilk uçak üzerindeki tartışmaya yol açtı.


Smithsonian ve Curtiss

23 Ekim 1906'da Fransa'ya göç eden Brezilyalı Alberto Santos-Dumont, kendisinin geliştirdiği 14 bis uçağıyla 60 metre uçtu ve dönemin Avrupasında bunun ilk uçak olduğu kabul edilmekteydi.

Smithsonian Müzesi devletin desteğini alıp Samuel Pierpont Langley'in önderliğiyle geliştirdiği Aerodrome ile Potomack Nehri'nde gerçekleştirdiği iki deneme (7 Ekim ve 8 Aralık 1903) başarısız olmasıyla, Langley'in ardından müzenin genel müdürü olan Charles Doolittle Walcott Wright Kardeşlere sıcak bakmadı.

Temmuz 1908'de AEA June Bug ile dışarıdan yardım almadan kalkabilen ilk uçağı icat eden Glenn Hammond Curtiss ise kardeşler tarafından açılan patent davasını kaybederek firması da battığı için kardeşlere kızgındı.

Mayıs - Haziran 1914'te Walcott'un desteğini alan Curtis Aerodome'nın Wright Flyer dan önce uçmuş olduğunu kanıtlamak için Aerodome yı tekrar yaptırarak deneme gerçekleştirdi. Smithsonian Müzesi Aerodome'nın ilk uçak olduğunu ilan etti ve Aerodome Washington Devlet Müzesi'nde "ilk uçak" olarak sergilendi. Ancak daha sonra Curtis'in Aerodome'nın 1903'teki orijinalliğini korumadan 38 yerde değişikliği yaparak uçurduğu ortaya çıkacaktır.

Wright Flyer ise Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nün deposunda durmaktaydı. Ve daha Londra Bilim Müzesi'nin isteği üzerine orada sergilenmeye başlandı.

Walcott'un ardından Smithsonian Müzesi genel müdürlüğüne getirilen Charles Greeley Abbot 1942 yılında Wright Kardeşlerin başarısını kabul etti ve 17 Aralık 1948'de ilk defa Smithsonian Müzesinde sergilendi.

Kaynakça

  1. ^ a b "Telegram from Orville Wright in Kitty Hawk, North Carolina, to His Father Announcing Four Successful Flights, 1903 December 17". World Digital Library. 17 Aralık 1903. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Wright Kardeşler</span> Tarihte ilk defa motorlu uçak uçuran Amerikalı mucit kardeşler

Wright Kardeşler olarak tanınan Orville Wright ve Wilbur Wright, tarihte ilk defa motorlu uçak uçuran Amerikalı kardeşlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Uçak</span> Motorlu hava taşıtı

Uçak veya tayyare; hava akımının başta kanatlar olmak üzere kanat profilli parçaların alt ve üst yüzeyleri arasında basınç farkı oluşturması sayesinde havada tutunarak yükselebilen, uçma özellikli motorlu bir hava gemisi ve hava taşıtıdır. Pistonlu ya da jet motorlu, sabit kanatlı ve havadan ağır pek çok hava taşıtı uçak kategorisine dahildir. Günümüzde en temel uçak tipleri, yolcu uçağı, savaş uçağı, kargo uçağı olarak bilinirken, farklı coğrafi şartlara göre özelleştirmiş uçaklar da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık</span>

Havacılık, insanlar tarafından üretilmiş hava taşıtlarıyla uçmak ya da uçmak için gerekli olan makinelerin tasarımıyla veya bakımlarıyla uğraşmak demektir. Daha genel bir anlamda, havacılık terimi, hava taşıtı ile ilgili olan tüm eylemleri, endüstrileri, kurumları kapsamaktadır. Ticari havacılık, sivil havacılık, genel havacılık, askerî havacılık, deniz havacılığı, kara havacılığı, ultralight havacılık, sanal havacılık gibi türleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık tarihi</span> İnsanlığın uçuş serüveni

Havacılık tarihi, insanlığın ilk günlerindeki ilkel uçuş denemeleri ve 17 Aralık 1903'te Wright Kardeşlerin ilk havadan ağır motorlu uçuşu yapması da dahil olmak üzere insanlı uçuşun gelişiminin tamamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Kress</span>

Wilhelm Kress, havacılığın öncülerindendir ve bir hava taşıtı tasarımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hava aracı</span> havada uçuş desteğine sahip makinelere verilen genel isim

Hava taşıtı ya da hava aracı, taşıma kapasitesine sahip her nevi insanlı ya da insansız uçan araç. uçak, helikopter, insansız hava aracı, Balon, zeplin, planör ve yelken kanat gibi çok geniş bir yelpazedeki tüm uçabilen araçlar hava aracı sayılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Karolina</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Kuzey Karolina, ABD'nin doğusunda bulunan eyaletlerden biridir. Orta Atlantik Eyaleti olarak da bilinir. Güneyinde Güney Karolina, güneybatısında Georgia, batısında Tennessee, Kuzeyinde Virginia, doğusunda ise Atlas Okyanusu ile sınırlıdır. İsmi İngiltere Kralı I. Charles tarafından verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Otto Lilienthal</span>

