İçeriğe atla

WorldShift

WorldShift
GeliştiriciCreative Assembly Sofia Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıPlaylogic Entertainment
YapımcıBlack Sea Studios
TasarımcıVesselin Handjiev
PlatformMicrosoft Windows
Çıkış
  • AVR: Mayıs 2008
  • KA: 11 Kasım 2009
TürRol yapma oyunu
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Worldshift, 2008 yılında Black Sea Studios oyun geliştirme şirketi tarafından yayınlanan bilimkurgu rol yapma oyunudur.[1]

Hikâye

21 yüzyılda gizemli nesneler bilinen tüm Dünya uygarlığının sonunu getirmekteydi. Worldshift, binlerce yıl önce yazılmış bu efsane insanlık tarafından unutlmaya yüz tutmuştu. Geriye kalan Shard Zero adında gizemli nesnenin kantısı Dünya'ya salgın yayıyor ve yeniden şekillendiriyordu. İnsan ırkı kendine yeni medeniyet kurmuş ve 5 metropolda günlük yaşamlarını sürdürmekteydi. Dünyanın geriye kalanını kabileler, kökeni bilinnmeyen bir uzaylı ırkı ve salgından etkilenen hastalıklı insanlar oluşturuyordu.

Oynanış

Oyunda geliştirilmeye hazır bir beceri ağacı yerine çevreden edinilen taktik yapmaya olanak sağlayan, olağanüstü güçlere sahip ve keşfedilmeyi bekleyen relicler bulunmaktadır.Oyuncular rakipler ile mücadele edip görevleri tamamlanmalıdır. İki katmanlı bir birim sistemi vardır. Bunlar güçlü subay birimleri ve daha zayıf basit birimlerdir. Oyun CO-OP oynama şeklini olanak sunuyor.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>World of Warcraft</i> 2004 video oyunu

World of Warcraft, Blizzard Entertainment tarafından geliştirilen ve 2004'te piyasaya çıkan bir devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunudur (MMORPG). Oyun, fantastik temalı Warcraft evrenindeki Azeroth gezegeninde geçer. Warcraft serisinin bir önceki oyunu Warcraft III: The Frozen Throne'da geçen olayların yaklaşık 4 yıl sonrasını konu alır.

<span class="mw-page-title-main">Oyuncak</span> pek çok varlığın takliti olan ve genellikle çocuklar tarafından kullanılan nesnelerdir

Oyuncak; genellikle çocuklar tarafından oyun oynarken kullanılan her türlü nesnedir. Pek çok oyuncak gerçek bir varlığın taklidi şeklindedir; ancak oyuncaklar, çeşitli anlamlar yüklenmiş basit nesneler de olabilir. Örneğin bir çocuk üzerine bindiği bir değneği hayalinde bir ata, elindeki taşı bir otomobile dönüştürebilir. Bunun yanı sıra elektronik ve mekanik parçalardan oluşan, çok karmaşık oyuncaklar da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Çok oyunculu oyun</span> birden çok oyuncunun birlikte oynayabileceği video oyunu

Çok oyunculu bir video oyunu, aynı oyun ortamında aynı anda birden fazla kişinin yerel olarak oynayabildiği bir video oyunu türüdür. veya internet üzerinden çevrimiçi olarak oynanabilir. Çok oyunculu oyunlar genellikle oyuncuların tek bir oyun sisteminin kaynaklarını paylaşmasını veya daha uzak bir mesafeden birlikte oynamak için ağ teknolojisini kullanmasını gerektirir. Oyuncular bir veya daha fazla insan yarışmacıya karşı yarışabilir, ortak bir hedefe ulaşmak için bir insan partnerle işbirliği içinde çalışabilir veya diğer oyuncuların faaliyetlerini denetleyebilir. Çok oyunculu oyunlar, oyuncuların diğer kişilerle ortaklık veya rekabet içinde etkileşim kurmasına izin vererek onlara tek oyunculu oyunlarda olmayan sosyal iletişimi sağlar.

Fallout 2 yapımcılığı ilk oyundaki gibi Interplay tarafından üstlenilen ve yine Black Isle tarafından geliştirilen rol yapma oyunu. 30 Kasım 1998 tarihinde piyasaya sürülen bilgisayar oyunu takipçisi olduğu Fallout'tan daha çok satmayı başarmış, birçok oyun eleştirmeni tarafından tarihin en iyi rol yapma oyunu seçilmiştir.

Video oyunu türleri belirlenirken sınıflandırmada video oyunlarının mekanikleri, tasarım aşamasında, tasarımcının verdiği kritik kararlar yani daha basit bir şekilde oynanış tarzları esas alınır. Lakin bu sınıflandırma her zaman tutarlı veya sistematik bir yol izleyememiştir. Bunun nedeni kriterlerin, ayrımı yapan kişi ya da kuruma göre farklılık göstermesidir. Tümüyle akademik çalışmaların yürütülmemesinden ötürü kimi zaman keyfi isimlendirmeler de söz konusudur. Buna rağmen dünya genelinde benimsenmiş tür kalıpları da mevcuttur.

