İçeriğe atla

Wolfram Krizi

Wolfram Krizi (İspanyolcaCrisis del wolframio), Franco İspanyası ile Müttefik güçler arasında İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan ve İspanya'nın Nazi Almanyası'na tungsten cevheri ihracatını engellemeye çalışan diplomatik bir çatışmaydı. "Wolfram" tungsten için alternatif bir isimdir.

Savaş zamanında bu kıt stratejik madene olan yüksek talep fiyatlarda bir balon yaratmış, İç Savaş sonrası ıssız kalan İspanyol ekonomisi bundan büyük kazanç sağlamış, Wolfram ihracatından elde edilen gelir 1940'ta 73.000 sterlinden 1943'te 15,7 milyon sterline yükselmişti.[1] Wolfram ihracatı 1943-44 yılları arasında İspanya GSYİH'sinin yaklaşık %1'ini ve ihracatın %20'sini oluşturuyordu.[2] 18 Kasım 1943'te ABD'nin İspanya Büyükelçisi İspanya Dışişleri Bakanlığı'na Wolfram'ın Almanya'ya ihracatının koşulsuz olarak durdurulmasını talep eden bir memorandum gönderdi.[3] İspanya'nın ABD'nin taleplerine uymayı reddetmesi üzerine ABD 28 Ocak 1944'te İspanya'ya petrol ambargosu kararı aldı.[4] Kısa bir süre sonra, Katalan tekstil endüstrisini tehdit edecek şekilde İspanya'nın pamuklu ürün ihracatına ek kısıtlamalar getirildi.[5]

2 Mayıs 1944'te İspanya, ABD ve Birleşik Krallık arasında gizli bir anlaşma imzalandı. Buna göre İspanya, petrol tedarikinin yeniden sağlanması ve gelecekteki ekonomik tavizlerin müzakere edilmesi karşılığında Almanya'ya volfram ihracatını büyük ölçüde sınırlandırmayı (Mayıs ayında 20 ton, Haziran ayında 20 ton ve daha sonra 40 tonluk bir sınırlama), Tanca'daki Alman Konsolosluğu'nun kapatılması ve üyelerinin sınır dışı edilmesi, havaalanlarında Almanlara lojistik destek verilmesinin engellenmesi, Alman casus ve sabotajcıların İspanya topraklarından çıkarılması, Balear Adaları'nda sıkışıp kalan İtalyan gemileriyle ilgili bir davanın çözülmesi ve son olarak Doğu Cephesi'nde kalan son İspanyol gönüllülerin geri çağrılmasını taahhüt etti.[5][6]

İspanya'nın teslimiyetine rağmen, İspanyol hükûmeti anlaşmayı halkına bir başarı olarak gösterdi.

Prensipte en uzlaşmaz taraf olan ABD, ihracatın tamamen sona erdirilememesinin suçunu İngiliz diplomasisine yüklerken, Winston Churchill Mayıs sonunda Avam Kamarası'nda yaptığı bir konuşmada İspanya'yı "hizmetleri" için nazikçe övdü.[7]

Kaynakça

Bibliyografya

İlgili Araştırma Makaleleri

Purchena, İspanya'nın on yedi otonom bölgesinden en kalabalık ikinci bölge olan Endülüs'e bağlı; İspanya'nın güneyinde bulunan Almería eyaletine bağlı belediye. 2009 yılındaki nüfusu; 1,736 kişidir. Belediye, 57 km²'lik bir alanı kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Octavio Paz</span>

Octavio Paz, Meksikalı yazar, şair ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Las Navas de Tolosa Muharebesi</span>

Las Navas de Tolosa Muharebesi, İspanya'yı geri almak isteyen Hristiyan León, Kastilya, Navarra ve Portekiz karma ordularının Müslüman Muvahhidleri ağır bir yenilgiye uğrattığı çarpışmadır. Çarpışma güney İspanya'da, Endülüs'de Jaén kentinin 64 km kuzeyinde olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Camarón de la Isla</span> İspanyol flamenko şarkıcısı

El Camarón de la Isla, İspanyol flamenko şarkıcısı

<span class="mw-page-title-main">Alejandro Casona</span>

Alejandro Casona 1927 Nesli'ne bağlı İspanyol şair ve oyun yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Altamira Mağarası</span>

Altamira mağarası İspanya'nın kuzey kesiminde Franko-Kantabrik Bölge'de yer alan Paleolitik Çağlardan kalma mağaradır.

