İçeriğe atla

World of Warcraft: Cataclysm

Ana başlıklar: Warcraft, World of Warcraft, World of Warcraft: The Burning Crusade, World of Warcraft: Wrath of the Lich King

World of Warcraft: Cataclysm
"World of Warcraft: Cataclysm" ürün kapağı
GeliştiriciBlizzard Entertainment Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıActivison Blizzard
YapımcıBlizzard Entertainment
SeriWarcraft
PlatformlarMac OS X, Microsoft Windows
Çıkış7 Aralık, 2010[1]
TürlerFantastik, MMORPG
ModÇok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

World of Warcraft: Cataclysm, MMORPG türündeki World of Warcraft için Blizzard Entertainment tarafından Wrath of the Lich King eklentisinden sonra yayınlanan üçüncü genişleme paketidir. Daha önceden detayları sızdırılan paket,[2] 21 Ağustos 2009'da BlizzCon 2009 konferansında duyurulmuştur. 13 Ekim 2010'da eklenti paketine geçişi sağlayan 4.0.1 sürümü oyun yaması ABD ve Avrupa sunucularında yayınlanmıştır.[1] Genişleme paketi, 7 Aralık 2010'da tüm dünyada özel açılışlarla piyasaya sürüldü.

Hikâye

Eklentinin ana hikâyesi "Deathwing" olarak adlandırılan şeytani siyah ejderhanın yeniden ortaya çıkması etrafında gelişmektedir. En son Warcraft II'de görülen Deathwing, yaşadığı birçok yenilgiden sonra evrenin kurucuları titanların zindan olarak yaratıkları dört Element Boyutu'ndan birisi olan Deepholm'a kaçmıştı. Yeniden dönecek olan Deathwing, bu dönüşü esnasında Azeroth'ta geniş çaplı bir yıkıma ve değişime neden olacaktır.

Özellikler

Eklenti ile beraber gelen oyun içi değişiklikler şöyledir:[3][4]

  • Wrath of the Lich King eklentisinde 80 olan oyuncuların en fazla ulaşabilecekleri seviye sınırı 85'e çıkarılmıştır.
  • Felaket nedeniyle, Kalimdor ve Eastern Kingdoms kıtalarında birçok kalıcı değişiklik olmuş, yeni şehirler kurulmuştur. Stormwind ve Orgrimmar şehirleri yeniden tasarlanmıştır.
  • Mount Hyjal, Uldum, Sunken City of Vash'jir, Deepholm gibi birçok yeni yer erişilebilir hale gelmiştir.
  • Dokuz yeni zindan ve altı raid bölgesi açıldı.
  • Şu an var olan "Deadmines" ve "Shadowfang Keep" zindan bölgelerinin seviye 85 oyuncular için olan heroic modu açılmıştır.
  • İki yeni ırk getirildi: Alliance için Hem insan hem de kurt adam formuna dönüşebilen Worgen ırkı ve Horde için Goblin ırkı
  • Birçok yeni ırk/sınıf kombinasyonları oluşturuldu. (örn. Tauren Priest, Human Hunter, Troll Druid gibi)
  • Savaşma mekanizmalarında değişiklikler yapıldı. (örn. artık hunter sınıfı için mermi sınırlaması bulunmuyor.)
  • Uçan binekler artık Azeroth'ta da kullanılabilir haldedir.
  • Troll ve Gnome sınıfı oyuncular için yeni başlangıç alanları açılmıştır.
  • Yeni ikincil meslek: Arkeoloji.
  • Eşyaların sahip olduğu özellik verileri elden geçirilerek kafa karıştırıcı olan özellikler kaldırılıp yetenek ağacındaki bazı yeteneklere eklendi. Bunun yanında "Mastery" adında yeni bir özellik getirildi.
  • 3000'e yakın yeni görev.
  • Yeni raid ve PVP puan sistemleri.
  • Birçok yeni PvP alanı ve Wintergrasp'a benzer bir bölge olan Tol Barad.
  • Takımlara (guilds) ait yetenek ağacı ve başarı sistemleri.
  • Battle.net' RealID sistemi üzerinden diğer Blizzard oyunlarını oynayan oyuncular arasında iletişim kurabilme imkânı.

