İçeriğe atla

Woodes Rogers

Woodes Rogers (y. 1679 – 15 Temmuz 1732), 1718-1721 yıllarında ve 1728'den 1732'ye kadar Bahamalar valisi olarak görev yapmış İngiliz deniz kaptanı, korsan ve sömürge yöneticisiydi. İskoç denizci Alexander Selkirk'i kurtaran geminin kaptanı olmasıyla da tanınır. Adada yalnız yaşamış Selkirk'in durumu, Daniel Defoe'nun ünlü romanı Robinson Crusoe'ya ilham kaynağı olduğu düşünülmektedir. Rogers, denizcilik konusunda deneyimli bir aileden geliyordu, Poole ve Bristol'de büyüdü ve bir Bristol deniz kaptanının yanında denizci çıraklığı yaptı. Babası, birçok gemide hissesi olan birisiydi ve Rogers, yirmili yaşlarının ortalarındayken, babasının ölümüyle aile nakliye işlerinin kontrolünü eline aldı.

1707'de, İngiliz Kaptan William Dampier, İngilizlerin savaşta olduğu İspanyollara karşı bir korsanlık seferi için Rogers'tan destek istedi. Rogers, Duke ve Duchess adında iki iyi silahlanmış gemiden oluşan bu seferi yönetti ve Duke gemisinin kaptanıydı. Üç yıl boyunca Rogers ve adamları, Büyük Okyanus'ta birçok gemiyi ele geçirerek dünyayı dolaştılar.[1] Yolculuk sırasında, 1 Şubat 1709'da Juan Fernández Adası'nda bulunan Selkirk'i kurtardılar. Ekim 1711'de sefer İngiltere'ye döndüğünde Rogers, dünya etrafında dolaşmış, gemilerini ve adamlarının çoğunu korumuş ve seferin yatırımcıları paralarını ikiye katlamıştı.

Bu sefer, Rogers'ı ulusal bir kahraman haline getirdi, ancak kardeşi Pasifik'teki çatışmalarda öldü ve Rogers ağır yaralandı. Dönüşünde, mürettebatı tarafından sefer kârlarından hak ettikleri payı alamadıkları gerekçesiyle dava edildi ve Rogers iflas etmek zorunda kaldı. Denizcilik deneyimlerini anlattığı "A Cruising Voyage Round the World" adlı eseri, Selkirk'in kurtarılışının halkta uyandırdığı merak sayesinde çok satıldı. Rogers, Bahamalar Valisi olarak iki defa tayin edildi; İspanyollardan gelen tehditleri bertaraf etti ve koloniyi korsanlardan arındırdı. İlk valilik dönemi mali açıdan yıkıcı oldu ve İngiltere'ye dönüşünde borçlarından dolayı hapsedildi. İkinci valilik döneminde, Nassau'da yaklaşık 53 yaşındayken öldü.

Kaynakça

  1. ^ Donald Jones, Captain Woodes Rogers' Voyage Round the World 1708-1711 (Bristol Historical Association pamphlets, no. 79, 1992), 30 pp.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bahamalar</span> Batı Hint Adalarında bir ülke

Bahamalar, resmi adıyla Bahama Milletler Topluluğu, Atlas Okyanusu'nda yer alan ve coğrafî açıdan Orta Amerika'ya dâhil edilen Batı Hint Adaları'nın kuzeydoğu sınırını oluşturan bir takımada ülkesi. Bahamalar, Turks ve Caicos Adaları ile birlikte Lucayan Adaları'nı oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Reis</span> Türk Şehit Amiral - Osmanlı Beylerbeyi

Turgut Reis, Osmanlı İmparatorluğu donanmasında amirallik yapmış, Trablusgarp fatihi olarak anılan Türk denizcisidir. Beylerbeyi olarak görev yapmış, ayrıca Trablus Beyi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pitcairn Adaları</span> Büyük Okyanusta Birleşik Krallıka bağlı bölge

