İçeriğe atla

Wonders of the Universe

Wonders of the Universe
TürBelgesel
SunucuProfesör Brian Cox
Tema müziği bestecisiSheridan Tongue
ÜlkeBirleşik Krallık
Diliİngilizce
Sezon sayısı1
Bölüm sayısı4
Yapım
Yönetici yapımcıJonathan Renouf
Gösterim süresi59 dakika
Yayın bilgileri
KanalBBC Two
BBC HD
Görüntü formatıSD: 576i 16:9
HD: 1080i 
Ses formatıSD: Stereo
HD: Dolby Digital 5.1
Yayın tarihi6 Mart 2011 (2011-03-06) - 27 Mart 2011 (2011-03-27)
DurumuSona erdi
Kronoloji
Önce gelenWonders of the Solar System (2010)
Sonra gelenWonders of Life (2012)

Wonders of the Universe (Evrenin Harikaları) fizikçi Brian Cox'ın sunduğu BBC, Discovery Channel ve Discovery Science tarafından hayata geçirilen bir televizyon yapımıdır. İlk defa 6 Mart 2011 tarihinde BBC Two'da gösterilmiştir. Yapım dört bölümden oluşmakta ve her bir bölüm evrenin harika olarak görülen bir yönü üzerinde durmaktadır. Yine Brian Cox'ın sunduğu 2010 yılında yayınlanan Wonders of the Solar System adlı yapımın devamı niteliğindedir.

Bölümler

Neden buradayız? Nereden geliyoruz? Bunlar insan aklını en çok meşgul eden sorular ve cevapları bulmak istemek de insan doğasının başlıca bir parçası.

Atalarımızın izini yüzlerce, binlerce yıl geriye hatta insanlığın başlangıcına dek sürebiliriz. Gerçek hikâyemiz ise aslında çok çok eskilere dayanıyor. Öykümüz evrenin oluşmasıyla başlıyor. Her şey 13.7 milyar yıl önce gerçekleşti ve evren günümüzde içinde yüz milyarlarca yıldız bulunan yüz milyardan fazla galaksiye ev sahipliği yapıyor.

Bu yapımda size bunun hikâyesini anlatmak istiyorum. Nihayetinde biz bu evrenin bir parçasıyız, onun hikâyesi bizim hikâyemizdir.

— Profesör Brian Cox'ın açılış sözleri

1. Destiny (Alın Yazısı)

2. Stardust (Yıldız Tozları)

3. Falling (Düşme)

4. Messengers (Haberciler)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kolezyum</span> İtalyadaki tarihi arena

Kolezyum ya da Flavianus Amfitiyatrosu, İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan oval bir amfitiyatrodur.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Wilkins</span> Yeni Zelanda doğumlu İngiliz fizikçi ve biyolog

Maurice Hugh Frederick Wilkins 1953 yılında DNA'nın yapısını James Watson ve Francis Crick ile ortaklaşa bulan kişidir. Fizikçi ve moleküler biyologtur. DNA yapısı üzerine çalışmalarından ötürü 1962 yılında yukarıdaki isimlerle beraber Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü ödülüne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Michio Kaku</span> Japon kökenli Amerikalı teorik fizikçi

Michio Kaku, City College of New York'ta teorik fizik alanında Henry Semat Profesörü unvanına sahip Japon kökenli Amerikalı teorik fizikçi. Bilimin popülerleşmesi ve insanlara ulaşması için çalışmaktadır. Fizik ve benzeri konular üzerine birçok kitap yazmış ve ekranlar aracılığıyla insanlara bilgi aktarımında bulunmuştur. Ayrıca birçok ağ günlüğüne yazı ve makaleler yazmaktadır. Çok satan kitaplar listesine giren İmkânsızın Fiziği (2008), Geleceğin Fiziği ve Zihnin Geleceği (2014) adlı üç adet eseri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Boşluk (astronomi)</span> İplikçikler arasında çok az sayıda gökada içeren ya da hiç içermeyen geniş boş alanlar