Yukarıda belirtilen özelliklerin çoğu 4.0.1 yamasında yayınlanmış, 4.0.3a yaması ile de Azeroth dünyasındaki değişiklikler oyunculara yansıtılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ a b "World of Warcraft®: Cataclysm™ in stores starting December 7". Blizzard Entertainment. 4 Kasım 2010. 10 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2010. 
  2. ^ WoW.com Staff (14 Ağustos 2009). "World of Warcraft: Cataclysm leaked by MMO-Champion". Dulles, Virginia: Weblogs, Inc. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2009. 
  3. ^ Grant, Christopher (21 Ağustos 2009). "World of Warcraft: Cataclysm expansion confirmed; new races, level cap, quests". Dulles, Virginia: Weblogs, Inc. 28 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2009. 
  4. ^ "World of Warcraft: Cataclysm - features". Blizzard Entertainment. 21 Ağustos 2009. 7 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>World of Warcraft</i> 2004 video oyunu

World of Warcraft, Blizzard Entertainment tarafından geliştirilen ve 2004'te piyasaya çıkan bir devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunudur (MMORPG). Oyun, fantastik temalı Warcraft evrenindeki Azeroth gezegeninde geçer. Warcraft serisinin bir önceki oyunu Warcraft III: The Frozen Throne'da geçen olayların yaklaşık 4 yıl sonrasını konu alır.

<span class="mw-page-title-main">Blizzard Entertainment</span> video oyun üreticisi

Blizzard Entertainment, bilgisayar oyunları üreten Irvine, Kaliforniya merkezli bir şirkettir. 1991'de elektronik oyunlara ilgisi bulunan 3 UCLA mezunu tarafından Silicon & Synapse adı altında kurulmuştur. 1994'te şirketin ismi halen daha kullanılan Blizzard Entertainment olarak değiştirilmiştir.1994'te Warcraft oyununu çıkardığından beri, dünyaca bilinen bir oyun şirketi olmuştur. Ürettiği Diablo, StarCraft, Warcraft oyunları ve bunların devam oyunları sayesinde tek oyunculu ve çok oyunculu video oyunları alanında büyük hayran kitlesi elde etmiştir.

<i>StarCraft</i> 1998 video oyunu

StarCraft (SC) Blizzard Entertainment tarafından piyasaya sürülen gerçek zamanlı strateji türünde, uzayda geçen ve üç ırkın savaşını konu alan bir bilgisayar oyunudur. Terran, Protoss ve Zerg isimli üç ırk mevcuttur. Irklar arasındaki denge çok iyi ayarlanmıştır. Oyunun strateji esnekliği, bir önceki benzeri olan Warcraft 2'ye göre daha geniş olan harita seçenekleri ile birleşince, uzun oynama süresi ve bol strateji seçeneği sunmaktadır.

Azeroth, Blizzard Entertainment'ın World of Warcraft adlı oyununda oluşturulmuş hayali bir evren ve kıtadır. Kalimdor, Eastern Kingdoms, Northrend ve Pandaria adlı dört kıtadan oluşur. Kıtaların dışında irili ufaklı birçok ada bulunur. Bunlardan en göze çarpanı Broken Isles ile Goblin başşehri Undermine'ı bulunduruan isimsiz adadır. The Burning Crusade genişleme paketi ile Azeroth dışında Outland isimli yeni bir evren eklenmiştir. Eastern Kingdoms, 2 kıtadan oluşmuş bir parçadır. Güneyinde Blackrock Mountain, kuzeyinde Cücelerin atalarının yurdu olan Khaz Modan yer alır. Kalimdor, Azeroth'un son bekçisi Medihv'in yolculuğa ve keşfe teşvik ettiği Orc kralı Thrall tarafından keşfedilmiştir.