Otto Lilienthal, havacılık alanındaki öncü çalışmalarıyla tanınan Alman mucit. "Uçan adam" olarak bilinen bir havacılık öncüsüydü. Planörlerle iyi belgelenmiş, tekrarlanan, başarılı uçuşlar yapan ilk kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Alberto Santos-Dumont</span>

Alberto Santos-Dumont, modern hafif uçakların ilk örneklerinden olan Demoiselle ya da Grasshopper adlı tek kanatlı uçakları geliştiren (1909) Brezilyalı havacı.

<span class="mw-page-title-main">Wright Planörü</span>

Wright planörü, Wright Kardeşler'in tasarlayarak inşa ettikleri planördür. Türünün ilk örneği olmamakla birlikte, ilerleyen yıllarda birçok planör yapımında tasarımı örnek alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hanna Reitsch</span> Alman pilot

Hanna Reitsch, helikopter ve jet uçağı kullanan ilk kadın Alman test pilotu.

<span class="mw-page-title-main">Uçma</span> hareket süreci

Uçma; bir canlının veya hava aracının yeryüzüne temas etmeden, atmosferde ya da uzayda mesafe katetmesi. Uçan bir varlığın havadaki veya uzaydaki yolculuğuna uçuş denir. Uçucu canlılar genellikle kanat çırparak veya kanat titreşimleri ile uçarken; hava araçları herhangi bir güç kaynağı ile, uçucu yüzeylerde oluşan basınç farklarıyla, havanın ısıtılması ile veya havadan hafif gazlardan yararlanarak uçarlar.

<span class="mw-page-title-main">Uçak motoru</span>

Uçak motoru, uçağa itiş gücünü sağlamak için mekanik güç üreten bileşendir. Uçak motorları çoğunlukla hafif pistonlu motorlardan veya gaz türbinli motorlardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Hava ve Uzay Müzesi</span>

Ulusal Hava ve Uzay Müzesi, ABD'nin başkenti Washington, DC'de bulunan bir bilim ve teknoloji müzesidir. 1946 yılında açılmıştır ve dünyanın en büyük tarihi uçaklar ve uzay araçları koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Müze 2018 yılında, yaklaşık 6,2 milyon ziyaretçisiyle dünyanın en çok ziyaret edilen beşinci ve ABD'nin en çok ziyaret edilen ikinci müzesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Uçan kanat</span>

Uçan kanat, kesin bir gövdeye sahip olmayan kuyruksuz sabit kanatlı bir uçaktır. Mürettebat, yük, yakıt ve ekipman tipik olarak ana kanat yapısının içinde yer alır, ancak uçan bir kanatta podlar, naceller, kabarcıklar, bomlar veya dikey stabilizeler gibi çeşitli küçük çıkıntılar olabilir.

<span class="mw-page-title-main">George Cayley</span> İngiliz siyasetçi

George Cayley, İngiliz mühendis, mucit ve havacı. Uçağın temel prensiplerini açıklayan ilk kişi olduğundan dolayı "Modern Havacılığın Babası" olarak bilinir. Yorkshire Felsefe Topluluğu tarafından kurulan York Whig Kulübü'nün başkanlığını yapmıştır. İngiliz Bilim Derneği'nin kurucu üyelerindendir. Parlemento üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Katapult (havacılık)</span> Uçakları gemiden fırlatmak için kullanılan cihaz

Katapult veya başka bir deyişle mancınık, uçağın bir geminin güvertesi gibi çok sınırlı miktarda alandan havalanabilmesine imkan sağlayan bir cihazdır. En çok uçak gemilerinde kullanılmaktadır fakat nadir durumlarda kara tabanlı pistlere de monte edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Gustave Whitehead</span> Amerikalı pilot (1874 – 1927)

Gustave Albin Whitehead, planör, uçan makine ve motor tasarlayıp üreten Alman kökenli Amerikalı bir havacılık mühendisi.

"Flying Machines Which Do Not Fly", 9 Ekim 1903'te New York Times'da yayınlanan bir başyazıdır. Makale, hatalı bir şekilde, insanlığın çalışan bir uçan makine geliştirmesinin bir ila on milyon yıl alacağını tahmin ediyordu. Samuel Langley'in iki gün önce yaptığı başarısız uçak deneyine yanıt olarak yazılmıştı. Makalenin yayınlanmasından altmış dokuz gün sonra Amerikalı kardeşler Orville ve Wilbur Wright, 17 Aralık 1903'te Kuzey Carolina'nın Kitty Hawk kentinde havadan ağır ilk uçuşu başarıyla gerçekleştirdiler.