DirectX, Microsoft'un video oyunları başta olmak üzere çoklu ortam yazılımlarını rahat, hızlı ve uyumlu şekilde hazırlayabilmek için yarattığı bir uygulama programlama arayüzüdür (API). Şu andaki en güncel resmî sürüm DirectX 12'dir. İçerdiği bileşenlerden bazıları şu şekilde özetlenebilir:
- Direct3D hem iki hem üç boyutlu grafikleri ekrana dökmeye yarar. Piyasadaki çoğu ekran kartının en modern donanım hızlandırma özelliklerini destekler. En büyük rakibi OpenGL'dir
- DirectSound hem iki hem üç boyutlu ses için kullanılır. Windows altında çalışabilen her ses kartı en azından yazılım ile DirectSound ve DirectSound 3D desteğine sahiptir. Piyasadaki tüm rakipleri göz ardı edebilecek bir popüleriteye sahiptir.
- DirectInput, klavye, fare ve oyun çubuğu gibi bileşenlerin giriş ve çıkışlarını basit bir şekilde yönetebilmek için olan arabirimdir.
- DirectPlay ise TCP/IP, modem ve Bluetooth gibi birçok protokol üzerinden bağlantı ve mesajlaşma bileşenlerini içerir. TCP/IP üzerinde NAT veya uPnP geçişlerini desteklemesi ve DirectPlay Voice ile saniyede 1.2 kbit'e kadar inebilen ses sıkıştırma codec'leri ile göz doldurur. Açık kaynak dünyasında en bilinen rakibi HawkNL'dir.
OpenGL, gelişmiş donanım desteğini kullanarak hem iki hem de üç boyutlu grafikleri ekrana çizmek için kullanılan ücretsiz bir grafik uygulama geliştirme arabirimidir. Windows, Linux, MacOS ve Solaris gibi birçok işletim sisteminde yaygın olarak ve Playstation 3 başta olmak üzere bazı oyun konsollarınca desteklenir. Donanım tarafında ise SGI, ATI, Nvidia veya Intel gibi büyük üreticiler her ekran kartında OpenGL desteği sunar.
Open Inventor, SGI tarafından geliştirilmiş olan C++ nesne yönelimli 3B grafik API'sidir. OpenGL için daha yüksek seviyeli programlama sağlamaktadır. Ana amaçları programcıya kolaylık ve verimliliktir.
OpenGL ES 3 boyutlu grafik API'si olan OpenGL'nin cep telefonu gibi gömülü sistemler için tasarlanmış bir alt kümesidir. Tanımlanması ve tanıtımı, grafik donanım ve yazılım endüstrisi konsorsiyumu olan ve grafik ve çoklu ortam için açık kaynak kodlu API'lerle ilgilenen Khronos Group tarafından yapılır.
GLSL, C tabanlı yüksek seviye bir programlama dilidir.OpenGL ARB tarafından,geliştiricilerin grafik işhattına assembly veya donanım-bağımlı bir dil bilmeden direkt erişim sağlaması için yaratılmıştır.
Karesel gölgelendirme anlamına gelen Pixel Shader DirectX 9 ve üzeri oyun grafik kütüphanesinde bulunan grafik işleme komut fonksiyonudur. Yeni nesil olarak tanımlanan birçok oyunda bu özellik şartı aranıldığı için bir önceki nesil ekran görüntü kartları bu özelliği desteklemediği için birçok oyun yazılımı çalışmama durumu yaşanmaktadır.
Unreal Engine, Epic Games tarafından geliştirilen ve ilk olarak 1998 yılında yayınlanan Unreal isimli birinci şahıs nişancı oyununda kullanılan oyun motoru. Esas olarak birinci şahıs nişancı oyunları için geliştirilmesine karşın, sonraları çeşitli türlerdeki oyunlarda kullanıldı. C++ ile yazılmış kodu sayesinde yüksek derecede taşınabilirliğe sahiptir ve günümüzde birçok oyun geliştirici tarafından kullanılan bir araç haline gelmiştir.