Outland, World of Warcraft'a, The Burning Crusade (TBC) adlı eklenti pakentinden sonra eklenen kıtadır. Outland'e ulaşmak için TBC eklenti paketini satın almak gerekmektedir. Blasted Lands'deki dark portal'dan geçerek Outland'e ulaşılabilir. Azeroth'tan farklı olarak Outland'de uçan binekler kullanılarak yolculuk edilebilmektedir. Outland'den Azeroth'a gidebilmek için Blasted Lands'deki geçiş dışında Shattrah şehrinde portaller bulunmaktadır.

WarCraft III World Editor Blizzard Entertainment tarafından yapılan bir harita düzenleyicisidir.

<i>World of Warcraft: The Burning Crusade</i>

World of Warcraft: The Burning Crusade, MMORPG türündeki World of Warcraft için Blizzard Entertainment tarafından yayınlanmış ilk genişleme paketidir. 28 Kasım 2005'te çıkacağı duyurulmuş; 16 Ocak 2007'de Kuzey Amerika, Avrupa ve Avustralya'da, 2 Şubat 2007'de Kore'de, 3 Nisan 2007'de Tayvan ve Hong Kong'da ve 6 Eylül 2007'de Çin'de satışa sunulmuştur.

<i>World of Warcraft: Wrath of the Lich King</i>

Ana başlıklar: Warcraft, World of Warcraft, World of Warcraft: The Burning Crusade

Warcraft evreni, Blizzard Entertainment tarafından üretilen oyun serisinin ve yayınlanan kitapların konusunun geçtiği sanal evrendir. Yüzüklerin Efendisi Serisi kitaplarda ve filmlerde yer alan fantastik elemanlar ile Dungeons & Dragons oyununun rol yapma mekanizmalarının harmanlanmasıyla oluşmuştur.

<i>Warcraft III: The Frozen Throne</i> Blizzard Entertainment tarafından geliştirilen gerçek zamanlı strateji oyunu

Warcraft III: The Frozen Throne, Blizzard Entertainment tarafından geliştirilmiş bir gerçek zamanlı strateji bilgisayar oyunudur. Warcraft III: Reign of Chaos oyununa genişleme paketi olarak çıkarılan oyun, fantastik Warcraft evrenine ait olan senaryonun devamını getirmekle beraber, oyun içi birçok ırk için yeni birimler, tarafsız bir ırk, dört senaryo gibi özellikler eklemektedir. Paket, 1 Temmuz 2003'te dünyanın birçok ülkesinde satışa sunulmuştur. Eklenti paketinin getirdiği senaryo, serinin en popüler oyunu World of Warcraft ve eklenti paketlerinin konularını da şekillendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunu</span> video oyunu türü

Devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunu ya da sıkça kullanılan orijinal adının kısaltmasıyla MMORPG, çok sayıda oyuncunun bilgisayarlarından veya oyun konsollarından internete bağlanarak birlikte oynadığı, oyun esnasında çeşitli karakterlere büründüğü devasa video oyunu türü. 1997 yılından beri gitgide yaygınlaşmaktadır.