Pitcairn Adaları ya da resmî kullanımı ile Pitcairn, Henderson, Ducie ve Oeno Adaları, Büyük Okyanus'un güneyinde volkanik kökenli dört adadan oluşan adalar topluluğu. Pitcairn Adaları, Britanya Denizaşırı Toprakları olarak Birleşik Krallık'a bağlı bir bölgedir. Tahiti'nin 2170 km güneydoğusunda yer almaktadır ve dünyanın nüfus bakımından en küçük ülkesidir. Adalar topluluğunda üzerinde yerleşim bulunan tek ada olan Pitcairn Adası dışında, üzerinde yerleşme bulunmayan Oeno, Henderson ve Ducie adalarından oluşmaktadır. Deniz yüzeyinden yaklaşık 300 metre yükseklikte engebeli bir yarı kraterdir. Sarp kayalarla çevrili olan adada astropik bir iklim hüküm sürer.

<span class="mw-page-title-main">Robert FitzRoy</span>

Robert FitzRoy, Britanyalı Kraliyet Donanması koramirali ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Macellan</span> dünyanın çevresini ilk kez dolaşan Portekizli kaşif

Ferdinand Macellan, 1519'dan 1522'ye kadar Doğu Hint Adaları'na beraber sefer düzenlediği dostu Juan Sebastián Elcano ile birlikte, dünyanın çevresini dolaşan ilk insan olan Portekizli kaptan ve kâşiftir. İspanyol İmparatorluğu'nun desteğiyle denize açıldı. Hikâyesi, bu seyahate eşlik eden Antonio Pigafetta'nın anılarını yazması sayesinde günümüze ulaşmıştır.

<i>Robinson Crusoe</i> İngiliz yazar Daniel Defoenin 1719 yılında yayımlanan kült romanı

Robinson Crusoe, Daniel Defoe'nun 1719 yılında ilk basımı yapılan ve bazılarınca ilk İngilizce roman olarak nitelendirilen kitabıdır. Kitap İngiltere'de yaşayan Alman asıllı orta hâlli bir ailenin en küçük oğlu olan Robinson Crusoe'nun babasının tüm itirazlarına rağmen, dünyayı gezme hayalleri ile çıktığı yolculukları ve bu sırada karşılaştığı olayları anlatır. Bu yolculuklar içinde ıssız bir adada 28 senesini son üç yılı hariç yalnız geçirir.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol Armadası</span> ingiltere seferi için hazırlanmış ispanyol donanması

İspanyol Armadası, 1588 yılında İspanya’nın emrinde, Kuzey Denizi’ni geçerek İngiltere’ye çıkarma yapmayı amaçlayan orduya eşlik eden filo. Katolik İspanya kralı II. Felipe (1527-1598) tarafından I. Elizabeth’i tahtından düşürmek için gönderilen Dük Medina Sidonia komutasındaki filo, ilan edilmemiş İngiltere-İspanya Savaşı’nın (1585-1604) en büyük seferini yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Ferrol</span> İspanyanın A Coruña ilinde belediye

Ferrol, Galiçya'daki A Coruña Eyaletinde, kuzeybatı İspanya'da Atlantik kıyısında, Strabon'un Nerium Burnu civarında bir şehirdir. Ülkenin en önemli denizcilik şehri olmasını yanında İspanyol Donanması'nın da en güçlü gemileri şehrin tersanelerindedir. 17. yüzyılda Avrupa'nın en önemli tersaneleri bu bölgedeydi. Şehrin alanı 81,9 km² nüfusu ise 214.000 kişidir. Şehir ayrıca İspanyol General Francisco Franco'nun da doğum yeridir.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Selkirk</span> İskoç denizci

Alexander Selkirk ya da doğum adıyla Alexander Selcraig, eski adı Isla Mas a Tierra olan bir adada 4 yıl boyunca yalnız yaşamış İskoç bir denizcidir. 1709 yılında Woodes Rogers tarafından kurtarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Louis Antoine de Bougainville</span>

Louis Antoine de Bougainville, Fransız asker, diplomat, matematikçi, denizci ve kâşif.

