İçeriğe atla

WorldFest-Houston Uluslararası Film Festivali

WorldFest-Houston Uluslararası Film Festivali'nin yapıldığı AMC 30 Dunvale Sinemaları'nın festival zamanı görüntüsü.

WorldFest-Houston Uluslararası Film Festivali uzun ve kısa metrajlı bağımsız filmlere tahsis edilmiş, Houston, Teksas’ta gerçekleşen, yıllık bir film festivalidir.

WorldFest-Houston San Francisco ve New York’dan sonra Kuzey Amerika’nın ilk üç uluslararası film festivalinden biridir. 1961 yılında uluslararası Film Cemiyeti olarak kurulmuştur. Büyük stüdyolardan film kabul etmeyi reddettiği için Kuzey Amerika’nın, tamamen bağımsız yapımlara adanmış uluslararası tek film festivalidir. Festival bağımsız sinemacılara bir film festivali sunmak amacıyla yapımcı/yönetmen Hunter Todd tarafından kurulmuştur.

WorldFest-Houston Steven Spielberg, George Lucas, Ang Lee, Ridley Scott, The Coen Brothers, David Lynch, Brian De Palma gibi pek çok ünlü yönetmene ilk ödüllerini veren festivaldir. Her yıl Nisan ayında 55 civarında bağımsız uzun metrajlı film ve 100 civarında kısa film sunan festivalin bütün gösterim, seminer ve organizasyonları halka açıktır.

Kısa ve uzun metrajlı filmlerin çoğu yönetmenleri tarafından tanıtılan festival boyunca profesyonel seminerler ve çalışma grupları da gerçekleşir. Festivalde her akşam açık olan bir Festival Kulübü, festivalin sonlarına doğru bir Ödül Galası Yemeği ve festivalin son günü de benzersiz bir yat yarışı ve Houston Yat Kulübü’nde Texas barbeküsü vardır. Katılımcılarına yat yarışı düzenleyen dünyadaki tek film festivali WorlFest-Houston’dır. 10 gün süren festivale 30.000’in üzerinde seyirci ve 550’den fazla uluslararası sinemacı katılır.

Bütün 35mm ve dijital projeksiyon kısa ve uzun metraj gösterimleri, Goerge DuPont tarafından WorldFest’e sunulan, AMC Studio 30 Dunvale Sinemaları’nda yapılır.

43. WorldFest-Houston International Film Festivali 9-18 Nisan 2010’da gerçekleşecektir.

Ödüller

Remi Ödülleri, Texas ve Vahşi Batı’daki kovboy yaşamını inceleyen resim ve heykelleriyle ünlü, büyük western ressamı Frederick Remington’ın dehasından esinlenilmiştir.

Büyük Remi Ödülü her ana dalda verilen en yüksek ödüldür.

Jüri Özel Remi Ödülleri, Büyük Remi Ödülü’ne aday olarak seçilmişlerdir ve her ana dal için verilmiş en yüksek sanatsal mükemmellik ödülleridir.

Bunları Platin, Altın, Gümüş ve Bronz Remi Ödülleri, ana dalların altındaki alt dallarda 1.nci, 2.nci, 3.üncü ve 4.üncü derecede takip eder.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sundance Film Festivali</span> Film Festivali

Sundance Film Festivali, Amerikan bağımsız sinemasının en önemli destekçisi olmuş, Hollywood film endüstrisi ve onun Oscar temelli üretim şemasına alternatif getirme amacında olan bağımsız film festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">Nuri Bilge Ceylan</span> Türk yönetmen, senarist, film yapımcısı ve fotoğrafçı

Nuri Bilge Ceylan, Türk yönetmen, senarist ve fotoğrafçı.

Derviş Zaimağaoğlu, Kıbrıs Türkü film yönetmeni ve yapımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Altın Portakal Film Festivali</span> Antalyada gerçekleşen geleneksel film festivali

Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1964 yılından bu yana Türkiye'nin Antalya ilinde düzenlenen film festivalidir. Direktörlüğünü Ahmet Boyacıoğlu'nun gerçekleştirdiği festival, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı tarafından her yılın sonbahar mevsiminde Antalya genelindeki çeşitli mekanlarda gerçekleştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Semih Kaplanoğlu</span> Türk yönetmen, senarist ve yapımcı

Semih Kaplanoğlu,, Türk yönetmen, senarist ve yapımcıdır.

Uğur İçbak Türk görüntü yönetmeni, öğretim görevlisi.

Tayfun Pirselimoğlu, Türk yazar, ressam, yönetmen, senarist ve yapımcı.

<i>Sıfır Dediğimde</i> 2007 yapımı Türk filmi

Sıfır Dediğimde Gökhan Yorgancıgil'in yazıp yönettiği, başrollerini Oktay Kaynarca, Hazım Körmükçü ve Damla Tokel'in paylaştığı 2007 yapımı, gizem / gerilim / drama türünde bir Türk filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Wes Anderson</span> Amerikalı film yönetmeni

Wesley Wales Anderson Amerikalı yönetmen, yazar ve kısa film, sinema ve reklam yapımcısı. 2001 yılında En İyi Özgün Senaryo dalında Akademi Ödülleri adayı oldu.

