İçeriğe atla

Wortel

İhsan Kolonileri
UNESCO Dünya Mirası
KonumHollanda, Belçika
KriterKültürel: ii, iv
Referans1555
Tescil2021 (44. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika
Tampon bölge2,012 ha (7.77 sq mi)

Wortel, Belçika'nın Hoogstraten belediyesinde yer alan bir köydür. 2007 yılı itibarıyla yaklaşık 1.700 nüfusu vardır. Toponimi, Hollandaca havuç veya kök anlamına gelir. Wortel, 19. yüzyılın başlarında Hümaniteryenizm Cemiyeti tarafından güçlü çalışan yoksullar için bir çiftçi kolonisi olarak kuruldu. Kuruluş amacı Alçak Topraklar'da yoksulluk oranlarının çok yüksek olduğu bir dönemde istihdam sağlamaktı.[1] Hümaniteryenizm Cemiyeti tarafından inşa edilen diğer kolonilerle birlikte Wortel, benzersiz bir konut reformu ve şehir planlaması yönteminin mükemmel bir örneği olarak 2021'de UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi'ne dahil edildi.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Colonies of Benevolence". UNESCO World Heritage Centre. United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization. 12 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Milletler Cemiyeti</span> 1. Dünya Savaşından sonra barışı sağlamak için kurulan kurum

Milletler Cemiyeti, günümüzdeki Birleşmiş Milletler'in temeli sayılabilecek bir organizasyondu. I. Dünya Savaşı'nın ardından İsviçre'nin Cenevre kentinde, 10 Ocak 1920'de kuruldu. Amacı, ülkeler arasında yaşanabilecek sorunları barışçıl yollarla çözmekti. Bir süre çalıştı; fakat fazla bir varlık gösteremedi. II. Dünya Savaşı'nın ardından 1946 yılında dağıldı.

<span class="mw-page-title-main">UNESCO</span> Birleşmiş Milletlerin kültür ve eğitim alanında etkinlik gösteren bir kurumu

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü ; eğitim, sanat, bilim ve kültür alanlarında uluslararası iş birliği yoluyla dünya barışını ve güvenliğini koruma amacını güden bir Birleşmiş Milletler kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Ohri</span>

Ohri, yaklaşık 42.000 kişilik nüfusu ile Kuzey Makedonya'nın en büyük sekizinci kentidir. İçinde bulunduğu eş isimli belediyenin idari koltuğudur ve ülkenin güneybatısında, Ohri Gölü'nün kenarında, Arnavutluk sınırına gayet yakın bir konumda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İttihat ve Terakki</span> Osmanlı İmparatorluğunda siyasal teşkilat

İttihat ve Terakki Cemiyeti, sonraları İttihat ve Terakki Fırkası, Osmanlı İmparatorluğu'nda İkinci Meşrutiyet'in ilanına önayak olup 1908-1918 yılları arasında faaliyet gösteren, 21 Mayıs 1889 tarihinde kurulmuş bir siyasal hareket ve siyasi partidir. Triumvira sistemi ile yönetilen bir meclis yapısında egemenlik sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de yirmi bir tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1985'te İstanbul'un Tarihî Alanları, Göreme Millî Parkı ve Kapadokya ile Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, son olarak da 2023'te Gordion ile Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan on dokuzu kültürel, ikisi karma alandır. Türkiye'nin Dünya Mirası Geçici Listesi'nde ise yetmiş dokuz tane varlığı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bulunduğu ülkelere göre Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.

(Baron) Philip John Noel-Baker, 1959 Nobel Barış Ödülünü alan İngiliz devlet adamıdır.

Mümtaz Yener, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

1972 yılında imzalanan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerler olan Dünya Mirasları kavramını tanımladı. Doğal özellikler, jeolojik ve fizyografik oluşumlar ve bilim, koruma veya doğal güzellik açısından önemli olan doğal alanlar doğal miras olarak tanımlanır. Azerbaycan, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşmeyi 16 Aralık 1993'te onaylamasıyla ülkedeki alanlar listeye dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Diller Üniversitesi</span>

Azerbaycan Diller Üniversitesi ya da kısa adıyla ADU Bakü, Azerbaycan'da bir devlet üniversitesidir. Öğrenci topluluğu yaklaşık 4000 lisans ve 900 lisansüstü öğrenciden oluşmaktadır. Üniversite 700'den fazla öğretmenden oluşan birleşik bir fakülteye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Mirası</span> kültürel veya fiziksel önemi nedeniyle UNESCO tarafından listelenen yer

