İçeriğe atla

Wollongong

Wollongong
Yerel İdare Bölgesi ve Şehir
Wollongong limanı
Takma ad:
"The Gong"
Yeni Güney Galler eyaleti içinde Wollongong
Yeni Güney Galler eyaleti içinde Wollongong
ÜlkeAvustralya
EyaletYeni Güney Galler
BölgeIllawarra bölgesi
Yüzölçümü
 • Toplam572,2 km²
Rakım5 m
Nüfus
 (2018)[1]
 • Toplam302.739
 • Yoğunlukoto/km²
Zaman dilimiUTC+10.00 (AEST)
 • Yaz (YSU)UTC+11.00 (AEDT)
Resmî site
[www.wollongong.nsw.gov.au www.wollongong.nsw.gov.au]

Wollongong, Avustralya'da, Yeni Güney Galler eyaletinde coğrafi bakımdan bir şehirleşmiş metropoliten yerleşim alanıdır ve yerel idare bakımından "Yerel İdare Bölgesi (Local Government Area)" statülü "Wollongong Şehri", "Shellharbour Sehri" ve "Kiama Belediyesi" idari yerleşim birimlerinden oluşur. Takma adı isminin kısaltmasından çıkartılan "The Gong"'dur. Wollongong Sidney'in 88 km güneyinde karayolu ile ortalama 1.5 saat uzaklıkta "Güney Sahil (South Coast)" adı da verilen "Illawara Bölgesi"'nde bulunup bu bölgenin merkez şehridir. Nüfusu (2009 resmi tahminine göre) 199,277 kişi olup Yeni Güney Galler eyaletinde üçüncü sırada gelmektedir.

Wollongong şehri Avustralyalı beyazlar tarafından yerleşildiğinden beri zengin maden yataklarının işletilmesi ve kurulan sanayileri (özellikle demir-çelik sanayi) ile önem kazanmıştır. Şehirde Yeni Güney Galler bölgesinin en önemli balıkçılık filosu ve balık işleme merkezi bulunmaktadır. Şehirde uluslararası isim yapmış (eskiden Yeni Güney Galler Üniversitesi'nin bir kısmı olan ve günümüzde bu kurumdan ayrılmış olan) Wollongong Üniversitesi vardır ve bu üniversite özellikle gelen çok sayıda Güneydoğu Asyalı öğrenciler dolayısıyla şehrin kozmopoliten bir karakter kazanmasına katkı yapmıştır. Şehir II. Dünya Savaşı'ndan sonra Avustralya'ya gelmeleri artan yabancı göçmenler için çekici olmuştur; güney Avrupa'dan (Makedonya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye'den) gelen göçmenlerin çalışma ve yerleşme yeri olmuş ve bunlara son yıllarda Vietnam, Lübnan, İran, Portekiz, İspanya, Afrika, Latin Amerika ve Bosna-Hersek'ten gelen göçmenler eklenmiş ve şehrin kozmopoliten havasını pekiştirmişlerdir.

Şehirde bölgede en büyük olan iki katedral bulunduğu gibi diğer mezhep dinlerinin dinsel binaları da bulunmaktadır. Bunlar arasında "Nan Tien" adlı büyük Budist tapınağının güney yarı kürenin en büyük modern Budist tapınağı olduğu iddia edilmektedir.