Khronos Group, Inc., 3D grafikler, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, paralel hesaplama, görüntü hızlandırma ve makine öğrenimi için telifsiz birlikte çalışabilirlik standartları geliştiren, yayınlayan ve sürdüren 160 kuruluştan oluşan açık, kar amacı gütmeyen, üye odaklı bir konsorsiyumdur. Açık standartlar ve ilgili uygunluk testleri, yazılım uygulamalarının ve ara katman yazılımının, çok çeşitli platformlarda ve cihazlarda dinamik medyanın yazılmasını ve hızlandırılmasını sağlar. Grubun merkezi Beaverton, Oregon'dadır.
EGL, kâr amacı gütmeyen teknoloji şirketler birliği Khronos Group tarafından yönetilen, Khronos Group'un yönettiği diğer bazı API'ler ile, pencere sistemi arasında bir arayüz oluşturmayı hedefleyen API dir. Örneğin OpenGL ES destekleyen bir grafik işlemcisi ihtiva eden bir bilgisayarda, pencere sisteminin ekrana çizilmesi için ihtiyaç duyulan kaynakların atanması,yönetilmesi ve 2 veya 3 boyutlu pencere sistemi bileşenlerinin hızlı ve eşsiz bir şekilde ekrana çizilmesini sağlayan bir API dir. En çok kullanılan gerçeklenmişi ise X.org'un temelini oluşturan Mesa 3D kütüphanesidir.
WebGL, kâr amacı gütmeyen teknoloji şirketler birliği Khronos Group tarafından yönetilen, web ortamında 3 boyutlu grafik çizimi sağlanmasını amaçlayan bir web standardıdır. OpenGL ES 2.0 üzerine temellendirilmiştir, otomatik hafıza yönetimli JavaScript gibi dillere uyum sağlaması için küçük değişikliklere uğramış olsa da WebGL OpenGL ES'ten çok da farklı değildir. Uyumlu web tarayıcısında herhangi bir eklenti kurulmasını gerektirmeden, HTML5'in Canvas elementi üzerinde 3 boyutlu grafik çizimi yapılmasını mümkün kılmaktadır.
OpenGL SC, OpenGL 1.3 spesifikasyonunun değiştirilmesiyle, güvenlik-kritik yazılım sektöründe kullanılmak üzere tasarlanmış olan OpenGL alt kümesidir. Havacılık elektroniği (aviyonik), askeri, sağlık, endüstriyel ve otomotiv elektroniğinde güvenlik-kritik yazılımlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. OpenGL SC DO-178 gibi kalite standartlarında dikte edilen %100 grafik güvenilirliği ilkesini karşılamaktadır. OpenGL SC ile gerçek zamanlı çalışan diğer ekipman ile grafik ekipmanı uyum içinde çalışabilmektedir. OpenGL SC kâr amacı gütmeyen Khronos Group tarafından yönetilmektedir.
OpenCL,, Apple tarafından 2008 yılında kâr amacı gütmeyen teknoloji şirketleri birliği Khronos Group'a önerilen, kabul gördükten sonra spesifikasyonu pek çok şirketin katkılarıyla hazırlanan heterojen hesaplama platformudur. OpenCL; destekli grafik işlemcileri, genel amaçlı işlemciler ve FPGA ler gibi farklı platformlarda hesaplama yapılmasına olanak sağlar. OpenCL AMD, Intel, NVIDIA ve ARM tarafından desteklenmektedir. Ayrıca OpenCL kullanılarak Sony Playstation cihazlarında kullanılan Cell işlemcilerde de hesaplama yapılabilmektedir.
MATLAB, çok paradigmalı sayısal hesaplama yazılımı ve dördüncü nesil programlama dilidir. Özel mülk bir programlama dili olan MATLAB, MathWorks tarafından geliştirilmektedir. MATLAB kullanıcıya, matris işleme, fonksiyon ve veri çizme, algoritma uygulama, kullanıcı arayüzü oluşturma, C, C++, Java ve Fortran gibi diğer dillerde yazılmış programlarla arabağlama imkânı tanır.