Gökbilimde boşluklar (ing. Void), iplikçikler arasındaki boş alanlardır, evrendeki en büyük ölçekli yapılardır ve çok az gökada içerir veya içermezler. Boşluk bölgelerinin kozmolojik evrimi bir bütün olarak evrenin evriminden çok farklıdır: Devasa gökadaların ve gökada kümelerinin oluşumunu engelleyen, eğrisellik teriminin hakim olduğu uzun bir aşama vardır. Bu nedenle, boşlukların en boş bölgeleri bile evrenin ortalama madde yoğunluğunun ~%15'inden fazlasını içermesine rağmen, bir gözlemci için neredeyse tamamen boş görünür. Boşlukların çapı genel olarak 10 ile 150 mega parsek (Mpc) arasındadır ; zengin süperküme yokluğu olarak nitelenen bilhassa büyük boşluklar, süperboşluklar olarak belirtilir. İlk olarak 1978 yılında Kitt Peak Ulusal Gözlemevi'nden Stephen Gregory ve Laird A. Thompson tarafından keşfedilmiştir.

Yıldız Geçidi Evren, Kanada - ABD ortak yapımı bir askerî bilimkurgu televizyon dizisidir, Brad Wright ve Robert C. Cooper tarafından Stargate SG-1 ve Stargate Atlantis'in devam dizi olarak yaratıldı. Program bağımsız bölümler ve ayrı konulardan oluşur, diğer Stargate dizilerine göre sezon içerisinde daha uzun hikâyelere ve karakterlerin her bölümde psikolojik durumlarına yer verilir. Brad Wright dizinin üç ya da daha uzun sezon sürmesini umduğunu belirtti.

<i>Queen II</i>

Queen II İngiliz rock grubu Queen'in 8 Mart 1974 tarihinde yayınladığı ikinci stüdyo albümüdür. Albümde progressive rock unsurlar ön plana çıkmıştır. Özellikle White Queen, Ogre Battle, Fairy Feller's Master-Stroke, March Of The Black Queen ve Seven Seas Of Rhye isimli parçalar dikkate değer şarkılardır.

<span class="mw-page-title-main">Kurgusal evren</span>

Kurgusal evren, gerçekte var olmayan, kurgusal öykülerde kullanılmak üzere tasarlanmış bir evrendir. Edebiyat, film ve video oyunlarında sıkça kullanılan kurgusal evrenler kendine gerçek yaşamda da yer bulabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Brian Cox (fizikçi)</span> İngiliz parçacık fizikçisi

Brian Edward Cox OBE Manchester Üniversitesi'nde profesörlük yapan ve Royal Society araştırma üyesi olan Büyük Britanyalı parçacık fizikçisidir. İsviçre'nin Cenevre kenti yakınlarındaki CERN'de bulunan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) ve ATLAS deneyi üzerinde çalışan Cox, Manchester Üniversitesi'ndeki parçacık fiziği kulübünün de bir üyesidir. ATLAS ve CMS deneylerini iyileştirmek adına uluslararası işbirliği içerisinde Ar-Ge çalıştırmaları yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adam Riess</span>

Adam Guy Riess, Özellikle Süpernovalar üzerine yaptığı araştırmalar ile tanınan Amerikalı astrofizikçi. Riess 2006 yılında Shaw Ödülü ve 2011 yılında Nobel Fizik Ödülü sahibi olmuştur. Nobel Fizik Ödülünü Saul Perlmutter ve Brian Schmidt ile birlikte evrenin genişlemesinin hızlandığına dair kanıt arama çalışmaları nedeniyle almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Brian Greene</span> Amerikalı fizikçi

Brian Randolph Greene, Amerikalı teorik fizikçi ve sicim kuramcısı. 1996'dan beri Columbia Üniversitesi'nde profesördür, 2008'de kurduklarından beri Dünya Bilim Festival'inde yöneticidir. Calibu-yau şekilleri ile alakalı olarak ayna simetrisi üzerinde çalıştı. Sicim kuramının günümüzdeki en önemli savunucularındandır.