Dünya Mirası, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden her birine verilen addır. Genel Kurul tarafından seçilen 21 UNESCO üyesi ülkenin oluşturduğu Dünya Miras Komitesi tarafından yönetilen uluslararası Dünya Mirası Programı bu listeyi güncellemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Miras Komitesi</span>

Dünya Miras Komitesi, UNESCO Dünya Mirası olarak listelenecek alanları belirleyen kurul. Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme'nin uygulanmasından sorumludur, Dünya Miras Fonu'nun kullanımını yönetir ve taraf devletlerin isteği üzerine finansal yardımları dağıtır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından dört yıllığına seçilen yirmi bir taraf devletten oluşmaktadır.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirasları, 1972 yılında kabul edilen UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi'nde tanımlandığı şekliyle kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerlerdir. Sovyetler Birliği, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme'yi 12 Ekim 1988'de onaylayarak, tarihî yerlerini listeye dâhil edilmeye uygun hâle getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Hümaniteryenizm Cemiyeti</span> Hümaniteryenizm Cemiyeti, 1818de general Johannes van den Bosch tarafından, çoğunlukla büyük şehirlerden gelen fakir ailelere, Napolyon Fransız işgalinin ardından büyük şehirlerden gelen yoksul ailelere Tarım Arazisi Vermiştir

Hümaniteryenizm Cemiyeti, 1818'de general Johannes van den Bosch tarafından, çoğunlukla büyük şehirlerden gelen fakir ailelere, Napolyon Fransız işgalinin ardından büyük şehirlerden gelen yoksul ailelere tarım arazisi vererek arazilerini iyileştirmeleri için kurulan Hollandalı özel bir organizasyondu. Johannes van den Bosch derneğin kurulması için Hollanda'dan I. Willem'e bu durumu açıkladı ve yoksulların işlemesi için Drenthe'de ekilmemiş arazi satın aldı. Günümüzdeki Frederiksoord 'Westerbeeksloot' Malikanesi, cemiyetin idari merkeziydi. Frederiksoord'daki mülk ve Cemiyet tarafından Wilhelminaoord, Wortel ve Veenhuizen'de inşa edilen koloniler, benzersiz bir 19. yüzyıl felsefi hareketine ve olağanüstü şehir planlamasına yaptıkları tanıklıkları nedeniyle 2021'de UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelendi.

Frederiksoord, Hollanda'nın Drenthe ilinde bulunan bir kasabadır. Westerveld belediyesinin bir parçasıdır ve Hoogeveen'in yaklaşık 24 km kuzeybatısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelminaoord</span>

Wilhelminaoord, Hollanda'nın Drenthe ilinde bulunan bir köydür. Westerveld belediyesinin bir parçasıdır ve Hoogeveen'in yaklaşık 26 km kuzeybatısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Veenhuizen</span>

Veenhuizen, Hollanda'nın Drenthe şehrinde yer alan yaklaşık 800 nüfuslu bir köydür. 19. yüzyılın başlarında, Veenhuizen'de Hümaniteryenizm Cemiyeti tarafından yoksullar ve evsizler için bir reform konut kolonisi kuruldu. 19. yüzyılın sonlarında, kompleks bir ceza kolonisine dönüştürüldü. Köy 1984'te ücretsiz olarak erişilebilir hale geldi ve 1998'de Noordenveld belediyesinin bir parçası haline geldi. Ulusal Hapishane Müzesi burada yer almaktadır. Hümaniteryenizm Cemiyeti tarafından kurulan diğer kolonilerle birlikte Veenhuizen, benzersiz bir konut reformu yöntemine ve şehir planlamasına tanıklık etmesi nedeniyle 2021'de UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Bologna'nın Portikoları</span>

Bologna'nın Portikoları, İtalya'nın Bologna şehrinin önemli bir kültürel ve mimari mirasıdır ve çok sayıda kule ile birlikte şehrin sembolünü oluşturmaktadır. Dünyada başka hiçbir şehirde Bologna'da olduğu kadar çok portiko yoktur: sadece tarihi merkezde 38 kilometreden daha fazlasını kapsamakla birlikte Orta Çağ şehir surlarının dışındakiler de dikkate alınırsa 53 kilometreye kadar ulaşabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hoogstraten Muharebesi</span>

Hoogstraten Muharebesi, 11 Ocak 1814'te François Roguet liderliğindeki bir Fransız ordusu ile Friedrich Wilhelm Freiherr von Bülow liderliğindeki bir Rus-Prusya-İngiliz ordusu arasında yapıldı. Prusya zaferiyle sonuçlanan savaş, Essen ve Turnhout arasında yer alan bir dizi çatışmadan oluşuyordu. Savaş, adını Kempen bölgesinin ana kasabası olan Hoogstraten'den almıştır.