GLFW, temelde ve ilk olarak OpenGL ile kullanılmak üzere geliştirilmiş hafif bir yardımcı kütüphanedir. Programcıya, üzerinde çalışılan işletim sisteminden bağımsız olarak OpenGL ve Vulkan için 'context' ve pencere yaratma, klavye, fare, oyun çubuğu girdi ve çıktılarını yönetme kolaylığı sağlar.
3dfx Interactive, 1994 yılında kurulmuş grafik işlemci ve grafik kartı üretici bir firmadır. San Jose, Kaliforniya merkezlidir. 1990'ların sonlarından 2000 yılına kadar alanda öncü oldu.
Metal API iOS 8-de tanıtılan düşük seviyeli, düşük-havai donanım hızlandırmalı grafik ve bilgisayar uygulama programlama arayüzüdür (API). Bu, bir API altında OpenGL ve OpenCLe benzer işlevselliğini birleştirir. Metal API IOS-a diğer platformlarda benzer API'lerin performans yararlarından bazılarını getirmek için tasarlanmıştır. Metal, 2 Haziran 2014 yılından beri Apple A7 ya da sonrasını kullanan iOS cihazlarında ve 8 Haziran 2015'ten beri OS X El Capitan çalıştıran Mac'lar üzerinde mevcuttur. Metal daha da işlem shaderi getirerek GPGPU programlama yeteneklerini geliştirdi. Metal C++11 dayalı yeni bir gölgeleme dili kullanır; Bu Clang ve LLVM kullanılarak uygulanır. OS X'da Metal desteği WWDC 2015'te açıklandı.
Vulkan düşük maliyetli ve Çapraz platform 3D grafik ve işlem API-sidir. İlk kez Khronos Group tarafından GDC 2015'te açıklandı. Vulkan API başlangıçta, Khronos tarafından yeni nesil "OpenGL girişimi" veya "OpenGL-in sonrakısı" olarak sevk edildi. Vulkan, AMD'nin Mantle API bileşenleri üzerine türetilmiş ve inşa edilmiştir. Khronos'a, bir vakıf niyetiyle AMD tarafından bağışlanmıştır. OpenGL gibi, Vulkan da yüksek performanslı video oyunu ve interaktif medya gibi, gerçek zamanlı 3D grafik uygulamalara hedeflenir ve Direct3D 12 ve Mantle gibi, daha yüksek performans ve daha düşük CPU kullanımı sunuyor. Vulkanın ayrıca 2D grafik uygulamaları işlemek için yeteneği vardır, ancak genellikle 3D için uygundur. Alt CPU kullanımı yanı sıra, Vulkan da daha Çok çekirdekli işlemciler arasında eser yapabiliyor.
Nokia 3410, Nokia'nın 2002'de satışa sunduğu cep telefonudur.. 12 Mart 2002'de CEBIT'de ilan edildi. Nokia 3310 modelinin ardılı, Nokia 3510, Nokia 3600/Nokia 3650, Nokia 2100 modellerin öncülüdür. 3410, Nokia'nın ilk Java telefonu oldu. Ayrıca, Japonya dışındaki en eski cep telefonlarından biri olan 3D grafikler ve görüntü editörü idi.
TensorFlow, makine öğrenimi için ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılım kütüphanesidir. Bir dizi görevde kullanılabilir, ancak derin sinir ağlarının eğitimi ve çıkarımına özel olarak odaklanmaktadır.
PHIGS 1980'lerden 1990'ların başlarına kadar kabul görmüş bir uygulama programlama arayüzü (API) standardıdır. Daha sonra OpenGL'de bulunan özelliklerden ve güçten dolayı OpenGL'nin yükselmesine neden olmuştur.