Coğrafya

Wollongong şehrinin çok özel bir coğrafi konumu bulunmaktadır. Şehir, doğu yönünde Tasman Denizi tarafından ve batı yönünde yüksek uçurumlu olan kumtaşından kayalıklı "Illawarra Yarları" adı verilen çok dik ve yüksek uçurumlar tarafından dar ve düz bir sahil şeridi içinde kısılıp kalmıştır. Bu ovalık sahil şeridi güneyde çok genişlemekte; kuzeyde gayet daralmakta ve Wollongong şehri çarşı ve iş merkezi ise bu şeridinin ortasında bulunmaktadır. Yarlar denizden yaklaşık 150 m ile 750 m'ye yükselmektedir ve bu yarların zirvelerinde güneye doğru Keira Dağı (464 m), Kembla Dağı (534 m), Broker's Nose Tepesi (440 m) ve Murray Tepesi (768 m) bulunmaktadır. Bu yarlar içinde kömür tabakaları bulunmaktadır ve geçen iki yüzyılda bu kömürleri çıkarmak için yarların içine delik gibi çok sayıda kömür ocakları açılmıştır. Bazı şehir varoşları yarların alt eteklerine erişmekle beraber, bu yarlar idari kararlarla doğa koruması altına alınmış ve koruma alanında bina yapılması yasak edilmiştir. Böylece korunan yarlarda subtropik maki korusu bitki örtüsü genellikle görülmekte ve bazı alanlarda ise yaprak döken ağaçlardan oluşan korular bulunmaktadır. Bu yarlardan bazı kısa ve hızlı akan ve çok kere seller getiren (Para Creek, Allans Creek, Nostaw Ravine, Jimbob Creek, Mullet Creek ve Macquarie Deresi adları taşıyan) dereler denize inmektedir.

Sahil şeridi kuzeyde gayet daralmaktadır. Bu kuzeyde dar geçit haline gelen bölgeden geçen ana karayolu devamlı yarlardan düşen kayalar tarafından zarar görüp kapanmaktaydı. 2005'te bu dar şerit önüne deniz üzerine deniz altındaki kayalara dayanan hem vasıta hem de yayalar için geçit veren "Sea Cliff Köprüsü" adı verilen bir viyadük açılmıştır. "Güney Sahil Demiryolu " hattı ise Sidney metropoliten bölgesine gidebilmek için birkaç tünelden geçmektedir. Diğer taraftan kara içinden geçen "Old Prenses Karayolu" ve "Southway Oto Yolu" yarların daha güneyinden "Bull Geçiti" ve "Mount Pusley Geçiti"'nden şehre girmektedirler.

Ovalık sahil şeridi güneye gittikçe genişlemektedir. "Albion Park" ad verilen en geniş olduğu yerde Pasifik Okyanusu'ndan ince bir kumsal şeridi ile ayrılmış ve tuzlu sulu bir sahil lagünü olan "Illawarra Gölü" bulunmaktadır.

Bu ovalık sahil şeridi çok mümbit topraklara haiz olup 19. yüzyılda beyaz göçmenlerin gelip burada tarım ve çiftçilik yapmak için yerleşmelerine neden olmuştur.

Sahil şeridinin önündeki deniz sahillerinde açık altın-renkli ince kumları olan birçok plaj bulunmaktadır. Bu plajlar aralarında denize uzanan kayalık burunlar bulunmaktadır. Bu burunlardan bir kısmı kazılarak ve diğerlerinin öne yapısal mendirekler yapılarak yatlar için elverişli "Port Kembla", "Shellharbour" ve "Kiama" adı verilen korunaklı limanlar yapılmıştır. Wollongong'un merkezinin hemen güneyinde denizde 5 küçük ada bulunmakta ve bu adalar "Beş Ada Doğa Rezervi" adı verilen doğa koruma alanları olarak binalardan arındırılmaktadır.

Şehrin merkez semtleri kuzeyde "Para Creek Deresi"'nden güneyde "Greenhouse Parkı" na kadar uzanıp Wollongong'un varoşlarını, "Kuzey Wollongong"'u ve "Wollongong Hastanesi"'ni içine alır. Şehrin iş ve ticaret merkezi dükkanları, iş yerlerini ve büyük mağazaları ihtiva eden "Crown Street Mall" ile "Market Sokağı", Corrimal Sokağı", "Burelli Sokağı" ve demiryolu hattı ile çevrelenen alandadır. Şehirde ikametgâhlar genellikle bir veya iki katlı evlerden oluşmaktadır ama iş ve ticaret merkezinin kuzeydoğusunda yüksek birkaç katlı apartmanlar semti "Smith's Hill"'de bulunmaktadır.