Doomsday, Büyük Britanya bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun ikinci sezonunun on üçüncü bölümüdür. İlk kez 8 Temmuz 2006 tarihinde BBC One kanalında yayınlanmıştır. Bu bölüm "Army of Ghosts" adlı bölümün devamı niteliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Brian Cox</span> İskoç oyuncu

Brian Denis Cox, İskoç aktör. Royal Shakespeare Company oyuncusudur, burada Kral Lear canlandırmasıyla ün kazanmıştır. Truva filmindeki Agamemnon ve Deadwood dizisindeki Jack Langrishe karakteri gibi çok sayıdaki Hollywood eserinde yer almıştır.

"Rise of the Cybermen", Büyük Britanya bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun ikinci sezonunun beşinci bölümüdür. Bu bölümde Siberadamlar paralel evrende geri dönmüştür. "The Age of Steel" adlı bölüm bu bölümün devamı niteliğindedir. Bu bölüm ilk kez 13 Mayıs 2006 tarihinde yayınlanmıştır. Bölümün yönetmeni Graeme Harper, daha önce klasik seride 1984 yılında The Caves of Androzani ve 1985 yılında Revelation of the Daleks bölümlerinin yönetmenliğini yapmıştır.

"The Age of Steel", Büyük Britanya bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun ikinci sezonunun altıncı bölümüdür. İlk kez 20 Mayıs 2006 tarihinde yayınlanmıştır. Bu bölüm "Rise of the Cybermen" adlı bölümün devamı niteliğindedir. En son 1988 yılında Silver Nemesis bölümünde görünen Siberadamlar geri dönmüştür. Bölümün başrollerini Onuncu Doktor rolüyle David Tennant, Rose Tyler rolüyle Billie Piper ve Mickey Smith rolüyle Noel Clarke üstlenmiştir.

<i>Wonders of the Solar System</i>

Wonders of the Solar System, fizikçi Brian Cox'ın sunduğu BBC ve Discovery Science, tarafından hayata geçirilen bir televizyon yapımıdır. İlk defa 7 Mart 2010 tarihinde BBC Two'da gösterilmiştir.Seri 5 bölümden olşmaktadır, her bir bölüm Güneş Sisteminin mucizleri ile ilgili yön ve özelliklerine odaklanmaktadır. Seri BBC Two'da son yıllarda yayımlanan en başarılı seri kabul edilir.

Kutuplar Atlası, 2011 İngiltere yapımı belgesel serisidir.

<span class="mw-page-title-main">Dünyanın Harikaları</span> Vikimedya liste maddesi

Dünyanın Harikaları, listeleri antik çağlardan günümüze dünyanın en muhteşem doğal ve yapay güzellikler derlenerek oluşturulmuştur.

Wonders of Life, 2013 yılı Birleşik Krallık-Çin yapımı belgesel televizyon dizisidir.

<span class="mw-page-title-main">Evrenin ivmelenerek genişlemesi</span>

Evrenin ivmelenerek genişlemesi, belli bir mesafedeki bir galaksinin gözlemciden sürekli olarak, zamanla artan bir hızla uzaklaşmasından yola çıkılarak gözlemlenen evrenin genişlemesi olayıdır. Evrenin ivmelenerek genişlemesi 1998'de, Supernova Cosmology Project ve High-Z Supernova Search Team olmak üzere birbirlerinden bağımsız iki proje tarafından tespit edilmiştir. Her iki projede de ivmelenmenin ölçümü için tip Ia süpernovalar kullanılmıştır. Bunun nedeni, bu tip süpernovaların neredeyse aynı iç parlaklığa sahip olmaları ve bunlardan uzak olan nesnelerin daha donuk görünmeleri sebebiyle, bu tip süpernovaların parlaklıklarının daha net gözlemlenebilmesidir. 2011'de Saul Perlmutter, Brian Schmidt ve Adam Riess, "uzak süpernovaların incelenmesi sonucunda evrenin ivmelenerek genişlemesini keşiflerinden dolayı" Nobel Fizik Ödülü'nü paylaşmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Jeff Forshaw</span>

Jeffrey Robert Forshaw, kuantum renk dinamiğine (QCD) özel ilgi duyan bir İngiliz parçacık fizikçisidir. HERA parçacık hızlandırıcı, Tevatron parçacık hızlandırıcısı ve CERN'deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) projelerinde görev almıştır. 2004'ten beri Manchester Üniversitesi Fizik ve Astronomi Okulu'nda parçacık fiziği profesörüdür.