<span class="mw-page-title-main">Javier Marías</span> İspanyol romancı, çevirmen ve köşe yazarı (1951–2022)

Javier Marías, İspanyol romancı, çevirmen ve köşe yazarıdır.

La Década Prodigiosa, İspanyol müzik grubu. 1988 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İspanya'yı temsil etmesiyle tanınır.

Sergio Blanco Rivas ve Estíbaliz Uranga Amézaga, sahne adıyla Sergio y Estíbaliz, İspanyol ikili.

<span class="mw-page-title-main">Manuela Velasco</span> İspanyol TV sunucusu ve aktris

Manuela Velasco Díez, İspanyol TV sunucusu, aktris. İspanya'nın başkenti Madrid'de doğdu. Velasco, İspanyol korku filmi serisi REC 'de rol aldı. REC 4: Kıyamet Gecesi filminden İyi Kadın Oyuncu Ödülünü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Verónica Forqué</span>

Verónica Forqué, İspanyol oyuncu.

Zapatista Ayaklanması, NAFTA anlaşmasının uygulanmasına tepkili olan köylülerin, Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu tarafından koordine edilerek ayarlanmasıdır. 12 gün süren bir çatışmadan sonra ateşkes yapılarak barış görüşmeleri başlatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Andrade Almas</span> Meksikalı profesyonel güreşçi

Manuel Alfonso Andrade Oropeza, Meksikalı profesyonel güreşçi. Şu anda All Elite Wrestling'de Andrade El Idolo ring adıyla güreşmektedir. 2007'den 2015'e kadar Consejo Mundial de Lucha Libre'e (CMLL) La Sombra ring adıyla bilinmiştir.

<span class="mw-page-title-main">CONCACAF Şampiyonlar Kupası finalleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kuzey ve Orta Amerika ile Karayipler Futbol Konfederasyonu (CONCACAF) tarafından düzenlenen CONCACAF Şampiyonlar Kupası; 1962-2007 yılları arasında günümüzdeki adıyla, 2008-2023 yılları arasında ise CONCACAF Şampiyonlar Ligi adıyla gerçekleştirilirken 2024'ten itibaren tekrar günümüzdeki adıyla anılır. Turnuvanın finali günümüzde, tek ayaklı olarak oynanır.

<span class="mw-page-title-main">Asunción Balaguer</span>

María Asunción Balaguer Golobart, Emektar İspanyol kadın oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi</span>

Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi (UNAM) Meksika'da yer alan devlet araştırma üniversitesi. Üniversitenin kapsamlı araştırma ve yenilik çalışmaları nedeniyle dünya sıralamasında üst sıralarda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Guadalupe Grande</span> İspanyol şair, yazar, eğitimci ve eleştirmen

Guadalupe Grande, İspanyol şair, yazar, eğitimci ve eleştirmen.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı sırasında tarafsız güçler</span>

Tarafsız güçler, II. Dünya Savaşı sırasında tarafsız kalan ülkelerdi. Bu ülkelerden bazılarının yurt dışında büyük kolonileri veya büyük ekonomik gücü vardı.

<span class="mw-page-title-main">Miquel Crusafont ve Pairó</span>

Miquel Crusafont i Pairó, memeli kemikleri konusunda uzmanlaşmış İspanyol bir paleontolog.

<span class="mw-page-title-main">Napoli Antlaşması (1639)</span>

Napoli Antlaşması, İspanya Krallığı ile Lehistan-Litvanya Birliği arasında 1639 yılının sonlarında Napoli'de imzalanan siyasi-askeri bir anlaşmadır. Polonya kralı IV. Władysław Waza, 12.000 süvari ve 5.000 piyadeden oluşacak 17.000 kişilik bir ordu kurmayı kabul etti. Kutsal Roma İmparatorluğu topraklarından geçtikten sonra, birlikler Flandre'da Fransızlara karşı İspanyol komutası altında görevlendirilecekti. İspanyol kralı IV. Felipe, bu ordunun bakım masraflarını karşılamanın yanı sıra, Lehistan kralına 500.000 eskudo ödeyecekti. Lehler, anlaşmanın tekrar müzakere edilmesini talep etti ve bunun sonucunda 1641'de başka bir anlaşma imzalandı; İspanyollar daha da küçük bir ordu için daha fazla ödeme yapacaktı. Bu anlaşmaya dahil edilmeyerek Madrid mahkemesi de 1642 başlarında anlaşmayı iptal etti. Anlaşma, iki ülke arasında imzalanan tek İspanya-Polonya askeri ittifak anlaşması olarak kaldı.