<span class="mw-page-title-main">Henry Morgan</span>

Amiral Sir Henry Morgan, Galli denizci ve Karayip Adalarında varlık gösteren korsan. Galler'den çıkan en tanınmış ve en başarılı korsanlardandır, bölgede İspanyol hakimiyetini İngiltere lehine zora sokmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pinzón Kardeşler</span>

Pinzón Kardeşler, Palos de la Frontera doğumlu İspanyol denizci, kâşif ve balıkçı kardeşler. Martín Alonso, Francisco Martín ve Vicente Yañez adlarındaki üç kardeş de Kristof Kolomb'un Yeni Dünya'ya doğru ilk seferine katılmıştır. Pinzón Kardeşler tarihçiler tarafından bu tarihsel yolculuğun çok önemli bir parçası olarak değerlendirilse de yeterince tanınmamaktadırlar.

La Casa de Contratación İspanyol İmparatorluğu bünyesinde 16. ila 18. yüzyıllar arasında tüm İspanyol keşifleri ve sömürgelerine dair faaliyetleri kontrol eden devlet kurumu. Resmî adı La Casa y Audiencia de Indias idi.

<span class="mw-page-title-main">Walter Raleigh</span> İngiliz kâşif, yazar ve aristokrat

Sir Walter Raleigh ; İngiliz aristokrat, asker, denizci, kâşif, yazar ve şair. I. Elizabeth dönemindeki başarıları ile Sir unvanını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Prens Rupert</span> Alman prens, asker, sömürge valisi

Prens Rupert, Alman asıllı devlet adamı, asker, amiral, bilim insanı, sporcu, koloni valisi ve amatör sanatçı.

Benjamin Hornigold (1680-1719), Korsanlığın Altın Çağı'nın sonlarında faaliyet gösteren bir İngiliz korsanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Nicholas Pocock</span>

Nicholas Pocock, yelken çağındaki deniz savaşlarının birçok ayrıntılı resmiyle tanınan İngiliz sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Franklin'in Kayıp Seferi</span> İngiliz Kuzey Kutbu seferi

Franklin'in Kayıp Seferi 19. yy'da coğrafya ve denizcilik alanında önemli bir yer kaplayan Kuzeybatı Geçidi'ni bulma çabaları üzerine girişilmiş önemli bir keşif seferidir.

<span class="mw-page-title-main">William Dampier</span> Britanyalı korsan ve kâşif

William Dampier, bugünkü Avustralya'nın bazı kesimlerini keşfeden ilk İngiliz kaşif, korsan, hükümeti izinli korsan, denizci ve doğa bilimciydi ve dünyanın çevresini üç kez dolaşan ilk kişiydi. Ayrıca Avustralya'nın ilk doğa tarihçisi ve Francis Drake ile James Cook arasındaki dönemin en önemli İngiliz kaşiflerinden biri olarak tanımlanmıştır; o, birincisinin korsan cüreti ve ikincisinin bilimsel araştırmasının bir karışımıyla "bu iki çağ arasında köprü kurdu". Avokado, barbekü ve yemek çubukları gibi sözcükleri kullanan ilk İngiliz yazarlar arasında olarak, keşifleri Avrupalı bir takipçi kitlesi için bir dizi bitki, hayvan, yiyecek ve pişirme tekniğini belirleyen ve adlandıran ilk keşif gezileri arasındaydı. Avokadoların hazırlanışını anlatırken, ekmek meyvesi bitkisi olarak adlandırılan guacamole'nin yapımını tarif eden ilk Avrupalı oldu ve flamingo ve deniz ineği gibi Avrupa damak tadına yabancı çok sayıda yiyeceğin tadını sık sık belgeledi.

George Shelvocke, İngiliz Kraliyet Donanması subayıydı ve daha sonra devlet korsanıydı. 1726'da, maceralarına dayanarak Büyük Güney Denizi Yoluyla Dünya Turu'nu yazan bir korsandı. Bu kitapta, ikinci kaptanı Simon Hatley'nin Horn Burnu açıklarında bir albatros'u nasıl vurduğu anlatılıyor; bu olay, Samuel Taylor Coleridge'in The Rime of the Ancient Mariner adlı şiirine de ilham vermiştir.