Warcraft evreni, Blizzard Entertainment tarafından üretilen oyun serisinin ve yayınlanan kitapların konusunun geçtiği sanal evrendir. Yüzüklerin Efendisi Serisi kitaplarda ve filmlerde yer alan fantastik elemanlar ile Dungeons & Dragons oyununun rol yapma mekanizmalarının harmanlanmasıyla oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Unreal Engine</span> video oyunu motoru

Unreal Engine, Epic Games tarafından geliştirilen ve ilk olarak 1998 yılında yayınlanan Unreal isimli birinci şahıs nişancı oyununda kullanılan oyun motoru. Esas olarak birinci şahıs nişancı oyunları için geliştirilmesine karşın, sonraları çeşitli türlerdeki oyunlarda kullanıldı. C++ ile yazılmış kodu sayesinde yüksek derecede taşınabilirliğe sahiptir ve günümüzde birçok oyun geliştirici tarafından kullanılan bir araç haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation Vita</span>

PlayStation Vita, Sony Interactive Entertainment tarafından geliştirilen ve pazarlanan bir el tipi oyun konsoludur. İlk olarak 17 Aralık 2011'de Japonya'da, ardından 22 Şubat 2012'de Kuzey Amerika, Avrupa ve diğer uluslararası bölgelerde piyasaya sürüldü. Bu konsol, PlayStation Portable'ın halefi ve PlayStation markasının bir parçasıdır; sekizinci nesil video oyun konsollarının bir parçası olarak, Nintendo 3DS ile başlıca rekabet etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">JSTOR</span>

JSTOR, 1995'te kurulmuş olan ve akademik dergileri, kitapları, yayınları arşivlemek için kullanılan çevrimiçi bir sistemdir. Üye kurumlarına, en eskisinin ilk yayın tarihi 1665'e kadar geriye giden yüzlerce derginin dijitalleştirilmiş eski sayılarında tam metin aramaları yapma olanağı sunmaktadır. 159 ülkeden yedi binden fazla kurum, JSTOR'a üyedir.

<i>Resident Evil: Revelations</i> 2012 video oyunu

Resident Evil: Revelations, Japonya'da Biohazard Revelations olarak bilinen, aslında Nintendo 3DS için çıkarılmış bir hayatta kalma-korku oyunudur. Oyun Capcom tarafından geliştirilmiş ve Japonya'da 26 Ocak 2012'de, Avrupa'da 27 Ocak 2012'de, Avustralya'da 2 Şubat 2012'de ve Kuzey Amerika'da 7 Şubat 2012'de yayımlanmıştır.

<i>No Game No Life</i>

No Game No Life veya kısaca NGNL ve Noge Nora, Yū Kamiya tarafından yazılan bir light novel serisidir. Seri, Nisan 2012 tarihinden bu yana Media Factory'nin MF Bunko J baskısı altında yayınlanmaktadır. Seri, tanrının tahtını ele geçirmek için bir dizi masa oyununda oyun tanrısını yenmek isteyen bir grup insan oyuncuyu anlatıyor.

<span class="mw-page-title-main">Batı Afrika ebola salgını</span> Ebola Virüsünün 2013 ilâ 2016 arası özellikle Gine, Liberya ve Sierra Leoneda sebebiyet verdiği salgın

Batı Afrika Ebola salgını, Aralık 2013'te Gine'de başlayıp Liberya, Sierra Leone başta olmak üzere Batı Afrika ülkelerine yayılan ve Haziran 2016'da sona eren Ebola kanamalı ateşi salgınıdır. Salgın sonucunda virüs 28 bin 616 kişiye bulaşmış, 11 bin 325 kişi hayatını kaybetmiştir.

Criminal Case, Pretty Simple tarafından geliştirilen bir Facebook oyunu. Gizli nesne bulma türündeki oyunda amaç, karmaşık nesneler arasında belirtilen nesneleri bularak oyunda ilerlemektir. Oyunun çıkış tarihi 15 Kasım 2012'dir. Aylık ortalama 10 milyon kullanıcısı vardır. 9 Aralık 2013'te aylık ortalama 46 milyon kullanıcısı olan Candy Crush Saga'yı geçerek 2013 Facebook Yılın Oyunu unvanını almıştır.

<i>Mortal Kombat X</i> 2015 video oyunu

Mortal Kombat X, NetherRealm Studios tarafından geliştirilen ve Warner Bros. Interactive Entertainment tarafından yayımlanan bir dövüş video oyunudur. Mortal Kombat serisinin onuncu ana video oyunudur ve 14 Nisan 2015'te Microsoft Windows, PlayStation 4 ve Xbox One için yayınlandı. NetherRealm Studio'nun mobil takımı iOS ve Android cihazlar için versiyonunu geliştirdi. Xbox 360 ve PlayStation 3 için de bir versiyon geliştirildi ama sonunda iptal edildi çünkü NetherRealm bir Mortal Kombat oyununun beklenen kaliteyi son nesil versiyonlarında elde edemedi.

