Avusturya'nın ilhakı, 12 Mart 1938'de Hitler'in Almanya'yı genişletme çabalarının ilk adımı olmuştur. Avusturya'nın ilhakını, Versay Antlaşması gereği 15 yıldır Milletler Cemiyetinin kontrolünde olan Saar bölgesinin Almanya'ya verilmesi, Çekoslovakya'nın Südetlerinin Almanya'ya hediye edilmesi, Almanya'nın Çekoslovakya'yı işgali ve en sonunda Polonya'nın işgali takip etti.
Şansölye, Roma İmparatorluğu mirası üzerinde kurulmuş çeşitli ülkelerde değişik zamanlarda değişik anlamlarda kullanılmış bir görev isimlendirmesidir. Bugün ise en bilinen manasıyla Almanya ve Avusturya'da hükûmet başkanlığı makamıdır.
Ursula Plassnik, Avusturyalı diplomat ve siyasetçi. 2004-2008 yılları arasında Avusturya Dışişleri Bakanlığı görevinde bulundu. 2015 yılından beri Avusturya'nın Bern Büyükelçisi olarak görev almaktadır.
Engelbert Dollfuß, Avusturyalı siyasetçi ve şansölye (1932-1934).
Walter Breisky Avusturyalı siyasetçi ve bir gün Avusturya şansölyeliği görevini yürüttü.
Johannes Schober Avusturyalı siyasetçi, dışişleri bakanı ve şansölye.
Viktor Klima, Avusturyalı siyasetçi, 1997-2000 yılları arası şansölye ve Avusturya Sosyaldemokrat Partisi (SPÖ) lideri.
1999 Avusturya yasama seçimleri 3 Ekim 1999 tarihinde yapılan Avusturya Ulusal Konseyi seçimleridir. Sosyal Demokrat Parti, Ulusal Konsey'in en büyük partisi kalmasına rağmen, koalisyon hükûmeti müzakerelerden birkaç ay sonra Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ve Avusturya Halk Partisi (ÖVP) tarafından kuruldu. Seçimlerde ÖVP, FPÖ'nün gerisinde bitirmiş olmasına rağmen, tartışmalı FPÖ lideri Jörg Haider'in yerine ÖVP lideri Wolfgang Schüssel Şansölye oldu. Ayrıca Karintiya milletvekili seçilmiş olan Haider, kabinede görev almadı ve parti lideri olarak istifa etmedi. Ancak yabancı hükûmetler ve yurt içinde SPÖ ve Yeşiller tarafından organize edilen protestoyla karşı karşıya kalan FPÖ hükûmeti, Avrupa Birliği'nin diğer on dört üyesinden kritik yaptırımlara maruz kaldı. Ancak hükûmet bu baskının dengelenmesine yardımcı oldu ve FPÖ'nün ülkenin demokrasisine tehdit olmadığı netleştiğinde, yaptırımlar kaldırıldı.
Martin Bartenstein Avusturyalı bir siyâsetçidir. 2007-2008 yılları arasında ÖVP temsilcisi olarak Ekonomi ve Çalışma Bakanı olarak Avusturya hükûmetinde görev yapmıştır.
Josef Pröll Avusturyalı siyasetçi. Eski Maliye Bakanı ve Şansölye Yardımcısı.
Günther Platter, Avusturyalı siyasetçi.
Susanne Riess-Passer, Avusturyalı siyasetçi.
Hubert Gorbach Avusturyalı siyasetçi. BZÖ üyesidir. Siyasetçi olmadan önce, bazı şirketlerde çalıştı. II. Schüssel Hükûmeti iktidardayken Şansölye Yardımcısı ve Altyapı Bakanı'ydı. Temmuz ayının sonunda, siyasetten çekildiğini açıkladı. Görevinden çekildikten sonra da özel sektörde çalıştı.
Reinhold Mitterlehner, Avusturyalı siyasetçi. 2008-2013 yılları arası Avusturya Ekonomi Bakanı olarak görev yaptı. 1 Eylül 2014 tarihinde Avusturya Şansölye Yardımcısı ve Avusturya Halk Partisi Başkanı oldu. 9 Mayıs 2016 tarihinde Werner Faymann'ın istifasının ardından Avusturya'nın geçici Şansölyesi olarak yetki ve görevlerini üstlendi. 17 Mayıs 2016 tarihinde Christian Kern'e görevini devretti.
Carl Vaugoin, Avusturyalı siyasetçi. 1921-1933 yılları arası Avusturya Savunma Bakanı olarak görev yaptı. 1929 den 1930'a kadar Avusturya Şansölye Yardımcısı olarak ve ayrıca Avusturya Şansölyesi olarak 1930 yılında yaklaşık iki ay Şansölye görevinde bulundu.
Büyük koalisyon çok partili parlamenter sistemde siyasi yelpazede birbirini karşısında bulunan iki en büyük siyasi partinin bir araya gelerek kurdukları koalisyon hükûmetidir. Terim, genellikle siyasal olarak farklı iki başat partinin olduğu ve parlamento temsiliyetini güvence altına almak için küçük partilerin seçim barajını aşabildikleri ülkeler için kullanılır. İki büyük parti seçimde tek başlarına hükûmet kurabilecek çoğunluğu almayı denerler ancak bunda başarılı olamazlarsa siyasal olarak yakın küçük parti(ler) ile koalisyon kurmayı denerler. İki büyük parti ana ideolojik konularda farklılık gösterdikleri ve kendilerini rakip, hatta bazen düşman olarak görmeleri nedeniyle ortak bir hükûmet kurulması için mutabakata varmaları küçük partilere göre daha zordur.
Thomas Klestil, Avusturyalı diplomat. 1992'den 2004'e kadar Avusturya cumhurbaşkanıydı.
Ignaz Seipel 1920'lerde iki kez Federal Şansölye olarak görev yapan Hristiyan Sosyal Partinin (CS) Avusturyalı bir başrahip ve politikacıydı.
Alexander Georg Nicolas Schallenberg, Avusturyalı diplomat, hukukçu ve bağımsız siyasetçi. 11 Ekim- 6 Aralık 2021 arasında Avusturya Şansölyesi olarak görev yapmıştır. 2019 ile 2021 yılları arasında Avusturya dışişleri bakanı olarak görev yapmıştır. 6 Aralık 2021 tarihinden itibaren Dışişleri Bakanı olarak görev yapmaktadır.
Avusturya şansölyesi veya resmî adıyla Avusturya Cumhuriyeti Federal Şansölyesi, Avusturya'nın hükûmet başkanıdır.