Aion: The Tower of Eternity, aynı zamanda Japonca dilinde karşılık olarak AION kulesi olarak da bilinir. Bu bilgisayar oyunu, devasa sayıda fazla oyuncunun aynı anda çevrimiçi oynadığı bir fantastik rol yapma (MMORPG) oyunudur. Oyunu Koreli dev bir oyun firması olan NCsoft çıkarmıştır. Oyun OkO ve OkYZ türünde çeşitli oynanış biçimlerini birleştirmeyi başarmıştır. Özellikle diğer bir rakibi olan World of Warcraft oyununa ciddi bir fark atarak, karakterlerin kendilerine onuncu seviyeyi aştıktan sonra özel bir görev ile başarıyla elde edebilecekleri kanat ekleme biçimiyle karakterlerine kendilerini daha hızlı hareket ettirecek ve havada dövüş mücadelesi verebilecek kanat eklentisini ilk defa böyle bir yapıma sokmuşlardır. 2009 Mayıs ayında açıklandığı üzere Aion sadece Asya kıtasında tam üç buçuk milyon katılımcı/oyuncu hesabına sahiptir. AION'un ilk ve büyük paketi 2010 yılında AION: Assault on Balaurea ismiyle yayınlanmıştır. Ağustos ayı itibarıyla güncel sürüm 2.6 olup, üç farklı dünyasında arz-ı endam eylemektedir.

<i>World of Warcraft: Mists of Pandaria</i>

Ana başlıklar: Warcraft, World of Warcraft, World of Warcraft: The Burning Crusade, World of Warcraft: Wrath of the Lich King, World of Warcraft: Cataclysm

<i>Warcraft III: Reign of Chaos</i> Blizzard Entertainment tarafından geliştirilen gerçek zamanlı strateji oyunu

Warcraft III: Reign of Chaos, Blizzard Entermaint tarafından yayınlanmıştır ve Warcraft evreninde geçen serinin üçüncü oyunudur. 3 Haziran 2002 tarihinde Kuzey Amerika'da satışa çıktı. Daha sonra üzerine ek paket olarak Warcraft III: The Frozen Throne yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">BlizzCon</span> video oyunu konferansı

BlizzCon, her yıl Blizzard Entertainment tarafından düzenlenen video oyun konferansıdır. Blizzard Entertainment tarafından yapılan StarCraft, Warcraft, Diablo gibi oyunların tanıtımı ve gelişime dair bilgiler aktarılır. Şirketin gelecekteki projeleri ve halihazırda bulunan projelerinin yazılı veya görsel olarak sunumu yapılır.

World of Warcraft: Warlords of Draenor, kısaca WoD, MMORPG türündeki World of Warcraft oyununun Mists of Pandaria paketinden sonra yayınlanmış, beşinci genişleme paketidir. 8 Kasım 2013'te BlizzCon 2013'te duyurulmuş ve 13 Kasım 2014'te piyasaya sürülmüştür.

Warcraft III: Reforged, 2002 yılında piyasaya sürülen Warcraft III: Reign of Chaos ve onun ardından piyasaya sürülen ek paketi olan Warcraft III: The Frozen Throne oyunlarının yeniden yapılmış versiyonudur. Ocak 2020'de piyasaya sürülmüştür. Reforged kelimesinin anlamı, bir demirci tarafından yeniden dövülmüş demektir.

Warcraft II, Blizzard Entertainment tarafından üretilen Warcraft serisinin ikinci oyunudur. Tam adı Warcraft II: Tides of Darkness olan oyunun ayrıca Beyond the Dark Portal isminde bir ek paketi mevcuttur.

Warcraft: Sunwell Üçlemesi, Richard Knaak tarafından yazılan bir çizgi roman serisidir. Seri, 2005-2007 yılları arasında Tokyopop tarafından yayınlanmış olup Blizzard Entertainment'ın Warcraft evrenine dayanmaktadır ve gizemli bir gücü araştırmak için insan şeklini alan mavi ejderha Kalec ve büyüleyici bir sırrı olan güzel bir genç kız olan Anveena'nın maceralarını konu almaktadır.

Devasa çok oyunculu çevrimiçi oyun, aynı sunucuda yüzlerce hatta binlerce gibi çok sayıda oyuncunun bulunduğu çevrimiçi oyunların genel adıdır. MMO'larda genelde devasa bir sürekli açık dünya bulunur ancak buna istisna MMO'lar da vardır. Bu oyunlar PC'ler, konsollar ve akıllı telefonlar gibi ağa bağlanabilen pek çok cihazda bulunabilir.