Dövüş oyunu, video oyunlarında karşılıklı olarak öldürmeyi, yaralamayı hedefleyen oyun türlerinden bir tanesidir. Bu türde oyuncu, karakterini kontrol ederek bilgisayara karşı veya gerçek bir oyuncuya karşı oyunu kazanmaya çalışır. Dövüş oyunları birkaç turdan oluşur ve genelde her karakterin farklı bir yeteneği bulunur. Taraflar rakiplerine vurmaya çalışırken bir yandan da gelebilecek vuruşlara karşı önlem almaya çalışırlar. 1990'dan itibaren birçok oyunda, oyunculara çeşitli kombinasyonlar kullanarak özel vuruş yapma olanağı tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Seksüel rol yapma</span>

Seksüel rol yapma, çok güçlü bir erotik unsurdur. İki veya daha fazla kişiden oluşabilen bu cinsel fantezi, birçok kişi tarafından yapılması olanaksız olan cinsel aktivitelerin üstesinden gelme olarak tanımlanır. Seksüel rol yapma fantezisi gerçek dünyada, internet forumu, sohbet odası, video oyunu veya e-posta üzerinden yapılabilir.

Final Fantasy IX, 2000 yılında Square tarafından geliştirilen rol yapma video oyunudur. Oyun, Final Fantasy serisinin dokuzuncu oyunu olup 7 Temmuz 2000 tarihinde Japonya'da, 13 Kasım 2000 tarihinde Kuzey Amerika'da ve 16 Şubat 2001 tarihinde Avrupa'da PlayStation için piyasaya sürüldü. Final Fantasy VIII ile birlikte geliştirilmiş olup Final Fantasy VI, Final Fantasy VII ve Final Fantasy VIII 'in fütüristik ortamından uzaklaşarak önceki oyunlarda olduğu gibi Orta Çağ stiline geri dönüş yaptı. Sonuç olarak, orijinal Final Fantasy 'den ağır bir şekilde etkilendi ve oyunların geri kalanına imalar sunmaktadır. Bu yaklaşıma rağmen, oyun Aktif Zamanlı Etkinlik, "Mognet" ve beceri sistemleri gibi serilere yeni özellikler kattı.

<i>Persona 4</i> 2008 video oyunu

Persona 4 veya Shin Megami Tensei: Persona 4, Atlus tarafından geliştirilen 2008 yapımı bir rol yapma video oyunudur. Oyun, Persona serisinin beşinci oyunu olup Temmuz 2008 tarihinde Japonya, Aralık 2008 tarihinde Kuzey Amerika ve Mart 2009 tarihinde Avrupa'da PlayStation 2 için piyasaya sürüldü. Nisan 2014'te PlayStation 3 için bir PlayStation 2 Classic olarak yeniden yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Odadan Kaçış</span> üzerine tıklamalı macera alt türü

Odadan kaçış, ayrıca kaçış odası veya kaçış oyunu olarak da bilinir, üzerine tıklamalı bir macera oyunu alt türüdür ve çevredekileri kullanarak hapisten kaçılması gereken bir oyundur. Oda genellikle kilitli bir kapı, manipüle edilecek nesneler ve gizli ipuçları veya gizli bölmelerden oluşur. Oyuncu, kaçmanın bir yolunu bulmak için odadaki diğer ögelerle etkileşim kurarak nesneleri kullanmalıdır. Odadan kaçış oyunları, Adobe Flash'ta oluşturulan ücretsiz tarayıcı oyunlarından doğmuştur, ancak o zamandan beri iOS ve Android için yapılan mobil oyunlar içerisinde en popüler hale gelmiştir. Bazı örnekler arasında "Crimson Room", "Viridian Room", "MOTAS" ve "Droom" bulunmaktadır. Bu çevrimiçi oyunların popülaritesi, tüm dünyada gerçek hayattaki kaçış odalarının gelişmesine yol açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gizli nesne bulma oyunu</span>

Gizli nesne bulma oyunu veya kısaca nesne bulma oyunu, oyuncunun bir sahnede yer alan gizli nesneleri bulması üzerine kurulu bir bulmaca video oyunu türüdür. Gizli nesne bulma oyunları, gündelik oyunlar arasında popüler bir türdür. Nesne bulma oyunlarında genellikle ekrandaki karmaşık nesneler arasında hangi ögelerin bulması gerektiğinin listesi oyuncuya sunulur. Nesne bulma oyunlarının deneme sürümleri genellikle bedava indirilebilir ve oyunlar çoğu zaman dedektiflik hikâyeleri, macera, gotik ve gizem temalarını kullanır.