Şehrin doğusunda kayalık ve ve dik sahilli Falstaff Burnu vardır. Bu tepenin bir tarafı 19. yüzyılda sürgün suçlular işçi olarak kullanılarak kazılıp "Belmore Sığınağı" adlı bir liman yapılmış ve sonradan kuzeyine bir mendirek yapılıp genişletilerek "Wollongong Limanı" yapılmıştır. Belmore Sığınağı Wollongong'da bulunan ticari balıkçılık filosu limanıdır ve balıkçı gemisi sahipleri tarafından kurulan balıkçılık kooperatifi gemileri tarafından kullanılmaktadır. Wollogong Limanı ise daha çok özel yatlar için liman hizmeti vermektedir.

Bu burunun üstündeki tepede "Falkstaff Tepesi Kalesi" adı verilen bir tarihi istihkam mevkii, eski gemilerden indirilen toplar ve iki deniz feneri bulunmaktadır. Limanın girişine 1871'de demir levhalar kullanılarak yapılan "Mendirek Deniz Feneri" günümüzde kullanılmamakla beraber şehrin bir sembolü olmuştur. 18936'da tepenin üstüne yeni bir deniz feneri yapılmıştır ve günümüzde kullanılmaktadır.

Wollongong merkezine yakın plajlar arasında "Kuzey Plaj" limandan "Para Creek deresi" ağzındaki lagün kadar uzanır ve "Wollongog Plajı" Falstaff Burnun'dan Coniston Plajı'na kadar uzanmaktadır.

İklim

Wollongong'un yarı okyanus ve subtropik iklimi vardır. Ortalama en yüksek sıcaklıklar kışın 17 °C ve yazın (güney yarıkürede Aralık, Ocak, Şubat aylarında) 26 °C olmaktadır. Gözlemlenen en yüksek sıcaklık Ocak'ta 44,1 °C ve en düşük sıcaklık Temmuz'da 0,8 °C olmuştur.[2]

Sıcak yaz günlerinde çok kere güneyden hızla gelen soğuk hava kütlesi nedeniyle genellikle hafif rüzgarlar ortaya çıkmakta ve insanları rahatsız edecek kadar yüksek sıcaklıklar görülmemektedir. Fakat bazen sıcak aylarda yıldırım, şiddetli yağmur ve hatta dolu yağışlarına sebep olan yaz fırtınaları da Wollongong'da görülmektedir. Kış ayları olan Temmuz ve Ağustos ayları, batıdan gelen bazen 100 km/saat'a ulaşan şiddetli rüzgarlar dolayısıyla, "rüzgarlı aylar" olarak nitelendirilmektedir.[2]

Ilık iklimi olması nedeniyle yağmur halinde olan yağışlar, yıl içinde, yıllın ilk aylarında biraz daha fazla olmak üzere, genellikle düzgün olarak dağılmaktadır. Yüksek İlliwara Yarı dolayısıyla denizden gelen bulutlar şehir üzerine yağış sağlamaktadırlar. Yılın herhangi bir zamanında kısa zaman süren ama çok şiddetli yağmur yağışları olağandır ve bazen bunlar yerel sellere sebep olmaktadır. Bunlardan en şiddetlisi 17 Ağustos 1998 gözlemlenmiş ve şehirde üç saatlik bir zaman içinde 316 mm olarak gözlenen yağış getiren yağmurlu fırtına şehrin bazı semtlerini yerel sellerin basması olayını ortaya çıkartmıştır.[2]


 Wollongong iklimi 
Aylar Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara Yıl
En yüksek sıcaklık (°C) 44,1 41,7 40,2 35,4 28,5 24,7 25,7 30,3 34,2 38,8 40,6 41,5 44,1
Ortalama en yüksek sıcaklık (°C) 25,8 25,8 24,5 22,6 20,1 17,9 17,2 18,6 20,7 22,5 23,1 24,9 22,0
Ortalama en düşük sıcaklık (°C) 17,9 18,1 16,6 13,8 11,6 9,6 8,4 8,6 10,5 12,5 14,2 16,3 13,2
En düşük sıcaklık (°C) 9,6 10,3 9,1 5,1 3,1 2,0 0,8 2,0 3,3 4,7 5,4 8,3 0,8
Ortalama yağış (mm) 130,3 156,4 160,4 129,3 106,4 112,4 63,4 83,3 67,4 100,5 115,6 94,6 1.320,9
Kaynak: Avusturalya Meteoroloji Bürosu[3]