14. Altın Portakal Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, 1977 yılında Antalya'da düzenlenen film festivalidir. 2 ve 9 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">50. Altın Portakal Film Festivali</span>

50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1964'te başlayan Uluslararası Antalya Film Festivali'nin 53.'südür. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) işbirliğiyle düzenlenen festival, 4-11 Ekim 2013 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Anima Mundi ya da Brezilya Uluslararası Animasyon Festivali, Her yıl Temmuz ayında Brezilya'nın Rio de Janerio ve Sao Paulo kentlerinde gerçekleşen animasyon festivali.

Melik Saraçoğlu, yönetmen, senarist, yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">53. Uluslararası Antalya Film Festivali</span>

53. Uluslararası Antalya Film Festivali, 1964'te başlayan Uluslararası Antalya Film Festivali'nin 53.'sü. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) işbirliğiyle düzenlenen festival, 16 Ekim ve 23 Ekim 2016 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Festivalin bu yılki jüri başkanlığını yönetmen, senarist ve yapımcı Semih Kaplanoğlu yaptı. Jüri üyeleri arasında ise oyuncu Mehmet Özgür, Altın Portakallı oyuncu Beste Bereket, Duvara Karşı, Üç Maymun ve Mustang gibi filmlerdeki çalışmalarıyla tanınan casting direktörü Harika Uygur, aralarında Faize Hücum, Bir Avuç Cennet ve Ağır Roman'ın da bulunduğu filmlerin yapımcısı Sabahattin Çetin, müzisyen Orhan Topçuoğlu ve Tromsø Uluslararası Film Festivali’nin direktörü Martha Otte yer aldı. Festivalin Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması bölümün jüri başkanlığını ise İngiliz film yönetmeni Hugh Hudson yaptı.

Esra Saydam Türk kadın senarist, film yönetmeni ve yapımcı. 2015 yılında yönetmenliğini, senaryosunu ve yapımcılığını üstlendiği ilk uzun metrajlı filmi Deniz Seviyesi ile 15. Milano Uluslararası Film Festivalinde ve 21. Altın Koza Film Festivalinde En İyi Yönetmen ödüllerini kazandı.

Kara Tahta, İranlı yönetmen Samira Mahmelbaf'ın 2000 yapımı ikinci uzun metrajlı filmidir. İran, İtalya ve Japonya ortak yapımıdır. Filmin 20 yaşındaki yönetmeni Samira Mahmelbaf, senaryosunu babası Muhsin Mahmelbaf ile birlikte yazdı.

<span class="mw-page-title-main">Chloé Zhao</span> Çinli film yönetmeni, senarist ve film yapımcısı

Chloé Zhao, Çinli film yönetmeni, senarist ve yapımcı. İlk uzun metrajlı filmi Songs My Brothers Taught Me (2015), galasını Sundance Film Festivali'nde yaptı. İkinci uzun metrajlı filmi The Rider (2017) eleştirmenlerce beğenildi ve En İyi Film ve En İyi Yönetmen Bağımsız Ruh Ödülü adaylıkları da dahil olmak üzere birçok ödül aldı. 2021 Oscar Ödüllerinde de En Iyi Yönetmen ödülüne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Álvaro Brechner</span>

Álvaro Brechner İspanya merkezli bir film yönetmeni, senarist ve yapımcıdır. Çok sayıda uluslararası film ödülü kazanan Balıklara Kötü Gün, Bay Kaplan ve 12 Yıllık Gece adlı üç uzun metrajlı film çekti ve Cannes Film Festivali ve Venedik Uluslararası Film Festivali gibi festivallerde prömiyer yaptı. Üç filmi, Uruguay tarafından en iyi yabancı film dalında Oscar Ödülleri ve Goya Ödülleri için kısa listeye alındı. Birkaç kısa film ve belgesel çekti.

<span class="mw-page-title-main">Dénes Nagy</span>

Dénes Nagy, Macar film yönetmeni, editör ve senaristtir. İlk uzun metrajlı filmi "Doğal ışık", 2021'de En İyi Yönetmen dalında Gümüş Ayı ödülüne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Maren Ade</span>

Maren Ade (Almanca: [ˈmaːʁən ʔaːdə], Alman film yönetmeni, senarist ve film yapımcısı. Berlin'de yaşamını sürdüren Maren Ade, Ludwigsburg 'da bulunan Baden-Württemberg Film Akademisi'nde senaryo yazarlığı dersleri vermektedir. Ayrıca Janine Jackowski ve Jonas Dornbach ile birlikte Komplizen Film yapım şirketinin yöneticilerinden birisidir.