Demografi

Woollongong şehri varoşları ile kuzey'de "Helensburgh Şehri"'nden güneye "Gerroa" şehrine kadar uzanmaktadır. Bu idari sınırlar içinde nüfusu 292.190 kişi olup, böylece bu şehir Avustralya'da nüfus itibarıyla 9. sırayı almaktadır. İçinde bulunduğu Yeni Güney Galler eyaleti içinde ise Sidney ve Newcastle şehirlerinden sonra üçüncü sıradadır.[4]

Görülecek yerler

Wollongong'da başlıca turizm çeken yerler bazıları Avustralya'da çok tanınmış olan, çok sayıda yüzme ve surfing plajlarıdır. Bunların yanında şu görülebilecek turizm mevkileri de sayılabilir:

Resimler

Kardeş şehirler

Wollongong şehrinin şu yabancı şehirlerle kardeş şehir bağlantıları bulunur:[5]

Kaynakça

  1. ^ "Regional Population Growth, Australia, 2008–09". Australian Bureau of Statistics. 3 Haziran 2010. 5 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2012. 
  2. ^ a b c "Bureau of Meteorology – Summary statistics WOLLONGONG UNIVERSITY". Australian Bureau of Meteorology. 29 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2008. 
  3. ^ "Wollongong iklim verileri (1991–2020)". Avusturalya Meteoroloji Bürosu. Erişim tarihi: 20 Kasım 2019. 
  4. ^ "3218.0 – Regional Population Growth, Australia, 2009–10". Australian Bureau of Statistics. 4 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2012. 
  5. ^ "Sister cities". Wollongong City Council. 26 Temmuz 2010. 17 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Maskat</span> Ummanın başkenti

Maskat, Umman Sultanlığı'nın başkenti ve en büyük şehri. Arabistan yarımadasının güneydoğu sahilinde olup eskiden beri denizcilikle uğraşan Umman halkının başlıca ticaret limanıdır. 2014 yılı verilerine göre şehrin toplam nüfusu 1.208.114 olup bu nüfusun 464.236'sı Ummanlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Newport, Galler</span>

Newport, Birleşik Krallık'taki Galler ülkesinin şehir statüsünü taşıyan kentlerinden birisidir. Newport, Usk Nehri kıyısında kurulmuş olup yaklaşık olarak Cardiff ile Bristol şehirleri arasında bulunmaktadır. Şehrin Galce ismi Usk-Üzerindeki-Yeni-Kaledir; ancak bu yeni kale 1840'ta demiryolu yapılırken yıkılmış olup, şimdi şehirde bulunan bir başka kaleye Newport Kalesi adı verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Anchorage, Alaska</span>

Anchorage, ABD'de Alaska eyaleti'nin merkezî güneyinde bulunan bir kent ve yerel idare bakımından bir "birleştirilmiş belediye"dir.

<span class="mw-page-title-main">Catanzaro</span> Catanzaro iline bağlı komün (Calabria, İtalya)

Catanzaro, güney İtalya'da Calabria bölgesinde bu bölge idaresine ait bazı idari birimlerin bulunduğu ve aynı ismi taşıyan Catanzaro ilinin merkezi olan şehir ve yerel idare bakımdan bir komündür.

<span class="mw-page-title-main">Pescara</span> Pescara iline bağlı komün (Abruzzo, İtalya)

Pescara, İtalya'da Abruzzo bölgesinin merkezi ve aynı adı taşıyan Pescara ili merkezi olan Adriyatik Denizi kıyısında bir liman kentidir. Aterno-Pescaro Nehri'nin Adriyatik Denizi'ne katıldığı mevkide olan Pescara şehri büyük bir belediye olarak 1926'da o zaman Chieti ili içinde nehrin güney kıyısında bulunan Pescara komünü ile o zaman Teramo ilinde ve nehrin kuzeyinde bulunan Castellamare Adriatico komününün birleştirilmesinden doğmuştur. Bu yeni şehrin kurulmasına başta önayak olan Pescara'da doğmuş şair Gabriele D'Annunzio idi.

<span class="mw-page-title-main">Laredo, Teksas</span>

Laredo, ABD'nin Teksas eyaletinin Webb ilçesinde bulunup Webb ilçesinin başkentidir. Laredo Güney Teksas'ta Meksika-ABD ülkelerinin sınırı olan Rio Grande Nehri'nin kuzeyindedir ve bu nehrin güneyine bulunan Nuevo Laredo'ya komşu şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Eastbourne</span>

Eastbourne, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Güney Doğu bölgesinde iki-seviyeli Doğu Sussex Kontluğu'na bağlı olup ikinci seviyeli Eastbourne Borough İdaresi'nin merkezi olan bir kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Swansea</span>

Swansea (/ˈswɒnzi/ swon-zee; Galce: Abertawe [abɛrˈtauɛ]), Birleşik Krallık'ta Galler'in güneyinde, eskiden Glamorgan Kontluğu'na bağlı ve şimdi kendi adı altında Swansea Şehir ve Kontluğu yöresel idaresine bağlı, Atlantik Okyanusu kıyısında bir büyük liman ve sahili olan ve şehir statüsü taşıyan bir idare ve yerleşim merkezidir. Galce adı Abertawe olup Tawe Nehri ağzı anlamındadır. Swansea'nin bağlı olduğu vilayet Swansea kentsel alanını kapsadığı gibi, çok tanınmış bir kırsal tabiat alanı olan Gower Yarımadası ile kırsal Lliw tepelerini de kapsamaktadır. Swansea şehir olma statüsünü 1969'da, şimdiki Kral III. Charles'ın Galler prensi olarak atanması sırasında bir şeref olarak almıştır. 1982 ise Swansea yöresel idaresinin başkanına Lord Mayor unvanı taşıma şerefi verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Wight Adası</span> Büyük Britanya adasının güneyinde yer alan İngiltereye bağlı ada

Wight Adası, Birleşik Krallık'ta İngiltere ülkesinin Güney Doğu bölgesinde bir "törensel kontluk" ve "bir tek seviyeli yerel idare birimi"dir. Tek seviyeli yerel idare biriminin yönetim merkezi Newport'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Dover</span>

Dover, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Güney Doğu İngiltere bölgesi içinde Kent kontluğu içinde bulunan tarihsel bir liman kentidir. Dover kenti Antik Romalılar tarafından kurulmuştur. 12. yüzyılda Normanlar tarafından yapılmış ve 2007'ye kadar içinde askerî birlikler ve kuruluşlar bulundurulan tarihî bir kale bulunmaktadır. Gayet eski tarihi olmasına ve Manş Denizi'ni geçiş limanı olarak büyük stratejik önemi olduğu yüzyıllarca kabul edilmesine rağmen Dover kentinin resmi şehir statüsü bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bangor, Gwynedd</span>

Bangor, Birleşik Krallık'ın Galler ülkesinin kuzeybatısında Gwynedd Kontluğu'nun içinde bulunan ve Katedrali bulunduğu için Orta Çağ'dan beri şehir statüsü bulunan bir yerleşkedir.

<span class="mw-page-title-main">Narbonne</span> Fransada komün

Narbonne Fransa'nin güneyinde Languedoc-Roussillon bölgesinin Aude ilinde bir ilce merkezi ve bir belediyedir. Paris'ten 849 km güneydedir. Eskiden Akdeniz kıyısında zengin bir ticari liman iken, gunumuzde 15 km denizden uzaktadır. Icinde ilce olarak bulunduğu Aude ilininin merkezi olan Carcassonne şehrinden nüfus olarak biraz daha büyüktur. Narbonne'da ikamet edenlere Narbonnais(e) diye hitap edilir.

<span class="mw-page-title-main">Anzio</span> Roma iline bağlı komün (Lazio, İtalya)

Anzio, İtalya'da Lazio Bölgesi'nde, Roma iline bağlı ve başkent ve il merkezi olan Roma şehrinin merkezinin 57 km güneyinde bulunan bir kent ve bir komün.

<span class="mw-page-title-main">Molfetta</span> İtalyanın Apulia bölgesinde, Bari iline bağlı ilçe (komün)

Molfetta, Güney İtalya'da Puglia Bölgesi'nde, Bari iline bağlı ve Bari şehrinin merkezinin 25 km batı-kuzey-batısından bulunan bir kent ve bir komün. Şehrin çok iyi restore edilmiş bir tarihsel merkezi bulunmaktadır. Şehir de yaşayanların, Molfetta lehçesi denilebilecek, özel bir İtalyanca lehçesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Newcastle, Avustralya</span> Avustralyanın Yeni Güney Galler eyaletinde bir şehir

Newcastle, Avustralya'da, Yeni Güney Galler eyaletinde nüfus bakımından ikinci büyük yoğun nüfusun bulunduğu şehirleşmiş metropoliten bölgenin merkezidir. Bu metropoliten bölge yerel idare bakımından "Newcastle Şehri Yerel İdare Konseyi" yanında Lake Macquarie City, "Cessnock Şehri", "Maitland Şehri" ve " Port Stephens Şehri" yerel idare konseylerinin arazilerini de kapsamaktadır. Şehrin yakınında Lake Macquarie City ile Port Stephens arasında uzanan çok güzel sahil plajları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lake Macquarie City</span>

Lake Macquarie City, Avustralya'da, Yeni Güney Galler eyaletinde idari bakımdan bir "Yerel İdare Bölgesi " ve coğrafi bakımdan bir şehirleşmiş yerleşim alanıdır. Lake Macquire City günümüzde 7 Eylül 1984'ten itibaren resmen bir "Şehir" olarak sınıflandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gold Coast</span>

Gold Coast, Avustralya'nın Queensland eyaletinin güneydoğusunda Pasifik sahillerinde bulunan deniz kıyısında 40 km'den daha fazla uzanan ve diğer şehirleşmiş sahil bölgeleriyle birleşen bir idari yerleşim bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Aracaju</span> Brezilyada belediye ve Sergipe eyaletinin başkenti

Aracaju, (Şablon:İPA-pt) Brezilya'nın Kuzeydoğu Bölgesi'nde bulunan Sergipe eyaletinin başkenti ve eyaletin en büyük şehri. Şehir Salvador (Bahia)'un 350 km kuzeyindedir ve Atlas Okyanusu kıyısındadır. Nüfusu, 2012 nüfus tahminlerine göre 570,937 kişi olup Sergipe eyaletinin nüfusunun %33'ünü oluşturmaktadır. Aracaju'da insanlar tarafından bozulmamış birçok plaj bulunmaktadır. Bunlar arasında Santa Luzia Adası plajları ve şehirsel alan içinde bulunan Atalaia plajı sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kristiansand</span> Norveçte belediye

Kristiansand Norveç’in coğrafik Sorlandet bölgesinde Vest-Agder ilinde bir şehir, bir belediye ve il başkentidir.

Plaj gelişimi; deniz, göl veya nehir suyunun toprağı aşındırdığı kıyı şeridinde meydana gelir. Kumlar, kayalık ve tortul malzemeleri kum birikintilerine aşındıran, asırlık, tekrarlayan işlemlerle kumun biriktiği yerlerdir. Nehir deltaları, göl veya okyanus kıyılarını genişletmek için nehrin çıkışında birikerek yukarıdan silt bırakır. Tsunamiler, kasırgalar ve fırtına dalgalanmaları gibi felaketler plaj erozyonunu hızlandırır.